Miten valita parhaat frisbeegolfkiekot? Lue kattava valintaopas tilanteeseen kuin tilanteeseen

Viimeksi päivitetty: 3.5.2023

Frisbeegolf on kasvanut etenkin 2000-luvun aikana huippusuosituksi lajiksi ja uusia harrastajia tulee koko ajan kuin liukuhihnalta; myös suomalaiset ovat hullaantuneet isosti frisbeegolfiin.

Kyseessä on varsin edullinen laji, mikä tekee aloittamisesta vaivatonta ja helppoa. Samaan aikaan moni törmää kuitenkin haasteeseen aloittaessaan tätä melkoisen buumin kokenutta harrastusta, jossa perusperiaate on sama kuin golfissa eli mennä jokainen väylä läpi mahdollisimman alhaisella heittomäärällä: mitkä ovat parhaat frisbeegolfkiekot?

Aloittelijan on mahdotonta vastata tähän kysymykseen, joten niinpä Parasta.fi otti tehtäväkseen rakentaa valintaoppaan jokaiselle lajista kiinnostuneelle. Ja, vaikka pyrkimyksenä on ennen kaikkea rakentaa opas aloittelijalle, tämä teksti on ehdottoman pätevä myös hieman kokeneemmille pelaajille; moni, kun ei ole välttämättä aloittaessaan kiinnittänyt riittävästi huomiota siihen, minkälaiset frisbeegolfkiekot sopivat itselle parhaiten – sen sijaan sitä on ostettu sattumanvaraisesti kiekot, jotka ovat sitten jääneet pysyvästi käyttöön.

Ja, mikäli sitten satut olemaan oikeasti kovemman luokan harrastaja tai jopa ammattilainen, vähin, mitä tulet saamaan tästä oppaasta, ovat tarjoukset kotimaisen Osuma Discin frisbeegolfkiekoista.

SISÄLLYSLUETTELO:

  • Frisbeegolfkiekot aloittelijalle ja kokeneelle konkarille: putteri, lähestymiskiekko, väylädriver ja driver
  • Mitkä asiat vaikuttavat frisbeegolfkiekon valintaan?
  • Frisbeegolfkiekot – numerot: mitä ne tarkoittavat?

Frisbeegolfkiekot aloittelijalle ja kokeneelle konkarille: putteri, lähestymiskiekko, väylädriver ja driver

Kun frisbeegolfkärpänen on puraissut ja olet päättänyt aloittaa lajin harrastamisen, tarjolla ovat seuraavat frisbeegolfkiekot: putteri, midari eli lähestymiskiekko, väylädriver ja driver eli pitkän heittomatkan kiekko.

Jos haluat aloittaa lajin testaamisen yhdellä kiekolla, tällöin oikea valinta on joko putteri tai midari, koska ne antavat kaikkein eniten anteeksi teknisellä puolella, sekä myös heittojen voiman osalta. Tekniikan kehittyessä väylädriver ja driver tulevat olemaan enemmän kuin hyödyllisiä kiekkoja, mutta tekniikan tulee ensiksi olla hallinnassa – etenkin driverien kohdalla.

Tulemme myöhemmin tässä tekstissä perehtymään erilaisiin vaikuttaviin tekijöihin ja yksityiskohtiin tarkemmin, mitä tulee erilaisten kiekkojen valintaan. Seuraavassa käymme kuitenkin lyhyesti ja ytimekkäästi läpi nämä neljä eri kiekkomallia.

Putt & Approach eli putteri

Olitpa sitten aloitteleva pelaaja tai ammattilainen, putteri on syytä löytyä jokaisen frisbeegolfaajan bägistä. Jos olet koskaan pelannut tai seurannut perinteistä golfia, putterilla hoidetaan lähtökohtaisesti se viimeinen lyönti, kun pallo on reiän läheisyydessä. Samat sanat pätevät frisbeegolfiin – toki vain heittojen muodossa. Lisäksi putteria voidaan käyttää myös lyhyillä väylillä, kuten myös äärimmäistä kontrollia vaativilla vaikeilla väylillä, joskaan vastatuulessa ne eivät ole optimaalisin vaihtoehto.

