Paras trampoliini tarjoaa iloa koko perheelle

Viimeksi päivitetty: 29.12.2022

Onko sinulla lapsia kotona, joilla tuntuu olevan liikaa energiaa? Pidätkö itse hauskasta kuntoilumuodosta, johon kuuluvat oleellisena osana erilaiset temput? Parhaat trampoliinit voivat tarjota iloa kirjaimellisesti koko perheelle – ei vain lapsille.

Tutustu suosikkeihin

Stratos 244×366 cm – suorakaide
  • Stratos 244×366 cm – suorakaide

  • Suorakulmainen trampoliini
  • Koko 244 x 366 cm
  • Painoraja: 150 kg
  • Katso  
Stratos 366 cm – turvaverkolla
  • Stratos 366 cm – turvaverkolla

  • Laadukas ja kestävä trampoliini pulverimaalatuilla jaloilla
  • Koko 3,66 m
  • Painoraja: 150 kg
  • Katso  
Stratos 427 cm – turvaverkolla
  • Stratos 427 cm – turvaverkolla

  • Laadukas ja turvallinen trampoliini koko perheelle
  • Koko 4,27 m
  • Painoraja: 150 kg
  • Katso  
React Aero 427 cm – turvaverkolla
  • React Aero 427 cm – turvaverkolla

  • Erittäin kestävä ja turvallinen trampoliini
  • Koko 4,27 m
  • Painoraja: 150 kg
  • Katso  

Kuten erään suomalaisen huvipuiston slogan kuuluu, leikki-ikä on koko ikä. Monesti me unohdamme kuitenkin tämän asian aikuisiällä, vaikka meidän ei missään nimessä tarvitsisi. Iso trampoliini, oli sinulla sitten perhettä tai ei, on oiva tapa tuoda lisää hauskuutta elämään. Lasten kanssa se on yhteinen harrastus, ja ylipäätään erinomainen tapa lapsille purkaa energiaa järkevällä tavalla.

Tässä oppaassa Parasta.fi tulee muun muassa kertomaan trampoliinien hintatasoista, annamme vinkkejä niiden kasaamiseen sekä ylipäätään esittelemme erilaisia tarjolla olevia vaihtoehtoja; tavoitteena on luonnollisesti se, että paras trampoliini löytyy jokaiselle – tai ainakin tarjota suuntaa-antavat neuvot sen määrittämiseen.

SISÄLLYSLUETTELO:

  • Miksi hankkia trampoliini?
  • Mihin tekijöihin kiinnittää huomiota? Laatuun kannattaa panostaa
  • Trampoliini – hinta: mitä trampoliinit maksavat?
  • Miten trampoliini kasataan?

Miksi hankkia trampoliini?

Mikäli asut omakotitalossa, paritalossa, rivitalossa tai omistat mökin, jonka pihassa on riittävästi tilaa, tällöin iso trampoliini on ehdottomasti pohdinnan arvoinen hankinta. Iso trampoliini nimittäin tuo erinomaisella ja aktiivisella tavalla koko perheen yhteen, ja samalla sitä tulee myös tehtyä asioita oman kuntonsa eteen – täysin huomaamatta, vaikkapa volttien muodossa. Se on myös loistava ajanviettotapa esimerkiksi kaveriporukalle: hiki saadaan pintaan ja jokainen trampoliinia käyttänyt tietää myös sen, miten mukava “trampalla” on ihan vain myös makoilla kauniina kesäpäivänä- tai iltana.

Trampoliinista on myös iloa pitkäksi aikaa, kun vain pitää huolen, että kyseessä on laadukas trampoliini. Siinä, missä esimerkiksi lelut vanhenevat niin sanotusti hyvin nopeasti eli ne menettävät suosion lasten keskuudessa, laadukkaasta trampasta on iloa vuosien ajaksi; se, kun ei muutu esimerkiksi lasten tai nuorten silmissä missään vaiheessa noloksi harrastukseksi tai tavaksi viettää aikaa.

