Miten löytää juuri itselle se paras viinikaappi?
Kuten arvata saattaa, maailmasta löytyy viinikaappeja moneen lähtöön. Erilaisia vaikuttavia aspekteja ovat esimerkiksi se, millaiseen säilytykseen viinikaappi on tarkoitettu, kuten myös ihan puhtaasti ulkoiset sisustukseen liittyvät seikat.
Kaikkein tärkeintä onkin aina, kuten ihan minkä tahansa tuotteen tai asian kohdalla, tunnistaa ne omat käyttötarpeet ja tehdä vasta sen jälkeen tarkkaan harkittu ostopäätös. Oletko esimerkiksi hankkimassa viinikaapin puhtaasti viinin tarjoiluun vai säilytykseen? Näihin käyttötarkoituksiin on olemassa omat erilaiset vaihtoehtonsa ja sinun tulee ottaa huomioon tiettyjä asioita.
Seuraavassa me käymme yleisellä tasolla läpi erilaisia vaihtoehtoja, joita keskenään erilaisiin käyttötarkoituksiin on olemassa.
Paras viinikaappi tarjoilukäyttöön
Mikäli kyseessä on puhtaasti tarjoilutarkoituksiin hankittava viinikaappi, jossa viiniä ei säilötä mitenkään pitkäaikaisesti, tällöin tarvitset mahdollisimman käytännönläheisen viinikaapin. Käytännönläheisyydellä viittaamme esimerkiksi erilaisia hyllyihin ja riittävän suuriin hyllyväleihin, jolloin viinipullojen ottaminen ulos kaapista on helppoa.
Kaksi eri lämpötila-aluetta tarjoava viinikaappi on tällaisessa tilanteessa enemmän kuin hyödyllinen, sillä erilaiset esimerkiksi punaviini ja valkoviini tarjoillaan eri lämpöisinä. Kolmen lämpötila-alueen tarjoilukaappi mahdollistaa puolestaan myös kuohuviinin lisäämisen mukaan yhtälöön.
Varastointikaappi on paras viinikaappi pidempiaikaiseen säilytykseen
Jos taas olet hankkimassa viinikaappia ennen kaikkea säilytykseen, tällöin vaatimustaso on erilainen. Esimerkiksi käytännöllisyyden merkitys pienenee, sillä viinipulloja ei liikutella likimainkaan niin paljon kuin tarjoilukäytössä. Tämän myötä pullot on helpompi pinota päällekkäin, eikä vahinkoja pääse käymään – toisin kuin tarjoillessa herkästi pääsisi.
Pitkäaikaiseen säilytykseen tarkoitettujen viinikaappien koko, muoto ja esimerkiksi hyllyt – tarkemmin sanottuna hyllyjen välit – voivat olla siis hyvinkin erilaisia tarjoilukäyttöön tarkoitettuun viinikaappiin vertaillessa. Säilytyksessä toimii erinomaisesti yhden lämpötila-alueen viinikaappi, sillä lähes poikkeuksetta jokainen viini voidaan säilöä keskenään samassa lämpötilassa.
Ylipäätään viinin varastointikaappi sulkee pois erinomaisesti tekijät, jotka vaikuttavat haitallisesti viinin makuun.
Integroitu viinikaappi istuu mukavasti keittiön sisustukseen
Miltä kuulostaa viinikaappi keittiössä? Tällöin yksi vaihtoehto on ylitse muiden: integroitu viinikaappi tulee nimittäin keittiöön. Se siis rajoittaa vaihtoehtoja sijoitusmahdollisuuksien osalta, sillä se integroidaan käytännössä ottaen aina keittiön työtason alle tai konkreettisesti keittiökaappiin. Mikäli päädyt hankkimaan tällaisen sisäänrakennettavan viinikaapin, tällöin mittanauhalle tulee eittämättä käyttöä. Sinun tulee nimittäin varmistaa, että sisäänrakennettu viinikaappi on yhtä korkea keittiön muiden kaapin ovien kanssa, koska tällöin viinikaappi istuu täydellisesti keittiön sisustukseen.
Integroitujen viinikaappien osalta hyvänä esimerkkinä toimii Vinkyl Caso WineDeluxe E 18 ja Caso Viinikaappi WineSafe 18. Kannattaa kuitenkin muistaa, että integroitava viinikaappi on kapasiteetiltaan huomattavasti rajallisempi kuin seisova malli eli se on tässä mielessä pieni viinikaappi. Mikäli päädyt integroituun vaihtoehtoon, älä missään nimessä peitä millään tavalla kaapin edustan alaosaa, sillä kaapin poistoilma kulkee sitä kautta!
Seisova viinikaappi tuo mukanaan valinnan vapauden
Suomessa kaikkein yleisin viinikaappi on niin sanottu vapaasti seisova viinikaappi. Käytännössä ottaen se tarkoittaa sitä, ettei viinikaappia integroida mihinkään, vaan se voidaan minkä tahansa muun huonekalun tavoin sijoittaa vapaavalintaisesti haluttuun paikkaan. Tällaisia seisovia viinikaappeja on tarjolla kahta eri mallia: termoelektrisellä jäähdytyksellä ja kompressorijäähdytyksellä varustetut mallit. Seisovat viinikaapit ovat tilavia ja niihin voi mahtua jopa satoja viinipulloja, integroitujen kaappien kymmenien sijaan.
Muista, että seisovaa viinikaappia ei tule sijoittaa kiinni mihinkään toiseen huonekaluun. Seisovat viinikaapit vaativat vähintään kymmenen senttiä tilaa ympärilleen, jokaisesta suunnasta katsottuna, jotta ilmanvaihto pysyy optimaalisena. Otathan huomioon myös sen, ettet sijoita viinikaappia esimerkiksi suoraan auringonvaloon!
Muista oma budjettisi
Luonnollisesti sillä, minkä suuruisella budjetilla olet liikenteessä, on merkitystä viinikaappia valitessa. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa jäähdytysjärjestelmä, kaapin tilavuus, integroitu/seisova ja monet muut tässä artikkelissa läpikäydyt ja läpikäytävät tekijät.
Yleisesti ottaen viinikaappeja on saatavilla reippaasta 400 eurosta aina lähes 7 000 euroa maksaviin malleihin – riippuen esimerkiksi siitä, onko sinulla haussa pieni viinikaappi vai isompi versio. Mikäli haluat panostaa viinikaappiin oikein huolella, mutta omat käteisvarasi eivät ihan riitä, tällöin kannattaa ottaa harkintaan lainojen kilpailutus.