Näin löytyy paras rinkka juuri sinun tarpeisiin

Viimeksi päivitetty: 12.9.2023

Se, mitä paras rinkka tarkoittaa juuri sinulle, riippuu isoilta osin käyttötarpeistasi. Teetkö niin sanottuja päiväretkiä, kestävätkö ne viikonlopun ajan, oletko vaeltamassa jopa viikon verran tai vieläkin pidempään, vai haetko kenties ratkaisua puhtaasti matkusteluun? Tuntuuko jäykkärakenteinen putkirinkka vai sittenkin vartaloa paremmin myötäilevä Anatomic-rinkka lähtökohtaisesti paremmalta vaihtoehdolta?

Edellä mainittuihin kysymyksiin vastaaminen auttaa isoilta osin, mutta toki olemassa on myös lukuisia muita vaikuttavia tekijöitä.

Se on kuitenkin päivänselvää, että rinkkojen kohdalla kannattaa panostaa aina laatuun – myös niiden päiväretkien kohdalla. Selässä on nimittäin kannettavana joka tapauksessa sellainen määrä tavaraa, että vääränlaisen rinkan valinta saattaa pilata koko vaellusreissun. Lisäksi hyvä rinkka on pitkäikäinen, joten budjetin kanssa ei kannata olla liian tiukkana, mutta samaan aikaan myös edullinen rinkka voi olla hyvä.

Parasta.fi rientää apuihin rinkan valinnassa. Tässä oppaassa tulemme käymään läpi näitä vaikuttavia tekijöitä, rinkkojen erilaisia ominaisuuksia ja esittelemme myös tuotevaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin.

Katso suositukset

Osprey Farpoint Trek 55
  • Osprey Farpoint Trek 55

  • 55 litraa
  • Säädettävä selän pituus
  • Sopii erityisesti matkailuun
  • Katso  
Fjällräven Kajka 65 W
  • Fjällräven Kajka 65 W

  • 65 litraa
  • Säädettävä selän pituus
  • Suunniteltu naisille
  • Katso  
Osprey Aether Plus 85
  • Osprey Aether Plus 85

  • 85 litraa
  • Paino: 2830 g
  • Yhteensopiva juomapussijärjestelmien kanssa
  • Katso  
Fjällräven Kajka 100
  • Fjällräven Kajka 100

  • 100 litraa
  • Paino: 4000 g
  • Runko on tehty suomalaisesta koivusta
  • Katso  

Rinkkavertailu: suositukset eripituisille reissuille

Olitpa sitten lähdössä viikonlopun kestävälle retkelle tai vaeltamaan jopa viikoiksi, perustarpeet ovat käytännössä ottaen aina samat, mitä tulee mukaan otettaviin asioihin ja tarvikkeisiin; toki joitain erilaisia tarvikkeita voit tarvita keskenään erilaisissa tilanteissa. Eripituisille reissuille ei tästä huolimatta välttämättä sovellu sama rinkka, sillä yhden merkittävän eron reissun pituus tekee kannettavaan kuormaan: ruokaa lähtee mukaan keskenään erilaiset määrät, kuten usein myös vaatteita.

Rinkkavertailun tekeminen tarjoaa juuri sen tarvittavan avun parhaan rinkan löytämiseen.

Päiväretki

Olitpa sitten pitkällä vaelluksella, jonka aikana haluat tehdä erillisiä päiväretkiä toiseen kohteeseen, tai sitten puhtaasti lähdet kotoasi retkelle, jolloin palaat samana päivänä takaisin, tällöin kannattaa etsiä käsiisi paras päiväreppu. Alle 40 litran kokoinen päiväreppu on erinomainen tällaiseen käyttötarkoitukseen. Kun lähdet retkelle, mukaasi mahtuvat kaikki tarvittavat tarvikkeet, ruoat, juomat, kamerat ja niin edelleen. Samaan aikaan vältyt kuitenkin “liian ison” rinkan kantamiselta.

