Miten valita oikea pihasauna ja mitä ottaa huomioon?

Viimeksi päivitetty: 12.5.2023

Saunominen on suomalaisille pyhä asia, ja tunnetaanhan Suomi maana saunoistaan myös maailmalla. Monille suomalaisille pihasauna on se kaikkein pyhin paikka, oli sitten kevät, kesä, syksy tai talvi; siinä vain yksinkertaisesti on jokin täysin uniikki ja taianomainen hohtonsa, kun sitä pääsee lämmittämään saunan, nauttimaan esimerkiksi tulesta ja puiden poksumisesta, sekä siihen päälle nauttimaan itse asiasta eli kunnon löylyistä.

Monille pihasauna on tullut tutuksi esimerkiksi isovanhempien pihamaalta, tai sitten joistain muista asiayhteyksistä. Niin tai näin, se on jättänyt lukuisten suomalaisten mieliin kipinän kytemään eli ajatuksen oman pihasaunan omistamisesta jossain vaiheessa elämää. Oma pihasauna voidaankin hankkia niin kotiin kuin myös mökille – luonnollisesti omasta elinympäristöstä riippuen.

Parasta.fi otti asiakseen rakentaa osto-oppaan pihasaunan hankintaan. Tämän oppaan myötä kykenet tekemään harkitun ja oikean ratkaisun juuri sinun tilanteeseen parhaiten sopivasta pihasaunasta, eikä sinulta jää mitään tärkeää yksityiskohtaa ottamatta huomioon.

SISÄLLYSLUETTELO:

  • Millaisia pihasaunoja on olemassa?
  • Mitä asioita ottaa huomioon pihasaunaa valitessa?
  • Haave pihasaunasta voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla
  • Pihasaunan rakennuslupa-asiaan tulossa merkittävä muutos vuonna 2025

Millaisia pihasaunoja on olemassa?

Koska suomalaiset ovat saunahullua kansaa, erilaisia pihasaunoja on totta kai olemassa joka lähtöön ja jokaiseen makuun. Tärkeintä on se, että löydät itsellesi sen parhaiten sopivan ja eniten sinua miellyttävän saunaratkaisun. Mutta millaisia vaihtoehtoja pihasaunaksi on sitten oikein tarjolla?

Ensinnäkin liikenteeseen tulee lähteä siitä, mitä pihasaunalta haluaa. Onko tarkoituksena hankkia esimerkiksi huippusuosioon noussut tynnyrisauna tai kevytrakenteinen pieni pihasauna, mitkä molemmat on tarkoitettu puhtaasti saunomiseen, vai kenties oleskelutilan ja/tai makuutilan omaava saunamökki? Vai olisiko sitten kuitenkin helposti paikasta toiseen siirreltävissä oleva telttasauna se oikea valinta juuri sinulle?

Omat elementtinsä yhtälöön tuovat totta kai myös pihasaunan valmistusmateriaalit. Esimerkiksi toiselle on tärkeää löytää helppo perusratkaisu, kun taas toisella voi olla haaveissa vankkarakenteinen hirsisauna. Lisäksi ulkokäyttöön tarkoitetun saunan hankintaa miettiessä tulee ottaa huomioon myös se, onko hankintalistalla puulämmitteinen vai sähkölämmitteinen pihasauna.

Kuten siis todettua, valinnanvaraa on paljon ja sinun tehtäväksesi jää se lopullinen valinta eli millaisen pihasaunan sinä nimenomaan haluat.

Minkä verran pihasauna maksaa?

Koska pihasaunoja on tarjolla niin sanotusti joka lähtöön eli esimerkiksi koko, rakennusmateriaalit ja monet muut seikat vaikuttavat asiaan, myös hinnat heittelevät eri vaihtoehtojen välillä merkittävästi. Esimerkiksi telttasauna irtoaa edullisimmillaan muutaman sadan euron hintaan, kun taas vaikkapa hirsirakenteinen ja puulämmitteinen saunamökki saattaa kivuta reippaasti 10 000 euron päälle.

