Millainen on paras ilmalämpöpumppu juuri sinun käyttötarpeisiisi? Lue kattava oppaamme

Viimeksi päivitetty: 2.4.2024

Nyt, jos koskaan, paras ilmalämpöpumppu on kuumaa valuuttaa. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että Euroopassa on meneillään melkoinen energiakriisi, joka koskettaa valitettavasti myös Suomea. Ja, kuten me suomalaiset tiedämme, talvisin lämmityskulut nousevat merkittävästi kesään verrattuna, sillä Suomen talvi ei ole kovinkaan armollinen tässä mielessä. Lämmityskulut ovat siis aina oiva paikka säästää rahaa, nykyhetkessä korostetusti, ja siihen paras ilmalämpöpumppu ojentaa auttavan kätensä.

Kaikilla ei ole kuitenkaan rajatonta budjettia, jolloin tavoitteena on löytää mahdollisimman hyvä ja halpa ilmalämpöpumppu; kun tekee vertailua, kannattaa aina huomioida se lopullinen hinta eli mikä on “hinta asennettuna”. Toki yksi vaihtoehto on hankkia laite osamaksulla, jolloin myöskään budjetti ei ole niin ehdoton.

Tämän oppaan tavoitteena on tarjota mahdollisimman kattavasti vastauksia suomalaisille, jotka ovat päättäneet säästää lämmityskuluissa.

SISÄLLYSLUETTELO:

 • Kulutus: millaisia säästöjä voi olla saavutettavissa?
 • Vertailu: millaisia vaihtoehtoja on tarjolla?
 • Hintavertailu: viilentävä, vai myös lämmityksen tarjoava vaihtoehto?
 • Yhteenveto: miten löytää se paras ilmalämpöpumppu?

Kulutus: millaisia säästöjä voi olla saavutettavissa?

Oli sitten kyse mökin, omakotitaloasunnon, osakkeen, tai minkä tahansa muun tilan lämmittämisestä, ilmalämpöpumppu voi tuoda varsin mukavat säästöt lämmityskuluissa. Mutta millaisista säästöistä lämmityskulujen osalta voidaan oikein puhua? Esimerkiksi sähkö- ja öljylämmitteisten kotien kohdalla niinkin merkittävistä kuin 20-30 prosentista.

Otetaanpa käytännön esimerkki, jotta saamme avattua numeroja tuon 20-30 prosentin taustalla eli mitä se toisin sanoen tarkoittaa. Kuvitellaan 120 neliömetrin sähkölämmitteinen omakotitalo, jossa on yksi tulisija. Vuotuiset kokonaiskustannukset ovat laskurin mukaan noin 5 379 euroa. Kun yhtälöön lisätään yksi ilmalämpöpumppu, tällöin vuosikustannus putoaa noin 4 426 euroon. Vuosittaisella tasolla puhutaan siis lähes 1 000 euron säästöstä lämmityskuluissa eli käytännössä ottaen parissa vuodessa ilmalämpöpumppu asennettuna on maksanut itsensä takaisin, ja sen jälkeen se takoo puhdasta voittoa.

Ilmalämpöpumppu-kulutus on siis niin matalalla tasolla, että se tuo edellä mainitun kaltaiset säästöt. Ja sitten, kun eletään tätä hetkeä eli niin sanottua energiakriisin aikaa, säästöt ovat vielä suurempia. Pitkässä juoksussa, ja niin sanotuissa normaaleissa olosuhteissa, hyvä ilmalämpöpumppu tuo 15-20 vuoden mittaisen elinkaarensa aikana noin 5 000 – 10 000 euron suuruiset säästöt; sijoittamalla nyt säästät pitkässä juoksussa rahaa.

Vertailu: millaisia vaihtoehtoja on tarjolla?

Tästä käynnistyy varsinainen ilmalämpöpumppu-vertailu, ja itse asiassa tästä eteenpäin oppaamme tulee keskittymään erilaisiin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin.

Onko hankintalistallasi nimenomaan viilentävä ilmalämpöpumppu kotiisi, mikä tunnetaan myös termillä jäähdyttävä ilmalämpöpumppu, mutta kesän viilennyskulut huolettavat? Ei syytä huoleen: ilmalämpöpumppujen jäähdytysmekanismi kuluttaa sähköä noin 0,30-0,50 euron edestä vuorokaudessa, olettaen jäähdytyksen olevan käynnissä 24/7. Kuten me suomalaiset hyvin tiedämme, Suomen kesä ei tarjoile meille turhan montaa hellepäivää. Tämä tarkoittaa sitä, ettei viilennystä tarvita todellakaan vuorokauden ympäri kesän jokaisena päivänä. Näin ollen kesän viilennyskulut harvoin nousevat yli 50 euroon, kirjaimellisesti koko kesän osalta.