Trampoliini voi olla myös erinomainen harjoitusväline. Mikäli sinä itse tai lapsesi harrastavat esimerkiksi voimistelua, cheerleadingia tai vaikkapa lumilautailua – tähän voisi listata liudan eri urheilulajeja ja harrastuksia – trampoliini tarjoaa loistavat harjoitusmahdollisuudet. Ylipäätään trampoliini tuo kunnon kohennuksen lisäksi vartaloon lisää liikkuvuutta, parantaa koordinaatiota ja lisää tasapainoa, vahvistaa eri lihaksia ja ylipäätään pitää sitä säännöllisesti käyttävät hyvässä kunnossa.

Minkälaisia vaihtoehtoja on tarjolla?

Kun puhutaan erilaisista vaihtoehdoista, tarjolla on esimerkiksi eri muotoisia trampoliineja; kaikkein yleisin on pyöreä malli. Myös koot vaihtelevat. Esimerkiksi sisäkäyttöön löytyy todella pienikokoisia trampoliineja, jotka ajavat asiansa muun muassa talvella tai kelien ylipäätään ollessa epäsuotuisia ulkona hyppimiselle. Ulkokäyttöön ovat puolestaan tarjolla trampoliini 3m ja trampoliini 4m, joista jälkimmäinen koko on se kaikkein yleisin.

Mikä trampoliini kannattaa ostaa? Panosta laatuun!

Kun marssit esimerkiksi paikalliseen tavarataloon, saattaa vastaan tulla esimerkiksi todella halpa trampoliini. Halvinta vaihtoehtoa ei kannata kuitenkaan välttämättä lähteä ostamaan ihan suorilta käsin, sillä laatu on se, joka tarjoaa ennen kaikkea pitkän käyttöiän; myös se on tärkeää huomioida, että halpoihin vaihtoehtoihin ei välttämättä löydy varaosia, koska sellaisille tulee eittämättä tarve hyvin rajallisella budjetilla trampoliinin ostaessa. Trampoliinin erilaisilla ominaisuuksilla ja valmistusmateriaaleilla on merkittävä vaikutus myös muun muassa turvallisuuden osalta.

Runko, muoto ja hyppymaton materiaali

Yksi äärimmäisen tärkeä asia, johon kiinnittää huomiota, on trampoliinin paino. Yleisesti ottaen halvimmat mallit ovat kevytrakenteisia, mikä tarkoittaa sitä, että trampan runko lähtee ajan myötä taipumaan ja vääntymään. Kun siis tavoitteena on löytää hyvä trampoliini, tällöin rungon valmistukseen käytetyn materiaalin tulisi olla 1,5 millimetriä paksua sinkittyä terästä; painon osalta tämä tarkoittaa nelimetrisen trampoliinin kohdalla noin 80 kilon painoa.

Muodoltaan pyöreä trampoliini on kaikkein yleisin ja suosituin, ja sille on olemassa syynsä. Tuo syy liittyy ennen kaikkea turvallisuuteen, sillä kun kyseessä on pyöreän muotoinen tramppa, paino jakautuu tasaisesti sinne minne sen kuuluukin eli keskustaan. Toki tarjolla on myös erittäin laadukkaita suorakaiteen muotoisia malleja, mutta ne ovat myös käyttökokemukseltaan erilaisia ja soveltuvat erinomaisesti ammattilaiskäyttöön.

Hyppymaton materiaali liittyy niin ikään oleellisella tavalla turvallisuuteen. Useimpien trampoliinien kohdalla valmistusmateriaalina käytetään hyppykankaan osalta polypropeenia, oikeastaan hintatasosta riippumatta. Erot löytyvät kuitenkin materiaalin karkeustasosta ja esimerkiksi halvimmissa malleissa karkeus saattaa johtaa joko liukastumisvaaraan tai vaihtoehtoisesti palovammoihin.

Jouset, suojaverkko ja reunasuojus

Jouset ovat kenties se tärkein yksittäinen elementti, mitä tulee trampoliinien ominaisuuksiin ja ennen kaikkea turvallisuuteen. Mikäli vertaat todella edullista trampoliinia hieman hintavampaan ja laadukkaampaan vaihtoehtoon, jouset tulevat kertomaan sinulle kaikkein helpoimmin sen laadullisen eron. Halvoissa malleissa jouset ovat usein lyhyempiä, niitä on vähemmän ja niitä ei ole valmistettu yhtä laadukkaista materiaaleista kuin hintavampia kilpailijoitaan; tämä vaikuttaa totta kai myös trampan käyttöikään.

