Miten löytää paras soutulaite kotiin? Mikä on hintataso?

Viimeksi päivitetty: 28.9.2023

Mikäli sinulla on harkinnassa soutulaite kotiin, tällöin olet ottamassa ehdottomasti askeleita oikeaan suuntaan. Miksi näin? Koska soutaminen on aidosti hyväksi niin keholle kuin myös mielelle – vieläpä useimmissa tapauksissa erittäin kokonaisvaltaisesti.

Tilaa edullisesti netistä

Soutulaite Core
 • Soutulaite Core

 • Erittäin laadukas soutulaite aktiiviselle kuntoilijalle
 • 3 kg magneettivastus ja 10 vastustustasoa
 • Näytön toiminnot: aika, matka watit, kalorit, vedot, bluetooth, Fit-show app
 • Katso  
Soutulaite React
 • Soutulaite React

 • Edullinen ja helppokäyttöinen soutulaite kotikäyttöön
 • 2,5 kg magneettivastus ja 8 vastustasoa
 • Näytön toiminnot: aika, matka, kalorit, rpm
 • Katso  

Soutulaite – hyödyt: mitkä asiat muuttuvat elämässäsi, kun aloitat soutamisen?

Mikäli et ole koskaan aiemmin kokeillut soutulaitetta, tällöin sinua odottaa melkoinen yllätys. Jokainen edes soutulaitetta pikaisesti testannut on nimittäin varmasti huomannut sen, miten kokonaisvaltaisen treenin se parhaimmillaan sinulle tarjoaa. Soutaminen ei vaikuta vain yhteen lihasryhmään, vaan treenaamisen tuntee positiivisella tavalla koko kehossa; toki erilaista vastusta tarjoavien laitteiden välillä on eroavaisuuksia – niistä enemmän myöhemmin. Mutta, kun puhutaan monipuolisen harjoituksen tarjoavista soutulaitteista, kaikkein kovimmille eri kehonosista soutaessa “joutuvat” hartiaseutu ja alavartalo.

Soutulaite-hyödyt ovat siis moniulotteisia. Soutaminen vaikuttaa positiivisella tavalla niin aerobiseen kuin myös anaerobiseen kuntoon. Se parantaa myös kehonhallintaa ja hengittämistä, sekä tietenkin kohottaa myös mieltä – viimeistään sitten, kun tulokset alkavat näkyä.

Ehkä kaikkein parasta soutulaitteella harjoittelemisessa on kuitenkin se, ettei se rasita juurikaan niveliä. Soutulaite kotiin on siis erinomainen vaihtoehto esimerkiksi polven nivelrikosta kärsiville, vaikka soutamista ei kovinkaan usein nosteta pyöräilyn ja uimisen rinnalle; etenkin vesivastukselliset ja ilmavastukselliset soutulaitteet ovat todella hyviä vaihtoehtoja.

Ylipäätään soutulaitteet tarjoavat matalamman kynnyksen kuntoilun aloittamiselle ja/tai erilaisiin kuntoutusprosesseihin sekä painonpudotukseen. Miksi? Koska istuma-asennossa juuri nivelten rasitus on selkeästi vähäisempää kuin esimerkiksi juostessa; oikeastaan vain alaselän alueen ongelmista kärsivien kannattaa löytää ensiksi ratkaisu näihin ongelmiin ennen soutamisen aloittamista.

Soutaminen soutulaitteella

Soutaminen soutulaitteella on loistava tapa treenata

Hyvä soutulaite kotiin maksaa itsensä takaisin

Mikäli sinulla on ajatuksissa “rakentaa” esimerkiksi pieni kuntosali taloosi/asuntoosi, hyvä soutulaite kotiin on ehdottomasti hyvä tapa lähteä liikkeelle. Kyllä, hyvä soutulaite saattaa maksaa jonkun verran, mutta niin maksaa myös kuntosalijäsenyys; esimerkiksi 30 euroa kuukaudessa salikortista tarkoittaa 360 euroa vuodessa, etkä kuitenkaan omista, mahdollista hyvää kuntoa lukuun ottamatta, mitään sen kuukauden tai vuoden jälkeen.

