Mihin kiinnittää huomiota taljajousta ostaessa?
Erittäin tärkeä asia taljajousta ostaessa on määrittää aivan ensimmäisenä käyttötarkoitus: tuleeko taljajousi metsästykseen vai kenties johonkin muuhun tarkoitukseen?
Taljajousta ei voi lähteä myöskään ostamaan missään nimessä summan mutikassa, vaan oikean jousen valinta edellyttää jo pelkästään joidenkin fyysisten mittojen läpikäyntiä. Aloittelijoiden kohdalla on myös tärkeää hankkia taljajousi, joka tarjoaa mahdollisimman paljon säätövaraa.
Seuraavassa tulemme käymään yksityiskohtaisesti läpi asioita, jotka sinun täytyy huomioida etenkin ensimmäistä taljajousta valitessa.
Dominoiva eli tähtäävä silmä
Dominoivan eli tähtäävän silmän määrittämisestä kannattaa ehdottomasti lähteä liikenteeseen. Tuntuuko sinusta, että oikea silmä soveltuu paremmin tähtääväksi silmäksi kuin vasen, tai vice versa?
Tähtäävän silmän määrittämistä ei tarvitse onneksi ratkaista vain asiaa miettimällä, vaan siihen on olemassa omanlaisensa testi, joka kulkee nimellä Milesin testi. Testi toimii siten, että ojennat molemmat kätesi suoraan eteenpäin ja teet kämmenien väliin reiän siten, että edessä häämöttää kiinteä kohde noin 15-20 metrin päässä. Pidä molemmat silmät avoinna. Tämän jälkeen sulje vasen silmäsi: mikäli kohde näkyy reiässä edelleen, oikea silmäsi on dominoiva silmä. Mikäli et näe kohdetta, tällöin dominoiva silmä on vasen.
Kätisyys
Oletko luontaisesti oikea- vai vasenkätinen? Kätisyydellä on merkitystä, kun mietitään, millainen taljajousi on oikea juuri sinulle. Isossa kuvassa oikeakätisten ampujien kohdalla itse jousta pidetään vasemmassa kädessä ja vedetään oikealla kädellä; vasenkätisten kohdalla asetelma on täysin päinvastainen eli jousi on oikeassa kädessä ja vetokätenä toimii vasen käsi. Kätisyyden määrittää jännettä vetävä käsi.
Dominoiva silmä tulee kuitenkin yhtälöön mukaan. Jos dominoiva silmäsi onkin vasen, mutta olet oikeakätinen, tällöin lähtökohtaisesti kannattaa antaa silmän määrittää kätisyys; lihasten kasvattaminen on helpompaa kuin silmän uudelleenohjelmointi. Tällöin olet toisin sanoen ampujana vasenkätinen, mutta taljajousen kohdalla voit pärjätä myös heikommalla silmällä.
Jousen koko
Jousen koko on ehdottomasti yksi sellainen asia, joka on tärkeä valintaa tehtäessä, ja tässä kohtaa mukaan kuvaan astuu pituutesi.
Yleisesti ottaen, aikuisten kohdalla, taljajousen koko liikkuu tuumissa mitattuna noin 66-72 tuuman välimaastossa. Noin 160-senttiselle ampujalle sopii parhaiten 66 tuuman taljajousi, 68-tuumainen istuu 160-170-senttisille, 170-180-senttisten kohdalla siirrytään 70 tuumaan ja esimerkiksi yli 180-senttisen ampujan kohdalla 72 tuumaa alkaa olla oikea koko.
Aloittelijan ei myöskään kannata ostaa ensimmäisenä taljajousena suuripaunaista jousta, sillä sellaisen käyttäminen vaatii hyvää tekniikkaa, koska yksinkertaisesti painoa on tällöin enemmän.
Vetojäykkyys
Lapa määrittää sen, mikä on säätöväli vetojäykkyyden osalta, joten tämä kannattaa ottaa huomioon jo siinä vaiheessa, kun taljajousta valitaan. Monet aloittelijat aloittavat vetojäykkyyden osalta kevyimmästä päästä ja sekä tekniikan kehittyessä että voiman kasvaessa jäykkyyttä lähdetään lisäämään.
Yleisesti ottaen taljajousi toimitetaan siten, että vetojäykkyys on asetettu säätövälin keskikohtaan.
Vetopituus
Mikäli vertailuun otetaan liian lyhyen ja liian pitkän vetopituuden omaavat taljajouset, näistä ensimmäisenä mainitun kanssa pärjää, mutta sen sijaan liian pitkä vetopituus saattaa aiheuttaa esimerkiksi selkäongelmia. Mutta, miten sitten oikea vetopituus määritellään? Siihen löytyy yksinkertainen matemaattinen kaava. Levitä molemmat kätesi ja mittaa niin sanottu siipiväli sormenpäästä sormenpäähän. Jos siipivälisi on esimerkiksi 185 cm, muuta senttimäärä tuumiksi jakamalla siipivälisi yhdellä tuumalla: 185 / 2.54 = 72,83. Nyt tuo saatu tuumamäärä jaetaan 2,5:llä eli 72,83 / 2,5 = 29,13 ja näin vetopituus on määritetty.
Kannattaa kuitenkin hankkia metsästysjousi, jossa vetopituutta voidaan säätää – etenkin, kun olet ostamassa ensimmäistä joustasi – sillä laukaisulaite ja jännelenkki voivat vaikuttaa vetopituuteen lyhentävästi.
Kahva ja sen muoto
Taljajousen tulee tuntua kaikin puolin käteen hyvältä. Näin ollen jousessa olevaa kahvan ja sen muodon merkitystä ei voi väheksyä. Taljajousen tulee tuntua käteen kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvältä ja tukevalta. Kaikkein tärkein määritelmä hyvälle kahvalle on se, että oikea ote löytyy nopeasti ja vaivattomasti.
Useimmille ampujille sopii kohtalaisen pieni kahva. Tärkeää on myös se, että kahva nojaa peukalon hankaan siten, ettei ote aiheuta jousessa minkäänasteista vääntöä.