Paras LED otsalamppu 2021

Viimeksi päivitetty: 28.6.2021

Tutustu vinkkehin ja vertaa malleja

Kannattaako hankkia ladattava otsalamppu vai tavallinen? Mikä olisi paras malli juoksuun? Suunnistukseen? Vaellukseen?

Miten valita paras LED otsalamppu?

Miten valita paras otsalamppu omaan käyttötarkoitukseen? On muutama oleellinen asia jota sinun tulee miettiä LED otsalamppua ostaessa, lue lisää näistä vertailun alta.

Paino

Koska otsalamppua kannetaan päässä, on tärkeää että se on mahdollisimman keyvt jottei niska rasitu. Nyrkkisääntönä hyvä otsalamppu painaa alle 300 grammaa. Painolla on suuri vaikutus varsinkin jos aiot käyttää sitä urheiluun (esim. suunnistukseen, lenkkeilyyn tai vaellukseen). Työkäyttöön saatta sopia hieman painavempi malli.

Käyttöaika tai akunkesto

Otsalamppujen käyttöajat vaihtelevat muutamasta tunnista noin 40 tuntiin. Toiminta-aika riippuu otsalampun tehosta. Monissa malleissa tehokkuutta voi säätää – mitä tehokkaampi lamppu, sitä enemmän se kuluttaa akkua/pattereita.

Säännölliseen käyttöön, kuten jokaviikkoiselle lenkille tai suunnistukselle, kannattaa valita ladattava otsalamppu jonka voit ladata esim. USB:n kautta. Sen sijaan esim. viikon mittaista vaellusta varten kannattaa ostaa malli johon voit vaihtaa patterit.

Valoteho ja kantama

Ostalamppujen valotehoissa on suuria eroja. Halvemmissa malleissa (noin 20-40 euroa) valotehoa irtoaa enimmillään 30-100 lumenia. Keskihintaisissa (50-100 euroa) otsalampuissa on yleensä 150-800 lumenia. Hieman kalliimmissa malleissa (hinta reilusti yli 100 euroa) voi olla jopa 1500 lumenia.

Pidä mielessä ettet pysty käyttämään lamppua kovinkaan pitkään maksimiteholla (koska se syö virtaa), suurin osa käytöstä tapahtuu matalalla tai keskimatalalla teholla. Noin 30-150 lumenia toimii yleisesti parhaiten kotikäyttöä ja vaellusta tai retkeilyä varten. Suunnistukseen ja vaativaan polkujuoksuun tai maastopyöräilyyn haluat ainakin 200 lumenia.

Valoteho ei kuitenkaan kerro koko tarinaa; myös valokeilan muoto ja optiikan laatu vaikuttaa siihen miten hyvin lampulla näkee pimeässä. Mikäli valokeila on kapea ja lampussa on paljon tehoa, voi kantama olla helposti satoja metrejä. Toisaalta, jos valokeila on leveä, näet paljon enemmän kerralla – mutta et yhtä pitkälle.

Mieti siis omaa käyttötarkoitustasi kun vertaat valotehoja ja kantamaa – täytyykö sinun nähdä pitkälle vai onko sinulle enemmän hyötyä siitä että näet suuren alueen kerralla?

Vedenkestävyys

Otsalampuissa on yleisesti ottaen 3 eri vaihtoehtoa kun puhutaan vedenkestävyydestä:

  1. ei kestä lainkaan vettä tai roiskeita,
  2. kestää kevyitä roiskeita (esim. kevyt sade), ja
  3. täysin vesitiivis (voi upottaa veteen).

Kotikäyttöön sopii halvempi malli joka ei kestä vettä lainkaan, kun taas retkeilyä tai lenkkeilyä varten voit valita roisketiiviin mallin (et luultavasti lähde lenkille tai vaella jos ulkona sataa kaatamalla). Vaativaa käyttöä varten (esim. suunnistus yöllä tai hiihto talvella) suositellaan täysin vesitiivistä mallia.

Toiminnot

Joissain malleissa on hyödyllisiä toimintoja kuten:

  • valotehon säätö – hyödyllinen jos haluat säästää virtaa,
  • useampi kiinnityshihna – jotta lamppu pysyy paikoillaan vaativassa käytössä,
  • erilaiset valonsäätö-ominaisuudet – esim. vilkkuva tai punainen valo,
  • valaisukulman säätö – päätä osoittaako valo alas, keskelle vai ylös,
  • heilautuskytkin – kytke valo päälle/pois heilauttamalla kättä sen edessä.

Osta netistä – LED-valot.fi verkkokaupasta

Tässä artikkelissa on verrattu LED-valot.fi verkkokaupan tarjoamia LED otsalamppuja. Heiltä tilatessa saat kaikk yli 30 euron arvoiset tilaukset ilmaisella toimituksella.

Siirry verkkokauppaan

Tutustu tuotevertailuun

NimiValoteho (lm)Paino (g)Käyttöaika (t)Kantama (m)Hinta
Olight H15S Wave250983685Katso hinta
Nitecore HC505651303285Katso hinta
Armytek Tiara600483586Katso hinta
Armytek Wizard12504848119Katso hinta
Lumonite Air15007825210Katso hinta

Etsin lisää edustettavia tuotteita – ota yhteyttä jos haluat tuotteesi tähän.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Tämän lisäksi pyöritän noin 25 eri sivustoa, liittyen omiin kiinnostuksiini, joilla pyrin tienaamaan rahaa netistä. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai jos haluaisit että edustaisin sinunkin tuotteita sivustolla.