Voit olla siis varma siitä, että äärimmäisen monipuolisen harjoittelun mahdollistava soutulaite kotiin maksaa itsensä ajan kanssa takaisin. Soutulaitteen kohdalla suurin juttu onkin sen monipuolisuus: sillä, kun onnistuu niin peruskuntoilu, kestävyysharjoittelu kuin myös rankempi intervalliharjoittelu. Sinä siis määrität itse käyttötarpeesi, mutta on hyvä pitää mielessä, että soutulaite kotiin tarjoaa useita erilaisia harjoitusvaihtoehtoja.

Soutulaite-vertailu: millainen juuri sinun kannattaa ostaa?

Kun haussa on se paras soutulaite kotiin juuri sinun tarpeittesi mukaisesti, tällöin itse valintaprosessin kanssa ei kannata hätäillä; kunnon taustatutkimuksesta ei ole koskaan haittaa! Ennen kuin käynnistetään itse varsinainen soutulaite-vertailu, ostajan on äärimmäisen tärkeää ensiksi tarkastella omaa ympäristöään. Tämä onnistuu parhaiten kysymällä itseltäsi seuraavat kysymykset:

 • Minne voin sijoittaa soutulaitteen?
 • Millainen tila minulla on käytettävissä?
 • Millaisia ominaisuuksia hyvä soutulaite edustaa minulle?
 • Soutulaite kotiin – millaisella budjetilla olen liikenteessä?

Näiden kolmen edellä esitetyn peruskysymyksen kautta prosessin saa eittämättä hyvälle alulle. Niiden kautta pystyt hahmottamaan, millaiset soutulaitteet ovat ylipäätään vaihtoehtoja sinulle; saattaa nimittäin olla, että olosuhteesi rajoittavat jopa hyvin isosti potentiaalisten vaihtoehtojen listaa. Unohtaa ei sovi myöskään budjetin tärkeyttä eli se kannattaa ehdottomasti määrittää niin ikään ennen vertailun aloittamista.

Soutulaitteiden vastusmekanismi on myös äärimmäisen tärkeä asia soutulaitetta ostettaessa, ja seuraavassa hyppäämme näiden erilaisten mekanismien ihmeelliseen maailmaan.

Nainen soutulaitteella

Vesivastuksellinen soutulaite

Vesivastukselliset soutulaitteet toimivat kirjaimellisesti vettä hyödyntäen eli vauhtipyörä on toisin sanoen vedellä täytetty vesitankki. Tämä vesitankki on liitoksissa itse vetoköyteen / ketjuun ja käsikahvoihin: kun soudat, vesitankissa olevat “melat” vastaavat vastuksesta. Kuten kuvitella saattaa, vesivastuksellinen soutulaite kotiin vie sinut lähimmäksi aitoa vedessä soutamista, ja se on paras soutulaite huippukuntoon tähtääville sekä esimerkiksi soutukilpailuihin osallistuville.

Kun puntariin otetaan soutulaite-hyödyt, vesivastuksellisesta niitä löytyy monia. Ensinnäkin, vesivastukselliset soutulaitteet tarjoavat sinulle kokonaisvaltaisen aerobisen treenin. Toisekseen, ne ovat äärimmäisen hiljaisia, joten ne ovat loistava vaihtoehto muun muassa kerrostaloasuntoihin. Ja viimeisimpänä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä: vesivastuksellisissa soutulaitteissa on useimmiten useita erilaisia ominaisuuksia, jotka tuovat lisää väriä harjoitteluun.