Mutta millainen päiväreppu kannattaa sitten hankkia? Esimerkiksi nimessään olevan numeron mukaisesti 36 litran tilavuuden tarjoava The North Face Basin 36 on hyvä päiväreppu vaellukselle. Jos taas retkeesi kuuluvat vauhtilajit, tällöin kannattaa katsastaa 25-litrainen Deuter Speed Lite 25.

Päiväreppuja löytyy ylipäätään useisiin erilaisiin käyttötarkoituksiin, riippuen myös siitä kuljetko jalan vai esimerkiksi pyörällä. Tee siis huolellinen vertailu oikean päivärepun löytääksesi. Päivärepun ohella myös kevyempi pieni rinkka on hyvä vaihtoehto.

Viikonloppuretki: 1-3 päivää

Rinkka – koko – suositus: 40-60 litraa

Kun puhutaan viikonloppuretkestä, kyse on 1-3 päivän mittaisesta retkestä. Tällöin pienempi kevyt rinkka eli niin sanottu retkirinkka on usein se oikea valinta; esimerkiksi rinkka, joka kantaa 50 litraa, on usein enemmän kuin riittävä tilavuudeltaan.

Toki tässäkin tulee ottaa huomioon ne omat tarpeet, sillä rinkan kokoon vaikuttavat totta kai kaikki tarvikkeet, jotka otat mukaan; toisinaan niitä voi olla enemmän, toisinaan vähemmän – riippuen retken tarkoituksesta. Myös se vaikuttaa, mikäli voit jakaa tavaroita useamman henkilön kesken.

Löydät laadukkaat rinkat viikonloppuretkelle täältä!

Noin viikon mittainen vaellus: 4-7 päivää

Vaellusrinkka – koko – suositus: 60-85 litraa

Mitä pidemmälle reissulle olet lähdössä, sitä enemmän tarvitset mukaan esimerkiksi ruokaa ja vaatteita. Lisäksi saattaa olla, että matkaan lähtee muun muassa muita ruoanvalmistukseen tarvittavia tavaroita. Tällöin myös rinkan tilavuuden tulee olla suurempi kuin esimerkiksi viikonloppuretkellä eli ostoslistalla tulee olla vähintäänkin kevyt vaellusrinkka.

Noin viikon, tai vajaan viikon, mittaisella vaelluksella rinkka 60l saattaa olla riittävä, joskin pakkaamiskykysi saattavat joutua koetukselle. Tästä syystä suositeltavaa onkin, poikkeustilanteita lukuun ottamatta, käyttää noin 70-85 litran tilavuuden omaavaa rinkkaa, jolloin tila ei uhkaa loppua kesken.

Löydät kattavan valikoiman suosituimpia merkkejä ja malleja noin viikon mittaiseen reissuun soveltuvista rinkoista täältä!

Pitkä vaellus ja talvivaellus – 7+ päivää

Vaellusrinkka – koko – suositus: 85-100+ litraa

Kun lähdet pitkälle yli viikon verran kestävälle vaellukselle, tällöin mukaan otettavien vaatteiden ja ruoan määrä kasvaa suurella todennäköisyydellä. Tällöin vaellusrinkan tilavuuden on oltava suuri ja tämä korostuu talvivaelluksen kohdalla entisestään, sillä esimerkiksi vaatteet vievät huomattavasti enemmän tilaa.

Mikäli sinulla ei ole vaatteidesi pesumahdollisuutta, tällöin sinun on ehdottomasti lähdettävä liikenteeseen vähintään 85-litraisista vaellusrinkoista. Saattaa kuitenkin olla, ettei tuokaan tilavuus riitä – etenkään, jos olet lähdössä vaeltamaan yksin, jolloin sinun on myös kannettava kaikki mahdolliset tarvikkeet. Silloin kannattaa turvautua vielä suurempiin, jopa yli 100 litran vaellusrinkkoihin.

