Valokuitulaajakaista on heittämällä vakain ja paras laajakaista

Viimeksi päivitetty: 14.6.2023

Jokainen on varmasti törmännyt tilanteeseen, jossa nettiyhteys niin sanotusti jumittaa tai siinä on viivettä. Esimerkiksi tärkeän videopalaverin aikana netin niin sanottu lagaaminen tai tärkeän esports-turnauksen yhteydessä syntyvä viive on suoranainen painajainen.

Valokuitulaajakaista on ylivertainen vaihtoehto

Paras valokuitulaajakaista on ylivertainen vaihtoehto, mitä tulee erilaisiin tarjolla oleviin nettiyhteyksiin. Sen toimintavarmuus ja tasalaatuisuus ovat ideaaleja tilanteeseen kuin tilanteeseen, se tarjoaa kaikkein korkeimmat nopeudet, mitä nettiyhteyksien osalta on tarjolla, ja se ei juurikaan tunne sanaa viive; lisäksi esimerkiksi ulkona vallitseva säätila ei vaikuta sen toimintaan millään tavalla.

Myöskään muiden valokuitulaajakaistaa käyttävien kiinteistöjen, kotitalouksien, yritysten ja yksityishenkilöiden netinkäyttö ei vaikuta koskaan nettiyhteytesi nopeuteen. Toisin sanoen, jokainen, jonka päätös on hankkia valokuituun perustuva paras laajakaista kotiin, saa oman erillisen liittymänsä.

Mitä valokuitu tarkoittaa, ja miten valokuitulaajakaista toimii?

Valokuitu tarkoittaa itsessään sanana kvartsilasista valmistettua johdinta, joka mahdollistaa laservalonsa ansiosta tiedonsiirron äärimmäisen nopeasti. Sen tehtävänä on välittää valoa ja ominaisuuksiensa ansiosta valokuidun kapasiteetti on kirjaimellisesti rajaton; siksi tämä kyseinen tekniikka on nykypäivän tiedonsiirron osalta niin suuressa suosiossa. Aivan valonnopeudella, joka on siis 299 792 458 m/s, valokuitu ei kykene signaaleja lähettämään, mutta se pystyy lähes kolmasosaan tuosta nopeudesta.

Käytännössä ottaen valokuitu on kaiken Suomessa tapahtuvan tietoliikenteen takana, ja esimerkiksi 5G-verkko on tarjolla nimenomaan valokuidun ansiosta. Nettiyhteyksissä valokuitu mahdollistaa tällä hetkellä jopa kahden gigan eli 2000 megatavun tiedonsiirron sekunnissa. Mutta, kuten todettua – sen kapasiteetti on rajaton ja tulevaisuudessa esimerkiksi 100 gigan laajakaistanopeus on täysin mahdollinen. Tämä on erinomainen uutinen esimerkiksi vahvasti verkossa tapahtuvaan toimintaan nojaaville yrityksille, ja miksei myös kotitalouksille, joskin nykyinen kahden gigan maksiminopeus on sekin enemmän kuin riittävä – ainakin useimmille kotitalouksille tässä hetkessä. Se on siis paras ratkaisu nettiasioissa nyt ja tulevaisuudessa.

Miten valokuitu asennetaan?

Valokuituja rakentavien yritysten välillä saattaa olla luonnollisesti eroja, mutta esimerkiksi kotimainen Valoo hoitaa kuituliittymän rakennuksen ja käyttöönoton viidessä eri vaiheessa.

1. Vaihe: pihareitin suunnittelu

Ensimmäisessä vaiheessa valokuidulle suunnitellaan pihareitti talon tai rakennuksen ulkopuolelle. Reitti suunnitellaan yhdessä asentajan kanssa niin, että se tyydyttää sekä asentajaa että itse kiinteistön omistajaa.

Reittiä suunniteltaessa otetaan huomioon pihamaa eli ympäristö ja pyritään ennen kaikkea löytämään pienimmän jäljen pihalle tuottava reitti.