Viilentävä ilmalämpöpumppu hinta on alhaisempi kuin myös lämmityksen tarjoavassa laitteessa. Jos siis haluat vain viilennyksen asuinsijaasi, ja hoidat lämmityksen muilla tavoin, tällöin kyse on samaan aikaan budjettiratkaisusta. Koska ilmalämpöpumpun yksi keskeisimmistä tarkoitusperistä on säästää kokonaisvaltaisesti lämmityskuluissa, kannattaa kuitenkin miettiä sekä lämmityksen että viilennyksen tarjoavaa pumppua.

Mikäli sinua huolettaa puolestaan ilmalämpöpumpun ulkonäkö ja miten se istuu sisustukseesi, ei hätää tässäkään tapauksessa: design-ilmalämpöpumppu on yhtä kuin sisustuselementti. Tällainen tyylikäs ilmalämpöpumppu, kuten 50 euron kuukausittaisella rahoituksella ostettavissa oleva Toshiba Haori Design 10, saa siis huolesi väistymään myös näiltä osin. Ja, vaikka hinta voi olla hieman korkeampi, on se sijoituksena sen arvoinen, mikäli sisustus on sinulle tärkeää; tuleehan sitä rahaa käytettyä myös muihin sisustuselementteihin.

Onko pieni ilmalämpöpumppu hyvä?

Pieni ilmalämpöpumppu on ehdottomasti yhtälailla pätevä vaihtoehto kuin mikä tahansa muukin; kaikessahan on loppujen lopuksi kyse kunkin henkilökohtaisista tarpeista. Paljon kokoa tärkeämpi määrittävä tekijä onkin ilmalämpöpumpun teho ja suositukset siitä, minkä kokoiseen tilaan se on lähtökohtaisesti suunniteltu.

Mikäli esimerkiksi päämääränä on löytää ilmalämpöpumppu pieneen tilaan, tällöin katseet kannattaa kiinnittää ehdottomasti tarjolla olevien laitteiden kokoon. Yleisesti ottaen ilma-ilmalämpöpumput ovat niitä kaikkein pienimpiä. Yksi vaihtoehto pieniin tiloihin on myös siirrettävä ilmalämpöpumppu, joka tosin on enemmänkin siirrettävä ilmastointilaite. Mutta lämmitykseen sitä ei pysty juurikaan käyttämään – joskin hieman se voi parhaassa tapauksessa myös lämmittää.

Aiemmin tässä tekstissä nostimme esille myös design-sanan, mitä tulee ilmalämpöpumppuihin; onko design, pieni koko ja laatu mahdollista yhdistää keskenään? Ehdottomasti on. Huutoon vastaavat Panasonic CS-NZ9SKE / CS-NZ12SKE (kiiltävä) ja CS-QZ (matta) – ne, kun ovat siroja design-malleja.

Hintavertailu: viilentävä, vai myös lämmityksen tarjoava vaihtoehto?

Ennen kuin on aika tehdä Ilmalämpöpumppu-hintavertailu, ensiksi ostajan tulee vastata kysymykseen: haluatko tietää, mikä on jäähdyttävä ilmalämpöpumppu hinta vai haetko pumppua, joka myös lämmittää? Koska tätä opasta lukevat varmasti molempiin kategorioihin lukeutuvat suomalaiset, tästä syystä me esittelemme teille muutaman enemmän kuin pätevän tuotteen molemmista kategorioista. Mutta ennen sitä, me haluamme listata muutamat suosituimmat merkit yleisesti ilmalämpöpumppujen osalta:

 • Daikin
 • Fujitsu
 • Mitsubishi
 • Panasonic
 • Samsung
 • Toshiba
 • Viessmann

Kun valitset jonkun edellä mainituista merkeistä, on hyvin vaikeaa nähdä, että päätyisit tekemään väärän valinnan. Kyse on nimittäin näiden laatuvalmistajien kohdalla, kun puhutaan niiden keskinäisistä eroista, lähinnä vain sinun omista mieltymyksistä valintaa tehdessäsi; tokikin samasta hintaluokasta puhuttaessa.