Putterit sopivat erinomaisesti aloituskiekoksi aloittelijoille, ja itse asiassa aloittelijoiden käsissä nämä frisbeegolfkiekot saattavat hyvinkin lentää jopa drivereita pidemmälle.

Mid-Range eli lähestymiskiekko

Lähestymiskiekot, joista käytetään laji-ihmisten keskuudessa termiä midarit, ovat puttereista seuraavia. Kun matkaa on vielä jonkun verran koritelineeseen, tällöin lähestymiskiekko saattaa olla parempi valinta kuin putteri. Midarissa ja putterissa on paljon samaa, mutta ensimmäisenä mainittu on suunnattu hieman puttereita pidemmille heittomatkoille.

Käytännössä ottaen midareita käytetään samanlaisissa tilanteissa kuin puttereita, ja ne sopivat erinomaisesti aloittelijoiden ensimmäisiksi frisbeegolfkiekoiksi.

Fairway Driver eli väylädriver

Fairway Driver eli väylädriver kuljettaa meidät pidemmän matkan heittojen pariin.

Väylädriverit kuuluvat ehdottomasti suosituimmat frisbeegolfkiekot -kategoriaan niiden monipuolisuutensa ansiosta; niitä voidaan toisin sanoen käyttää keskenään hyvinkin erilaisissa tilanteissa ja niin harrastajat kuin myös ammattilaiset kokevat yleisesti ottaen, että väylädriverit ovat parhaat frisbeegolfkiekot.

Väylädrivereita voidaan käyttää niin lähestymisheittoihin, kuin myös pidemmän matkan suoriin heittoihin. Lisäksi ne ovat erinomaisia väylillä, joissa on metsää ja heitot vaativat äärimmäistä tarkkuutta.

Distance Driver eli driver

Distance Driver eli suomeksi driver, tai draiveri, on pitkien heittojen kuningas – ainakin kokeneen pelaajan käsissä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan driver otetaan käyttöön tilanteissa, joissa kiekko täytyy saada lentämään mahdollisimman pitkälle. Pitkät heitot vaativat kuitenkin oikeanlaista tekniikkaa ja korkeaa maksimivoimaa, joten driveria käyttääkseen näiden asioiden tulee olla kunnossa; tästä syystä edellä oleva maininta “kokeneen pelaajan käsissä”.

Aloittelevan heittäjän ei kannata ihan ensimmäisenä lähteä ostamaan nopeaa driveria sen tekniikka- ja voimavaatimusten vuoksi.

Tutustu näihin Osuma Disc -kiekkoihin!

Suomalaiset frisbeegolfvalmistajat, kuten Innova ja Discmania kuuluvat ehdottomasti suosituimpien valmistajien kastiin. Aiemmin mainitsemamme Osuma Disc on tuoreempi tuttavuus, joskin äärimmäisen laadukas sellainen, ja se valmistaa pelaajille niin ikään suomalaiset frisbeegolfkiekot. Tässä muutama malli esiteltynä eri tason pelaajille:

Mitkä asiat vaikuttavat frisbeegolfkiekon valintaan?

Luonnollisesti aloittelijalle ja esimerkiksi pitkään frisbeegolfkiekkoa harrastaneelle pelaajalle lähtökohdat frisbeegolfkiekon valintaan ovat keskenään hyvin erilaiset. Kokeneemmat pelaajat tietävät jo paremmin, millaisia he ovat heittäjinä ja millaiset kiekot heille sopivat. Aloittelijat ovat puolestaan vasta tutustumassa lajiin ja siihen, millaisia heittäjiä he ovat.

Luonnollisesti halvat hinnat saattavat olla vaikuttava tekijä, eikä aloittelijoiden kannatakaan välttämättä aloittaa pelaamista kalleimmilla kiekoilla. Samaan aikaan liian halvat hinnat johtavat kuitenkin usein pettymykseen, sillä frisbeegolfkiekkojen laatu ja ominaisuudet vaikuttavat valtavasti heittoihin, ja sitä kautta palon syttymiseen tai sammumiseen lajia kohtaan – halvin, kun on usein myös huono.

