Ilmastointilaite - mitkä tekijät vaikuttavat valintaan?

Viimeksi päivitetty: 22.12.2022

Jokainen meistä on varmasti pyörinyt sängyssä tuskissaan kesäkuumalla, tuijottaen uhkaavasti herätysaikaa lähestyvää herätyskelloaan, ja nukkuen vain silmäyksellisen siellä täällä. Ilmastointilaite olisi voinut olla se vekotin, joka olisi saattanut pelastaa sinun päiväsi, ja ennen kaikkea sen yön – erityisesti kesän ollessa kaikkein kuumimmillaan.

Emax Cool -laitteet edullisesti

Ilmanviilennin Emax Cool 65W
 • Ilmanviilennin Emax Cool 65W

 • Ilman poistoputkea
 • Tehonsäätö: 3 tehoa; matala, normaali, korkea
 • Siirrettävä: Kyllä, pyörillä
 • Katso  
Ilmastointilaite Emax Cool 2000W
 • Ilmastointilaite Emax Cool 2000W

 • Ääni: 65 dB(A)
 • Ilman virtaus: 300m3/h
 • Lämpötila: säädettävissä 16-31°C
 • Katso  
Ilmastointilaite Emax Cool 2600W
 • Ilmastointilaite Emax Cool 2600W

 • Hiljainen: alle 55dB(A)
 • Ilman virtaus: 400m3/h
 • Lämpötila: säädettävissä 15-31°C
 • Katso  

Me olemme laatineet jokaista suomalaista kuluttajaa ajatellen ostajan oppaan, jossa tehdään kattava katsaus siihen, millainen ilmastointilaite juuri sinun kannattaa hakea kesäöitäsi helpottamaan. Kun paneudut huolellisesti ilmastointilaitteen hankintaan, uskallamme väittää sinun, perheesi ja vaikka nyt sitten myös pomosi kiittävän siitä uudesta vireystasosta, jonka omaat nukuttuasi erinomaiset yöunet.

Tavoitteenamme on auttaa sinua löytämään se paras apu juuri sinun tarpeisiisi, oli sitten kyseessä iso tai pieni ilmastointilaite, siirrettävä ilmastointilaite, tai jotain siltä väliltä.

SISÄLLYSLUETTELO:

 • Siirrettävä ilmastointilaite
 • Millainen ilmastointilaite kerrostaloon?
 • Viilennyslaite – onko sen asentaminen vaikeaa?
 • Yhteenveto: viilennyslaite tuo mieluisat yöunet myös kesäksi

Siirrettävä ilmastointilaite

Siirrettävä ilmastointilaite saattaa olla käyttäjälleen pettymys – näin monet sellaisen hankkineet kokevat. Mutta onko tilanne todella tämä, ettei hyvää siirrettävää ilmastointilaitetta ole löydettävissä? Ei, tilanne ei ole missään nimessä tämä. Luonnollisesti laitteen kuin laitteen ja asian kuin asian kohdalla tarjolla on niitä hyviä ja huonoja vaihtoehtoja. Siirrettävä viilennyslaite voi olla kuitenkin melkoinen apu esimerkiksi kuumiin kesäöihin, eikä sen tarvitse myöskään viedä äänellään sinulta yöunia.

Kun hankintakohteena on siirrettävä ilmastointilaite, parhaan mahdollisen tyytyväisyyden takaa yleisesti ottaen se, että laitteen hankintaan on valmistautunut huolellisesti. Aivan ensimmäisenä kannattaa tutkia, millainen viilennyslaite tulevassa laitteessa tulisi olla – luonnollisesti sijoitustilan kokoon suhteutettuna. Mikäli tehoa ei ole tarpeeksi, tällöin apu jää pieneksi ja silloin edessä saattaa olla se pettymys. Mutta, kun taustatyö on tehty huolellisesti, yleisesti ottaen on vaikea nähdä, etteikö sitä nauttisi makeasti kesäkuumalla nukkuen uudesta perheenjäsenestä.

Millainen on paras siirrettävä ilmastointilaite?

Parhaasta siirrettävästä ilmastointilaitteesta puhuttaessa, kuuluu siihen ehdottomasti poistoputki; ilman poistoputkea viilentimen teho ei ole lainkaan yhtä korkea kuin putken kanssa. Poistoputkea ei kuitenkaan kannata jättää lattialle roikkumaan, tai laittaa ulos avoimesta ikkunasta ilman muita toimia, joita käymme läpi myöhemmin tässä tekstissä, vaan sen tulee olla täyden tehon saadakseen puolikiinteä.

