Frisbeegolfkorit – mitä eroja niissä on, ja miten valita itselle sopiva?

Viimeksi päivitetty: 10.8.2024

Frisbeegolf kasvattaa jatkuvasti suosiotaan ja frisbeegolfkorit ovatkin yhä yleisempi näky myös suomalaisilla takapihoilla. Mutta, miten sitten löytää itselle oikeanlainen ja hyvä frisbeegolfkori? Parasta.fi lähti selvittelemään asiaa puolestanne ja tämän oppaan luettuasi olet huomattavasti viisaampi niiltä osin, millainen kori on sinulle oikea ratkaisu ja mitä ottaa huomioon valintaa tehdessä.

Toisin kuin moni ehkä kuvittelee, frisbeegolf on harrastuksena ympärivuotinen. Luonnollisesti frisbeegolfkiekko lentää kaikkein mukavimmin keväisissä, kesäisissä ja syksyisissä olosuhteissa, mutta lajia voi harrastaa myös talvella.

Mikäli frisbeegolfkärpänen on puraissut oikein huolella ja haluat aidosti kehittyä pelaajana, tällöin se vaatii säännöllistä harjoittelua.

Lähtö radalle ei ole kuitenkaan aina mahdollista, syystä tai toisesta, ja tällöin oma frisbeegolfkori kotiin on erinomainen ratkaisu; näin voit harjoitella vähintäänkin perusheittopeliä kotona – luonnollisesti asuinympäristöstäsi riippuen.

Frisbeegolfkorit ovat toki myös helposti liikuteltavissa, joten jos haluat vaihdella peliympäristöä oman makusi mukaan, tällöin siirrettävä tai jopa kokoontaitettava frisbeegolfkori on varmasti oikea valinta.

Jos taas ajatuksissa on rakentaa esimerkiksi oma pienimuotoinen rata, tai yksittäinen heittopaikka harjoitteluun, ja tonttia löytyy, tällöin huomio tulee kiinnittää nimenomaan kiinteästi pihalle asetettaviin korimalleihin.

Miten suosittu laji frisbeegolf on?

Nykypäivänä suomalaisista peräti 263 000 kertoo pelanneensa frisbeegolfia vähintään kerran vuodessa. Luku on peräisin vuonna 2018 suoritetusta kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuksesta aikuisväestön liikuntaan liittyen.

Lajin suosion kasvu on ollut vauhdikasta ja se näkyy myös esimerkiksi Suomen frisbeegolfliiton jäsenseurojen jäsenmäärissä. Vuonna 2009 rekisteröityneitä lajin harrastajia oli Suomessa 692 – vuonna 2022 vastaava luku oli 11 100.

Rekisteröityneiden pelaajien osalta kyseessä on varsin miesvoittoinen laji, joka näkyy niin aikuis- kuin myös junioritasolla. Mutta myös rekisteröityneiden naispelaajien määrä on kasvanut kohtalaisen tasaiseen tahtiin, ja puhtaasti harrastajien joukossa heitä on yhä enenevissä määrin.

LUKE:n valtakunnallisen ulkoilututkimuksen mukaan joka viides suomalainen aikuinen harrastaa frisbeegolfia.

Frisbeegolfia pelataan väkilukuun suhteutettuna Suomessa ylivoimaisesti eniten koko maailmassa. Frisbeegolfkierroksia pelataan Suomessa keskiarvolta 217 jokaista tuhatta ihmistä kohden, eikä Ahvenanmaa ole mukana laskuissa: siellä vastaava luku on 1 231.

Kaiken kaikkiaan Suomessa pelataan vuosittaisella tasolla 1,236 miljoonan kierroksen verran.

Millaisia frisbeegolfkoreja on tarjolla?

Frisbeegolfkorit ovat yhä alati lajia kohtaan kasvavan kiinnostuksen myötä varsin kuumaa tavaraa markkinoilla.

Koska harrastajia, jotka haluavat kehittyä harrastuksessaan ja jopa kilpailla tosissaan, on nykypäivänä melkoisen paljon, myös vaihtoehtoja korien suhteen on olemassa lukuisia erilaisia.

Frisbeegolfkorit voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan:

  • Basic
  • Standard
  • Championship

Lyhyesti ja ytimekkäästi todettuna Basic-tason korit ovat sopivimpia harrastelijoille, joskin niitä voidaan käyttää myös epävirallisissa kisoissa. Se onkin suosittu korimalli kotikäytössä.

