Yrityslainojen kilpailutus – miten se toimii ja mistä ja milloin hakea yrityslainaa?

Viimeksi päivitetty: 10.8.2024

Yrityslainojen kilpailutus saattaa tulla ajankohtaiseksi joko suunnitellusti tai odottamatta. Yrityslainan hakeminen on järkevää silloin, kun ulkopuolinen rahoitus kehittää liiketoimintaa oikeaan suuntaan. Parasta.fi tulee käymään tässä oppaassa läpi, mihin käyttötarkoitukseen yrityksen rahoitus voidaan hakea, kenelle sitä voidaan myöntää, miksi yrityslainojen kilpailutus on järkevää ja miten prosessi itsessään toimii.

Yritystoiminnassa vastaan voi tulla joko odotettuja tai odottamattomia rahoitustarpeita.

Tällaisiin tilanteisiin törmää useimmiten yrityksen perustamisvaiheessa, tuotannon ja sen myötä kulujen kasvaessa vauhdikkaasti tai hieman tukalammissa tilanteissa, joissa esiintyy kassavajetta.

Nykypäivänä yrityslainaa ei tarvitse enää lähteä välttämättä hakemaan fyysisesti pankista, saatika sitten marssia useaan eri pankkiin lainavertailua tehdäkseen.

Sen sijaan yrityslainojen kilpailutus voidaan toteuttaa verkossa, varsin yksinkertaisella kaavalla. Ja mikä parasta, verkossa hakeminen mahdollistaa sen, että voit saada yrityslainaa nopeasti.

Kun teet yrityslainakilpailutuksen verkossa, lainarahat ovat yrityksesi pankkitilillä ja siten käytettävissä parhaassa tapauksessa yhdessä päivässä – joissain tapauksissa voidaan puhua vain tunneista. Tämä on erittäin iso plussa etenkin silloin, kun rahoitustarve on syystä tai toisesta kiireellinen.

Mutta olitpa sitten liikenteessä pikaisemmalla aikataululla tai kaikessa rauhassa, sikaa ei kannata ostaa säkissä. Tee siis taustatyö huolella, valitse parhaat yrityslainojen kilpailutuspalvelut, kuten esimerkiksi Sortter tai Nordic Bank, ja tutustu tarjolla olevien lainojen ehtoihin tarkasti.

Mihin tarkoitukseen yrityslainaa- tai rahoitusta haetaan?

Jokainen yritystoiminnassa tavalla tai toisella mukana ollut on varmasti törmännyt tilanteisiin, joissa rahanmenoja tai vaihtoehtoisesti tarpeita ilmenee äkillisesti ja jopa yllättäin; itse asiassa moni riittävän korkeassa asemassa ollut työntekijä on niin ikään ollut mukana tällaisissa hetkissä.

Tällöin tavoitteena on löytää ymmärrettävistä syistä yrityslainaa nopeasti.

Mutta mihin kaikkeen sitten yrityslainaa- tai rahoitusta oikein haetaan?

Lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna joko erilaisten haasteiden selvittämiseen tai vaihtoehtoisesti kasvuun. Nostamme esille muutaman esimerkkitapauksen, että jokainen lukija saa paremmin kopin erilaisista rahoitustarpeista, joskin näiden esimerkkien ohella vastaan voi tulla myös paljon muunlaisia tilanteita.

Laitehankinnat

Mikäli yritys on riippuvainen esimerkiksi jonkinlaisesta laitteistosta, ja nykyisiin laitteisiin tulee jotain vikaa, tällöin puhutaan yllättävästä ja äkillisestä rahanmenosta.

Kaikilla yrityksillä ei ole välttämättä kykyä kattaa laitteen tai laitteiden hankintakustannuksia omatoimisesti, tai ainakin rinnalle kaivataan ulkopuolista rahoitusta. Näin on etenkin silloin, kun kyse on aidosti hintavasta laitehankinnasta – tällöin myös todella hyvää tulosta jo tässä hetkessä tahkoava yritys saattaa tarvita yrityslainaa.

Myös uutta laitteistoa voidaan tarvita nykyisen rinnalle jolloin tilanne on sama. Näin on usein tilanteissa, joissa yrityksen liiketoiminta laajenee ja asiakkaita on enemmän. Tällöin nykyinen laitteisto, tai ohjelmisto, ei ole välttämättä riittävä vastaamaan kysyntään.

Markkinointi

Yrityksen markkinointi on äärimmäisen tärkeää, kun tarkoituksena on kasvattaa sekä tunnettuutta että luoda uusia tulonlähteitä.

Sitä saattaisi herkästi ajatella, että markkinointi on tärkeää ennen kaikkea aloittelevalle yritykselle, mutta se on yhtälaisen tärkeää myös tunnetuille yrityksille, sillä heidän tulee pysyä jatkuvasti ihmisten huulilla.

Kun markkinointi optimoidaan oikein, myös maltillisemmalla budjetilla voi menestyä varsin hyvin. Mutta esimerkiksi aloittelevan yrityksen kohdalla yrityslainaa tarvitaan markkinointiin todennäköisemmin kuin isommassa yrityksessä, vaikka kyseessä olisi kohtalaisen maltillinen yrityslaina, koska pohjakassa ei ole vielä riittävä.