Myös turvaverkoissa on olemassa laadullisia eroja, jotka vaikuttavat niin ikään kestävyyteen ja turvallisuuteen. Mikäli esimerkiksi lapsi lentää hyppiessään turvaverkkoa päin, laadukas materiaali takaa sen, ettei hän lennä ulos trampoliinista. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin ylipäätään turvaverkko trampoliinissa, sillä muutoin homma saattaa mennä todella vaaralliseksi.

Jos turvaverkot ovat tärkeitä, niin ovat myös reunasuojukset. Trampoliinilla hyppiessä on nimittäin satavarmaa, että jossain vaiheessa hypyn alastulo ajautuu reunalla olevien jousien päälle ja silloin reunasuojus nousee arvoon arvaamattomaan. Toisin sanoen, laadukas reunasuojus pitää huolen siitä, ettei jalka pääse menemään jousien väliin ja samalla se toimii myös iskunvaimentimena jousien päälle päätyessä. Reunasuojusten kohdalla huomio kannattaakin kiinnittää kahteen asiaan: sekä paksuuteen (2 senttimetriä on hyvä paksuus) että valmistusmateriaaliin (kannattaa suosia PVC-muovia).

Trampoliini – hinta: mitä trampoliinit maksavat?

Luonnollisesti pienet trampoliinit, jotka liikkuvat halkaisijaltaan yleisesti ottaen noin metrin ja puolentoista metrin välimaastossa, liikkuvat aivan eri hintakategorioissa, kun vertailuun asetetaan kolmin- ja nelinkertaisesti suurempi iso trampoliini. Esimerkiksi Reactin 100-senttinen trampoliini on hinnaltaan noin 70 euroa, kun taas 3-4-metristen trampoliinien kohdalla puhutaan sadoista euroista.

Mikä on hyvä trampoliini?

Edellä esittelimme pienikokoisista trampoliineista laadukkaan vaihtoehdon, joten seuraavana vuorossa on hyvä trampoliini niiden isokokoisempien mallien osalta. Mikäli etsinnässä on trampoliini 4m kokoluokassa, tällöin budjetin osalta kannattaa varautua noin 500 euron kustannuksiin; esimerkiksi Stratos trampoliini 4,27m on erittäin hyvä trampoliini ja se liikkuu hintatasoltaan nimenomaan tuossa kategoriassa. Hieman pienempikokoinen React trampoliini 3,05m liikkuu hintatasoltaan puolestaan edullisimmillaan noin 250 eurossa, kun sopiva tarjous osuu kohdalle.

Edellä mainitut mallit olivat kaikki muodoltaan pyöreitä, mutta mikäli ostopäätös osuu suorakulmion muotoiseen tramppaan, tällöin liikutaan yleisesti ottaen korkeammalla, mitä tulee hintaan. Esimerkiksi Stratos trampoliini suorakaide 244x366cm saattaa kohota hinnaltaan jopa 800 euroon, mutta tarjoushaukat voivat bongata sen myös noin 550 euron hintaan.

Trampoliinivertailu: mitkä ovat parhaat trampoliinimerkit?

Mikäli olet tehnyt sen viisaan ostopäätöksen ja päättänyt hankkia vaikkapa kotipihaasi trampoliinin, tällöin se useaan otteeseen peräänkuuluttamamme laatu on avain onneen. Huomiota kannattaa siis kiinnittää trampoliinimerkkeihin, mutta mitkä sitten ovat laadukkaita merkkejä? Edellä esittelimme useita erilaisia vaihtoehtoja ja esiin nousivat Stratos trampoliini ja React trampoliini. Näistä kahdesta merkistä voimme todeta, että niiden kanssa ei voi vikaan mennä. Pienempien trampoliinien osalta heitämme peliin myös Core-merkin ja suorakulmaisten vaihtoehtojen osalta ehdottomaan eliittiin kuuluu ACON.

Mieti siis, millainen muoto, koko ja ominaisuudet ovat sinulle yhtä kuin paras trampoliini, sillä kaikessa yksinkertaisuudessaan vain sinä voit määrittää, mikä on juuri itsellesi se paras trampoliini.

