Hyvä ilmankostutin kuuluu jokaiseen suomalaiseen kotiin

Viimeksi päivitetty: 12.9.2023

Onko kuiva ja kutiava iho sinulle liiankin tuttu juttu? Tuntuvatko silmät ja nenä kuivilta, kun olet kotonasi? Kärsitkö poskiontelontulehduksista?

Mikäli vastasit johonkin edellä olevista kysymyksistä “kyllä”, tai olet törmännyt vastaavanlaisiin ongelmiin ollessasi kotonasi ja nimenomaan sisätiloissa, suurella todennäköisyydellä aiheuttava tekijä on liian kuiva ilma. Yleisesti ottaen kuiva ilma yhdistetään lämpöiseen tai kuumaan ilmaan, mutta todellisuudessa kylmä ilma on se, joka tuo kuivuuden mukanaan. Miksi? Koska kylmä ilma sitoo itseensä vähemmän vesihöyryä kuin lämpöinen tai kuuma ilma. Suomessa asuessa näin on erityisesti aikavälillä joulukuu-helmikuu, sillä silloin sisäilma Pohjolan perukoilla on erityisen kuivaa.

Kotisi ilmankosteuden saattaminen korkeammalle tasolle tuo suurella todennäköisyydellä edellä mainittujen ongelmien kohdalla ratkaisun tilanteeseen. Ja, miten se tapahtuu? Tällöin kuvaan astuu ilmankostutin.

Ilmankostuttimia on tarjolla useita erilaisia ja oikean ratkaisun löytäminen juuri sinun tilanteeseen saattaa olla monimutkaista. Seuraavassa Parasta.fi perehtyy tarkemmin ilmankostuttimien ihmeelliseen maailmaan, käyden yksityiskohtaisesti läpi mistä on kyse.

Minkälaisia ilmankostuttimia on tarjolla?

Ilmankostuttimet jaetaan käytännössä ottaen kahteen eri kategoriaan: ultraäänisiin ja höyrystäviin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita valinnan olevan niin yksinkertainen, että valinta tehdään vain näiden kahden pääkategorian ympärillä, sillä molemmista vaihtoehdoista löytyy lukuisia erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja versioita.

Mutta käydään ensiksi läpi mitä ultraääninen ja höyrystävä ilmankostutin konkreettisesti tarkoittavat, ja myöhemmin pureudutaan sitten muihin yhtälailla tärkeisiin seikkoihin.

Höyrystävä ilmankostutin

Ilmaa voidaan kostuttaa laittamalla esimerkiksi avoin kattila huoneeseen ja antaa siellä olevan kuuman veden haihtua ilmaan. Höyrystävä ilmankostutin toimii käytännössä ottaen samalla periaatteella, mutta itse prosessi tapahtuu huomattavasti nopeammin. Tästä käy kiittäminen höyrystävässä ilmankostuttimessa olevaa tuuletinta, joka puhaltaa vesihöyryn vauhdilla ilmaan. Ensiksi tuuletin kuitenkin vetää ilmaa sisään laitteeseen suodattimen kautta ja sen jälkeen muuttaa sen höyryksi ennen ilmaan vapauttamista.

Höyrystävä ilmankostutin on eittämättä tunnetumpi vaihtoehto kuin ultraääninen ilmankostutin, sillä niitä on ollut markkinoilla jo vuosikymmenten ajan. Osa höyrystävistä ilmankostuttimista käyttää yläpuolella läpikäytyyn prosessiin veden kuumentamismenetelmää, jolloin puhutaan lämpöisestä vesihöyrystä, kun taas osan kohdalla kyse on kylmästä vesihöyrystä.

Yhteenveto:

  • Yleisesti ottaen höyrystävä ilmankostutin on paras vaihtoehto isompaan tilaan
  • Höyrystävät ilmankostuttimet ovat hintatasoltaan edullisempia kuin ultraääniset
  • Toimintaprosessinsa ansiosta höyrystävät ilmankostuttimet eivät vapauta ilmaan haitallisia bakteereja
  • Kuumentamismenetelmällä toimiva höyrystävä ilmankostutin tulee aina sijoittaa lasten ulottumattomiin, sillä se voi aiheuttaa ikäviä palovammoja
  • Höyrystävien ilmankostuttimien kohdalla kokonaiskustannukset kasvavat vaihdettavien suodattimien ja tuulettimien johdosta

Ultraääninen ilmankostutin

Ultraääninen ilmankostutin on hyvinkin yksinkertainen laite. Siihen kuuluvat vesitankki ja ultraäänitaajudella toimiva värähtelijä. Värähtelijä toimii hyvin korkealla taajuudella – itse asiassa niin korkealla, ettei ihmiskorva kykene kuulemaan sitä. Värähtelyn seurauksena ilmaan vapautuu mikroskooppisen kokoisia vesipisaroita, jotka höyrystyvät päästessään kosketuksiin huoneilman kanssa.