Kaikkein yleisin korimalli on puolestaan Standard, jota käytetään myös lukuisilla suomalaisradoilla; se kelpaa kohtalaisen kovatasoisiinkin kisoihin (B-Tier-kilpailut).

Championship-tason korit ovat niitä parhaista parhaimpia, ja niitä käytetään pääsääntöisesti vain maailman suurimmissa frisbeegolfkilpailuissa.

Eri malleissa saattaa olla myös keskenään erilaiset frisbeegolfkori mitat.

Basic-malleissa ketjujen väli saattaa olla suurempi kuin Standard- ja Championship-malleissa. Basic-mallissa on myös ketjuja kannattelevan osan osalta suurempi halkaisija. Tämän lisäksi korin yläpanta ja korin leveys ovat Basic-mallissa suurempia, ja syvyydeltään Basic-malli on usein Standardia ja Championshipia pienempi.

Seuraavassa pureudumme tarkemmin siihen, mihin ominaisuuksiin frisbeegolfkoria valitessa kannattaa kiinnittää huomiota.

Valmistusmateriaalien laatu määrittää käyttöiän

Kuten niin monessa muussakin asiassa, frisbeegolfkorin valmistusmateriaalit näyttelevät suurta roolia mitä tulee korin kestävyyteen ja sitä kautta käyttöikään.

Silloin, kun etsinnässä on nimenomaan kestävä ja mahdollisimman pitkäikäinen kori, tällöin pintamateriaaliltaan kuumasinkitty frisbeegolfkori on paras. Laadun näkee myös korin hitsauskohdista.

Luonnollisesti valmistusmateriaaleilla on vaikutusta myös hintaan. Yleisesti ottaen nimenomaan kiinteästi tiettyyn paikkaan asennettavat korit ovat hintavimpia. Siirrettävä ja kokoontaitettava frisbeegolfkori on puolestaan usein selvästi edullisempi, koska ne valmistetaan mahdollisimman kevyistä materiaaleista.

Frisbee golf kori ei kuitenkaan välttämättä huimaa hintatasollisesti päätä. Kansainvälisen Frisbeegolfliiton, PGDA:n, hyväksynnän saanut kori, kun voi irrota parhaimmillaan 100-150 eurolla.

Erinomaisia esimerkkejä edellä mainittuun PGDA-hyväksyttyjen korien kategoriaan istuvista koreista on Viking Discs Royal Basket.

Mikäli kuitenkin pihamaastosi on kivistä tai kallioista, tällöin hinta nousee yli kaksinkertaiseksi, kuten Vikings Disc Tournament Basket -tuotteen kohdalla.

Jos korin ei tarvitse kuitenkaan olla PGDA-hyväksytty, tällöin harjoituskori ajaa enemmän kuin hyvin asian. Esimerkiksi alle 50 euron hintainen Polardisc-kori on oiva esimerkki tällaisesta harjoituskorista.

Ketjujen määrä vaikuttaa autenttisuuteen

Hieman kokemattomampi frisbeegolfin harrastaja saattaa äkkiseltään hämmästellä sitä, mitä korin ketjujen määrällä on tekemistä pelin autenttisuuden kanssa. Todellisuudessa vastaus kuitenkin kuuluu: paljonkin.

Frisbeegolfkorin ketjujen määrä näet vaikuttaa suuresti siihen, miten kiekko laskeutuu koriin ja miten hyvin se pysyy siellä. Esimerkiksi Championship-tason korissa ketjuja on 30 ja ne ovat kahdessa rivissä. Näin ollen kiekko pysähtyy paremmin koriin ja myös jää sinne, kun matkalla on enemmän esteitä.

Nauttiaksesi autenttisesta frisbeegolftunnelmasta 30 ketjua ei ole kuitenkaan mikään välttämättömyys.

Samaan aikaan ketjujen määrään kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota. Esimerkiksi 18 ketjun Viking Discs Victory -kori on vain muutaman kympin kalliimpi kuin Polardicsin kahdeksanketjuinen vaihtoehto; toki molemmat ovat ihan käypiä pelejä kotiin tai vaikkapa mökille.

Ketjuissa saattaa olla eroa myös puhtaasti muotoilun osalta, mikä sekin vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti kiekko jää koriin. Esimerkiksi 12 kappaletta V-mallisia ketjuja tarjoava Viking Discs Battle Basket Pro -kori on todellinen myyntimenestys harrastajien keskuudessa isoilta osin V-mallisten ketjujensa ansiosta.

