Sähkötakka tuo mukanaan lämpöä ja tunnelmaa, vaan millainen ostaa?

Viimeksi päivitetty: 22.4.2023

Sähkötakka on ennen kaikkea sisustuselementti, mutta se puhaltaa myös kotiin tai mökille mukavasti lämpöä, minkä lisäksi sitä voidaan käyttää myös kuivissa ulkotiloissa. Mutta millaisia sähkötakkoja on tarjolla, mitä ne maksavat ja mitä ottaa huomioon valintaa tehdessä?

Mikäli olet etsimässä kotiisi lämmitykseen isommin osallistuvaa takkaa, tällöin katseet kannattaa siirtää esimerkiksi valmistakkoihin. Jos tavoitteenasi on kuitenkin tuoda varsin vaivattomasti tunnelmaa kotiisi, sekä samassa paketissa lisälämpöä, tällöin sähkötakka on ehdottomasti varteenotettava vaihtoehto. Se on helppokäyttöinen ja vaivaton asentaa, eikä sinun tarvitse kysellä keneltäkään lupia sellaisen käyttöön – muuta kuin korkeintaan mahdolliselta vuokranantajalta.

Parasta.fi sukelsi syvällisemmin sähkötakkojen maailmaan.

SISÄLLYSLUETTELO:

  • Mikä on sähkötakka?
  • Millaisia sähkötakkoja on tarjolla?
  • Minkä hintaisia sähkötakat ovat?
  • Sähkötakkaan liittyvät muut kulut
  • Usein kysytyt kysymykset

Mikä on sähkötakka?

Kuten jo itsessään sähkötakka antaa sanana ymmärtää, kyseessä on varsinaisen tulen sijaan sähköllä toimiva takka. Sähkötakassa ei siis ole varsinaisia liekkejä, vaan ne luodaan nykyaikaisen teknologian avustuksella. Tämän myötä sähkötakan asennuksen yhteydessä käyttäjän ei tarvitse myöskään murehtia hormien asentamisesta ja ilmanvaihdosta, sillä kuten suomalainen sanonta kertoo: ei savua ilman tulta. Sen sijaan homma perustuu käytännössä ottaen kahteen perusosaan: takkaelementtiin ja kehykseen, jonka sisään takkaelementti sijoitetaan.

Koska sähkötakka ei tarjoa aitoja liekkejä, tällöin myös puiden palamisesta kuuluvat äänet jäävät pois yhtälöstä. Mikäli kuitenkin yhdistät tulen ja takan mielessäsi nimenomaan näihin ääniin, voit halutessasi laittaa esimerkiksi takkatulen ääniä soimaan kaiuttimen kautta, luodaksesi autenttisemman tunnelman.

Sähkötakkoja voidaan ohjata takan mukana tulevalla kaukosäätimellä, mikäli sellainen kuuluu pakkaukseen, ja/tai puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Näistä edellä mainituista toimintatavoista jälkimmäinen on yleistymässä voimakkaasti.

Sähkötakka seinälle yleisin vaihtoehto

Sähkötakkoja on olemassa oikeastaan kahta erilaista mallia: seisovaa ja seinään kiinnitettävää. Halutessasi voit siis hankkia itsellesi sähkötakan, joka sijoitetaan lattialle, mutta sähkötakka seinälle on selkeästi yleisempi vaihtoehto ja täten myös tarjontaa on olemassa paljon enemmän. Ennen kaikkea kyse on kuitenkin makuasioista – aivan, kuten värin valinnassa.

Ja mitä sitten tulee erilaisiin värivaihtoehtoihin, sähkötakka mustana ja valkoinen sähkötakka ovat ne kaikkein yleisimmät tarjolla olevat vaihtoehdot.

Sähkötakka parvekkeelle?

Sähkötakkaa voidaan käyttää kuivissa ulkotiloissa, kuten parvekkeella tai terassilla. Tällöin käyttäjän tulee kuitenkin pitää erityisen hyvää huolta siitä, ettei sähkötakka pääse kosketuksiin kosteuden kanssa, sillä myös tässä suhteessa kyseessä on täysin erilainen takka kuin perinteisen tulisijan omaava takka.

Miten sähkötakan liekkiefekti syntyy?

