Mitkä asiat vaikuttavat frisbeegolfkiekon valintaan?
Luonnollisesti aloittelijalle ja esimerkiksi pitkään frisbeegolfkiekkoa harrastaneelle pelaajalle lähtökohdat frisbeegolfkiekon valintaan ovat keskenään hyvin erilaiset. Kokeneemmat pelaajat tietävät jo paremmin, millaisia he ovat heittäjinä ja millaiset kiekot heille sopivat. Aloittelijat ovat puolestaan vasta tutustumassa lajiin ja siihen, millaisia heittäjiä he ovat.
Luonnollisesti halvat hinnat saattavat olla vaikuttava tekijä, eikä aloittelijoiden kannatakaan välttämättä aloittaa pelaamista kalleimmilla kiekoilla. Samaan aikaan liian halvat hinnat johtavat kuitenkin usein pettymykseen, sillä frisbeegolfkiekkojen laatu ja ominaisuudet vaikuttavat valtavasti heittoihin, ja sitä kautta palon syttymiseen tai sammumiseen lajia kohtaan – halvin, kun on usein myös huono.
Sellaiset laatuvalmistajat kuin Innova, Discmania ja Osuma Disc valmistavat niin edullisia malleja aloittelijoille kuin premium-malleja kokeneemmille pelaajille, eikä näiden merkkien kanssa voi mennä pieleen. Itsessään hintojen sijaan keskitymme kuitenkin kolmeen tärkeään vaikuttavaan tekijään, puhtaasti kiekkojen ominaisuuksien osalta.
1. Kiekon malli
Frisbeegolfkiekot voidaan karkeasti jaotella kolmeen eri malliryhmään: putterit, lähestymiskiekot ja driverit (mukaan lukien väylädriverit). Mitä sitten tulee näiden edellä mainitun kolmen kiekkoryhmän erovaisuuksiin konkreettisesti muotonsa osalta, voidaan ne erotella toisistaan käytännössä ottaen seuraavasti:
- Putteri on muodoltaan tylppä, siinä on hyvä otepinta ja reunoiltaan se on pyöreä
- Lähestymiskiekko on reunoiltaan putteria terävämpi ja myös litteämpi
- Driver on frisbeegolfkiekoista littein ja teräväreunaisin
Mikäli olet aloitteleva heittäjä, lajiin tutustuminen kannattaa aloittaa joko putterilla tai lähestymiskiekolla. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että molempien kiekkojen tarkoituksena on lentää suoraan ja vakaasti, kun taas driverit ovat totaalisen erilaisia käytökseltään. Lisäksi drivereista löytyy ylivoimaisesti eniten erilaisia malleja, erilaisilla lento-ominaisuuksilla varustettuna, joten jo pelkästään oikeanlaisen driverin löytäminen on melkoisen haastava tehtävä aloittelevalle pelaajalle; ensiksi tulee tuntea itsensä heittäjänä ja se tapahtuu juuri putterien ja lähestymiskiekkojen kautta.
2. Kiekon paino
Frisbeegolfkiekon painolla on valtava vaikutus heittämiseen. Yleisesti ottaen aloittelijoille, nuorille pelaajille ja lapsille parhaita ovat kevyet mallit. Tämä perustuu puhtaasti siihen, että kevyet frisbeegolfkiekot saa vauhtiin vaivattomammin, koska ne eivät vaadi niin paljon voimaa taakseen. Pelaajat, jotka puolestaan hakevat heittoihinsa voimaa ja vauhtia, sekä ylipäätään maksimipituutta maksimivoimalla, suosivat painavampia kiekkoja.