2. Vaihe: Sisätiloissa tapahtuvat asennustyöt ja kotelointi

Toisessa vaiheessa vuorossa ovat sisätiloissa tapahtuvat asennustyöt, jotka asentaja hoitaa yleisesti ottaen samaan aikaan ensimmäisen vaiheen kanssa. Tämä tarkoittaa ympärysmitaltaan noin senttimetrin kokoisen reiän poraamista seinään, jotta valokuitu saadaan tuotua sisään. Talon ulkopuolelle tulee puolestaan kotelointi, jonka myötä valokuitu ja läpivienti saadaan nätisti piiloon. Sisäpuolelle tulee valokuituliittymän päätelaite.

3. Vaihe: Reitin kaivaminen valokuidulle

Kun ympäristö huomioiden oikeanlaisesta reitistä päästiin ykkösvaiheessa yhteisymmärrykseen, kolmannessa vaiheessa asentaja kaivaa reitin valokuidulle. Tämä tarkoittaa ainoastaan noin 30 sentin syvyistä ja 10 sentin levyistä reittiä, joten maata ei tarvitse todellakaan lähteä myllertämään valokuidun mahdollistaakseen. Työ suoritetaan niin sanotulla täryauralla, joka tekee siistiä jälkeä ja mahdollisissa asfaltin alituksissa käytetään asfalttisahaa.

Kun valokuitukaapelia varten tuleva valokuituputki on asetettu valitulle reitille, jäljellä on ulkotöiden osalta enää kaivetun alueen peitto- ja tasoitushommat.

4. Vaihe: Valokuidun puhallus ja käyttöönoton odottaminen

Neljännessä vaiheessa tarvitaan hieman malttia eli sinun tulee odottaa sitä hetkeä, että valokuituliittymä päästään ottamaan käyttöön.

Neljäs vaihe käynnistyy siitä, että itse valokuitu puhalletaan sisään kolmosvaiheessa asennettuun valokuituputkeen ja sen jälkeen valokuitu kytketään aiemmin ulkoseinään asennettuun rasiaan. Mutta sitten tulee se viimeinen osa, jossa tarvitaan hieman kärsivällisyyttä: kuidun puhaltamisen jälkeen jatkuvien kaikkien runkoverkon rakennustyövaiheiden viimeistely saattaa ottaa viikkoja tai jopa kuukausia. Tämä johtuu usein myös siitä, että rakentaminen suoritetaan aina alueellisina kokonaisuuksina eli myös esimerkiksi naapuritalosi omistajalle saattaa tulla samaan aikaan oma valokuituliittymä.

5. Vaihe: Valokuituliittymän aktivointi ja käyttöönotto

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä on valokuituliittymän aktivointi ja käyttöönotto. Tässä vaiheessa valokuitumodeemi tulee postitse, asennusohjeiden kera, ja vain muutaman minuutin mittaisen asennusvaiheen jälkeen valokuitulaajakaista on valmis käytettäväksi ja nautittavaksi.

Mikäli asuntosi tai talosi on kooltaan yli 60 neliömetriä, tällöin suositeltavaa on hankkia myös toinen valokuitureititin optimaalisen nopeuden takaamiseksi langattoman verkon osalta. Tarjolla on myös niin sanottu joustava aloitus eli mikäli et halua ottaa valokuitua käyttöön välittömästi, voit tehdä sen missä vaiheessa tahansa asennuksen valmistumista seuraavien 12 kuukauden aikana.

Kuituliittymä on sijoitus – jopa ilmainen sellainen

Mikäli olet esimerkiksi omakotitaloasuja, haluat mökillesi parhaan laajakaistan, tai vaihtoehtoisesti painostaa kerros-, pari- tai rivitaloasuntoasi hallinnoivan taloyhtiön hankkimaan kuituliittymän, tällöin asennushinta saattaa nousta ongelmaksi: se, kun pyörii keskimäärin noin 2 500 eurossa, valtaosan kuluista syntyessä sen rakentamiseen tarvittavasta kaivuutyöstä.