Paras viilentävä ilmalämpöpumppu: hinta on lämmittävää edullisempi

Oli sitten kyseessä paras viilentävä ilmalämpöpumppu, tai myös lämmityksen mahdollistava, jälleenmyyjien tehtävänä on auttaa sinua löytämään se paras ilmalämpöpumppu. Ylipäätään on täysin mahdotonta sanoa spesifisti, mikä on vaihtoehdoista paras, sillä niin monia asia vaikuttaa parhauden määrittämiseen. Mutta, koska tässä kohtaa tätä opasta me haluamme auttaa sinua löytämään vastauksen siihen, mikä on paras ilmalämpöpumppu viilennykseen, niin me nostamme esille muutaman esimerkin.

Ensimmäisenä erityismaininnan saa Toshiba Seiya, joka viilentää mukavasti kuumina kesäpäivinä. Tämä tapahtuu kustannustehokkaasti eli energiaa säästäen, kiitos yhtiön ainutlaatuisen invertteri- ja kompressoriteknologian. Kyseessä on itsepuhdistuva ja varsin hiljainen ilmalämpöpumppu, joka on varustettu älykkäällä etäohjauksella.

Toisena esimerkkinä esille nostetaan yksi maailman suurimmista ilmalämpöpumppujen valmistajista, Daikin, ja niiden Perfera-lippulaivamalli. Se toimii erinomaisesti yhteen esimerkiksi omakotitalossa olevan takan kanssa, levittäen takan lämpöä laaja-alaisesti. Se on ansainnut A+++ energiatehokkuuden, jonka salaisuutena on nykyaikainen kompressoritekniikka.

Viilentävä ilmalämpöpumppu kerrostaloon

Mikäli sinulla on etsinnässä viilentävä ilmalämpöpumppu kerrostaloon, mikä siis on kerrostalojen kohdalla oikeastaan ainoa vaihtoehto, sinun tulee noudattaa tiettyä ohjeistusta. Seuraavassa me kerromme, miten toimia, kun tavoitteena on asentaa ilmalämpöpumppu kerrostaloon:

 1. Tarvitset tiedon siitä, mitkä ovat ehdot asennuksen suhteen kerrostalossa, jossa asut: ota yhteyttä taloyhtiön hallitukseen.
 2. Kun taloyhtiö on myöntänyt luvan asennukselle, ota yhteyttä isännöitsijään selvittääksesi millainen muutostyöilmoitus sinun tulee laatia. Isännöitsijä lähettää sinulle oikeanlaisen lomakkeen, joka sinun tulee täyttää.
 3. Täytettyäsi lomakkeen, toimita se isännöitsijälle, joka antaa lopullisen asennusluvan.

Sinun kannattaa selvittää niin ikään, ollessasi yhteydessä taloyhtiön hallitukseen, ovatko naapurisi mahdollisesti esittäneet niin ikään kysymyksiä ilmalämpöpumpun asentamisen osalta. Mikäli ovat, tällöin kannattaa neuvotella yhdessä naapurin/naapurien kanssa kimppadiili, jolloin hankinta kerrostaloon tulee halvemmaksi.

Mutta, miksi sitten viilentävä ilmalämpöpumppu kerrostaloon on käytännössä ottaen se ainoa vaihtoehto? Koska lämmönjakelu kerrostaloasuntoihin tapahtuu yhteisen lämmönjakelun kautta.

Paras lämmittävä ilmalämpöpumppu: hintavampi, mutta monipuolisempi

Mikäli asuinolosuhteesi sen mahdollistavat eli käytännössä ottaen asut jossain muualla kuin kerrostalossa, tällöin kannattaa hankkia monipuolinen ilmalämpöpumppu. Monipuolisuudella me viittaamme tässä asiayhteydessä laitteeseen, joka mahdollistaa sekä asunnon lämmittämisen että viilentämisen. Seuraavassa nostammekin esille muutaman erinomaisen vaihtoehdon näiden laitteiden osalta.

Parhaista viilennyksen ja lämmityksen tarjoavista ilmalämpöpumpuista puhuttaessa Panasonic CS-VZ9SKE / CS-VZ12SKE on vaikea jättää vaille huomiota. Panasonic tunnetaan yleisesti ottaen laadusta ilmalämpöpumppumarkkinoilla ja tämä kyseinen malli on yhtiön energiatehokkain huippumalli. VZ-sarja on Panasonicin lippulaivasarja, joka tarjoaa vihreää huipputehoa tarpeeseen kuin tarpeeseen.