Eri valmistajat ja brändit saattavat totta kai käyttää keskenään hieman toisistaan poikkeavaa teknologiaa, mutta liekkiefekti synnytetään optisen valokalvon kautta. Tuohon valokalvoon heijastetaan liekkiefekti, jota voidaan sitten muokata ja säätää mallista riippuen esimerkiksi kaukosäätimen tai puhelimeen ladattavan applikaation kautta. Joissain malleissa onnistuu myös poltettavan elementin vaihtaminen eli puut voidaan vaihtaa vaikka hiileen tai kiviin.

Millaisia sähkötakkoja on tarjolla?

Kun olet päättänyt hankkia sähkötakan, sinulla on olemassa kaksi vaihtoehtoa: lämmitettävä sähkötakka ja puhdas sisustuselementti ilman erillistä lämmitysominaisuutta. Mieti siis jo hyvissä ajoin ennakkoon, onko lämmitettävä vai ei-lämmitettävä vaihtoehto se paras sähkötakka juuri sinulle!

Lämmitettävää sähkötakkaa voidaan kontrolloida sen tarjoaman lämmön osalta. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkötakan tarjoaman lämmön määrää voidaan säätää halutulle tasolle; lisäksi tällaisista malleista saa halutessaan kytkettyä lämmitystoiminnon kokonaan pois päältä, mikäli lämmitykselle ei ole tarvetta. Näin on usein esimerkiksi lämpimällä kesäsäällä.

Lämmittävä sähkötakka toimii luonnollisesti yhtälailla sisustuselementtinä, kuin sähkötakat, joissa tätä toimintoa ei ole. Mikäli kuitenkin olet liikenteessä hieman pienemmällä budjetilla, tai lämmitystoiminnolle ei ole yksinkertaisuudessaan käyttöä, tällöin sähkötakka ilman lämmitystä ajaa asiansa enemmän kuin hyvin.

Minkä hintaisia sähkötakat ovat?

Kuten kuvitella saattaa, sähkötakkoja, joita myös sisustustakoiksi kutsutaan, on moneen eri lähtöön. Edullisimmillaan tällaisen sisustustakan voi ostaa vain parilla sadalla eurolla, kun taas kalleimmillaan niiden hinnat voivat kivuta jopa useisiin tuhansiin euroihin.

Toki sellainen tarkennus on syytä tehdä jo tässä vaiheessa, että bioetanolin kautta ihan aidot liekit tarjoava biotakka tunnetaan niin ikään sisustustakkana, joten sisustustakka ei automaattisesti tarkoita sähkötakkaa.

Sisustustakan hintaan vaikuttavat sen tarjoamat ominaisuudet, ja luonnollisesti myös koko. Olet kenties saattanut nähdä sisustuslehdissä tai jonkin tuttavan kotitaloudessa koko seinän mittaisen sisustustakan. Tällainen iso sähkötakka on todella hintava eli kukkaroaan voi joutua raottamaan useiden tuhansien eurojen edestä, kun taas asiansa erinomaisesti ajava ja niin ikään tunnelmaa mukanaan tuova pieni sähkötakka liikkuu joissain sadoissa euroissa.

Tokikaan asia ei ole näin yksioikoinen kuin edellä mainitun perusteella voisi päätellä. Toisin sanoen, iso sähkötakka ei ole automaattisesti tuhansien eurojen arvoinen, vaan myös niitä voi löytyä todella edullisesti. Luonnollisesti myös sillä on merkitystä hintatason osalta, minkälaisen tehon sisustustakka kykenee tarjoamaan, ja totta kai myös näyttävyys, sähkönkulutus ja sisustustakan käyttöön valmistetut materiaalit vaikuttavat.

Itsessään lämmitettävien ja ilman lämmitysominaisuutta varustettujen sisustustakkojen väliset hintaerot eivät välttämättä ole mitenkään massiivisia. Jos siis toiveissasi on löytää nimenomaan perushyvä lämmittävä sähkötakka, tällöin kannattaa laittaa se ylimääräinen 100 euroa peliin ja ostaa juuri itsellesi se paras sähkötakka.