Myös merkki kertoo laadusta

Frisbeegolfissa, tietyt valmistajat ovat nousseet ylitse muiden. Ne tunnetaan paitsi laadustaan, myös äärimmäisen kattavasta tarjonnasta – oli sitten kyse frisbeegolfkoreista, frisbeegolfkiekoista tai muista lajin harrastamiseen liittyvistä tarvikkeista.

Mikäli olet aloitteleva frisbeegolfin pelaaja ja etsinnässä ovat laadukkaat tuotteet, mitkä ovat sellaisia valmistajia eli merkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Kyseiseen kategoriaan on joissain määrin myös enemmän tunkua, mutta kun valitset sellaisista merkeistä kuin Discmania, Prodigy tai Viking Discs jonkun, tällöin et voi hirveän pahasti vikaan mennä.

Oikeastaan näiden laatumerkkien kohdalla onkin lähinnä kyse makuasioista ja hintatasosta. Näissä tärkeimpänä määrittävänä tekijänä oletkin sinä itse pelaajana eli toisin sanoen sinun tulee miettiä ja kenties jopa testailla, mitkä tuotteet istuvat sinulle parhaiten.

Millainen on hyvä frisbeegolfkori? Oma käyttötarkoitus tärkein määrittävä tekijä

Edellä läpikäydyt aspektit ovat totta kai tärkeitä valintaa tehdessä. Loppujen lopuksi se tärkein määrittävä tekijä sille, millaiset frisbeegolf korit ovat juuri sinun kohteenasi, olet sinä ja mahdolliset muut korin käyttäjät.

Mikäli ajatuksena on esimerkiksi puhtaasti hankkia edullinen ja samaan aikaan laadukas harjoituskori omalle takapihalle, tällöin välttämättä ketjujen määrillä ja malleilla tai PGDA-hyväksynnällä ei ole niin suurta merkitystä; kunhan käytössä on vain jonkinasteinen kori, johon harjoitusmielessä heitellä kiekkoa.

Mutta, jos taas sitten olet tosissasi harrastuksen kanssa ja tiedät, ettei into ole loppumassa kesken, tällaisessa tapauksessa koriin kannattaa jo panostaa hieman enemmän; parasta, kun on kuitenkin se, ettei kukkaroon jää joka tapauksessa pelkkää mattia – oli sitten pohdiskelun lopputulemana millainen frisbeekori tahansa.

Tietenkin Championship-tason ammattilaiskorit ovat sitten jo taas jokseenkin hintavia.

Ja sitten olemassa ovat tietenkin harrastus-, harjoittelu- ja hauskanpitokäyttöön liittyvät frisbeegolfkorit. Esimerkiksi kokoontaitettava Viking Discs Raid -kori on kaikki nämä määreet täyttävä hyvä frisbeegolfkori. Lisäksi tarjolla on puhtaasti hauskanpitoon tarkoitettuja minifrisbeegolfkorisettejä ja myös ihan täyden koon frisbeegolfsettejä.

Frisbeegolfkorin hinta ei ratkaiseva tekijä

Frisbeegolfin suosion salat liikuntamuotona ja urheilulajina perustuvat ennen kaikkea kahteen asiaan: ensinnäkin kyseessä on äärimmäisen hauska laji ja toisekseen kynnys aloittamiselle on verrattain edullisen hintatason ansiosta hyvin matala.

Mikäli ajatellaan, että haluat varustaa takapihallesi yhden frisbeegolfkorin heittopaikan, reippaan 100 euron budjetti saattaa hyvinkin riittää – mikäli siis ostoslistalla ovat myös itsessään pelivälineet eli kiekot.

Tuohon reippaan 100 euron settiin tuleekin kaikki tarpeellinen, mitä pelaamisen aloittamiseen tarvitaan. Ja, jos sitten oletkin jo hieman kokeneempi harrastaja, tällöin kiekot löytyvät jo varmasti omasta takaa eli ainoaksi kustannukseksi jää frisbeegolfkorin hankinta.

Eikä esimerkiksi oman radan rakentaminen ole taloudellisesti suinkaan mikään mahdottomuus; tällaisen haaveen toteuttaminen, kun onnistuu parhaassa tapauksessa vain muutamien satojen eurojen budjetilla.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.