Kuntopyörä vai spinningpyörä – miten ne eroavat toisistaan?
Ennen kuin paneudumme sen syvällisemmin niihin asioihin, jotka kannattaa ottaa mukaan määrittäviksi tekijöiksi ostospäätöstä tehdessä, on syytä vastata kysymykseen: kuntopyörä vai spinningpyörä – mitkä ne eroavat toisistaan?
Seuraavassa tulemme käymään läpi sekä kuntopyöriin että spinningpyöriin liittyviä ominaisuuksia, eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksiä; kyllä, vaikka kyseessä on kaksi keskenään erilaista kapistusta, niiden väliltä löytyy myös yhtäläisyyksiä.
Kuntopyörä vs spinningpyörä
Nopeasti vilkaistuna, kuntopyörä ja spinningpyörä näyttävät keskenään, ainakin joissain määrin, samankaltaisilta kapistuksilta. Ja sitä ne ovatkin: merkittävin ero liittyy ennen kaikkea kohderyhmään eli ensimmäisenä mainittu on tarkoitettu puhtaasti kuntoiluun. Spinningpyörä mahdollistaa puolestaan peruskuntoilun ohella myös äärimmäisen tehokkaan harjoituksen aina tavallisista tallaajista kilpapyöräilijöihin saakka; monet kilpapyöräilijät Suomessa käyttävätkin spinningpyöriä talviharjoitteluun.
Kun kuntopyörää ja spinningpyörää lähtee testaamaan, tällöin ne kaikkein merkittävimmät erot alkavat käymään ilmiselviksi. Kuntopyörässä esimerkiksi ajoasento on huomattavasti pystympi, kun taas spinningpyörässä se on voimakkaammin eteenpäin nojaava. Tämän lisäksi spinningpyörä tarjoaa kuntopyörää enemmän mahdollisuuksia ajoasennon säätämiseen. Siinä, missä kuntopyörässä ajoasennon säätö perustuu käytännössä ottaen vain satulan korkeuden säätämiseen, spinningpyörässä voidaan säätää muun muassa satulan etäisyyttä otekahvoihin; näin mahdollistetaan voimantuoton osalta mahdollisimman tehokas ajoasento. Ylipäätään spinningpyörän otekahvat tarjoavat useita erilaisia vaihtoehtoja käsille, eivätkä pyörän “sarvet” ole niin sanotusti korvissa, kuten kuntopyörissä.
Teknisestä perspektiivistä tarkasteltuna yksi eroavaisuus nousee ylitse muiden: Spinningpyörässä oleva vauhtipyörä on huomattavasti kuntopyörän vastaavaa raskaampi ja kiinteä välitys yhdistää sen suoraan polkimiin. Tässä kuntoilijan kannattaakin olla tarkkana, sillä vauhtipyörän ollessa painava pyöräilyä ei voi vain lopettaa suorilta ilman loukkaantumisriskiä. Toisin sanoen hidastaminen tapahtuu puhtaasti polkemisnopeutta hidastamalla, kun taas kuntopyörällä sen voi lopettaa ikään kuin seinään ja antaa pyörän rullata perinteisen polkupyörän tapaan vapaalla. Myös polkimissa on eroja, sillä spinningpyörän polkimiin voidaan kiinnittää pyöräilykengät.
Kun ollaan siis kysymyksen “kuntopyörä vai spinningpyörä” äärellä, erot voidaan tiivistää seuraavasti: kuntopyörä on kuin tavallinen polkupyörä, spinningpyörä kuin kilpapyörä. Jos siis haet kuntopyöräilyltä kestävyysharjoittelua, tällöin perinteinen kuntopyörä on ehdottomasti hyvä kuntopyörä. Mikäli tavoitteena on kuitenkin rankempi ja selkeästi monipuolisempi treenaaminen, tällöin spinningpyörä on se paras kuntopyörä kotiin.