Sanoiko joku älykäs? Vähemmän yllättäen Samsung vastaa huutoon Smart Exclusive -mallillaan, joka tunnetaan nimenomaan älyominaisuuksistaan; sen säätäminen onnistuu kätevästi älypuhelimella tai tabletilla, ja ainoana edellytyksenä on toimiva internet-yhteys. Tämä muotoilultaan innovatiivinen huippumalli on kehitetty jakamaan lämpöä entistä tasaisemmin ympäri taloa/asuntoa/tilaa.

Huusiko joku ilmalämpöpumppu pieneen tilaan? Asia kunnossa eli ei muuta kuin ostoksille ja palkkaamaan Viessmann Vitoclima 200-S Eco auttamaan lämmityskulujen hillitsemisessä. Tämän ilmalämpöpumpun sisäyksikön kohdalla puhutaan ainoastaan 25 senttimetrin korkeudesta eli se ei kovinkaan kummoista tilaa tarvitse. Kaiken kukkuraksi kyseessä on varsin tyylikäs ilmalämpöpumppu, joka takaa myös ympäristöystävällisyyden.

Yhteenveto: miten löytää se paras ilmalämpöpumppu?

Onko sinulla haussa yleisesti ottaen se absoluuttisen paras ilmalämpöpumppu, mökille tai esimerkiksi kerrostaloon? Tämän oppaan lukijoista jokainen ei suinkaan vastaa samalla tavalla tähän edellä esitettyyn kysymykseen. Se puolestaan tarkoittaa jo itsessään sitä, ettei otsikon kysymykseen ole olemassa yhtä absoluuttista totuutta. Sen sijaan kyse on ostajasta ja ostajan käyttötarpeista, jotka voivat olla hyvin erilaiset; saattaa olla, että se paras ilmalämpöpumppu halutaan löytää vaikkapa edellä mainittujen asumismuotojen sijaan autotallin tai varastotilan lämmitykseen.

Tähän loppuyhteenvetoon me haluamme nostaa esille kysymyksiä, jotka auttavat sinua löytämään juuri sinulle sen parhaan ilmalämpöpumpun.

 1. Oletko hankkimassa ilmalämpöpumpun asuntoosi/taloosi, vai johonkin muuhun tilaan?
 2. Tuleeko tämä sinulle uusi lämmitysmuoto kerrostaloon, jolloin viilentävä malli on ainoa vaihtoehto?
 3. Onko tila, johon pumppua ollaan hankkimassa, sen verran suuri, että sinne on järkevää hankkia useampi kuin yksi lämmityskulujen säästäjä?
 4. Millaisella budjetilla olet liikenteessä, ja onko hankinta osamaksulla esimerkiksi vaihtoehto?
 5. Tuleeko tila, jonne haluat hankkia ilmalämpöpumpun, olemaan omistuksessasi lähtökohtaisesti lyhyen aikaa vai pidemmän aikaa?
 6. Onko etsinnässä paras viilentävä vaihtoehto, vai onko suunnitelmissa ostaa sekä lämmityksen että viilennyksen tarjoava vaihtoehto?
 7. Löytyykö asunnosta/talosta/toimistosta lämmityssija eli takka, jolloin sinun kannattaa ehdottomasti hankkia sen jakamaa lämpöä maksimoiva vaihtoehto?
 8. Onko sinulle lämmityskuluissa säästäminen nimenomaan se kaiken A ja O, jolloin kulutukseltaan maltillinen on enemmän kuin oikea vaihtoehto?
 9. Onko ostoslistallasi tyylikäs laite eli niin sanottu design-ilmalämpöpumppu, joka istuu tilan sisustukseen mahdollisimman hyvin?
 10. Haluatko ilmalämpöpumpun olevan ominaisuuksiltaan mahdollisimman älykäs?
 11. Onko tilauksessa hiljaisin malli, vai onko äänitasolla juurikaan merkitystä sinulle?

Tämä edellä oleva 11 kysymyksen lista auttaa sinua määrittämään jo hyvin pitkälti sen, mikä on nimenomaan juuri sinulle paras ilmalämpöpumppu.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.