Sinulla on kuitenkin tilanteissa, joissa perheesi tai taloyhtiö ovat valokuitua vastaan juuri siihen liittyviin rakennuskuluihin vedoten, takataskussa pari valttikorttia:

  • Valokuitu eli kuituliittymä on sijoitus, joka nostaa aidosti kiinteistön arvoa
  • Kuituliittymä on ratkaisu vuosikymmeniksi eteenpäin: valokuituverkko voi olla käytössä jopa seuraavat 100 vuotta sen rakentamisen jälkeen

Yksi näistä valttikorteista nousee kuitenkin kirkkaasti ylitse muiden, sillä halutessasi sinun ei tarvitse maksaa kuituliittymän rakentamisesta mitään – kunhan vain valitset oikean yrityksen hoitamaan homman:

  • Kotimainen yritys Valoo tarjoaa valokuidun rakennustyön ilmaiseksi – ilman minkäänlaisia piilokuluja – eli maksat vain netistä

Kannattaako valokuitu myös jostain muusta syystä?

Mikäli sinulle on vastuullisuus maapallon tulevaisuuden ja ympäristömme hyvinvoinnin osalta hyvin tärkeää, valokuitu on myös vastuullinen valinta ympäristöystävällisyytensä ansiosta. Tämä johtuu siitä, että valokuitu on äärimmäisen energiatehokas, jonka ansiosta sekä sähkönkulutuksesi että jättämäsi hiilijalanjälki pienenevät.

Mikäli valokuitulaajakaistaa verrataan esimerkiksi mobiiliverkkoihin, niiden välinen ero on ympäristön näkökulmasta katsottuna suorastaan massiivinen. Mobiilitiedonsiirto vaatii huomattavasti valokuidun kautta tapahtuvaa tiedonsiirtoa enemmän energiaa, ja siten se kuormittaa ympäristöä jatkuvasti. Jos siis haluat olla edelläkävijä, valitse valokuitu mobiiliverkon sijaan – kokonaisuudessaan, kun Suomi on siirtymässä kaikista maailman valtioista vauhdikkaimmin mobiiliverkkojen suuntaan, mikä siis on äärimmäisen huono ympäristöratkaisu.

Ympäristöystävällisyydessä ei ole kuitenkaan kyse pelkästään itse tiedonsiirtotavasta johtuvasta kuormituksesta, vaan myös käytettävien laitteiden kestävyydestä. WiFin käyttö esimerkiksi älypuhelimessa syö vähemmän akkua kuin mobiiliverkon käyttö ja siten pidentää laitteen käyttöikää.

Valokuitulaajakaista vs muut laajakaistat

Valokuitulaajakaistan mukanaan tuomat hyödyt ovat kiistattomat ja myös aukottomat, kuten lukuisat tutkimukset osoittavat. Mutta mikä sitten tekee valokuitulaajakaistasta niin erinomaisen ja miten muut tarjolla olevat nettiyhteydet, kuten 4G- ja 5G-mobiililaajakaistat pärjäävät valokuitua vastaan?

Nettiliittymiä myydään aina niiden tarjoamia maksiminopeuksia hehkuttaen, mutta kun tehdään nopeustesti, vain aniharvoin muut laajakaistat pääsevät näihin mainittuihin maksiminopeuksiin; jos sinulla on kotonasi mobiililaajakaista, kokeile ihmeessä tehdä nopeustesti.

Edellä mainittu johtuu ensinnäkin siitä, että muut laajakaistat ovat alttiita sääolosuhteiden aiheuttamille vaihteluille. Toinen tärkeä vaikuttava tekijä ovat käyttäjämäärät. Kun hankit itsellesi valokuitulaajakaistan, kyse on erillisestä liittymästä. Mobiili- ja muiden laajakaistojen tarjoamat liittymät ovat yleisiä eli toisin sanoen se, miten paljon esimerkiksi naapurisi kuormittavat näitä laajakaistoja, vaikuttaa myös sinun nettiyhteytesi nopeuteen.