Sellaiset laatuvalmistajat kuin Innova, Discmania ja Osuma Disc valmistavat niin edullisia malleja aloittelijoille kuin premium-malleja kokeneemmille pelaajille, eikä näiden merkkien kanssa voi mennä pieleen. Itsessään hintojen sijaan keskitymme kuitenkin kolmeen tärkeään vaikuttavaan tekijään, puhtaasti kiekkojen ominaisuuksien osalta.

1. Kiekon malli

Frisbeegolfkiekot voidaan karkeasti jaotella kolmeen eri malliryhmään: putterit, lähestymiskiekot ja driverit (mukaan lukien väylädriverit). Mitä sitten tulee näiden edellä mainitun kolmen kiekkoryhmän erovaisuuksiin konkreettisesti muotonsa osalta, voidaan ne erotella toisistaan käytännössä ottaen seuraavasti:

  • Putteri on muodoltaan tylppä, siinä on hyvä otepinta ja reunoiltaan se on pyöreä
  • Lähestymiskiekko on reunoiltaan putteria terävämpi ja myös litteämpi
  • Driver on frisbeegolfkiekoista littein ja teräväreunaisin

Mikäli olet aloitteleva heittäjä, lajiin tutustuminen kannattaa aloittaa joko putterilla tai lähestymiskiekolla. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että molempien kiekkojen tarkoituksena on lentää suoraan ja vakaasti, kun taas driverit ovat totaalisen erilaisia käytökseltään. Lisäksi drivereista löytyy ylivoimaisesti eniten erilaisia malleja, erilaisilla lento-ominaisuuksilla varustettuna, joten jo pelkästään oikeanlaisen driverin löytäminen on melkoisen haastava tehtävä aloittelevalle pelaajalle; ensiksi tulee tuntea itsensä heittäjänä ja se tapahtuu juuri putterien ja lähestymiskiekkojen kautta.

2. Kiekon paino

Frisbeegolfkiekon painolla on valtava vaikutus heittämiseen. Yleisesti ottaen aloittelijoille, nuorille pelaajille ja lapsille parhaita ovat kevyet mallit. Tämä perustuu puhtaasti siihen, että kevyet frisbeegolfkiekot saa vauhtiin vaivattomammin, koska ne eivät vaadi niin paljon voimaa taakseen. Pelaajat, jotka puolestaan hakevat heittoihinsa voimaa ja vauhtia, sekä ylipäätään maksimipituutta maksimivoimalla, suosivat painavampia kiekkoja.

Kun puhutaan fysiikan laeista, painavammat kiekot lentävät lähtökohtaisesti pidemmälle kuin kevyet kiekot, sillä ne halkovat ilmaa paremmin. Lisäksi suurempi massa kykenee ylläpitämään pyörivää liikettä ja maksimaalista vauhtia sekä paremmin että pidempään. Ammattilaiset, ja myös kokeneet harrastajat, kykenevät hyödyntämään näitä painavan kiekon ominaisuuksia erinomaisesti ja siksi niitä suositaan erityisesti, kun driver pyritään esimerkiksi avausheitossa saada lentämään mahdollisimman pitkälle. Mikäli vauhtia ja voimaa ei ole riittävästi taustalla, tällöin lopputulos voi olla huonompi kuin kevyemmällä kiekolla.

Mitä tulee frisbeegolfkiekkojen painoon, hyvä suositus on kokeilla eri painoisia kiekkoja. Jos kuvitellaan, että olet esimerkiksi aloitteleva frisbeegolfaaja, mutta heitoissa on tautia takana kuin pienessä kylässä, tällöin kevyt frisbeegolfkiekko ei välttämättä ole paras valinta. Sen kontrollointi on nimittäin tällaisessa tilanteessa haastavampaa, sillä se saattaa taittua ilmassa liikaa ja/tai niin sanotusti pysähtyä, mikäli heittokulma on väärä. Jos taas voimaa on vähemmän, tällöin kevyen kiekon hallinta on helpompaa.

