Parhaat tekstiilipesurit herättävät huonekalut, matot, verhoilut ja patjat uudelleen eloon

Viimeksi päivitetty: 21.9.2023

Tekstiilipesuri ei ole välttämättä tarpeellinen joka viikkoiseen siivoukseen, mutta sellaista jää eittämättä kaipaamaan tilanteissa, joissa pesuri olisi tarpeen. Jos esimerkiksi sohvalle kaatuu punaviiniä tai päätyy vaikkapa mustikkakiisseliä, tällöin perinteiset puhdistusmenetelmät eivät ole lainkaan riittäviä; myös tekstiilipesurin kanssa tulee olla vauhdilla liikenteessä eli mitä aiemmin puhdistus tapahtuu, sitä parempi lopputulos.

Tekstiilipesureita ei ole kuitenkaan tarkoitettu vain tällaisiin edellä mainitun kaltaisiin äärimmäisiin tilanteisiin, vaan myös ihan yleissiivoukseen. Kun siis haluat herättää kotisi huonekalut uudelleen eloon, puhdistaa matot pelkän pinnan sijaan, laittaa autosi verhoilut uuteen uskoon tai puhdistaa sänkysi patjat, tällöin tekstiilipesurit ovat ehdoton juttu. Ne ovat erinomaisia myös mökille, asuntoautolle- tai vaunulle sekä myös yritysten käyttöön.

Seuraavassa Parasta.fi paneutuu syvällisemmin tekstiilipesurien käyttötarkoituksiin, niiden tarjoamiin hyötyihin, mitä ottaa huomioon pesuria ostaessa ja ylipäätään siihen, mistä niissä on kyse.

Miten tekstiilipesuri toimii?

Tekstiilipesurit saattavat muistuttaa ulkonäöltään imuria – etenkin, kun puhutaan renkaallisesta mallista; toki tarjolla on myös kannettava tekstiilipesuri, joka toki sekin näyttää imurilta, joskin kannettavalta sellaiselta. Tekstiilipesureista löytyy toki imutoiminto, joka hoitaa viimeistelyn eli itsessään pesuaineliuoksen ja irronneen lian lopullisen poistamisen pinnoilta. Näin ollen siitä käytettävät muut nimikkeet, kuten tekstiili-imuri ja pesuimuri, eivät ole harhaanjohtavia, mutta pelkkään imurointiin tai pesuun homma ei jää. Tekstiilipesureista nimittäin löytyy vesisäiliö, johon sekoitetaan vesi ja pesuaine. Tämä puolestaan suihkutetaan tekstiilipinnalle ja lopulta ylimääräinen vesi ja lika imetään pois.

Tekstiilipesureissa kyse on painehuuhtelutekniikasta. Kun esimerkiksi tekstiilipintaan tulee likaa tai se on nuhjuinen, tekstiilipesurin säiliöön kaadetaan vettä ja pesuainetta, ne sekoittuvat keskenään, ja sen jälkeen niistä syntynyt pesuliuos suihkutetaan puhdistettavan tekstiilin pintaan.

Ja miksi se sitten toimii paremmin kuin puhdistus vaikkapa luudulla ja pesuaineella?

Koska se tunkeutuu aina tekstiilin kudoksiin saakka ja irrottaa syvempiin kerroksiin sitkeästi tarttuneen lian. Samalla pesurista löytyvä imutoiminto pitää huolen siitä, etteivät lika ja puhdistusaine jää tekstiiliin, vaan se imee ne mukanaan. Tämän seurauksena esimerkiksi nuhjuiselta näyttänyt hieman iäkkäämpi sohva näyttää parhaimmillaan kuin uudelta. Sinun ei tarvitse puhdistuksen jälkeen myöskään murehtia siitä, että puhdistettu tekstiili jäisi märäksi, tai edes kosteaksi – päinvastoin, se jää lähestulkoon kuivaksi ja on siten käytettävissä hyvin nopeasti.

Suihkutettavan pesuaineen ja veden sekoituksena syntyvän pesuliuoksen suihkuvoimakkuutta säädellään kahvasta. Näin ollen käyttäjä pääsee pesemään tekstiilin juuri sellaisella voimakkuudella kuin hän haluaa ja mitä suosituksissa kerrotaan.

Tekstiilipesuri ja höyrypesuri ovat kaksi eri asiaa

Tekstiilipesuri on laite, jonka kohdalla jo pelkästään sen nimi paljastaa mihin käyttötarkoitukseen se on tehty. Tästä huolimatta tekstiilipesurit tuntuvat usein menevän keskenään sekaisin höyrypesureiden kanssa; jos siis sinulla on ostoslistalla paras höyrypesuri, tällöin tekstiilipesuri ei ole se, mitä olet hakemassa.

