Miten valokuitu asennetaan?
Valokuituja rakentavien yritysten välillä saattaa olla luonnollisesti eroja, mutta esimerkiksi kotimainen Valoo hoitaa kuituliittymän rakennuksen ja käyttöönoton viidessä eri vaiheessa.
1. Vaihe: pihareitin suunnittelu
Ensimmäisessä vaiheessa valokuidulle suunnitellaan pihareitti talon tai rakennuksen ulkopuolelle. Reitti suunnitellaan yhdessä asentajan kanssa niin, että se tyydyttää sekä asentajaa että itse kiinteistön omistajaa.
Reittiä suunniteltaessa otetaan huomioon pihamaa eli ympäristö ja pyritään ennen kaikkea löytämään pienimmän jäljen pihalle tuottava reitti.
2. Vaihe: Sisätiloissa tapahtuvat asennustyöt ja kotelointi
Toisessa vaiheessa vuorossa ovat sisätiloissa tapahtuvat asennustyöt, jotka asentaja hoitaa yleisesti ottaen samaan aikaan ensimmäisen vaiheen kanssa. Tämä tarkoittaa ympärysmitaltaan noin senttimetrin kokoisen reiän poraamista seinään, jotta valokuitu saadaan tuotua sisään. Talon ulkopuolelle tulee puolestaan kotelointi, jonka myötä valokuitu ja läpivienti saadaan nätisti piiloon. Sisäpuolelle tulee valokuituliittymän päätelaite.
3. Vaihe: Reitin kaivaminen valokuidulle
Kun ympäristö huomioiden oikeanlaisesta reitistä päästiin ykkösvaiheessa yhteisymmärrykseen, kolmannessa vaiheessa asentaja kaivaa reitin valokuidulle. Tämä tarkoittaa ainoastaan noin 30 sentin syvyistä ja 10 sentin levyistä reittiä, joten maata ei tarvitse todellakaan lähteä myllertämään valokuidun mahdollistaakseen. Työ suoritetaan niin sanotulla täryauralla, joka tekee siistiä jälkeä ja mahdollisissa asfaltin alituksissa käytetään asfalttisahaa.
Kun valokuitukaapelia varten tuleva valokuituputki on asetettu valitulle reitille, jäljellä on ulkotöiden osalta enää kaivetun alueen peitto- ja tasoitushommat.
4. Vaihe: Valokuidun puhallus ja käyttöönoton odottaminen
Neljännessä vaiheessa tarvitaan hieman malttia eli sinun tulee odottaa sitä hetkeä, että valokuituliittymä päästään ottamaan käyttöön.
Neljäs vaihe käynnistyy siitä, että itse valokuitu puhalletaan sisään kolmosvaiheessa asennettuun valokuituputkeen ja sen jälkeen valokuitu kytketään aiemmin ulkoseinään asennettuun rasiaan. Mutta sitten tulee se viimeinen osa, jossa tarvitaan hieman kärsivällisyyttä: kuidun puhaltamisen jälkeen jatkuvien kaikkien runkoverkon rakennustyövaiheiden viimeistely saattaa ottaa viikkoja tai jopa kuukausia. Tämä johtuu usein myös siitä, että rakentaminen suoritetaan aina alueellisina kokonaisuuksina eli myös esimerkiksi naapuritalosi omistajalle saattaa tulla samaan aikaan oma valokuituliittymä.
5. Vaihe: Valokuituliittymän aktivointi ja käyttöönotto
Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä on valokuituliittymän aktivointi ja käyttöönotto. Tässä vaiheessa valokuitumodeemi tulee postitse, asennusohjeiden kera, ja vain muutaman minuutin mittaisen asennusvaiheen jälkeen valokuitulaajakaista on valmis käytettäväksi ja nautittavaksi.
Mikäli asuntosi tai talosi on kooltaan yli 60 neliömetriä, tällöin suositeltavaa on hankkia myös toinen valokuitureititin optimaalisen nopeuden takaamiseksi langattoman verkon osalta. Tarjolla on myös niin sanottu joustava aloitus eli mikäli et halua ottaa valokuitua käyttöön välittömästi, voit tehdä sen missä vaiheessa tahansa asennuksen valmistumista seuraavien 12 kuukauden aikana.