Viinikaappi on erinomainen ratkaisu sekä viinistä nauttiville että viininkeräilijöille

Viimeksi päivitetty: 10.5.2023

Tuleeko sinun juotua viiniä tai onko viininkeräily mieleinen harrastus sinulle? Niin tai näin, molemmissa kannattaa ottaa viinikaapin hankinta vakaaseen harkintaan. Mutta millainen sitten on paras viinikaappi juuri sinulle?

Suomea ei välttämättä tunneta varsinaisesti viinimaana, sillä me emme ole missään nimessä mikään varsinainen viinintuottajamaa, kuten esimerkiksi Ranska, Espanja ja Italia ovat. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö me suomalaiset nauttisi viininjuonnista ja jopa harrastaisi erilaisten viinien keräilyä. Viininjuonnilla on myös lukuisten tutkimusten tukemana positiivisia terveysvaikutuksia, kunhan viinin kulutus pysyy järkevänä, eikä karkaa näin ollen käsistä. Mutta millaisessa tilanteessa viinikaappi kotiin on järkevä hankinta, ja onko sellaisesta aidosti hyötyä?

Muun muassa näihin kysymyksiin Parasta.fi lähti hakemaan vastauksia.

SISÄLLYSLUETTELO:

  • Miksi ostaa viinikaappi?
  • Miten löytää juuri itselle se paras viinikaappi?
  • Mitä ottaa huomioon viinikaapin sijoituspaikassa?
  • Usein kysytyt kysymykset

Miksi ostaa viinikaappi?

Mikäli juot kerran vuodessa viiniä, etkä varsinaisesti nauti siitä alkoholijuomana, tällöin viinikaappi ei ole välttämättä sinulle järkevä hankinta. Jos taas juot viiniä kohtalaisen säännöllisesti ja sinulla on esimerkiksi lähes poikkeuksetta aina jokunen viinipullo kotona, tällöin olet ehdottomasti kohderyhmää. Ja tietenkin oikein tosissaan liikenteessä olevien viininharrastajien kohdalla laadukas viinikaappi on käytännössä ottaen pakollinen ostos.

Mikäli olet viininjuonnin tai viiniharrastuksesi osalta aloittelija, saatat kyseenalaistaa viinikaapin tarpeellisuuden ja ottaa tämän enemmänkin myyntipuheena; onhan esimerkiksi kotona pullotettua omenaviiniäkin säilytetty ties missä. Totuus on kuitenkin se, että sen parempaa sijoituskohdetta viininjuojalle ei ole olemassa kuin viinikaappi kotiin. Oikeastaan asiaa voi miettiä näin: jos ostat limsapullon tai oluen ja jätät sen pöydälle, johon pääsee esimerkiksi auringonvaloa, tällöin juoman maku muuttuu. Viinin kohdalla tilanne on ikään kuin sama, joskin muutokset ovat usein selvästi merkittävämpiä kuin vaikkapa limonadin kohdalla.

Viini on makunsa osalta todella herkkä erilaisille vaikuttaville tekijöillä – oli sitten kyse lyhyt- tai pitkäaikaisesta säilytyksestä. Viinikaapin merkittävin tehtävä on siis pitää huolta viinin laadusta ja mausta siten, etteivät nämä erilaiset vaikuttavat tekijät pääse pilaamaan makunautintoa – oli sitten kyseessä kuohuviini, punaviini tai valkoviini.

Miten löytää juuri itselle se paras viinikaappi?

Kuten arvata saattaa, maailmasta löytyy viinikaappeja moneen lähtöön. Erilaisia vaikuttavia aspekteja ovat esimerkiksi se, millaiseen säilytykseen viinikaappi on tarkoitettu, kuten myös ihan puhtaasti ulkoiset sisustukseen liittyvät seikat.

Kaikkein tärkeintä onkin aina, kuten ihan minkä tahansa tuotteen tai asian kohdalla, tunnistaa ne omat käyttötarpeet ja tehdä vasta sen jälkeen tarkkaan harkittu ostopäätös. Oletko esimerkiksi hankkimassa viinikaapin puhtaasti viinin tarjoiluun vai säilytykseen? Näihin käyttötarkoituksiin on olemassa omat erilaiset vaihtoehtonsa ja sinun tulee ottaa huomioon tiettyjä asioita.