Jos kuitenkin puhutaan niin sanotuista kiinteistä pihasaunavaihtoehdoista eli käytännössä ottaen yhtälön ulkopuolelle jätetään telttasauna, tällöin hinta pyörii yleisesti ottaen parin tuhannen euron ja noin 15 000 euron välimaastossa. Luonnollisesti myös se vaikuttaa kuluihin, miten pihasauna toteutetaan eli tilataanko jostain valmissauna vai hoidetaanko homma kotiin omin kätösin.

Tynnyrisauna on hinta-laatu-suhteeltaan oiva valinta

Tynnyrisaunan suosio perustuu ennen kaikkea kolmeen seikkaan: helppouteen, hinta-laatu-suhteeseen sekä ulkonäköön.

Mitä tarkoitamme tässä helppoudella? Koska tynnyrisauna ei ole varsinaisesti kiinteä pihasauna, se ei tarvitse erillisen perustuksen rakentamista ja siten se ei myöskään välttämättä tarvitse rakennuslupaa; toki tämä kannattaa aina varmistaa paikalliselta rakennusviranomaiselta. Samaan aikaan kriteerinä on kuitenkin se, että tynnyrisaunan sijoituspaikka ei saa olla pysyvä – muutoin rakennuslupa tarvitaan. Tynnyrisaunojen kohdalla parasta on nimenomaan se, että ne ovat nimenomaan siirreltävissä. Luonnollisesti siirtämiseen tarvitaan oikeanlaiset vehkeet ja välineet – näihin tarpeisiin vaikuttaa puolestaan suoraan saunan koko – mutta halutessasi tynnyrisauna voi olla ratkaisu, kun toiveissa olisi sekä pihasauna kotiin että mökille.

Ulkonäön osalta monia viehättää puolestaan tynnyrisaunan muoto. Toki myös tynnyrisaunoja on saatavilla niin pyöreinä kuin esimerkiksi ovaalin muotoisina, mutta yleisesti ottaen ulkonäössä miellyttää tietynlainen vanhanaikaisuus ja perinteisyys. Ja mitä sitten tulee hinta-laatu-suhteeseen, luonnollisesti omat valinnat ja mieltymykset vaikuttavat lopulliseen hintaan. Mikäli käytössä ei ole kuitenkaan rajatonta budjettia, tällöin tynnyrisauna on parhaimmillaan laadukas ja edullinen vaihtoehto, jonka voi hankkia jopa alle 2 000 euron hintaan; se on aika pieni summa, kun mietitään millaista arjen luksusta pihasauna mökille tai kotiin tuo mukanaan.

Mitä asioita ottaa huomioon pihasaunaa valitessa?

Olemme jo edellä viitanneet tiettyihin asioihin, joihin pihasaunan valintaa tehdessä tulee kiinnittää huomiota. Seuraavassa tulemme paneutumaan näihin syvällisemmin eli käymme läpi tärkeitä huomionarvoisia seikkoja.

Käytettävissä oleva budjetti

Kuten aiemmin totesimme, pihasaunoja on hintatasoltaan käytännössä ottaen joka lähtöön. Telttasauna on luonnollisesti kaikkein edullisin, koska myös sen valmistuskustannukset ovat hyvin matalat. Samalla se on kuitenkin monipuolinen pihasauna siinä mielessä, että se on helposti siirreltävissä. Kalliimmasta päästä on puolestaan saunamökki, joka ei ole pelkästään sauna, vaan se voi olla esimerkiksi yövieraiden majoituspaikka.

Käytettävissä olevan budjetin merkitys saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta se on selvästi monisyisempi asia kuin voisi kuvitella – ainakin pihasaunojen kohdalla. Miksi? Koska, jos et määritä budjettiasi ensimmäisenä asiana, vaarana on joko pahasti budjetin ylitse meneminen tai pettymys, koska varaa toivottuun pihasaunaan ei ole.

Budjetti määrittää isosti myös pihasaunan toteutustavan: onko sinulla varaa kiinteään saunamökkiin, vai onko esimerkiksi ilman kiinteitä elementtejä oleva tynnyrisauna sinulle se oikea valinta taloudellisesti? Onko pihasauna järkevää rakentaa alusta loppuun saakka itse vai tilata se valmiina pakettina? Onko kaikilla herkuilla varustettu sauna vaihtoehto, vai riittävätkö rahasi vain hieman riisutumpaan malliin?