Kun puhutaan fysiikan laeista, painavammat kiekot lentävät lähtökohtaisesti pidemmälle kuin kevyet kiekot, sillä ne halkovat ilmaa paremmin. Lisäksi suurempi massa kykenee ylläpitämään pyörivää liikettä ja maksimaalista vauhtia sekä paremmin että pidempään. Ammattilaiset, ja myös kokeneet harrastajat, kykenevät hyödyntämään näitä painavan kiekon ominaisuuksia erinomaisesti ja siksi niitä suositaan erityisesti, kun driver pyritään esimerkiksi avausheitossa saada lentämään mahdollisimman pitkälle. Mikäli vauhtia ja voimaa ei ole riittävästi taustalla, tällöin lopputulos voi olla huonompi kuin kevyemmällä kiekolla.
Mitä tulee frisbeegolfkiekkojen painoon, hyvä suositus on kokeilla eri painoisia kiekkoja. Jos kuvitellaan, että olet esimerkiksi aloitteleva frisbeegolfaaja, mutta heitoissa on tautia takana kuin pienessä kylässä, tällöin kevyt frisbeegolfkiekko ei välttämättä ole paras valinta. Sen kontrollointi on nimittäin tällaisessa tilanteessa haastavampaa, sillä se saattaa taittua ilmassa liikaa ja/tai niin sanotusti pysähtyä, mikäli heittokulma on väärä. Jos taas voimaa on vähemmän, tällöin kevyen kiekon hallinta on helpompaa.
Ja sitten ovat tietenkin ne olosuhteet: säällä, kuten tuulella ja tuulensuunnalla, on aina oma vaikutuksensa heittäjän kiekkovalintaan painon osalta. Niin ikään oma lukunsa painon valinnan suhteen ovat erilaiset kiekkomallit: usein pelaajat suosivat sitä, että putterit ja lähestymiskiekot ovat painavampia, juuri niiden helpomman hallinnan ja lyhyen heittomatkan vuoksi.
3. Kiekon laatu eli muovi
Kun alat selailemaan tarjolla olevia erilaisia frisbeegolfkiekkoja, tulet nopeasti huomaamaan eroja kiekkojen hinnoissa ja myös ulkonäössä. Jokaisella kiekkovalmistajalla, oli sitten kyseessä Innova, Discmania tai Osuma Disc, on tarjolla erilaisista muoveista valmistettuja kiekkoja. Muovin laatu vaikuttaa käytännössä ottaen siihen, miten pitkään frisbeegolfkiekko kykenee säilyttämään sille suunnitellut ominaisuudet; käyttäessäsi kiekkoa, siihen tulee kulumaa ja sen myötä myös lentoradat muuttuvat.
Mitä edullisempi muovi on kyseessä, sitä nopeammin se kuluu. Monet edistyneemmät pelaajat ostavat edullisemmasta muovista valmistettuja kiekkoja silloin, kun kyseessä on putteri tai joissain tapauksissa myös lähestymiskiekko. Mutta, kun kyseeseen tulee driver eli pitkän matkan kiekko – oli se sitten distance driver tai fairway driver – tällöin kokeneemmat pelaajat panostavat laadukkaasta muovista valmistettuihin kiekkoihin. Aloittelijoiden kohdalla on kuitenkin usein järkevää panostaa edullisempiin kiekkomalleihin, joita ei ole valmistettu aivan siitä A-luokan muovista. Ja sitten, jos kärpänen puraisee oikein huolella, kannattaa alkaa kiinnittää huomiota muovin laatuun.
Mutta, mistä sitten tunnistaa laadukkaan muovin? Hyvänä nyrkkisääntönä toimii tämä: parhaat frisbeegolfkiekot ovat yleisesti ottaen niitä kalleimpia malleja ja hinta kertoo samaan aikaan paljon myös muovista. Muun muassa juuri kotimaiset Innova, Discmania ja Osuma Disc ovat tuoneet markkinoille erilaisista muoveista valmistettuja kiekkoja. Esimerkiksi Innovan kohdalla tarjolla on peräti viittä erilaista muovia: Champion, DX, Pro, Star ja GStar. Lisäksi tarjolla on kumimaisesta ja erittäin pehmeästä muovista varustettuja R-Pro-kiekkoja.