Luonnollisesti ilmastointilaitteelta toivoo myös hiljaisuutta. Ilmalämpöpumpun kaltaista hiljaisuutta ei kannata lähteä tavoittelemaan, mutta kun kukkaronnyörejään avaa hieman suuremmalle, tällöin myös siirrettävä ilmastointilaite voi saavuttaa tavoitellun hiljaisuuden.

Parhaiden siirrettävien ilmastointilaitteiden kohdalla mukana voi tulla niin sanottuja herkkuja; tällaiseksi voidaan laskea ehdottomasti laitteen ominaisuuksien käyttäminen sekä virran asettaminen pois ja päältä puhelimeen ladattavan sovelluksen kautta. Muita tärkeitä elementtejä, joita paras siirrettävä ilmastointilaite sisältää, ovat totta kai energialuokka, siirreltävän ilmanviilentimen paino, poistoputken pituus, vesisäiliön koko, sekä totta kai melutaso.

Siirrettävä ilmanviilennin: hyvät ja huonot puolet

Ilmanviilennin voi tuoda melkoisen helpotuksen helteen keskellä, eikä kyse ole pelkästään edes nukkumisesta, vaan yleisesti ottaen ympärivuorokautisesta helpotuksesta. Mikään asia tässä maailmassa ei ole kuitenkaan täydellistä, joten seuraavassa me listaamme viilennyslaitteen hyvät ja huonot puolet:

Plussat:

+ Viilennyslaite voi viilentää niin pienemmän kuin myös suuremman tilan
+ Helpottaa lemmikkieläinten arkea
+ Voidaan käyttää sekä tilan viilennykseen että lämmitykseen (laiteriippuvainen ominaisuus)
+ Siirrettävä ilmastointilaite siirtyy helposti mukana paikasta A paikkaan B

Miinukset:

– Saattaa häiritä nukkumista melutasonsa vuoksi
– Useimmiten kyseessä on tilaa vievä isokokoinen laite
– Kuluttaa energiaa ja jatkuvasti käytettynä sähköä voi kulua jopa 50 euron edestä kuukausittaisella tasolla

Millainen ilmastointilaite kerrostaloon?

Jokainen meistä varmasti toivoo yöunistaan seesteisiä, rauhallisia, ja ettei niitä keskeyttäisi mikään. Ilmastointilaite kerrostaloon onkin yleensä lähestulkoon pakollinen hankinta, sillä pahimmillaan kerrostaloasunnot ovat todellisia pätsejä. Vielä pahemmaksi tilanteen tekee se, mikäli asuntosi sijaitsee ylimmissä kerroksissa.

Etenkin kerrostaloasunnoissa, laitteen melutaso on totta kai tärkeä huomioitava aspekti, sillä valitettavan usein seinät ovat hyvin ohuet. Hiljaisuuteen liittyy myös laitteen koko, kevyttä laitetta, kun on helpompi siirrellä vähä-äänisesti; toki useimmissa tapauksissa siirrettävä ilmastointilaite seisoo renkaiden päällä, mikä tekee siirtämisestä varsin vaivatonta.
H3: Hiljainen ilmastointilaite lienee se paras vaihtoehto

Se on aidosti myönnettävä ääneen: hiljainen ilmastointilaite ei ole mikään maailman helpoin löydettävä siirrettävistä viilentimistä puhuttaessa. Puheet siitä, ettei siirreltävän viilentimen kanssa ole mahdollista päästä alle 60 desibelin, ovat kuitenkin potaskaa. Esimerkiksi Electrolux Air Line EACM-12 HR/N6 on melutasoltaan 45 desibeliä.

Viilennyslaite – onko sen asentaminen vaikeaa?

Vastaus otsikossa esitettyyn kysymykseen riippuu luonnollisesti hyvin pitkälti siitä, millaista viilennyslaitetta olet asentamassa. Siirrettävä viilennyslaite on hyvin yksinkertainen asentaa, eikä siihen vaadita juurikaan aikaa tai rahaa; käytännössä ottaen laite on käyttövalmis pakkauksesta ulos otettaessa, joskin renkaat saatat joutua asentamaan omatoimisesti alle.

Mikäli kuitenkin päätyisit ilmastointilaitteen sijaan ilmalämpöpumppuun, tällöin paikalle tarvittaisiin asennusluvan omaava asentaja.

Ikkunasarja ilmastointilaitteelle lisää tehoa

Oletko koskaan ulkomailla ollessasi ihmetellyt valtavan kokoista vekotinta, joka hurnuttaa usein paikallisessa versiossa tuuletusikkunasta? Sille on olemassa syynsä, miksi tuo kyseinen vekotin, joka sattuu olemaan ilmastointilaite, on asennettu ikkunaan: tällä pyritään estämään lämpimän ilman ja kosteuden paluuvirtaus. Suomessa tällaisia ”mölttejä” ei näe törröttävän ikkunasta pihalle, mutta ikkunakitti/ikkunatiiviste ajaa omalta osaltaan saman asian.