Tarkasta pitkiin vaelluksiin soveltuvat rinkat täältä!

Katso suositukset

Osprey Farpoint Trek 55
  • Osprey Farpoint Trek 55

  • 55 litraa
  • Säädettävä selän pituus
  • Sopii erityisesti matkailuun
  • Katso  
Fjällräven Kajka 65 W
  • Fjällräven Kajka 65 W

  • 65 litraa
  • Säädettävä selän pituus
  • Suunniteltu naisille
  • Katso  
Osprey Aether Plus 85
  • Osprey Aether Plus 85

  • 85 litraa
  • Paino: 2830 g
  • Yhteensopiva juomapussijärjestelmien kanssa
  • Katso  
Fjällräven Kajka 100
  • Fjällräven Kajka 100

  • 100 litraa
  • Paino: 4000 g
  • Runko on tehty suomalaisesta koivusta
  • Katso  

Mihin muihin asioihin kiinnittää huomiota, kun etsinnässä on hyvä rinkka?

Ihmisiä on joka lähtöön. Meitä on erikokoisia ja ruumiinrakenteeltaan erilaisia, minkä lisäksi esimerkiksi hyvä rinkka naiselle saattaa tarkoittaa kirjaimellisesti naisille suunnitellun mallin hankintaa. Rinkan valinnassa ei ole kuitenkaan kyse pelkästään vartalosi koosta tai ruumiinrakenteestasi. Myös pienet yksityiskohdat saattavat olla ratkaisevassa asemassa, sillä myös mieltymyksiä on erilaisia.

Rinkan istuvuus on tärkeää

Käytännössä ottaen rinkan istuvuus kertoo sinulle, mikä merkki ja mikä malli on oikea vaihtoehto sinulle. Itse asiassa selkäsi pituus on hyvinkin tärkeä asia istuvuuden näkökulmasta. Miksi? Koska rinkkaa ei varsinaisesti kanneta hartioilla ja olkapäillä, vaan sen painon tulee jakautua tasaisesti ja istua kivasti myös lantiolle.

Mikäli olet lyhytselkäinen, tällöin S-koon (short) rinkka on suurella todennäköisyydellä oikea valinta sinulle. Jos olet puolestaan pitkäselkäinen, tällöin kannattaa valita RL-koko, jossa L-kirjain viittaa englanninkieliseen sanaan “long”. Selkäsi pituus määritetään rinkkojen osalta olkapään ja suoliluun uloimman kärjen välisen alueen mukaisesti suoraa linjaa pitkin.

Muut merkittävät tekijät oikeanlaisen istuuvuden tarjoavaa rinkkaa valitessa ovat hartioidesi ja lantiosi leveys. Valintaa tehdessä kannattaakin huomioida selän mahdollisten säätöominaisuuksien ohella muun muassa lantiovyön leveys ja sen säätöominaisuudet, sekä olkaviilekkeiden etäisyys toisistaan.

Pienet yksityiskohdat saattavat ratkaista

Mikäli haet kokonaisvaltaista ratkaisua, tällöin pienet yksityiskohdat saattavat määrittää mikä on paras rinkka. Mikäli olet esimerkiksi ostamassa uutta rinkkaa vanhan tilalle ja vanhassa rinkassa on ollut tietty määrä taskuja, toivot niiden olevan uudessa rinkassa pienempiä, isompia tai samankokoisia, ja/tai niiden sijainti on miellyttänyt, tällöin voi olla fiksua kiinnittää huomiota tällaisiin asioihin.

Muita tärkeitä huomioitavia yksityiskohtia ovat muun muassa vetoketjujen laatu, hihnat ja soljet sekä itse pakkaamisvaihtoehdot eli mistä ilmansuunnasta rinkka voidaan täyttää.