Se kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että usein vettä vastuksenaan käyttävät soutulaitteet ovat hintavia. Lisäksi niiden ylläpito vaatii vaivannäköä, sillä vesitankki tulee pitää ehdottomasti puhtaana ja se saattaa olla käytännön syistä hieman haasteellista.

Ilmavastuksellinen soutulaite

Siinä, missä vesivastuksellinen soutulaite käyttää aidosti vettä tarjotakseen mahdollisimman autenttisen kokemuksen, ilmavastuksellinen soutulaite kotiin tekee saman, mutta ilman vettä. Näissä laitteissa on vauhtipyörä, joka käyttää nimensä mukaisesti ilmaa vastuksena: kun vedät kahvoista, ilmaa liikkuu komponentin sivuille ja etupuolelle, luoden vastuksen. Vaan, miten sitä vastusta sitten saadaan oikein lisää? Vastaus on varsin yksinkertainen: mitä voimakkaammat ja vauhdikkaammat vedot, sitä enemmän ilmanvastusta. Ilmanvastus ei siis synny mekaanisesti, vaan oman toiminnan kautta.

Ilmanvastuksellinen soutulaite kotiin on pätevä vaihtoehto siinä tapauksessa, mikäli asut esimerkiksi omakotitalossa. Toki tämä useimmin kuntosaleilta löytyvä vaihtoehto voi olla ihan toimiva ratkaisu myös vaikkapa kerrostaloissa, mutta neljästä erilaisella vastusmekanismilla varustetuista vaihtoehdoista kyseessä on se kaikkein äänekkäin – etenkin, kun treeni on kovatempoinen. Lisäksi ilmavastuksellinen soutulaite on usein se paras soutulaite pidemmille käyttäjille, sillä vedoille ja kokonaisvaltaisille loppuun vietäville liikkeille on usein enemmän tilaa kuin muiden vaihtoehtojen kohdalla; samalla se tarkoittaa kuitenkin sitä, että ne vievät kaikkein eniten tilaa.

Hydraulinen soutulaite

Hydraulinen soutulaite eroaa yhdellä merkittävällä tavalla edellä mainituista kahdesta muusta versiosta. Miten? Se toimii vauhtipyörän sijaan kahdella männällä, jotka on täytetty ilmalla tai nesteellä. Nämä männät on kalibroitavissa vastuksen säätämiseksi. Joissakin malleissa voi olla liukuvat tai säädettävät istuimet, mikä on luonnollisesti ensiarvoise tärkeää aerobista liikuntaa haettaessa, mutta useimmissa malleissa istuimet ovat paikoillaan.

Mikäli sinulla on haussa hyvä soutulaite kotiin, joka keskittyy ylävartalon treenaamiseen, tällöin hydraulinen vaihtoehto on toimiva ratkaisu. Hydrauliset soutulaitteet tunnetaan myös äänettömyydestään, mutta samaan aikaan erilaiset säätöominaisuudet ovat vähissä. Hydraulinen soutulaite on yleisesti ottaen varsin edullinen ja useimmissa tapauksissa kyseessä on kokoontaitettava soutulaite; näin ollen se on pätevä soutulaite pieneen tilaan ja myös pienelle budjetille.

Magneettivastuksilla toimiva soutulaite kotiin

Magneettivastuksilla toimivaa soutulaitetta voisi kutsua melkoiseksi tieteelliseksi kapistukseksi. Onneksi ei kuitenkaan käyttäjältä tarvittavien toimien näkökulmasta: ensiksi käyttäjän tulee säätää haluamansa vastustaso manuaalisesti, ja sen jälkeen laitteessa olevat magneetit ottavat vastuun. Nämä magneetit joko lisäävät tai madaltavat vastusta metalliseen vauhtipyörään – riippuen luonnollisesti omista manuaalisista säädöistäsi; mitä lähempänä magneetit ovat vauhtipyörää, sitä korkeampi vastustaso. Vastustason säätäminen onnistuu magneettivastuksen omaavissa soutulaitteissa yleisesti ottaen nappia painamalla.