Mutta mitä eroa tekstiilipesureilla ja höyrypesureilla sitten oikein on?

Toisin kuin tekstiilipesureissa, höyrypesureissa ei käytetä pesuaineita, vaan niiden puhdistusteho perustuu kuumaan höyryyn. Niitä voidaan käyttää myös kovien pintojen puhdistamiseen, ja ne eroavat myös tässä suhteessa tekstiilipesureista. Toki joidenkin tekstiilipesurien kohdalla myös kovien pintojen puhdistus saattaa olla mahdollista. Kannattaakin aina perehtyä ostamasi pesurin käyttöohjeisiin ja joka tapauksessa harkita tarkkaan, kannattaisiko sittenkin hankkia koville pinnoille paras höyrypesuri.

Kun sitten höyrypesuria ja tekstiilipesuria verrataan itsessään työnjäljen osalta, niillä on myös tässä suhteessa merkittävä ero keskenään. Tekstiilipesurin kyky mennä pestävän kohteen kudoskerroksiin perustuu nimittäin pesuaineen ja paineen yhdistelmään. Vesi itsessään kykenee sitomaan itseensä epäpuhtauksia, mutta ilman pesuainetta se ei pääse kuiturakenteisiin saakka. Ja, koska höyrypesureissa vesi ei tule paineella, eikä niihin voi myöskään laittaa pesuainetta, tällöin höyrypesurit tekevät ainoastaan tekstiilien kohdalla pintapesun.

Mihin käyttötarkoitukseen pieni tekstiilipesuri sopii?

Kun puheenaiheena on pieni tekstiilipesuri, tällöin puhutaan lähtökohtaisesti kannettavasta mallista, eikä ison vesisäiliön omaavasta renkaallisesta mallista. Pieni tekstiilipesuri sopii erinomaisesti esimerkiksi auton verhoilun ja huonekalujen pesemiseen.

Mikäli kyse on kuitenkin hieman vaativammasta pesusta, tällöin kannattaa panostaa siihen, että vesisäiliö on suurempi eli ostaa renkaallinen malli. Esimerkiksi yritysten käyttöön ehdoton suositus on isokokoisempi ja renkaallinen tekstiilipesuri.

Mihin kaikkeen tekstiilipesuria käytetään?

Tekstiilipesuri on monipuolinen laite tekstiilipintojen siivoamiseen. Mikäli esimerkiksi tekstiilimatto, sängyn patja, pehmusteet, tai jokin kangaspintainen huonekalu, kuten sohva tai nojatuoli on päässyt likaantumaan, tällöin tekstiilipesuri rientää avuksi. Samat sanat pätevät myös esimerkiksi auton tekstiilipintojen, kuten esimerkiksi verhoilujen huolelliseen siivoamiseen, joten kyse on erittäin monipuolisesta laitteesta.

Toisin sanoen, kyseessä on niin matto-, huonekalu- kuin myös autopesuri samassa paketissa – siis auton sisätilojen osalta.

Luonnollisesti tekstiilipesurin voi hankkia kotiin, mutta se on erinomainen ratkaisu myös yritysten käyttöön. Usein yritysten tulee olla edustavan näköisiä, ja mikäli potentiaalinen asiakas istutetaan likaiselle sohvalle tai tuolille, lähtökohdat eivät ole parhaat mahdolliset. Tekstiilipesurin hankintaa kannattaa ehdottomasti pohtia erityisesti niissä tilanteissa, joissa yrityksen käytössä on esimerkiksi useita autoja. Kun tällaiselta yritykseltä löytyy oma tekstiilipesuri, siinä säästyy reippaasti aikaa ja sitä kautta myös rahaa.

Tekstiilipesurit eivät pelkästään puhdista tekstiilejä, vaan ne poistavat niistä lian mukana myös epämiellyttävät hajut. Lisäksi lian poistuessa esimerkiksi huonekalun tai auton penkkien alkuperäiset värit heräävät uudelleen eloon ja pääsevät siten vanhaan loistoonsa – tai ainakin selvästi lähemmäksi sitä.

Viimeistään musta likavesi paljastaa tekstiilipesurin tarpeellisuuden

Tekstiilipesureista löytyy erikseen säiliö pesuaineliuokselle, kuten myös likaiselle vedelle. Kun olet saanut puhdistuksen valmiiksi, huomattavasti puhtaamman ja näyttävämmän pestyn kohteen lisäksi likavesisäiliön sisältö paljastaa karun todellisuuden. Silloin, kun käytössä on laadukas ja hyvä tekstiilipesuri, likavesisäiliössä oleva vesi on kirjaimellisesti mustana liasta. Tässä vaiheessa saatat miettiä kerran, jos toisenkin, josko tekstiilipesuria tulisi käyttää edes hieman säännöllisemmin.