Toinen ilmanviilennin saattaa sisältää pakkauksen mukana tällaisen tuuletusikkunaan viriteltävän ikkunasarjan, mutta kaikissa ilmastointilaitteissa sitä ei ole automaattisesti mukana. Ikkunatiiviste on kuitenkin ostettavissa myös erikseen, ja sellaisen hankintaa kannattaa ehdottomasti harkita vakaasti – se, kun auttaa nimenomaan siinä valitun tilan viilennyksessä eli tavoitteen saavuttamisessa.

Yhteenveto: Viilennyslaite tuo mieluisat yöunet myös kesäksi

Ilmastointilaite siirrettävänä saattaa juolahtaa ensimmäisenä mieleen, kun kesän ensimmäiset helteet ja sen mukanaan tuomat tuskaisat yöt laskeutuvat Suomen ylle. Tässä kohtaa ei kannata kuitenkaan alkaa liian nuukaksi, sillä halvalla ei saa valitettavasti hyvää. Unohda siis perinteiset tuulettimet, jotka tuntuvat auttavan muutaman ensimmäisen minuutin ajan, kunnes huomaat niiden pyörittävän vain samaa lämmintä ilmaa edestakaisin.

Kunnollinen viilennyslaite, kuten Nordland 7000 irtoaa niinkin edullisesti kuin alle 300 eurolla ja siihen rinnalle kannattaa ehdottomasti hankkia laitteeseen suunniteltu ilmastointilaitteen ikkunasarja. Kyseinen Nordlandin malli on energialuokaltaan korkeinta A-luokkaa, joten myös sähkönkulutus pysyy aisoissa, mikä on etenkin nykypäivänä tärkeää. Tällaisen siirreltävän ilmastointilaitteen kohdalla erinomainen puoli on se, että se kulkeutuu kätevästi mukana esimerkiksi mökille tai vaikka asuntovaunuun.

Seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon ennen kaikkea juuri siirrettävien ilmastointilaitteiden kanssa:

 • Ilmastointilaitteessa tulisi olla poistoputki: muussa tapauksessa laite ei ole kovin tehokas, ja lämmin ilma virtaa toisesta päästä sisään kosteuden kera
 • Tehokas ilmastointilaite poistaa ilmasta kosteutta, joten laitteen vesisäiliöön kertyvä vesisäiliö tulee muistaa tyhjentää säännöllisin väliajoin
 • Yleisesti ottaen laitteen toiminta lakkaa vesisäiliön täyttyessä, mutta tämän ominaisuuden vikaantuessa jopa kosteusvaurio on mahdollinen
 • Siirrettävään ilmastointilaitteeseen kannattaa hakea puolikiinteä ratkaisu, joka tarkoittaa poistoputken asettamista esimerkiksi tuuletusikkunaan ikkunasarjan avulla
 • Viilennyslaitetta ostaessa kannattaa aina tarkastaa laitteen melutaso sekä minkä kokoista tilaa laite on tarkoitettu viilentämään

Mikäli olet kuitenkin esimerkiksi omakotitaloasuja, tällöin kannattaa ottaa pohdintaan ilmalämpöpumppu. Tällöin budjetin on toki oltava automaattisesti suurempi, mutta nykyisin ilmalämpöpumpun voi saada jopa alle 1 000 euron hintaan. Muiden kuin omakotitaloasujien kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii luvan taloyhtiöltä – toisin kuin esimerkiksi siirrettävä ilmastointilaite. Ja tietenkin hinta nousee asennustöiden myötä, sillä ilmalämpöpumppua ei voi kuka tahansa lähteä iskemään seinään kiinni.

Katso suositukset

Ilmanviilennin Emax Cool 65W
 • Ilmanviilennin Emax Cool 65W

 • Ilman poistoputkea
 • Tehonsäätö: 3 tehoa; matala, normaali, korkea
 • Siirrettävä: Kyllä, pyörillä
 • Katso  
Ilmastointilaite Emax Cool 2000W
 • Ilmastointilaite Emax Cool 2000W

 • Ääni: 65 dB(A)
 • Ilman virtaus: 300m3/h
 • Lämpötila: säädettävissä 16-31°C
 • Katso  
Ilmastointilaite Emax Cool 2600W
 • Ilmastointilaite Emax Cool 2600W

 • Hiljainen: alle 55dB(A)
 • Ilman virtaus: 400m3/h
 • Lämpötila: säädettävissä 15-31°C
 • Katso  

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.