Toisiin rinkkoihin voi tulla mukaan myös niin sanottuja lisäosia, jotka toisista taas puuttuvat. Mikäli esimerkiksi päätät säästää rahaa väärässä kohdassa, saattaa olla, että joudut ostamaan esimerkiksi erikseen sadesuojan, mikä nostaa halvemman rinkan hintaa ylöspäin; hyvä rinkka puolestaan tuo usein samassa paketissa mukanaan sadesuojan.

Rinkan rakenne: Anatomic-rinkka vai putkirinkka?

Rinkat voidaan jakaa kahteen pääryhmään: putkirinkkoihin ja Anatomic-rinkkoihin.

Putkirinkka on huomattavasti yleisempi valinta, sillä ne on suunniteltu rakenteeltaan painavien kuormien kantamiseen. Niiden vahva rakenne perustuu siihen, että itsessään rinkan sisällä on alumiinista valmistettu kehikko, jolloin se on jäykkä. Parasta putkirinkoissa on se, että niiden ylä- ja alakaariin voidaan ladata muun muassa teltta, makuupussi ja makuupatja, jolloin niiden tilavuus ikään kuin laajenee ulkopuolelle.

Anatomic-rinkka on niin ikään ryhdikäs ja se mukailee selän muotoja, mutta yhtä monipuolinen se ei ole kuin putkirinkka. Tämä johtuu siitä, että Anatomic-rinkoissa on putkirinkoista tutun jäykän alumiinirakenteen tilalla pystysuunnassa kulkevia tukilistoja- tai rimoja, jotka on valmistettu joko puusta, muovista tai alumiinista; tarjolla on toki myös ilman minkäänlaisia tukirakenteita valmistettuja Anatomic-rinkkoja.

Siinä, missä putkirinkat päihittävät Anatomic-rinkat kantokyvyltään, vaakakuppi kääntyy toiseen suuntaan istuvuuden osalta. Anatomic-rinkka nimittäin mukailee vartaloa paremmin kuin putkirinkka ja siten se ei tunnu yhtä kömpelöltä. Jos et tarvitse kovinkaan painavaa lastia mukaasi ja esimerkiksi talvivaellukseen kuuluu hiihtämistä ja/tai laskemista, tällöin Anatomic-rinkka on parempi vaihtoehto.

Tilavuus ei ole kaikki kaikessa

Mikäli teet sekä päivän tai viikonlopun mittaisia retkiä että pidempiä vaelluksia, sinun ei ole välttämätöntä ostaa kahta erilaista rinkkaa. Mikäli ostat esimerkiksi tilavuudeltaan isokokoisen rinkan pitkiä vaelluksia varten, sen käyttäminen lyhyempään retkeilyyn ei ole mikään jättimäisen iso ongelma. Rinkka voi toki jäädä hieman vajaaksi, mutta siinä tapauksessa sitä tarvitsee vain säätää kiristämällä siinä olevia kompressiohihnoja.

Sen sijaan toisin päin rinkan tilavuus saattaa olla ongelma. Se on vielä ihan okei tilanne, mikäli joudut esimerkiksi matkan ensimmäisille päiville pakkaamaan mukaan lähtevän teltan rinkan päälle, sillä ruoan vähentyessä se mahtuu yllättävän nopeasti sisään rinkkaan. Jos kuitenkin rinkka on sen verran pieni, ettei sinne mahdu kaikki tarpeelliset tavarat, tällöin asia muuttuu kimurantiksi.