Ultraäänisten ilmankostuttimien kohdalla ei tapahdu mitään lämmön kautta tapahtuvaa höyrystymisprosessia. Tästä syystä niitä kuuleekin usein kutsuttavan “kylmän höyryn ilmankostuttimiksi”. Lähtökohtaisesti, mallista ja merkistä riippumatta, merkittävin ero höyrystäviin ilmankostuttimiin tulee hiljaisemman käyttöäänen lisäksi siinä, että ultraäänisessä ilmankostuttimessa vettä ei muuteta vesihöyryksi itsessään laitteen sisällä.

Yhteenveto:

  • Ultrasoninen ilmankostutin on uskomattoman tehokas, mutta sillä on myös kääntöpuolensa: se voi pahimmillaan kosteuttaa ilmaa liikaa
  • Ultraääniset ilmankostuttimet voivat olla yksinkertaisen mekanisminsa ansiosta minkä kokoisia tahansa
  • Koska ultrasoninen ilmankostutin ei lämmitä vettä, se on turvallinen, eikä voi aiheuttaa esimerkiksi palovammoja
  • Ei filttereiden vaihtoa ja alhainen energiankulutus, mikä säästää kokonaiskustannuksissa
  • Haittapuolet: lähellä oleville pinnoille voi vapautua konkreettisia vesipisaroita (sijoita kostutin lattian sijaan korkeammalle) ja ilmaan bakteereja (laitteen siisteys äärimmäisen tärkeää)

Molemmat samassa paketissa

Ilmankostuttimia on ollut markkinoilla hyvin pitkään, etenkin höyrystäviä sellaisia. Aiemmin ilmankostuttimet on jaettu yksioikoisesti kahteen ryhmään eli höyrystäviin ja ultraäänisiin. Nykypäivänä nämä kaksi ominaisuutta on saatavilla myös samassa paketissa, jolloin käyttäjä pääsee nauttimaan molempien mallien positiivisista puolista ja haittapuolet jäävät isoilta osin taka-alalle.

Kun ostavat sekä höyrystys- että ultraääniominaisuuksilla varustetun ilmankostuttimiin, kuivuus katoaa nopeasti, mikä on yksi ultraäänisten ilmankosteuttajien suurimmista vahvuuksista. Höyrystysominaisuus takaa puolestaan sen, että haitalliset bakteerit ja muun muassa vedestä löytyvän kalkin kaltaiset mineraalit eivät päädy huoneilmaan.

Tällaiset yhdistelmäilmankostuttimet saadaan erilaisilla säädöillä ohjattua toimimaan niin, että ne käyttävät pääasiallisesti joko ultraääni- tai höyrystystekniikkaa.

Miten löytää paras ilmankostutin omiin käyttötarpeisiin?

Luonnollisesti ilmankostuttimen tulee soveltua käyttötarpeisiin, sillä tällöin käytössäsi on se paras ilmankostutin juuri sinulle. Mutta mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon, kun ilmankostutinvertailu laitetaan aluille? Tarjoamme seuraavassa vinkit siihen, että mukaan lähtee hyvä ilmankostutin.

Millaiseen tilaan ilmankostutin tulee?

Ehdottomasti tärkein ostopäätökseen ja parhaan ilmankostuttimeen löytämiseen vaikuttava tekijä on tila, johon ilmankostutin tulee. Tämä perustuu ennen kaikkea kahteen asiaan: tilan kokoon ja tilan lämpötilaan. Nämä kaksi seikkaa määrittävät millaiset ilmankostuttimet ovat vaihtoehtoja nimenomaan sinulle.

Aivan ensimmäisenä sinun tulee tietää ja/tai mitata sijoitettavan tilan pinta-ala. Kun puhutaan pienemmästä tilasta, tällöin niin sanottu pöytämalli saattaa hyvinkin riittää. Mikäli kyse on kuitenkin selkeästi suuremman tilan kostuttamisesta, tällöin kannattaa keskittyä suuremman säiliön omaaviin niin sanottuihin konsolimalleihin.