Määritä budjettisi, jotta tiedät vaihtoehtosi ennen kuin alat metsästämään pihasaunaa.

Koko ja ominaisuudet

Kun olet määrittänyt budjetin, vaikuttaa se suoraan myös siihen, millaisia ominaisuuksia pihasaunalta voidaan odottaa. Vaikutukset ulottuvat myös pihasaunan kokoon, sillä yleisenä nyrkkisääntönä voidaan todeta, että mitä suurempi pihasauna, sitä hintavampi. Jos kuitenkin budjettisi on enemmän tai vähemmän rajaton, tällöin voit luonnollisesti ostaa juuri sellaisen saunan ulos kuin haluat.

Yksi tärkeä aspekti pihasaunan valinnassa on sen koko, mikä luonnollisesti vaikuttaa myös tarjolla oleviin vaihtoehtoihin. Elinympäristösi ja pihasaunan sijoituspaikka tulevat nimittäin vaikuttamaan isoilta osin siihen, minkä kokoisen pihasaunan voit ostaa. Mieti siis ensiksi tarkkaan pihasaunasi sijoituspaikka ja sen jälkeen mittaa, minkä kokoisen pihasaunan voit pihallesi hankkia: mahtuuko pihallesi vain pieni pihasauna, vai vähän suurempi sellainen? Ja mikäli sinulla on tilava tontti tiedossa pihasaunan sijoituspaikaksi, tällöin kannattaa ottaa huomioon budjetin ohella lähinnä se, miten monen saunojan haluat mahtuvan kerralla löylyihin.

Muista myös ottaa huomioon paloturvallisuus, kun määrität aluetta ja alueen kokoa, mihin sauna tullaan sijoittamaan.

Pihasaunan muoto ja ulkonäkö

Pihasaunan muotoon ja ulkonäköön vaikuttaa suuresti saunan sijoitusympäristö. Mikäli etsinnässä on pihasauna kotiin, ja kotisi on huippumoderni talo kaupunkimiljöössä, tällöin hyvin vanhanaikaisen saunan sijaan moderni sauna istunee mitä todennäköisimmin paljon paremmin. Jos taas tilaukseen lähtee pihasauna mökille, esimerkiksi hieman vanhemman järvenrantamökin rinnalle, tällöin esimerkiksi perinteinen hirsisauna istunee kuin nenä päähän. Toki ulkonäölliset seikat ovat aina makuasioita, mutta muista joka tapauksessa ottaa tämä puoli huomioon.

Huomioida kannattaa myös pihasaunan sijoituspaikka siinä mielessä, että millaista maasto on – etenkin, jos siihen sijoitetaan vaikkapa kiinteä saunamökki. Voi nimittäin olla, että ainoa vaihtoehto kyseiseen maastoon on kevytrakenteinen pihasauna, eikä esimerkiksi huomattavasti painavampi hirsisauna.

Haave pihasaunasta voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla

Kun olet käynyt edellä esittelemämme kohdat läpi eli olet tullut haluamaasi lopputulokseen siitä, millainen saunaratkaisu on oikea juuri sinun tarpeisiin, seuraavaksi tulee miettiä pihasaunan rakentaminen ja sen toteuttaminen.

Mikäli sinulla on peukalo sille kuuluvalla paikalla eli ei keskellä kämmentä, tällöin vaihtoehtoja on enemmän; muussa tapauksessa suosittelemme turvautumaan valmiiseen pakettiratkaisuun.

Seuraavassa käymme läpi kolme eri tapaa itse saunan rakentamiseen liittyen.

Avaimet käteen -periaate

Avaimet käteen -periaate on rakennus- kuin rakennusprojektissa heittämällä se kaikkein vaivattomin. Sinun ei tarvitse muuta kuin valita olosuhteisiisi sopiva pihasauna ja sen jälkeen odottaa, että se toimitetaan pihaasi ja saatetaan käyttövalmiuteen.