Ja sitten ovat tietenkin ne olosuhteet: säällä, kuten tuulella ja tuulensuunnalla, on aina oma vaikutuksensa heittäjän kiekkovalintaan painon osalta. Niin ikään oma lukunsa painon valinnan suhteen ovat erilaiset kiekkomallit: usein pelaajat suosivat sitä, että putterit ja lähestymiskiekot ovat painavampia, juuri niiden helpomman hallinnan ja lyhyen heittomatkan vuoksi.

3. Kiekon laatu eli muovi

Kun alat selailemaan tarjolla olevia erilaisia frisbeegolfkiekkoja, tulet nopeasti huomaamaan eroja kiekkojen hinnoissa ja myös ulkonäössä. Jokaisella kiekkovalmistajalla, oli sitten kyseessä Innova, Discmania tai Osuma Disc, on tarjolla erilaisista muoveista valmistettuja kiekkoja. Muovin laatu vaikuttaa käytännössä ottaen siihen, miten pitkään frisbeegolfkiekko kykenee säilyttämään sille suunnitellut ominaisuudet; käyttäessäsi kiekkoa, siihen tulee kulumaa ja sen myötä myös lentoradat muuttuvat.

Mitä edullisempi muovi on kyseessä, sitä nopeammin se kuluu. Monet edistyneemmät pelaajat ostavat edullisemmasta muovista valmistettuja kiekkoja silloin, kun kyseessä on putteri tai joissain tapauksissa myös lähestymiskiekko. Mutta, kun kyseeseen tulee driver eli pitkän matkan kiekko – oli se sitten distance driver tai fairway driver – tällöin kokeneemmat pelaajat panostavat laadukkaasta muovista valmistettuihin kiekkoihin. Aloittelijoiden kohdalla on kuitenkin usein järkevää panostaa edullisempiin kiekkomalleihin, joita ei ole valmistettu aivan siitä A-luokan muovista. Ja sitten, jos kärpänen puraisee oikein huolella, kannattaa alkaa kiinnittää huomiota muovin laatuun.

Mutta, mistä sitten tunnistaa laadukkaan muovin? Hyvänä nyrkkisääntönä toimii tämä: parhaat frisbeegolfkiekot ovat yleisesti ottaen niitä kalleimpia malleja ja hinta kertoo samaan aikaan paljon myös muovista. Muun muassa juuri kotimaiset Innova, Discmania ja Osuma Disc ovat tuoneet markkinoille erilaisista muoveista valmistettuja kiekkoja. Esimerkiksi Innovan kohdalla tarjolla on peräti viittä erilaista muovia: Champion, DX, Pro, Star ja GStar. Lisäksi tarjolla on kumimaisesta ja erittäin pehmeästä muovista varustettuja R-Pro-kiekkoja.

Frisbeegolfkiekot – numerot: mitä ne tarkoittavat?

Kun aloitteleva pelaaja, tai kokeneempi harrastaja, joka ei ole koskaan varsinaisesti perehtynyt frisbeegolfkiekkojen erilaisiin ominaisuuksiin, lähtevät ostamaan kiekkoja, niissä olevat numerot saattavat laittaa alta aikayksikön pään sekaisin. Seuraavassa käymme läpi näiden numeroiden merkitystä, sillä niiden oppiminen on äärimmäisen tärkeää heittäjälle kuin heittäjälle. Miksi? Ensinnäkin sitä osaa ostaa omalle heittotyylilleen paremmin soveltuvat frisbeegolfkiekot ja toisekseen ymmärtää, millaisia kiekkoja erilaisissa olosuhteissa ja heittotilanteissa kannattaa käyttää.

Huom! Puhumme koko ajan oikeakätisen heittäjän näkökulmasta katsottuna.

Speed eli nopeus

Ensimmäisenä niin Innovan, Discmanian ja Osuma Discin kiekoissa oleva numero kertoo kiekon nopeudesta: mitä nopeampi kiekko eli korkeampi numero, sitä pidemmille heitoille se on tarkoitettu. Numeroita löytyy väliltä 1-14.

