Onko etsinnässä lumilinko kotiin vai mökille? Alueen koko kannattaa huomioida
Vaikka suomalaiset viihtyvät erinomaisesti mökillä, vuodenajasta riippumatta, lähtökohtaisesti kotona kuitenkin vietetään enemmän aikaa. Myös tällä aspektilla on oma vaikutuksensa siihen, mikä on paras lumilinko juuri sinulle. Jos siis lähtökohdaksi otetaan, että kotona vietetään enemmän aikaa kuin mökillä, tällöin rengasmallisella lumilingolla pärjää enemmän kuin hyvin. Sen sijaan mökillä edellytyksenä saattaa olla telavetoinen lumilinko, sillä lumen syvyys saattaa olla merkittävästi korkeampi kuin omalla kotipihalla. Toisaalta myös pihan sohjoisuudella on vaikutusta, sillä sohjo kerääntyy renkaisiin huomattavasti teloja ikävämmällä tavalla.
Myös tehokkuudella on merkitystä, joskin tässä kannattaa muistaa jo aiemmin tässä tekstissä mainittu vaikuttava yksityiskohta: mikäli kodin tai mökin maasto on epätasainen, tällöin sitä joutuu tyytyä pienempitehoiseen ja kapeampaan malliin. Yleisellä tasolla suosittelemme kuitenkin seuraavaa:
- Mikäli puhdistettava alue on pieni sisäpiha, kävelyreitti tai terassi, riittää yksivaiheinen lumilinko 45-60 cm työskentelyleveydellä
- Jos alue on pihatie, ajotie tai suurehko piha, tarvitset kaksivaiheisen lumilingon jossa on vähintään 56 cm työskentelyleveys
Peruslinkous vai vaativa linkous?
Yksinkertaistettuna lumen linkoaminen voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan: niin sanottuun peruslinkoukseen sekä vaativampaan linkoukseen. Tässä päästään jälleen maaston vaikutukseen. Peruslinkouksella viitataan tasaiseen maastoon, kun taas vaativalla linkouksella viitataan mäkisempään eli työläämpään maastoon.
Lumilinkoja on tarjolla sekä yksivaiheisen linkouksen ja kaksivaiheisen linkouksen tarjoavia malleja. Yksivaiheisen linkouksen omaava malli, kuten vaikkapa itsevetävä lumilinko Toro SnowMax 724 ZXR, sekä kerää lumen että heittää sen pois samanaikaisesti. Kaksivaiheisella linkouksella varustetut lumilingot, kuten Fornorth lumilinko S5500, keräävät ensiksi syöttökierukalla lumen linkoon, jauhavat sen sitten osiin ja lopulta puhaltavat lumen pois erillisen puhallinpyörän toimesta. Kaksivaiheinen linkous on valtaisa etu nimenomaan siellä mäkisessä maastossa, sillä yksivaiheisen linkouksen omaava lumilinko saattaa kaikessa yksinkertaisuudessaan olla liian raskas työnnettäväksi ylämäkeen; ellet sitten hanki itsevetävää mallia.
Yksi- ja kaksivaiheisuus vaikuttaa myös siihen, miten pitkälle lumilinko heittää lumen: kaksivaiheinen linkous takaa yleisesti ottaen pidemmän linkouksen kuin yksivaiheinen linkous.
Millaisella budjetilla olet liikenteessä?
Edellä olemme käyneet läpi erilaisia vaikuttavia tekijöitä ja ominaisuuksia, joita lumilingot tarvitsevat; niistä on varmasti apua valintaa tehtäessä. Loppujen lopuksi kaikkein tärkein määrittävä tekijä lumilinkoa valitessa on kuitenkin budjetti; esimerkiksi telalliset lumilingot ovat kalliimpia kuin pyörillä varustetut. Täydellisessä maailmassa jokaisen kuluttajan valinta perustuisi puhtaasti siihen, millainen on paras lumilinko juuri niihin omiin käyttöolosuhteisiin, mutta budjetin merkitystä ei voi jättää tässä kohtaa vaille huomiota.
Esimerkki lisäominaisuuksista: lumilinko sähköstartilla
Oletko esimerkiksi moottorisahaa käyttäessäsi kyllästynyt siihen, kun joudut vetämään moottorisahan käyntiin, eikä se aina tapahdu käden käänteessä? Mikäli tämä on asian laita, ja tavoitteena on löytää nimenomaan itsellesi se paras lumilinko, tällöin lumilinko sähköstartilla on ehdoton lähtökohta.
Sillä, päädytkö bensakäyttöiseen, sähkökäyttöiseen vai akkukäyttöiseen lumilinkoon, ei ole käytännössä ottaen merkitystä sähköstartin osalta. Luonnollisesti akku- ja sähkökäyttöisistä lumilingoista löytyy sähköstartti, mutta sama ominaisuus on nykypäivänä löydettävissä myös bensiinikäyttöisistä lumilingoista; tällaisissa malleissa on sekä sähköstartti että vetomahdollisuus.