Pihasaunan kokoaminen omatoimisesti

Mikäli uskot aidosti pystyväsi kokoamaan pihasaunan omatoimisesti, tällöin voit tilata materiaalit ja käyttöohjeet tämän vaihtoehdon toteuttamiseen. Yleisesti ottaen valitset tässä vaiheessa myös sen, millaisen pihasaunan haluat eli erona edeltävään kohtaan on ainoastaan se, että kukaan ei laita saunaa pystyyn puolestasi.

Pihasaunan omatoiminen rakentaminen alusta loppuun

Mikäli olet jonkinasteinen oman elämäsi timpuri, tai vaikkapa ihan konkreettinen sellainen, jolta löytyy myös muita kädentaitoja, tällöin pihasaunan omatoiminen rakentaminen on potentiaalinen vaihtoehto. Parhaassa tapauksessa se voi olla myös edullisin tapa rakentaa pihasauna, sillä tuskinpa maksat itsellesi palkkaa. Samaan aikaan se voi olla kuitenkin myös kalliimpi ratkaisu: kun nimittäin tilataan valmis saunapaketti, avaimet käteen -periaatteella tai itsekoottavana, mitä todennäköisimmin myyvä yritys on saanut paremmat diilit rakennustarvikkeiden osalta kuin sinä yksityishenkilönä.

Mieti myös tarkkaan, onko sinulla aidosti aikaa pihasaunan rakentamiseen – etenkin toivomasi aikataulun puitteissa.

Rakennatko pihasaunan itse? Ota nämä seikat huomioon

Niin sanottu valmissauna on huomattavasti vaivattomampi ratkaisu kuin pihasaunan rakentaminen itse. Toisaalta taas kaikille valmissauna ei ole vaihtoehto, jos haluna on rakentaa pihasauna alusta loppuun saakka nimenomaan omin kätösin. Mutta mitkä sitten ovat tärkeitä huomioitavia seikkoja, kaikkien muiden edellä mainittujen rinnalla, kun lähdet hoitamaan rakennusprojektin omatoimisesti?

  • Tarkasta aina paikalliset rakennusmääräykset ennen pihasaunan rakennusprojektin aloittamista
  • Kevytrakenteinen pihasauna, joka on valmistettu esimerkiksi kevythirrestä, on huomattavasti helpompi rakentaa omatoimisesti kuin vaikkapa perinteinen hirsisauna
  • Mikäli saunaan ei tule juoksevaa vettä, tällöin jätevedet saa laskea maaperään – joskin kaavoitetuilla asuinalueilla edellytyksenä on yleisesti ottaen liittyminen viemäriverkostoon tai umpisäiliön käyttäminen
  • Muista, että pihasaunan rakentamiseen kuuluvat mahdolliset maatyöt, asennukset ja viimeistelytyöt, mitkä tulee huomioida budjetoinnissa
  • Huomioi budjetoinnissa myös saunan kalusteet, kuten lauteet ja kiuas, jotka kasvattavat menoja

Pihasaunan rakennuslupa-asiaan tulossa merkittävä muutos vuonna 2025

Nykyinen maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää sitä, että pihasaunalle on haettava rakennuslupa, jos siinä on tulisija, joskaan täysin aukoton sääntö tämä ei ole. Rakennuslupa tulee hakea asuinpaikkakuntasi rakennusvalvontaviranomaiselta, ja mikäli sellainen myönnetään, pihasaunan osalta rakennusluvalle tulee hintaa – paikkakunnasta/kaupungista riippuen – noin 200-800 euroa; tämä on tärkeää huomioida budjettia suunniteltaessa.

Tulevaisuudessa edellä mainitut säännöt kuitenkin katoavat, sillä eduskunta hyväksyi maaliskuussa 2023 uuden rakentamislain. Uusi rakentamislaki tarkoittaa sitä, että pihasauna/saunamökki on mahdollista rakentaa vuoden 2025 alusta lähtien ilman rakennuslupaa, kunhan saunan kokonaispinta-ala on alle 30 neliömetriä; alun perin lain oli määrä tulla voimaan jo vuonna 2024.

Vuoteen 2025 saakka kannattaa aina varmistaa rakennusvalvontaviranomaiselta, tarvitaanko asuinpaikassasi rakennuslupaa, sillä näissä tilanteissa tapaa olla myös paikkakuntakohtaisia eroja.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.