Tekstiilipesurin käyttö eri tilanteissa

Kuten edellä on käynyt ilmi, tekstiilipesuria voidaan hyödyntää monenlaisten erilaisten asioiden puhdistamiseen. Sillä voidaan puhdistaa niin autojen verhoilut kuin myös kodista ja/tai yrityksen tiloista löytyvät matot, huonekalut, patjat ja muut vastaavanlaiset tekstiilit.

Kun kyse on keskenään erilaisista tekstiileistä, tällöin myös pesurin kanssa tulee jo pelkästään esivalmisteluiden osalta toimia eri tavalla, ainakin joissain tilanteissa. Seuraavassa käymme läpi, mitä ottaa huomioon eri pesukohteiden kanssa.

Auton verhoilun pesu

Auto ei ole monelle pelkkä kulkupeli, jolla liikutaan paikasta A paikkaan B vain hyvin lyhyen ajomatkan verran. Se voi olla joillekin ikään kuin toinen koti – etenkin, jos työ on hyvin ajopainotteista tai työmatkat ovat pitkiä. Usein autossa nautitaan kahvia, virvoitusjuomia ja saatetaan syödä niin suklaata kuin myös roskaruokaa. Lopputulos on yleensä se, että jossain vaiheessa penkit ovat isosti pesun tarpeessa.

Näin puhdistat auton verhoilun:

  • Imuroi auton verhoilut huolellisesti kaikesta ylimääräisestä irtoliasta ennen pesun aloittamista
  • Mikäli auton verhoilussa on vaikeita tahroja, kannattaa niihin laittaa tahranpoistoainetta ja antaa vaikuttaa noin 5-10 minuuttia
  • Kun pesuneste on valmis, etene tekstiilipesurilla järjestelmällisesti ylhäältä alaspäin
  • Ime verhoilujen pinnasta ylimääräinen vesi niin, ettei sitä ole enää näkyvillä

Huonekalujen peseminen

Huonekalut kuluvat väistämättä ja sille ei varsinaisesti voi mitään. Sen sijaan niihin päätyvälle lialle on tehtävissä puhdistus, jonka jälkeen ne saattavat olla parhaassa tapauksessa jopa uudenveroisia, tai ainakin näköisiä. Erilaiset tahrat ja pinttyneet liat on siis hävitettävissä – myös ne kaikkein vaikeimmat, kuten vaikkapa punaviinitahrat, tosin tällöin tulee olla mahdollisimman nopeasti tekstiilipesuri kourassa.

Näin puhdistat huonekalut, kuten sohvat ja nojatuolit:

  • Täytä tekstiilipesurin vesisäiliö noin +40-50 asteen lämpöisellä veden ja pesuaineen sekoituksesta koostuvalla liuoksella
  • Etene pestessäsi ylhäältä alaspäin – aivan, kuten esimerkiksi auton ikkunoita pestessä (ikkunoihin tekstiilipesuri ei sovellu)
  • Jätä tekstiilipesurin suulakkeen ja huonekalun väliin hieman hajurakoa, ettei pesuri kastele tekstiiliä liiaksi
  • Mikäli pinttynyt lika ei tunnu irtoavan, suihkuta pesuainetta suoraan likaan ja anna sen imeytyä hetken aikaa ennen pesemistä
  • Kuivaa huonekalu lopuksi pelkkää imutoimintoa käyttäen

Patjan peseminen

Ihmisen ainakin tulisi käyttää nukkumiseen keskimäärin aikaa noin 7-9 tuntia joka vuorokausi, riippuen hieman yksilöstä. Talviaikaan, kun ulkona on kylmä, esimerkiksi pahimmilta hikitahroilta saattaa välttyä, mutta kesäaikaan se on tällaisilla tuntimäärillä lähestulkoon mahdotonta. Ja lapsiperheet ovat sitten täysin oma juttunsa, sillä esimerkiksi pissahätä saattaa yöllä yllättää aivan liian nopeasti. Patjat olisi hyvä pitää puhtaina, sillä lika ja pöly eivät ole hyväksi esimerkiksi allergikoille tai ylipäätään kenenkään iholle.