Katso suositukset

Osprey Farpoint Trek 55
  • Osprey Farpoint Trek 55

  • 55 litraa
  • Säädettävä selän pituus
  • Sopii erityisesti matkailuun
  • Katso  
Fjällräven Kajka 65 W
  • Fjällräven Kajka 65 W

  • 65 litraa
  • Säädettävä selän pituus
  • Suunniteltu naisille
  • Katso  
Osprey Aether Plus 85
  • Osprey Aether Plus 85

  • 85 litraa
  • Paino: 2830 g
  • Yhteensopiva juomapussijärjestelmien kanssa
  • Katso  
Fjällräven Kajka 100
  • Fjällräven Kajka 100

  • 100 litraa
  • Paino: 4000 g
  • Runko on tehty suomalaisesta koivusta
  • Katso  

Rinkka naiselle

Valtaosa rinkoista on niin sanottuja Unisex-malleja eli ne on tarkoitettu niin naisille kuin miehille. Jotkut valmistajat tekevät kuitenkin myös erillisiä naisten malleja, mutta miten rinkka naiselle erottuu Unisex-malleista?

Hyvä rinkka naiselle on kehitelty istumaan nimenomaan naisen vartaloon. Merkittävin ero Unisex-rinkkojen ja naisten rinkkojen välillä tulee muotoilussa, esimerkiksi lantionalueen osalta, mikä eroaa anatomisesti merkittävästi miehen vastaavasta. Lisäksi naisten rinkat ovat usein myös lyhyempiä selän pituuden osalta.

Naisten rinkat on käytännössä ottaen aina merkitty W-kirjaimella, joka viittaa englanninkieliseen sanaan “woman”.

Millainen on hyvä lasten rinkka?

Kun olet hankkimassa lapselle rinkkaa, kannattaa ottaa huomioon yhtenä vaihtoehtona jo aiemmin mainitut laadukkaat päiväreput. Hyvä päiväreppu vaellukselle voi täyttää enemmän kuin hyvin mukaan lähtevän lapsen tarpeet. Jos tarkoituksena on kuitenkin hankkia nimenomaan lasten rinkka, pieni rinkka on se, josta kannattaa lähteä liikkeelle.

Ota lasten rinkkojen kohdalla seuraavat asiat huomioon:

  • Hyvä rinkka lapselle on mahdollisimman kevyt rinkka tyhjänä – esimerkiksi ultrakevyt rinkka, joka painaa tyhjänä alle kilon
  • Huolehdi siitä, että rinkka on oikeankokoinen, tuntuu hyvältä selässä, lantion alueella ja hartioilla, sekä omaa selän säätöominaisuudet, jolloin sitä voidaan käyttää myös lapsen kasvaessa
  • Varmista, että rinkasta löytyy laadukkaat tasapainohihnat, lantiovyö ja rintaremmi

Kannattaa muistaa, että nuoret saattavat hyvinkin kyetä jo kantamaan aikuisten rinkkaa selässään.

Lasten rinkkoihin voit tutustua täältä!

Paras rinkka on pitkäaikainen kaveri – näin rinkan huolto tapahtuu

Lähtipä mukaasi sitten esimerkiksi paras auto, paras sohva, parhaat kengät, tai paras rinkka, kun olet ostamassa jotain tuotetta, parhaatkaan vaihtoehdot eivät ole valitettavasti ikuisia. Mitä enemmän tuotetta käytetään ja mitä huonommin sitä huolletaan, sitä kovemmalla kulutuksella se on.

Juuri tuo rinkan huoltaminen laiminlyödään valitettavan usein, ja myöhemmin sitä saatetaan joutua ihmettelemään miksi rinkan käyttöikä jäi odotettua lyhyemmäksi. Kun siis mukaasi lähtee uusi hyvä rinkka, muista pitää siitä huolta seuraavan muistilistan avustuksella. Kyseessä on nimittäin pitkäaikainen kaveri, kunhan rinkka on laadukas ja sitä huolletaan säännöllisesti.