Yksi merkittävä erottava tekijä tulee myös suoranaisesti kapasiteetissa. Mikäli operaattorit mahdollistaisivat sen nykypäivänä, valokuitulaajakaista voisi tarjota 100 gigan nettiyhteyden. Muiden laajakaistojen kohdalla puhutaan gigatavujen sijaan megatavuista: mikäli esimerkiksi 5G-mobiililaajakaistasi sattuu saavuttamaan 300 megan nopeuden, tarkoittaa se 0,3 gigaa. Ero on siis järisyttävä.

Tulevaisuudessa ero vain kasvaa entisestään

Kuten edellä todettua, valokuitulaajakaista tarjoaa rajattoman kapasiteetin, mitä tulee verkkoyhteyden nopeuteen ja siksi se on yksinkertaisesti paras laajakaista: kunhan vain operaattorien toiminta kehittyy oikeaan suuntaan, sitä nopeampi valokuitulaajakaistalla saavutettava tiedonsiirtonopeus on.

Valokuidun tarjoamat rajattomat mahdollisuudet eivät ole kuitenkaan ainoa seikka, joka kasvattaa tulevaisuudessa vastakkainasettelua valokuitulaajakaistan ja muiden laajakaistojen välillä. On nimittäin niin, että mobiiliverkot kuormittuvat tulevaisuudessa vain entistä enemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjiä on enemmän ja siten käyttäjien kasvava määrä heijastuu suoranaisesti nettiyhteytesi nopeuteen. Aikavälillä 2015-2020 mobiilidatan käyttö viisinkertaistui – siis niin lyhyen kuin viiden vuoden aikajakson sisällä – ja yhä useampi siirtyy mobiililaajakaistojen pariin.

Kun siis ynnätään yhteen se, että kuituliittymän rakentaminen nostattaa kiinteistösi arvoa, valokuitulaajakaista tulee olemaan tulevaisuudessa entistä nopeampi, muiden nettiyhteyksien hidastuessa valtaisan kuormituksen vuoksi, sääolosuhteet eivät vaikuta, energian kuormitus on paljon maltillisempaa ja valokuitu on yksinkertaisesti ympäristöystävällisempi kaikin puolin, valokuitulaajakaista on heittämällä paras laajakaista.

Valoo täyskuitu tarjoaa ratkaisun ongelmiin

Joku saattaa ihmetellä, lukiessaan kaikista kuituyhteyden tarjoamista hyödyistä, että miksi ihmeessä sitten mobiililaajakaista-asiakkaita on yhä vain enemmän, mikäli vastakkainasettelussa peli on näin selvä valokuidun eduksi?

Kuten todettua, valokuitu mahdollistaisi jo tänä päivänä esimerkiksi nopeudeltaan 100 gigan verkkoyhteyden, mutta operaattorien vuoksi tällaista vaihtoehtoa ei ole ainakaan vielä toistaiseksi tarjolla. Toisin sanoen, operaattorit ovat päättäneet keskittyä tarjoamaan mobiiliverkkoja. Tämä saattaa johtua hyvinkin siitä, että yksinkertaisesti mobiiliverkot ovat operaattoreille parempi myyntiartikkeli alhaisemman hintatason myötä.

Valoo täyskuitu on tuonut kuitenkin radikaalin muutoksen markkinoille, poistamalla yhtälöstä tyystin kuituyhteyden rakennuskulut. Käytännössä ottaen tämä tarkoittaa sitä, ettei mobiiliverkko ole enää juurikaan edullisempi vaihtoehto – jos ollenkaan – sillä itsessään liittymien hinnoissa ei ole merkittäviä eroja. Kotimainen Valoo on siis avannut täysin uuden pelikentän ja toivon mukaan sen myötä valokuitulaajakaistayhteydet tulevat tulevaisuudessa kasvattamaan suosiotaan.

Mitä sitten Valoo täyskuitu maksaa, kun asennuskuluja ei ole?

