Paras keraaminen Kamado-grilli on loistava sijoitus

Viimeksi päivitetty: 10.4.2023

Keraaminen grilli on täydellinen valinta sinulle joka rakastat grillaamista ja herkullisia grilliruokia. Ensin oli Big Green Egg – nyt valintaa vaikeuttavat monet muut markkinoille tulleet mallit. Kannattaako ostaa aito vihreä muna vai pärjääkö sitä edullisemmalla vaihtoehdolla? Tässä artikkelissa käsittelen keraamisen grillin valintaan vaikuttavat tekijät, ja esittelen muutaman hyväksi todetun tuotteen.

Tutustu verkkokaupan valikoimaan

Kamado-grilli Kobe Grande 21
  • Kamado-grilli Kobe Grande 21

  • Grillauspinta-ala: Ø 46,7 cm
  • Maksimilämpötila 370 astetta
  • Mukana tulee suojahuppu ja deflektori
  • Katso  
Kamado-grilli Kobe Professional XL
  • Kamado-grilli Kobe Professional XL

  • Grillauspinta-ala: Ø 52 cm
  • Maksimilämpötila 370 astetta
  • Sivupöydät: 2kpl
  • Katso  
Kamado-grilli Kobe Professional XXL
  • Kamado-grilli Kobe Professional XXL

  • Grillauspinta-ala: Ø 57 cm
  • Maksimilämpötila 1000 astetta
  • Irrotettava kansi
  • Katso  
Kamado-grilli Limousin Premium 21
  • Kamado-grilli Limousin Premium 21

  • Grillauspinta-ala: Ø 47 cm
  • Maksimilämpötila 370 astetta
  • Kaksi sivupöytää
  • Katso  

Mikä on keraaminen grilli?

Keraaminen grilli, Kamado-grilli, muna-grilli… nämä kaikki tarkoittavat samaa asiaa, eli kananmunan muotoista hiiligrilliä jossa on paksut seinät ja tiivis kansi päällä.

Kamado-grilli seisoo yleensä jalustan päällä, johon on usein kiinnitetty 2-4 pyörää jotka helpottavat siirtämistä. Monissa malleissa on pienet sivupöydät joille voit asettaa esim. grilliruoat, ruokalijoiden lautaset tai grillausvälineet.

Noin 2/3 Kamadon sisustasta on varattu hiilille ja tulelle. Itse hiilet makaavat pohjalla ritilän päällä, jotta tuhkat tippuvat läpi omaan astiaan ja ne voi siivota pois. Ylimpänä grillin sisällä on grillausala (grilliritilä), jonka koko riippuu luonnollisesti grillin halkaisijasta.

Grilli suljetaan painavalla ja tiiviillä kannella, joka auttaa säilyttämään korkean lämpötilan sisäpuolella. Lämpötilaa voi säätää käyttämällä ilma-aukkoja grillin kannessa sekä kyljissä. Kannessa on aina lämpömittari.

Historia

Ensimmäisen version Kamado-grillistä uskotaan olleen Kiinalaisten käyttämä uuni, joka keksittiin jo noin 3000 vuotta sitten.

Nykyajan Kamadot ovat kuitenkin peräisin Japanista (vaikkakin japanilaiset luultavasti ottivat vaikutteita kiinalaisilta), jossa niitä kutsuttiin Mushikamado nimellä. Mushikamado oli uuni jota käytettiin riisin keittämiseen (muistutti hieman Tandooriuunia).

Toisen maailmansodan aikana yhdysvaltalaiset sotilaat tutustuivat paikallisiin ruokiin ja ruoanlaittoon, ja totesivat mushikamadon toimivaksi konseptiksi.  Jenkit paransivat mushikamadoa lisäämällä siihen kannen ja ilmaventtiilit.

Ed Fisher konkretisoi idean lopullisesti ja perusti firman nimeltä Big Green Egg.

Tutustu verkkokaupan valikoimaan

Kamado-grilli Kobe Grande 21
  • Kamado-grilli Kobe Grande 21

  • Grillauspinta-ala: Ø 46,7 cm
  • Maksimilämpötila 370 astetta
  • Mukana tulee suojahuppu ja deflektori
  • Katso  
Kamado-grilli Kobe Professional XL
  • Kamado-grilli Kobe Professional XL

  • Grillauspinta-ala: Ø 52 cm
  • Maksimilämpötila 370 astetta
  • Sivupöydät: 2kpl
  • Katso  
Kamado-grilli Kobe Professional XXL
  • Kamado-grilli Kobe Professional XXL

  • Grillauspinta-ala: Ø 57 cm
  • Maksimilämpötila 1000 astetta
  • Irrotettava kansi
  • Katso  
Kamado-grilli Limousin Premium 21
  • Kamado-grilli Limousin Premium 21

  • Grillauspinta-ala: Ø 47 cm
  • Maksimilämpötila 370 astetta
  • Kaksi sivupöytää
  • Katso  

Miksi hankkia keraaminen grilli?

Saatat miettiä että miksi sinun ylipäätään tulisi hankkia keraaminen grilli.

  • Kestää vuosikausia käytössä
  • Lämpö heijastuu tasaisesti ruokaan
  • Antaa ruoalle aidon, savuisen, maun
  • Grillaaminen on täysin erilainen kokemus
  • Voi käyttää myös uunina, esim. pizzaa varten

Keraamiset grillit ovat tarkoitettu grillaamisen tosiystäville. Seuraavaksi käyn läpi näiden hyviä ja huonoja puolia.