Aloittelijoiden ei kannata lähteä liikkeelle aivan sieltä kaikkein korkeimmista numeroista, vaan sen sijaan aloittaa lähtökohtaisesti väliltä 1-5. Mikäli olet pelannut jonkun verran, tällöin siirtyminen välille 5-7 voi olla toimiva ajatus. Putterit ja lähestymiskiekot eivät yleisesti ottaen ylitä nopeusominaisuuksiiltaan numeroa kuusi, joten osaltaan myös siksi niitä suositellaan aloittelijoille ensimmäisiksi kiekoiksi.

Glide eli liito

Toinen numero frisbeegolfkiekossa kertoo kiekon liito-ominaisuuksista eli siitä, miten kauan se pysyy ilmassa. Liito-ominaisuuksiin liittyvät numerot liikkuvat välillä 1-7: yksi tarkoittaa liito-ominaisuuksiltaan heikointa kiekkoa ja seitsemän puolestaan vahvinta.

Toisin kuin nopeuteen liittyvien numeroiden kohdalla, aloittelijoiden kannattaa lähteä liikkeelle korkeammista numeroista. Kun nimittäin alkuun kiekon heittäminen pitkälle on ymmärrettävästi teknisten ja heittovoimaan liittyvien puutteiden myötä haastavampaa, on hyvä asia, että kiekon liito auttaa tuomaan heittoihin pituutta. Ensimmäisessä ostettavassa kiekossa liito-ominaisuuteen liittyvän numeron tulisi olla vähintään kolme.

Turn eli kääntyminen

Kolmantena numerona frisbeegolfkiekoissa näkyy kiekon kääntyminen, mikä tarkoittaa sitä, miten frisbeegolfkiekot käyttäytyvät sen jälkeen, kun ne on vapautettu ilmaan; toisin sanoen, kyse on siitä lähtevätkö frisbeegolfkiekot kääntymään välittömästi vapautuksen jälkeen, miten voimakkaasti ne kääntyvät vai onko niiden linja suora – eli millaisia niiden lentoradat ovat. Kiekon kääntöön eli vakauteen liittyvät numerot esitetään hieman poikkeuksellisella tavalla muihin ominaisuuksiin verrattuna, sillä ne liikkuvat välillä yksi ja -5.

Kun puhutaan kääntymisestä, tulet törmäämään termeihin ylivakaa ja alivakaa. Mitä enemmän numerossa on miinusta, sitä ylivakaampi se on ja sitä voimakkaammin se lähtee kääntymään oikealle heti heiton lähtiessä. Ja vastapainoisesti – mitä vähemmän miinusta on eli mitä neutraalimmasta kiekosta puhutaan, sitä alivakaampi kiekko on ja silloin se lähtee lähestulkoon suorassa linjassa eteenpäin.

Aloittelijoille hyvä lähtökohta on alivakaa kiekko, sillä sen linja on suorempi. Se on siis vakaampi frisbeegolfkiekko ja sitä kautta helpompi heittää pidemmälle, koska sen heittäminen ei vaadi yhtä paljon voimaa kuin voimakkaasti kääntyvän.

Fade eli feidi

Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä numerona frisbeegolfkiekot kertovat feidin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on kiekon loppulennosta ja siitä, miten voimakkaasti kiekko haluaa lennon tuossa vaiheessa kääntyä vasemmalle. Kiekoissa feidi on merkitty numeroilla 0-5.

Mitä lähempänä nollaa tuo viimeinen numero on, sitä vähemmän siinä on feidiä. Jos siis haluat myös kiekon loppulennon olevan hyvin suora, tällöin nolla tuottaa parhaan lopputuloksen. Jos kuitenkin heittotyylisi suosii tai puhtaasti heittotilanne/olosuhteet vaativat enemmän loppufeidiä, tällöin liikutaan korkeampiin numeroihin.

Aloittelijoiden kannattaa ehdottomasti lähteä liikenteeseen väliltä 0-1.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.