Mikäli sinulla on kotonasi esimerkiksi 5G-mobiililaajakaista, hinta liikkuu 30 euron nurkilla ensimmäisten 12 kuukauden ajan ja sen jälkeen hinta nousee. Yleisesti ottaen mobiililaajakaistojen kohdalla nopeudeksi sanotaan jopa yksi giga, mutta todellisuus on se, että nopeus liikkuu jossain 10 ja 1000 megan välimaastossa – vain aniharvoin lähelläkään tuota maksiminopeutta.

Valoo täyskuitu olisi kallis, mikäli siihen kuuluisi 2 500 euron rakennus- ja asennustyöt eli toisin sanoen leijonanosan hinnasta vievät kaivuuhommat. Mutta, kun yritys on poistanut tämän maksun yhtälöstä, yhtäkkiä valokuitulaajakaista alkaakin kuulostamaan todella loistavalta valinnalta. Kun nimittäin sinulle luvataan 500 megan, yhden gigan tai kahden gigan nopeus, sinä myös saat sellaisen.

Tällä hetkellä valokuidun hinta kuukaudessa riippuu, minkä neljästä Valoon tarjoamasta valokuitulaajakaistasta valitset; niistä jokainen tulee 24 kuukauden määräaikaisella sopimuksella:

  • 100 Mbit/s kiinteä laajakaista: 29,90 € / kk ensimmäisten kuuden kuukauden ajan ja sen jälkeen 39,90 € / kk
  • 500 Mbit/s kiinteä laajakaista: 34,90 € / kk ensimmäisten kuuden kuukauden ajan ja sen jälkeen 44,90 € / kk
  • 1000 Mbit/s kiinteä laajakaista: 39,90 € / kk ensimmäisten 12 kuukauden ajan ja sen jälkeen 49,90 € / kk
  • 2000 Mbit/s kiinteä laajakaista: 59,90 € / kk ensimmäisten 24 kuukauden ajan ja sen jälkeen 79,90 € / kk

Kilpailijoihinsa eli muihin valokuitulaajaistayhteyksiä tarjoaviin yrityksiin verrattuna Valoo erottuu joukosta sillä, että hinnat ovat ne, jotka yläpuolella näkyvät. Jos toisaalla kuukausihinta on edullisempi, mutta joudut maksaa pelkästään 2 500 euroa kuituyhteyden rakentamisesta, esimerkiksi 24 kuukauden aikana tuo 2 500 euroa tarkoittaa yli 100 euroa per kuukausi. Ja vaikka tällaista rakennusmaksua ei olisikaan, käytännössä ottaen jokainen muu saman alan yritys on iskenyt mukaan erilaisia piilokuluja, jotka tulevat erikseen kuukausihinnan päälle.

Muista tarkastaa onko valokuitulaajakaista mahdollinen!

Suomessa luotetaan vuonna 2023 edelleen isosti mobiiliverkkoratkaisuihin. Valitettavasti pitkässä juoksussa tilanne on kestämätön, sillä trendinä on, että mobiililaajakaistat vain yleistyvät – samoin kuin ylipäätään mobiiliverkkoyhteyksien käyttö. Kun samaan aikaan internet menee niin sanotusti eteenpäin eli esimerkiksi netistä löytyvät videot ovat aina vain laadukkaampia ja laadukkaampia, mobiiliverkko kuormittuu tulevaisuudessa vain entisestään, eikä tilannetta auta laajeneva mobiililaajakaista-asiakkaiden määrä.

Tällä hetkellä ainoastaan noin 40 prosentissa suomalaisista kotitalouksista on käytettävissä kuituyhteys; samaan aikaan vastaava luku muun muassa naapurimaa Ruotsissa on noin 93 prosenttia. Nyt siis kannattaa alkaa tosissaan miettiä kuituliittymän hankintaa, ennen kuin yhä ailahtelevampi mobiiliverkkoliittymä ajaa sinut siihen. Muista kuitenkin tarkastaa, onko valokuitulaajakaista saatavilla kotiisi. Valoon sivuilla se onnistuu helposti täältä.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.