Rauhallisia unia parhaan painopeiton avulla

Viimeksi päivitetty: 25.10.2023

Painava peitto voi auttaa sekä aikuisia että lapsia nukahtamisvaikeuksissa. Tämä osto-opas auttaa sinua valitsemaan sopivan peiton itsellesi.

Testivoittajat

Painopeitto Polar Night, 100x150cm, 3-5kg
 • Painopeitto Polar Night, 100x150cm, 3-5kg

 • Koko: 100x150 cm
 • Paino: 3-5 kg
 • 2 vuoden laatutakuu
 • Katso  
Painopeitto Polar Night, 150x200cm, 5-13kg
 • Painopeitto Polar Night, 150x200cm, 5-13kg

 • Koko: 150x200 cm
 • Paino: 5-13 kg
 • 2 vuoden laatutakuu
 • Katso  
Painopeitto Polar Night, 200x220cm, 12-16kg
 • Painopeitto Polar Night, 200x220cm, 12-16kg

 • Koko: 200x220 cm
 • Paino: 12-16 kg
 • 2 vuoden laatutakuu
 • Katso  

Painopeittoa käytettiin alunperin erityiskouluissa levottomien erityislasten rauhoittamiseen. Peittojen avulla levottomat tilanteet saatiin katkaistua rauhoittamalla lasta painopeiton alla. Painopeittoja on erityiskoulujen lisäksi ollut perinteisesti käytössä sairaaloiden dementiayksiköissä, joissa niiden avulla hillitään dementiapotilaiden öistä liikkumista.

Painopeittoja on nykyisin myös myynnissä kuluttajille ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti. Painopeitto tuottaa syväpainetuntoaistimusta, joka auttaa rauhoittumaan ja tuo turvallista oloa. Painopeiton luomaa tilaa kuvaillaan usein kuin halaukseksi ja tämän ansiosta myös mielihyvähormonien tuotanto aivoissa lisääntyy. Painopeitto rauhoittaa ja parantaa unen laatua ja tämän vuoksi se sopii lähes kaikille parempaa unta ja hyvää oloa etsiville ihmisille, niin lapsille kuin aikuisillekin.

Painopeitto lapselle

Painava peitto on hyvä apuväline perheille, joilla on levottomia tai uhmaikäisiä lapsia. Usein lapset eivät malta mennä nukkumaan, jolloin painopeitto rauhoittaa ja helpottaa tilannetta. Raskas peitto auttaa myös lasten kärsimiin kasvukipuihin, esimerkiksi jalkasärkyyn, ja auttaa näin lasta nukahtamaan. Painopeitto lapselle on hyvä apu rauhoittumisessa ja nukahtamisvaiheessa, eikä painopeiton alla tarvitse välttämättä viettää koko yötä.

Aikuisille

Aikuisilla painopeitto lievittää stressiä ja univaikeuksia. Painopeitto voi olla avuksi moniin eri stressioireisiin kuten nopeaan sykkeeseen ja kohonneeseen verenpaineeseen. Peitto myös helpottaa nukahtamista ja pysymistä syvässä unessa. Se auttaa nukkumisvaikeuksiin ja yölliseen heräilyyn. Painopeitolla voi myös hillitä levottomien jalkojen ongelmaa. Se on mukava peite päiväunienkin ajaksi sekä aikuisille että lapsille.

Sopiiko se kaikille?

Painopeitto ei kuitenkaan sovi aivan kaikille, sillä peittoa ei suositella henkilöille, joilla on huono ääreisverenkierto. Tällaisille henkilöille ei suositella paineen lisäämistä raajojen päälle, joten painopeittoa ei silloin kannata ostaa. Myöskään hengityselinsairaudet voivat olla este painopeiton käytölle. Tavallinen astma ei estä peiton käyttöä, mutta jos hengityselinsairauden vuoksi hengittäminen on haasteellista, ylävartalon päälle ei silloin kannata laittaa lisäpainoa. Myöskään osteoporoosia sairastaville painavaa peittoa ei suositella. Tällaisista vaivoista kärsivien henkilöiden kannattaakin tiedustella ennen painopeiton hankkimista omalta lääkäriltä ohjetta siihen, kannattaako painopeittoa ostaa.

Mihin se perustuu?

Painopeiton rentouttava ja rauhoittava vaikutus perustuu siihen, että sen painava ja lämmin pinta rauhoittaa vartalon hermostoa. Turvallinen halausmainen tunnelma saa aivojen mielihyvähormonit kiihtymään ja kehotuntemuksen lisääntymään. Painopeiton vaikutuksia ihmiseen ei ole vielä tieteellisesti tutkittu kovin paljoa, mutta esimerkiksi Göteborgin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan siitä voi olla apua unettomuuteen. Tutkimukseen osallistuneiden yölliset heräilyt vähenivät ja heidän unen laatunsa parani. Unitutkija Timo Partosen mukaan painopeitto luo käyttäjän ympärille kuin kapalon, joka estää nukkujaa liikkumaan sängyssä rauhattomasti. Se vaikuttaa rauhoittavasti ja rentouttavasti nukkujaan. Painopeitto aikuiselle on siis hyvä investointi, jos haluaa panostaa uneen ja rentoutumiseen.

Miten valita sopiva peitto?

Painopeittoja on saatavissa monia eri kokoja. Painot vaihtelevat 2 kg:sta aina 15 kg:n. Yli 10 kg:n painoisia peittoja ei kuitenkaan suositella kuin terapiakäyttöön, sillä niin painava peitto voi olla liian painava koko yön käyttöön. Painon valintaan vaikuttaa peiton käyttötarkoitus ja painoa käyttävän henkilön koko.