Suorakaide trampoliinit

React 163×216 cm – suorakaide
  • React 163×216 cm – suorakaide

  • Suorakulmainen trampoliini lapsille
  • Koko 163 x 216 cm
  • Painoraja: 50 kg
  • Katso  
Stratos 213×305 cm – suorakaide
  • Stratos 213×305 cm – suorakaide

  • Suorakulmainen trampoliini
  • Koko 213 x 305 cm
  • Painoraja: 150 kg
  • Katso  
Stratos 244×366 cm – suorakaide
  • Stratos 244×366 cm – suorakaide

  • Suorakulmainen trampoliini
  • Koko 244 x 366 cm
  • Painoraja: 150 kg
  • Katso  

Miten trampoliini kasataan?

Luonnollisestikaan edellä esitettyyn kysymykseen ei ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta, sillä keskenään erilaiset trampoliinit sisältävät erilaisia kasaus- ja asennusohjeita. Myös trampoliinien toteutustavat saattavat erota keskenään toisista, kun puhutaan eri valmistajista ja miksei myös saman valmistajan eri malleista.

Oikeastaan edellä pääsimmekin jo asian ytimeen: kaiken A ja O on noudattaa pakkauksen mukana tulleita asennusohjeita, eikä myöskään internetistä löytyvien videoiden käyttäminen apuna ole lainkaan huono idea. Yleisenä vinkkinä voidaan todeta myös se, että yksinään trampoliinia ei kannata välttämättä lähteä kasaamaan, sillä tehokkuus kärsii ja ylipäätään yksin kasaaminen saattaa olla jopa mahdotonta. Aikaa kasausprosessiin kannattaa varata noin 2-3 tuntia.

Mitä sitten tulee kasausprosessiin liittyviin konkreettisempiin vinkkeihin, niin aivan ensimmäisenä kannattaa tarkastaa, että paketissa ovat kaikki tarvittavat osat. Muista myös katsoa trampoliinin sijoituspaikaksi tasainen maa sekä varmistaa, että yläpuolella, tai ylipäätään trampoliinin läheisyydessä, ei ole esimerkiksi puita, sähköjohtoja tai muita vaarallisia juttuja.

Itse asennuksessa kannattaa lähteä liikenteeseen rungosta. Seuraavaksi siirrytään mattoon ja jousiin, jotka luonnollisesti linkittyvät keskenään toisiinsa. Pyöreiden trampoliinien kohdalla kannattaa asentaa jouset aina vastakkaisiin reunoihin, lähtien liikenteeseen kelloa hyödyntäen varttitunneista ja liikkuen sen jälkeen väliminuutteihin. Viimeisenä vuoroon tulevat reunapehmuste ja trampoliinin suojaverkko, jotka ovat turvallisuuden näkökulmasta äärimmäisen tärkeitä elementtejä.

Mitä sitten tulee trampoliinin talvisäilömiseen, yksi vaihtoehto on jättää se ulos, jolloin siitä tulee pitää todella hyvää huoltaa muun muassa lumet putsaamalla. Vielä parempi säilytyspaikka on pihavarasto, jos vain tilaa löytyy tai on valmis purkamaan trampan, ja kasaamaan sen sitten jälleen keväällä uudelleen. Myös pressutalli ajaa asiansa, tarjoten suojaa trampoliinille.

Tilaa nyt netistä

Stratos 244×366 cm – suorakaide
  • Stratos 244×366 cm – suorakaide

  • Suorakulmainen trampoliini
  • Koko 244 x 366 cm
  • Painoraja: 150 kg
  • Katso  
Stratos 366 cm – turvaverkolla
  • Stratos 366 cm – turvaverkolla

  • Laadukas ja kestävä trampoliini pulverimaalatuilla jaloilla
  • Koko 3,66 m
  • Painoraja: 150 kg
  • Katso  
Stratos 427 cm – turvaverkolla
  • Stratos 427 cm – turvaverkolla

  • Laadukas ja turvallinen trampoliini koko perheelle
  • Koko 4,27 m
  • Painoraja: 150 kg
  • Katso  
React Aero 427 cm – turvaverkolla
  • React Aero 427 cm – turvaverkolla

  • Erittäin kestävä ja turvallinen trampoliini
  • Koko 4,27 m
  • Painoraja: 150 kg
  • Katso  

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.