Hyvät puolet

  • Erittäin monipuolinen väline – sopii grillaukseen, savustukseen ja sitä voi käyttää myös uunina
  • Helppo puhdistaa eikä vaadi kovinkaan paljon ylläpitoa
  • Yleisesti ottaen pienikokoinen – mahtuu pieneenkiin tilaan
  • Säilyttää lämmön sisällään paremmin kuin tavalliset grillit – lihasta tulee mehukkaampaa
  • Kuluttaa vähemmän hiiltä verrattuna tavalliseen hiiligrilliin
  • Hyvän lämmöneristyksen ansiosta voit grillata millä tahansa säällä
  • Ei ruostu ja kestää vuosikausia normaalissa käytössä

Huonot puolet

  • Hinta – keraamisten grillien hinnat alkavat noin 300 eurosta, ja kalleimmat mallit ovat jopa 3000 euroa
  • Lämpötilan säätäminen on vaikeampaa – grilliä on vaikea saada kylmennettyä jos se ylikuumenee
  • Lämpenee hitaasti (vaatii ainakin 20 minuuttia) verrattuna esim. kaasugrilliin
  • Ne ovat painavia – mikä vaikeuttaa grillin siirtämistä paikasta toiseen
  • Grillausala on yleensä pienempi kuin muissa grillityypeissä

Tutustu verkkokaupan valikoimaan

Kamado-grilli Kobe Grande 21
  • Kamado-grilli Kobe Grande 21

  • Grillauspinta-ala: Ø 46,7 cm
  • Maksimilämpötila 370 astetta
  • Mukana tulee suojahuppu ja deflektori
  • Katso  
Kamado-grilli Kobe Professional XL
  • Kamado-grilli Kobe Professional XL

  • Grillauspinta-ala: Ø 52 cm
  • Maksimilämpötila 370 astetta
  • Sivupöydät: 2kpl
  • Katso  
Kamado-grilli Kobe Professional XXL
  • Kamado-grilli Kobe Professional XXL

  • Grillauspinta-ala: Ø 57 cm
  • Maksimilämpötila 1000 astetta
  • Irrotettava kansi
  • Katso  
Kamado-grilli Limousin Premium 21
  • Kamado-grilli Limousin Premium 21

  • Grillauspinta-ala: Ø 47 cm
  • Maksimilämpötila 370 astetta
  • Kaksi sivupöytää
  • Katso  

Olet siis päättänyt hankkia muna-grillin?

Loistava valinta! Seuraavaksi sinun tulee tietenkin päättää että minkä mallin sinä valitset, ja siihen vaikuttaa useampi eri tekijä.

Mitä aiot grillata? Pizzaa, ribsejä, pihvejä, kalaa vai savustatko? Grillattavat ruoat sekä valmistustapa vaikuttavat grillin kokoon ja tarvitsemiisi lisävarusteisiin.

Missä aiot pitää grilliä? Muista että keraaminen muna-grilli on painava ja sen siirtäminen paikasta toiseen on haastavaa. Suunnittele sille paikka jossa voit grillata, ja josta ei ole pitkä matka säilytykseen.

Mikä väri sopii parhaiten? Mieti mihin grilli tulee ja pihasi muuta sisustusta – sopiiko sinulle musta, valkoinen vai vihreä malli parhaiten?

Tarvitsetko sivupöydät? Sivupöydät ovat käytännölliset jos grillipaikalla ei ole muita tasoja joille asettaa esim. ruokailijoiden lautaset tms.

Mikä on budjettisi? Keraamisen grillin ostaminen on sijoitus, mutta se kestää myös kauan käytössä. Suosittelen välttämään halvempia malleja joissa on ohuemmat seinät.

Hinta

Kamado-grillin hintaan vaikuttaa monta eri tekijää, kuten:

  • materiaali,
  • seinien paksuus,
  • rakenteen jykevyys,
  • lämpömittarien tarkkuus,
  • grillaus-alan koko,
  • lisätarvikkeet (jalusta, sivupöydät yms.).

Luonnollisesti tuotemerkkikin vaikuttaa hintaan, maksat aina hieman enemmän tunnetuista merkeistä kuten Mustang tai Big Green Egg.

Osta netistä!

Kamado-grilli Kobe Grande 21
  • Kamado-grilli Kobe Grande 21

  • Grillauspinta-ala: Ø 46,7 cm
  • Maksimilämpötila 370 astetta
  • Mukana tulee suojahuppu ja deflektori
  • Katso  
Kamado-grilli Kobe Professional XL
  • Kamado-grilli Kobe Professional XL

  • Grillauspinta-ala: Ø 52 cm
  • Maksimilämpötila 370 astetta
  • Sivupöydät: 2kpl
  • Katso  
Kamado-grilli Kobe Professional XXL
  • Kamado-grilli Kobe Professional XXL

  • Grillauspinta-ala: Ø 57 cm
  • Maksimilämpötila 1000 astetta
  • Irrotettava kansi
  • Katso  
Kamado-grilli Limousin Premium 21
  • Kamado-grilli Limousin Premium 21

  • Grillauspinta-ala: Ø 47 cm
  • Maksimilämpötila 370 astetta
  • Kaksi sivupöytää
  • Katso  

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.