Uuden työntekijän palkkaaminen

Uusien työntekijöiden palkkaaminen on monille yrityksille ehdoton elinehto kasvulle. Yksinään voi päästä tiettyyn pisteeseen saakka, ja toki jotkut yritykset pystyvät pyörittämään toimintaansa ilman ulkopuolisia työntekijöitä, mutta enemmän kuin usein ulkopuoliselle työvoimalle tulee ennemmin tai myöhemmin tarvetta.

Suomessa työntekijän palkkaaminen on merkittävä kulu yrityksille, sillä työntekijöiden kohdalla palkan päälle tulee kaikenlaisia sivukuluja.

Edellä mainitusta syystä yritys saattaakin olla tilanteessa, jossa uusi työntekijä on yritystoiminnan kasvun edellytys, mutta varaa tähän olisi vasta kasvun tapahduttua. Tällöin tarvitaan yrityslainaa ja silloin kannattaa muistaa yksi asia: kilpailuta yrityslaina.

Muut mahdolliset yrityslainatarpeet

Laitehankinnat, markkinointi ja uuden työntekijän palkkaaminen ovat vain esimerkkejä tilanteista, joissa yrityslaina ilman vakuuksia tulee kyseeseen. Muita tällaisia tilanteita ovat muun muassa seuraavat:

  • Varaston täyttö
  • Vanhan lainan uudelleenrahoitus
  • Tilojen laajentaminen tai uusiminen
  • Käyttöpääoman kasvattaminen

Kenelle yrityslaina voidaan myöntää?

Mikäli yrityksesi on pieni- tai keskikokoinen eli niin sanottu pk-yritys, tällöin pankkilainan saaminen saattaa olla todella haastavaa. Pankki saattaa olla hyvinkin vastahakoinen, sillä suomalaisten pankkien tarjoamat yrityslainat sisältävät usein varsin tiukat ehdot – etenkin, jos kyseessä on suurempi lainasumma.

Tästä syystä moni turvautuukin lainojen kilpailutuspalveluihin, sillä ne kilpailuttavat pääsääntöisesti kaikki luotettavat yrityslainaa tarjoavat tahot. Tällöin siis mukaan kilpailuun otetaan myös niin sanotut rahoituslaitokset eli ei pelkästään pankkeja.

Luonnollisesti jokainen yritysrahoituspalveluita tarjoava yhtiö käy yksilöllisesti läpi vastaanottamansa hakemukset. Ja, mikäli maksukykyä ei tunnu löytyvän ja ennen kaikkea tulevaisuuden näkymät vaikuttavat heikoilta, tällöin myöskään tarjouksia ei välttämättä tule kovinkaan montaa – joissain tapauksissa ei lainkaan. Ja, jos sitten yrityslainatarjous tulee, niin se saattaa olla esimerkiksi korkotasoltaan hyvinkin hintava laina.

Mutta parasta onkin se, ettei kenenkään tarvitse hyväksyä lainaa, mikäli miellyttävää sellaista ei tule vastaan. Yrityslainan kilpailutus ei siis sitouta hakijaa yhtikäs mihinkään, vaan hän saa rauhassa käydä läpi lainatarjoukset ja valita tai olla valitsematta yrityslainaa.

Mitä sitten tulee konkreettiseen vastaukseen edellä olevassa otsikossa esittämäämme kysymykseen, niin perusteet lainan hakemiselle ovat varsin yksinkertaiset. Oli sitten kyse uudesta aloittelevasta yrityksestä tai jo pidempään markkinoilla olleesta tahosta, mikä tahansa suomalainen kaupparekisteriin kirjattu yritys voi laittaa yrityslainahakemuksen vetämään.

Yrityslainakelpoisia yhtiömuotoja ovat seuraavat:

  • Osakeyhtiö
  • Toiminimi (yksityinen elinkeinonharjoittaja)
  • Kommandiittiyhtiö
  • Avoin yhtiö
  • Asunto-osakeyhtiö
  • Osuuskunta

Toki monilla lainanmyöntäjillä on myös omanlaisiaan sääntöjä hakukelpoisuudelle.

Esimerkiksi Nordic Bank edellyttää ennen hakemuksen jättämistä, että yritystoimintaa on ollut kuuden kuukauden ajan, hakijalla on puhtaat luottotiedot ja hakija on täysi-ikäinen.

Sortterin kohdalla perusvaatimuksiin kuuluvat puolestaan 20 vuoden ikä, puhtaat luottotiedot sekä säännölliset tulot tai edut.

Onko vakuudeton yrityslaina mahdollinen?

Yrityslainojen kilpailutuspalveluissa yksi parhaista puolista on se, että niissä on tarjolla yrityslainaa ilman vakuuksia.

Vakuudeton yrityslaina nopeuttaa lainanhakuprosessia luonnollisesti entisestään, sillä yrityslaina ilman vakuuksia ei tarvitse esimerkiksi erillistä takaajaa tai kiinnitettävää omaisuutta.