Näin pidät rinkkasi kunnossa:

  • Puhdista tahrat kostuttamalla tahrainen kohta ja pyyhi se sen jälkeen pesuainetta sisältävällä rätillä
  • Irroita ja puhdista suurimmat liat rinkastasi esimerkiksi harjaamalla kevyesti juuriharjalla
  • Huolehdi vetoketjujen kunnosta puhdistamalla niitä vanhalla hammasharjalla ja laittamalla niihin silloin tällöin silikonia
  • Seuraile rinkan saumoja ja huolla niitä tarvittaessa, ettei rinkka pääse purkautumaan saumoista
  • Harkitse UV-suojaavien aineiden käyttöä rinkan käyttöikää pidentääksesi

Äärimmäisen tärkeää on myös se, että mahdolliset rikkoutuneet kohdat, kuten saumat ja vetoketjut, korjataan mahdollisimman nopeasti. Saumojen korjaaminen voi onnistua omatoimisesti kotona, mutta vähintäänkin vetoketjujen kohdalla kannattaa turvautua suutarin palveluihin.

Fjällräven- ja Osprey-rinkat ovat ansaitusti suosittuja

Kun puhutaan laadukkaista rinkoista tai päivärepuista, kotimaisia vaihtoehtoja ei ole välttämättä kovinkaan usein tarjolla. Tästä ei kannata kuitenkaan huolestua, sillä useat ulkomaalaiset rinkat ovat kertakaikkisen erinomaisia. Brändejä, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua, ovat muun muassa Osprey- ja Fjällräven-rinkat.

Molempien valmistajien tarjoamiin vaihtoehtoihin pääset kätevästi tutustumaan täältä!

Erillinen matkailurinkka on matkustajan valinta

Jokainen kotimaassa tai ulkomailla reissannut on varmasti törmännyt matkustajiin, jotka ovat reissussa pelkästään rinkka selässään. Tämä on erittäin suosittu tapa ennen kaikkea niin sanottujen reppureissaajien keskuudessa, sillä rinkkaan mahtuu kaikki tarpeellinen, kunhan vain pesumahdollisuudet löytyvät jostain; samalla se kulkee huomattavasti perinteistä matkalaukkua kätevämmin mukana.

Varsinainen vaellusrinkka on käypä peli myös matkusteluun, mutta vielä parempi vaihtoehto saattaa olla matkailurinkka, joka on kirjaimellisesti tarkoitettu matkusteluun; toki kaikki riippuu siitä, millaista reissua olet lähdössä tekemään.

Matkailurinkat pääsevät oikeuksiinsa erityisesti lentokentillä. Ne nimittäin eroavat nimensä lisäksi myös muilta osin perinteisistä rinkoista. Mutta, miten?

  • Matkailurinkat aukeavat edestä, jolloin pääset tavallista rinkkaa kätevämmin käsiksi esimerkiksi passiin ja matkalippuun
  • Matkailurinkassa oleva kantolaite saadaan piiloon repun sisään, jolloin sen remmit eivät jää jumiin hihnalle esimerkiksi turvatarkastuksessa
  • Matkailurinkan mukana voi tulla erillinen pikkureppu, joka on kätevä ottaa mukaan vaikka päiväreissulle lähtiessä

Matkailurinkkoihin kannattaa turvautua vain niissä tilanteissa, mikäli aikomuksenasi ei ole vaeltaa tai omistat jo erillisen vaellusrinkan.

Katso suositukset

Osprey Farpoint Trek 55
  • Osprey Farpoint Trek 55

  • 55 litraa
  • Säädettävä selän pituus
  • Sopii erityisesti matkailuun
  • Katso  
Fjällräven Kajka 65 W
  • Fjällräven Kajka 65 W

  • 65 litraa
  • Säädettävä selän pituus
  • Suunniteltu naisille
  • Katso  
Osprey Aether Plus 85
  • Osprey Aether Plus 85

  • 85 litraa
  • Paino: 2830 g
  • Yhteensopiva juomapussijärjestelmien kanssa
  • Katso  
Fjällräven Kajka 100
  • Fjällräven Kajka 100

  • 100 litraa
  • Paino: 4000 g
  • Runko on tehty suomalaisesta koivusta
  • Katso  

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.