Sähkötakkaan liittyvät muut kulut

Kun verrataan perinteistä koko talon lämmittävää takkaa ja seinään kiinnitettävää kohtuuhintaista sähkötakkaa, hintaerot ovat järisyttävät. Eikä tähän vaikuta pelkästään itse takan hinta, vaan siihen liittyvät asennustyöt. Asian laita onkin se, että jos sinulla pysyvät perustyökalut edes joissain määrin kourassa, ja peukalo on edes hieman sivumpana kämmentä, sähkötakan asennus onnistuu ilman ulkopuolista apua. Muista kuitenkin sijoittaa sisustustakka siten, että se saadaan liitettyä helposti verkkovirtaan.

Toki, jos haluat pelata varman päälle, asut esimerkiksi vuokra-asunnossa ja haluat siten taata mahdollisimman laadukkaan työnjäljen, tällöin voit kutsua paikan päälle edes hieman laajemmin erilaisiin kiinnityssysteemeihin vihkiintyneen henkilön. Tällöin puhutaan kuitenkin varsin maltillisista palkkioista, etenkin vertailussa massiivisen perinteisen takan asentamiseen.

Miten paljon sähköä sisustustakka kuluttaa?

Oikeastaan ainoa kuluerä, joka itse hankintakustannusten päälle tulee, on sähkö. Koska tarjolla on erilaisen tehon omaavia sisustustakkoja ja sekä lämmittäviä että ei-lämmittäviä sähkötakkoja, luonnollisestikaan sähkökulujen määrä ei voi mitenkään yksioikoisesti määrittää. Lisäksi osassa sisustustakoista sen tuottaman lämmön määrää voidaan säätää, ja lämmitysominaisuus voidaan kytkeä myös kokonaisuudessaan pois päältä, kuten aiemmin todettua.

Lisäksi kulujen suuruuteen vaikuttavat totta kai myös sähkön hinta ja se, onko lämmitettävässä kohteessa käytössä esimerkiksi energiaa varaavat ja siten sähköä tuottavat aurinkopaneelit.

Kun käsittelyyn otetaan lämmittävä sähkötakka, liikkuu tällaisen takan teho yleisesti ottaen 1 000 – 2 000 W:n välimaastossa, puhallettavan ilman jakautuessa tasaisesti lämmitettävään tilaan. Tästä voi siis lähteä laskemaan omatoimisesti minkä verran sähkönkulutus voisi olla. Mikäli kyseessä ei ole kuitenkaan lämmittävä sähkötakka, tai kyseinen ominaisuus on laitettu kokonaisuudessaan pois päältä, tällöin itse takkaelementti kuluttaa sähköä keskimäärin normaalin valaisimen verran.

Usein kysytyt kysymykset

Miten sähkötakka toimii?

Sähkötakka toimii kirjaimellisesti sähköverkon tarjoaman virran avulla. Kun ostat sähkötakan, sinun tulee vain valita verkkovirran lähellä oleva sijoituspaikka – oli sitten kyseessä seisova pystymalli tai sähkötakka seinälle. Sähkötakat tarvitsevat toimiakseen kehykset ja itse takkaelementin, joka heijastuu optiselle valokalvolle.

Lämmittääkö sähkötakka?

Sähkötakoista on olemassa lämmittäviä ja ei-lämmittäviä versioita. Lämmittävä sähkötakka puhaltaa tasaisesti lämmintä ilmaa koko asuntoon, ikään kuin ilmalämpöpumpun tavoin. Useimmissa lämmitettävissä malleissa puhallustehoa voidaan säädellä ja se voidaan kytkeä myös kokonaan pois päältä.

Tarvitseeko sähkötakka luvan?

Sähkötakan käyttöön ei tarvita minkäänlaista erillistä lupaa, sillä kyseessä ei ole aito tulisija. Oikeastaan ainoa lupa, joka voidaan tarvita, on vuokralaisen kohdalla vuokrantantajan suostumus, mikäli sähkötakka halutaan asentaa seinälle.

Ovatko sähkötakan liekit oikeita?

Sähkötakan liekit eivät ole oikeita, toisin kuin perinteisissä takoissa, valmistakoissa ja biotakoissa. Tällöin myös liekin äänet jäävät syntymättä. Sähkötakassa liekit synnytetään sähkön ja teknologian kautta.

Syntyykö sähkötakasta päästöjä?

Sähkötakasta ei synny päästöjä, koska mikään ei konkreettisesti pala. Näin ollen sinun ei tarvitse murehtia esimerkiksi hormien asentamisesta tai ilmanvaihdosta.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.