Miten valita paras lumilinko?
Monta tekijää vaikuttaa oikean lumilingon valintaan, mm. kuinka paljon lunta alueella yleensä on, kuinka suuri alue on ja mikä on lumilingon käyttäjän kunto.
Nämä tekijät vaikuttavat lumilingon valintaan
1. Kuinka paljon lunta alueella sataa – onko sitä yleensä alle 10 cm, 20-40 cm vai yli 50 cm?
2. Miten suuri alue on joka sinun tulee puhdistaa?
3. Minkälainen pohja alueella on (asfaltti, sora, terassi, kumpareita)?
1. Lumen määrä
Jos lunta on säännöllisesti alle 10 cm, riittää lumilinko jossa on 45-55 cm työleveys.
Jos lunta on 10-20 cm, tarvitset lingon jossa on 56-60 cm työleveys.
Jos lunta on yli 60 cm, tarvitset 2-vaiheisen lingon jossa on vähintään 65 cm työskentelyleveys.
Suosittelen myös valitsemaan telavetoisen lumilingon mikäli lunta tulee säännöllisesti paljon – ja varsinkin jos lumi on sohjoista. Märkä lumi tarttuu nimittäin helposti pyöriin ja vaikeuttaa kulkua.
2. Alueen koko
Mikäli puhdistettava alue on pieni sisäpiha, kävelyreitti tai terassi, riittää yksivaiheinen lumilinko 45-60 cm työskentelyleveydellä.
Jos alue on pihatie, ajotie tai suurehko piha, tarvitset kaksivaiheisen lumilingon jossa on vähintään 56 cm työskentelyleveys.
3. Maasto
Mikäli pihasi on epätasainen (esim. jos autotalliin vievä pihatie on mäki), kannattaa valita kaksivaiheinen lumilinko. Yksivaiheista linkoa on raskasta työntää ylämäkeen.
Kannattaa myös pitää mielessä että tarvitset kaksivaiheisen lumilingon selvitäksesi aurausauton jättämistä kovista kinoksista.
Onko pihallasi soraa tai hiekkaa? Jos lunta on vähän ja alla on soraa tai hiekkaa, kannattaa valita hieman kalliimpi ja laadukkaampi malli (yleensä kaksivaiheinen lumilinko), jossa voit säätää kuinka läheltä maata hammasratas ruopii.
Mikäli haluat käyttää lumilinkoa puhdistaaksesi laudoitetun terassin tai kuistin, valitse pienehkö, edullinen ja ei niin tehokas yksivaiheinen lumilinko. Tähän tarkoitukseen sopii myös sähköllä käyvä linko.