Yleinen suositus aikuisen painopeiton painolle on 10 prosenttia käyttäjän painosta. Jos siis käyttäjä painaa 60 kiloa, on sopiva peiton paino 6 kg. Peiton koolla on myös merkitystä, sillä mitä isompi peitto, sitä kevyemmältä se tuntuu, sillä paino jakautuu suuremmalle alueelle. Peittoja on saatavilla peruspeittojen kokoisina. Jos et ole varma pitäisikö sinun valita painavampi vai kevyempi peitto, kannattaa aloittaa kevyemmästä painosta ja edetä myöhemmin painavampaan malliin, mikäli peitto tuntuu liian kevyeltä.

Lapsen painopeiton tulee aina olla niin kevyt, että lapsi pääsee peiton alta itse pois. Lapsille sopiva paino on 5-10 prosenttia painosta. Kun lapsi alkaa käyttämään peittoa, aikuisen tulee varmistaa, että lapsi voi poistua peiton alta itse helposti. Lasta ei myöskään saa pakottaa käyttämään peittoa eikä peittoa tarvitse käyttää läpi yön, vaan vain esimerkiksi nukahtamistilanteessa. Lapselle tulee siis hankkia oma peitto, sillä aikuisten peitto on yleensä lapselle liian painava.

Hinta?

Hinta ei nykyisin enää ole kovin kallis. Hinnat liikkuvat noin 150-500 euron välillä. Peiton hintaan vaikuttaa sekä sen paino että koko. Mitä painavampi ja isompi peitto, sitä kalliimpi se on. Myös peiton materiaalilla ja täyteaineella voi olla vaikutusta hintaan. Pestävät painopeitot ovat yleensä edullisempi kuin tuuletettavat mallit, sillä pestävissä peitoissa materiaalina on edullisempia muovi- tai lasirakeita.

Painopeittoja voi ostaa jo monesta paikasta. Niitä voi löytää esimerkiksi Hobbybox.fi:stä, Grillikauppa.comista, Finlaysonilta, Hemtexiltä, Tokmannilta, Jyskistä, Puuilosta ja Kärkkäiseltä. Myös netistä löytyy painopeittoihin erikoistuneita kauppoja kuten Painopeitto.fi, joka on valmistanut painopeittoja jo yli 30 vuoden ajan. Yksi edullisimmista paikoista ostaa painopeitto on Amazon, josta sellaisen voi tilata jopa alle 100 eurolla. Valikoima ja saatavuus on kasvanut pelkästään muutaman viime vuoden aikana todella paljon ja samalla hinnat ovat laskeneet.

Tuuletettava vai pestävä malli?

Painopeittoja on sekä tuuletettavia että pestäviä malleja. Pestävän mallin voi pestä tavallisessa pesukoneessa, jos pesukone kestää peiton painon. Jos pesukoneen painoraja tulee vastaan, peiton voi viedä pesulaan pestäväksi. Painopeiton kanssa kannattaa käyttää pussilakanaa normaaliin tapaan. Peitolle voi myös hankkia suojalakanan, joka suojaa peittoa kosteudelta. Suojalakana on kätevä erityisesti lasten tuuletettaviin peittoihin. Painava ja tiivis peitto ei välttämättä ole mukava, jos hikoilee paljon öisin. Tällöin kannattaa valita puuvillainen painopeitto ja käyttää siinä iholla mukavia puuvillasatiinilakanoita, jotka eivät hiosta niin paljon. Markkinoilla on myös ekologisia painopeittoja, esimerkiksi luomupuuvillasta valmistettuja versioita. Ne sopivat hyvin kemikaaliherkille ja homealtistuneille henkilöille, sillä luomupuuvilla ei allergisoi eikä sisällä kemiallisia torjunta-aineita.

Täyte

Täyte on yleensä muovirakeita tai lasirakeita sekä vanua. Peiton sisällä on pieniä taskuja, joihin on ommeltu sisään näitä pieniä rakeita. Yleensä taskuja on peiton koosta riippuen noin 100. Taskut estävät rakeiden liikkumisen peiton sisällä ja niiden avulla paino jakautuu peitossa tasaisesti. Tuuletettavissa peitoissa painoina voi olla esimerkiksi puhdistettuja viljan jyviä ja vanua. Ne ovat ekologisempia ja kalliimpia peittoja. Painopeiton valinnassa painon lisäksi on tärkeää valita itselle hyvin sopiva materiaali. Näin painopeiton käyttäminen on mahdollisimman mukavaa ja rentouttavaa.

Sopiva paino

Käyttäjän paino vaikuttaa sopivan peiton löytämiseen. Katso suositukset alla olevasta taulukosta.

Käyttäjän paino Peiton paino
25-37 kg 3 kg
37-59 kg 5 kg
60-86 kg 7 kg
75-112 kg 9 kg
92-130 kg 11 kg
105-138 kg 12 kg
125-146 kg 13 kg
140-180 kg 16 kg

Suositellut tuotteet

Painopeitto Polar Night, 100x150cm, 3-5kg
 • Painopeitto Polar Night, 100x150cm, 3-5kg

 • Koko: 100x150 cm
 • Paino: 3-5 kg
 • 2 vuoden laatutakuu
 • Katso  
Painopeitto Polar Night, 150x200cm, 5-13kg
 • Painopeitto Polar Night, 150x200cm, 5-13kg

 • Koko: 150x200 cm
 • Paino: 5-13 kg
 • 2 vuoden laatutakuu
 • Katso  
Painopeitto Polar Night, 200x220cm, 12-16kg
 • Painopeitto Polar Night, 200x220cm, 12-16kg

 • Koko: 200x220 cm
 • Paino: 12-16 kg
 • 2 vuoden laatutakuu
 • Katso  

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.