Tässä tullaankin jo aiemmin mainittuun eroon pankkien ja esimerkiksi yritysten rahoitustoimintaan keskittyneiden yritysten välillä. Siinä, missä esimerkiksi pk-yrittäjän voi olla lähestulkoon mahdotonta saada yrityslainaa pankista ilman takaajia, yrityslainan kilpailutus avaa ovet ulkopuoliselle rahoitukselle, koska tarjolla on yrityslainaa ilman vakuuksia.

Toki yrityslainojen kilpailuttajat ottavat mukaan kilpailutukseen myös pankkeja.

Luonnollisestikaan meidän on mahdotonta tietää yksityiskohtaisesti miten eri yritysrahoitusta tarjoavat tahot määrittävät sen, tehdäänkö hakijalle tarjousta vai ei. Mutta koska vakuudeton yrityslaina tarkoittaa lähtökohtaisesti korkeampaa korkotasoa, on se helpompi myöntää kuin vakuudellinen yrityslaina.

Vakuudeton yrityslaina ei toisin sanoen ole yrittäjän näkökulmasta edullisin mahdollinen. Mutta tietynlaisissa tilanteissa, kuten yrityksen perustamiskuluissa, äkillisen lainatarpeen yllättäessä tai tilapäisen kassavajeen kohdalla se on ehdottomasti potentiaalinen vaihtoehto – etenkin, mikäli laina on tarkoitus maksaa nopeasti takaisin.

Miksi yrityslaina kannattaa kilpailuttaa?

Tässä kohtaa iskemme tiskiin erinomaisen nyrkkisäännön mitä tulee liiketoimintaan: kilpailuta yrityslaina aina.

Mutta miksi tämä sitten on niin tärkeää?

Yritystoiminta on luonnollisesti bisnestä. Tavoitteena on siis maksimoida voitot, mikä vastapainoisesti tarkoittaa myös kulujen minimoimista. Kun esimerkiksi yrityksen perustamiskustannuksiin tai vaihtoehtoisesti jo olemassaolevan yrityksen toiminnan kehittämiseen tarvitaan ulkopuolinen yrityksen rahoitus, kilpailutus takaa mahdollisimman pienet kulut.

Toisin sanoen, eri tahojen tarjoamissa yrityslainoissa on eroavaisuuksia korkojen ja muiden kulujen osalta.

Luonnollisesti kilpailutuksen merkitys nousee sitä tärkeämpään rooliin, mitä suuremmasta lainasummasta on kyse. Esimerkiksi Sortter kilpailuttaa yrityslainat 500 eurosta aina 10 miljoonaan euroon saakka (vakuudettomat lainat 250 000 euroon saakka). Nordic Bankin kautta haettava yrityksen rahoitus liikkuu puolestaan 2 000 ja 350 000 euron välimaastossa.

Mutta oli sitten kyseessä muutaman sadan euron, kymmenien tuhansien tai miljoonien suuruinen yrityslaina – toisin sanoen millainen summa tahansa – kilpailutus on aina järkevää. Ihan, kuten myös kaikissa muissa asioissa.

Miten yrityslainan kilpailutus tapahtuu käytännössä?

Perehtyessämme tarkemmin yrityslainan kilpailutukseen, tulemme käyttämään kahtena esimerkkitapauksena Sortterin ja Nordic Bankin kilpailutuspalveluita.

Tällä tavalla jokainen tämän oppaan lukijaa saa muodostettua parhaan mahdollisen kuvan siitä, miten homma toimii erilaisissa yrityslainan kilpailutuspalveluissa.

Sortter

Sortter, joka on siis ilmainen ja turvallinen suomalainen palvelu, on tehnyt yrityksen rahoituksen hakemisesta äärimmäisen helppoa.

Lainan hakijana sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin valita haettava lainasumma, valita takaisinmaksuaika (1-48 kuukautta) ja sen jälkeen täyttää Sortterin pyytämät tiedot.

Tämän jälkeen ainoaksi tehtäväksi jää odotella lainatarjouksia, joita tulee pääsääntöisesti useita jo saman päivän aikana.

Mikäli hyväksyt jonkun lainatarjouksista, viimeinen osa palapeliä on lainarahojen vastaanottaminen. Parhaassa tapauksessa ulkopuolinen yrityksen rahoitus on siis käytössäsi jo sinä päivänä, kun aloitat kilpailutuksen.

Nordic Bank

Käytännössä ottaen yrityslainan kilpailutuspalveluiden toimintatavoissa ei ole mitään merkittäviä eroja puhtaasti lainan hakemisen osalta.

Nordic Bankin kautta toimit samalla tavoin kuin Sortterin kohdalla. Ensimmäisenä valitaan lainasumma, sitten laina-aika (1-48 kuukautta) ja tämän jälkeen täytetään vielä omia tietoja, kuten tulot mahdollisimman rehellisesti.

Lainapäätöksiä alkaa tulla nopeasti ja mikä parasta, kilpailuta yrityslaina on täysin ilmaista Nordic Bankin kautta.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.