Näin puhdistat patjasi:

  • Poista patjasta ensiksi lakanat ja imuroi irtolika patjan pinnalta ennen varsinaisen pesun aloittamista
  • Täytä tekstiilipesurin vesisäiliö noin +30-40 asteen lämpöisellä veden ja pesuaineen sekoituksesta koostuvalla liuoksella
  • Pahempiin tahroihin kannattaa suihkuttaa ensiksi suoraan pesuainetta ja antaa vaikuttaa 5-10 minuuttia ennen kuin itse pesu aloitetaan
  • Aloita pesu valitsemastasi kulmasta ja etene niin, että koko patja tulee pestyä
  • Tee pesun jälkeen huuhtelu pelkällä vedellä
  • Käytä tekstiilipesurin imutoimintoa ylimääräisen veden poistamiseksi

Maton pesu

Mattoja on olemassa joka lähtöön, mutta niitä kaikkia yhdistää yksi asia: niiden päältä tapahtuva jatkuva kävely sekä erilaisten tavaroiden ja ruokien kuljettelu johtaa siihen, että ne likaantuvat herkästi. Oli sitten kyseessä millainen tekstiilimatto tahansa, niiden puhdistus onnistuu näppärästi tekstiilipesurilla.

Näin puhdistat matot:

  • Mikäli peset maton sisätiloissa ja suoraan lattialla, suojaa lattia ennen aloittamista sekä imuroi itse matosta irtolika pois
  • Mattojen kohdalla tekstiilipesurin pesuaineliuos on syytä olla noin +40-50 asteen lämpöistä; ainoa poikkeus on kumipohjainen matto, jolloin nesteen lämpötilan tulisi olla noin +30-40 astetta
  • Jos matolla on pinttyneitä ja sitkeitä tahroja, niihin kaadetaan ennen pesun aloittamista tahranpoistoainetta ja annetaan vaikuttaa joitain minuutteja
  • Etene pesurin kanssa järjestelmällisesti yhdestä kulmasta kohti toista kulmaa niin, että koko pinta-ala tulee pestyä ja myös imettyä kuivaksi
  • Mikäli matto on todella likainen, puhdista myös sen kääntöpuoli samaa ohjeistusta noudattaen
  • Puhdista matto vielä loppuun pelkällä vedellä, ime ylimääräinen vesi pois ja nosta se pois lattialta kuivumaan (hyvä tekstiilipesuri ei jätä edes mattoa kosteaa kummemmaksi)

Kiinnitä huomiota näihin asioihin, kun tekstiilipesurivertailu on ajankohtaista

Kun tavoitteena on löytää paras tekstiilipesuri omiin käyttötarpeisiin, tällöin on syytä tehdä tekstiilipesurivertailu ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä. Koska tekstiilipesurit eivät ole niin yleisiä, etenkin ensikertalaiselle saattaa olla haastavaa tietää ja päättää mihin asioihin kiinnittää pesuria valitessa huomiota.

Seuraavassa nostamme esille muutaman seikan, joihin kannattaa keskittyä tekstiilipesuria valitessa.

Tekstiilipesurin koko

Mitä tulet tarkalleen ottaen tekstiilipesurilla puhdistamaan? Haluatko kannettavan mallin renkaallisen vedettävän mallin sijaan? Haittaako sinua, mikäli joudut täyttämään pesuainesäiliön hieman useammin? Tekstiilipesurin koko vaikuttaa kaikkiin näihin seikkoihin, joten kannattaa miettiä tarkkaan valintaa tehdessä, minkä kokoisen tekstiilipesurin tarvitset. Joissain tilanteissa isokokoinen tekstiilipesuri on pakollinen hankinta, toisissa taas kompaktimpi malli vie voiton.

Johdon pituus

Tekstiilipesurin johdon pituudella saattaa olla hyvinkin paljon merkitystä – etenkin, jos pistorasioita on tarjolla vähän tai vaihtoehtoisesti haluat puhdistaa esimerkiksi autosi verhoilun. Johdon pituus kannattaa siis ottaa huomioon omien käyttötarpeiden mukaisesti. Nykypäivänä tarjolla on myös langattomia tekstiilipesureita, jotka ovat äärimmäisen käteviä tilanteessa kuin tilanteessa.

Ominaisuudet

Tekstiilipesuria ei ole tarkoitettu lähtökohtaisesti koville pinnoille. Nykypäivänä tarjolla on kuitenkin tekstiilipesureita, joista löytyy erilaisia suulakkeita. Nämä suulakkeet voivat mahdollistaa myös kovien pintojen pesun, joten mikäli tämä on tärkeä seikka sinulle, kannattaa tarkastaa ennen pesurin ostoa tarjolla olevat suulakkeet.

Ominaisuuksien kohdalla kannattaa huomioida muun muassa sellaiset asiat kuin kahvan koko ja muoto, akun teho ja kapasiteetti, näyttö ja muut tekniset ominaisuudet.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.