Magneettivastukselliset soutulaitteet eroavat esimerkiksi ilmavastuksellisista vastineistaan merkittävästi siinä mielessä, ettei soutunopeudella ole vaikutusta vastukseen. Yleisimmin näissä soutulaitteissa on säädettävä istuin, jonka sijainti vaikuttaa siihen, missä lihasryhmässä harjoitus tuntuu; magneettivastukselliset soutulaitteet tarjoavat hyvän voimatreenin, mutta niin sanottua cardio-treeniä tavoitellessasi ne eivät välttämättä ole se paras vaihtoehto.

Kokoontaitettava soutulaite on se paras soutulaite joillekin

Vertailua siinä mielessä, millainen soutulaite on paras soutulaite, voidaan käydä ehdottomasti, mikäli laitteen koolla ei ole merkitystä. Loppujen lopuksi soutulaitteelle varustettu tila kuitenkin ratkaisee: mikäli sinun pitää saada soutulaite pieneen tilaan, tällöin pieni soutulaite, saattaa olla ainoa vaihtoehto. Positiivista on kuitenkin se, että kokoontaitettava soutulaite, joka on siten vähän tilaa vievä, on parhaassa tapauksessa löydettävissä millä tahansa edellä esitellyistä vastusmekanismeista.

Soutulaite kotiin: vinkkejä ostajalle!

Kun olet päättänyt, että nyt hankitaan soutulaite kotiin, olet tehnyt fiksun päätöksen, kunhan otat siitä aidosti kaiken irti, sillä sinun on mahdollista saada itsesi todelliseen huippukuntoon. Jokaisella on toki omat käyttötarpeensa. Toinen haluaa mahdollisimman autenttisen soutukokemuksen, jolloin vesivastuksellinen soutulaite on paras vaihtoehto – toinen hankkii laitteen yläkropan treenaamista varten, jolloin hydraulinen vaihtoehto voi olla osuvin valinta.

Tähän loppuun me halusimme vielä kerätä yhteenvetona vinkkejä ostajalle:

 • Kun testaat soutulaitteita, vertaile keskenään nimenomaan sellaisia laitteita, jotka istuvat budjettiisi
 • Pidä huoli siitä, että testaamasi laitteet aidosti mahtuvat sille varattuun tilaan eli mittaa tila ensiksi huolellisesti
 • Ennen ostopäätöstä, testaa millaiselta keskenään erilaisilla vastusmekanismeilla toimivat soutulaitteet tuntuvat; vain näin löytyy hyvä soutulaite kotiin, tai jopa se paras soutulaite juuri sinulle!
 • Testatessasi soutulaitteita, ota huomioon myös istuimen mukavuus
 • Ota huomioon laitteen käyttämisestä tulevat meluhaitat ja olosuhteesi; enemmän siitä, millaiset mekanismit tuottavat kaikkein vähiten ääntä, voit lukea yläpuolelta
 • Laitteen kunnon ylläpito: onko sinulla vähemmän aikaa vai enemmän aikaa?
 • Tarkista millaisia ominaisuuksia soutulaite tarjoaa: osassa laitteista on valmiita erilaisia ohjelmia ja muita ominaisuuksia (lue: älyominaisuudet)

Tutustu suosikkeihin

Soutulaite Core
 • Soutulaite Core

 • Erittäin laadukas soutulaite aktiiviselle kuntoilijalle
 • 3 kg magneettivastus ja 10 vastustustasoa
 • Näytön toiminnot: aika, matka watit, kalorit, vedot, bluetooth, Fit-show app
 • Katso  
Soutulaite React
 • Soutulaite React

 • Edullinen ja helppokäyttöinen soutulaite kotikäyttöön
 • 2,5 kg magneettivastus ja 8 vastustasoa
 • Näytön toiminnot: aika, matka, kalorit, rpm
 • Katso  

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.