Sitten tullaan siihen, onko kyseessä kylmempi vai lämpöisempi tila. Mikäli kyseessä on lämpöisempi, tällöin kannattaa hankkia kylmällä höyryllä varustettu malli. Jos taas kyseessä on kylmempi tila, tällöin kannattaa hankkia lämpöistä höyryä tuottava vaihtoehto.

Suurempi koko ei tarkoita automaattisesti, että kyseessä on hyvä ilmankostutin juuri sinulle

Niin sanotun oikotien käyttäminen eli suoraan vain mahdollisimman isokokoisen ilmankostuttimen hankinta saattaa kuulostaa helpolta ja houkuttelevalta vaihtoehdolta. On totta, että lähtökohtaisesti suurempi koko edustaa tehokkaampaa ilmankostutinta. Samaan aikaan se saattaa olla kuitenkin pelkästään negatiivinen seikka, sillä mikäli kostutin on liian iso sijoitettavaan tilaan eli liian tehokas, tällöin riskinä on liian korkea kosteustaso.

Hyvä ilmankostutin saattaa edustaa sinulle ja vaikkapa naapurillesi täysin eri asiaa.

Automaattinen ilmankosteussäädin huipputärkeä ominaisuus

Mikäli haluat tehdä elämästäsi mahdollisimman helppoa ja pitää aidosti huolen siitä, ettei ilmankosteus nouse liian korkeaksi, tällöin automaattinen ilmankosteussäädin on huipputärkeä ominaisuus. Automaattinen säädin nimittäin takaa sen, että laite sammuu siinä vaiheessa, kun toivottu ilmankosteus on saavutettu.

Automaattisella ilmankosteussäätimellä varustetut mallit saattavat olla hieman hintavampia, mutta mikäli tämä ominaisuus puuttuu, joudut joka tapauksessa hankkia erillisen kosteusmittarin. Muutoin saatat joutua ongelmiin esimerkiksi liiallisesta kosteudesta seuraavan homeen kanssa.

Laitteen puhdistaminen

Yleisesti ottaen ilmankostuttimet tulee tyhjätä, huuhdella ja kuivata päivittäin. Mutta miksi? Koska ilmankostuttimen puhdistaminen on suoraan sanottuna kriittinen asia. Mikäli nimittäin laitteen siisteydestä ei pidetä huolta, tällöin tulet vapauttamaan ilmaan haitallisia mikrobeja, jotka aiheuttavat muun muassa hengitystieongelmia, ja koko laitteen hankinta kääntyy enemmän tai vähemmän itseään vastaan.

Edellä mainitusta johtuen onkin tärkeää ottaa huomioon, onko valitsemasi ilmankostutin helppo tai hieman haasteellinen pitää puhtaana. Jos sinulla on mahdollisuus käyttää aikaa laitteen puhdistamiseen, tällöin tällä asialla ei ole merkitystä; muussa tapauksessa on.

Ilmankostuttimien kohdalla kannattaa miettiä myös tislatun tai puhdistetun veden käyttöä.

Vesisäiliön tilavuus

Vesisäiliön tilavuus määrittää kaikessa yksinkertaisuudessaan sen, miten usein joudut täyttämään sen uudelleen eli lisäämään vettä. Yleisesti ottaen ilmankostuttimet kykenevät toimimaan 2-3 päivää yhdellä täyttökerralla, kun niitä käytetään alhaisimmalla mahdollisella teholla. Jotkut mallit kykenevät toimimaan kuitenkin vain parin tunnin ajan, mikä on ongelmallista tilanteissa, joissa haluat laitteen olevan päällä esimerkiksi koko yön ajan.

Toinen varteenotettava seikka vesisäiliön osalta on se, miten helppo tai vaikea se on siirrellä ja täyttää. Joidenkin mallien kohdalla edessä saattaa olla melkoinen sotku jokaisella täyttökerralla.

Melutasolla voi olla merkitystä

Kun puheenaiheena on ilmankostuttimen melutaso ja mahdollisimman alhainen melutaso on tärkeä määrittävä tekijä sinulle ostopäätöstä tehdessäsi, tällöin kannattaa ostaa ultraääninen ilmankostutin. Tämä johtuu puhtaasti siitä, etteivät ne käytä puhallinta puhaltamaan höyryn ulos.

Alhaisemmalla mahdollisella teholla toimiessaan melutasoissa ei ole järisyttävän suurta eroa ja saattaa olla, ettet huomaa höyrystävän ilmankostuttimen ollessa edes päällä. Mutta mikäli tehoa nostetaan ja tavoitteena on nukkua samanaikaisesti, edessä saattavat olla melkoisen huonot yöunet. Toki se kannattaa muistaa, ettei yksikään ilmankostutin ole äänetön.

Luonnollisesti myös hinta-laatusuhde vaikuttaa melutasoon, joten budjetilla on merkitystä.

Ilmankostuttimen varustelutaso ja käytettävyys

Mikäli ilmankostuttimen hinta ei ole sinulle merkittävä asia, vaan tavoitteena on löytää absoluuttisen paras ilmankostutin, tällöin ominaisuuksia on lukuisia erilaisia. Tällaisia erikoisominaisuuksia ovat muun muassa yövalo-ominaisuus, minkä lisäksi kostutin saattaa olla varustettu UV-valolla, joka tappaa veteen syntyviä bakteereja. Luonnollisesti moderni ilmankostutin toimii mobiililaitteeseen ladattavan applikaation kautta ja siinä on sekä Amazon Alexa- että Google Home- yhteensopivuus. Parhaat ilmankostuttimet kuluttavat myös vähemmän energiaa.

Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, etteivät lukuisat lisäominaisuudet tee ilmankostuttimesta liian vaikeaa käyttää. Selkeä käyttöliittymää, niin applikaation kuin myös suoraan itse laitteen kautta, on erittäin tärkeää. Siksi niin sanotut yksinkertaisemmat perinteiset mallit ovat säilyttäneet suosionsa jo vuosikausien ajan.

Puhdistava ilmankostutin yksi vaihtoehto

Ilmanpuhdistin ja ilmankostutin eroavat merkittävästi toisistaan, sillä sanojensa mukaisesti toinen puhdistaa ilmaa ja toinen kosteuttaa. Ilmankostuttimet ovat kuitenkin kehittyneet merkittävästi, ja kehittyvät koko ajan. Tämä on johtanut muun muassa sellaiseen innovaatioon kuin puhdistava ilmankostutin. Se siis sekä kosteuttaa ilman optimaaliselle tasolle ja samaan aikaan puhdistaa ilman erilaisista hajuista ja muista epäpuhtauksista, kuten pölystä ja bakteereista.

Parhaassa tapauksessa puhdistava ilmankostutin saattaa sisältää myös hajuominaisuuden, jolloin saat raikkaan tuoksun kotiisi tai missä sitten puhdistavaa ilmankostutinta käytätkään.

Yhteenveto: jokaisen suomalaisen kannattaa vakaasti harkita ilmankostuttimen hankintaa

Kuten edellä on käynyt ilmi, ilmankostuttimella on tärkeitä posiitivisia terveysvaikutuksia – oli sitten valintasi höyrystävä tai ultraääninen ilmankostutin. Kyse ei ole kuitenkaan vain allergian tai flunssan hillitsemisestä, vaan ilmankostuttimet ovat erittin fiksu hankinta esimerkiksi erilaisista immuunipuutesairauksista kärsiville, sekä myös lapsille ja vanhuksille.

Hyvä ilmankostutin on hyväksi myös huonekasveille, puisille huonekaluille ja muun muassa erilaisille nahkatuotteille, sillä ne eivät yksinkertaisesti pidä liiallisesta kuivuudesta. Lisäksi ilmankostuttimet vähentävät sähköisyyttä, joka nousee usein esille talviaikaan – ilman ollessa kylmää – sekä huolehtivat siisteydestä vähentämällä pölyn määrää.

Lyhyesti ja ytimekkäästi ilmankostuttimen hankinta on suositeltavaa jokaiselle suomalaiselle – tilanteesta, asumismuodosta tai terveystilanteesta riippumatta.

Halpa ilmankostutin ei ole välttämättä kuitenkaan optimaalinen ratkaisu, sillä pahimmassa tapauksessa se vapauttaa pisaroivan eli ultraäänisen ilmankostuttimen kohdalla ilmaan sekä bakteereja ja mineraaleja; mineraalit, kuten vedessä oleva kalkki, voivat aiheuttaa yskää ja kutinaa, sekä tuoda pölyä kämppääsi – bakteerit puolestaan sairauksia. Höyrystävät ilmankostuttimet ovat puolestaan liian halpojen mallien kohdalla usein liian tehottomia ja veden keittäessään myös riskialttiita.

Kannattaa siis panostaa ennen kaikkea laadukkaan ilmankostuttimen hankintaan, ja pisaroivien mallien kohdalla pohtia vakaasti tislatun/puhdistetun veden käyttämistä.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.