Seuraavassa me käymme yleisellä tasolla läpi erilaisia vaihtoehtoja, joita keskenään erilaisiin käyttötarkoituksiin on olemassa.

Paras viinikaappi tarjoilukäyttöön

Mikäli kyseessä on puhtaasti tarjoilutarkoituksiin hankittava viinikaappi, jossa viiniä ei säilötä mitenkään pitkäaikaisesti, tällöin tarvitset mahdollisimman käytännönläheisen viinikaapin. Käytännönläheisyydellä viittaamme esimerkiksi erilaisia hyllyihin ja riittävän suuriin hyllyväleihin, jolloin viinipullojen ottaminen ulos kaapista on helppoa.

Kaksi eri lämpötila-aluetta tarjoava viinikaappi on tällaisessa tilanteessa enemmän kuin hyödyllinen, sillä erilaiset esimerkiksi punaviini ja valkoviini tarjoillaan eri lämpöisinä. Kolmen lämpötila-alueen tarjoilukaappi mahdollistaa puolestaan myös kuohuviinin lisäämisen mukaan yhtälöön.

Varastointikaappi on paras viinikaappi pidempiaikaiseen säilytykseen

Jos taas olet hankkimassa viinikaappia ennen kaikkea säilytykseen, tällöin vaatimustaso on erilainen. Esimerkiksi käytännöllisyyden merkitys pienenee, sillä viinipulloja ei liikutella likimainkaan niin paljon kuin tarjoilukäytössä. Tämän myötä pullot on helpompi pinota päällekkäin, eikä vahinkoja pääse käymään – toisin kuin tarjoillessa herkästi pääsisi.

Pitkäaikaiseen säilytykseen tarkoitettujen viinikaappien koko, muoto ja esimerkiksi hyllyt – tarkemmin sanottuna hyllyjen välit – voivat olla siis hyvinkin erilaisia tarjoilukäyttöön tarkoitettuun viinikaappiin vertaillessa. Säilytyksessä toimii erinomaisesti yhden lämpötila-alueen viinikaappi, sillä lähes poikkeuksetta jokainen viini voidaan säilöä keskenään samassa lämpötilassa.

Ylipäätään viinin varastointikaappi sulkee pois erinomaisesti tekijät, jotka vaikuttavat haitallisesti viinin makuun.

Integroitu viinikaappi istuu mukavasti keittiön sisustukseen

Miltä kuulostaa viinikaappi keittiössä? Tällöin yksi vaihtoehto on ylitse muiden: integroitu viinikaappi tulee nimittäin keittiöön. Se siis rajoittaa vaihtoehtoja sijoitusmahdollisuuksien osalta, sillä se integroidaan käytännössä ottaen aina keittiön työtason alle tai konkreettisesti keittiökaappiin. Mikäli päädyt hankkimaan tällaisen sisäänrakennettavan viinikaapin, tällöin mittanauhalle tulee eittämättä käyttöä. Sinun tulee nimittäin varmistaa, että sisäänrakennettu viinikaappi on yhtä korkea keittiön muiden kaapin ovien kanssa, koska tällöin viinikaappi istuu täydellisesti keittiön sisustukseen.

Integroitujen viinikaappien osalta hyvänä esimerkkinä toimii Vinkyl Caso WineDeluxe E 18 ja Caso Viinikaappi WineSafe 18. Kannattaa kuitenkin muistaa, että integroitava viinikaappi on kapasiteetiltaan huomattavasti rajallisempi kuin seisova malli eli se on tässä mielessä pieni viinikaappi. Mikäli päädyt integroituun vaihtoehtoon, älä missään nimessä peitä millään tavalla kaapin edustan alaosaa, sillä kaapin poistoilma kulkee sitä kautta!

Seisova viinikaappi tuo mukanaan valinnan vapauden

Suomessa kaikkein yleisin viinikaappi on niin sanottu vapaasti seisova viinikaappi. Käytännössä ottaen se tarkoittaa sitä, ettei viinikaappia integroida mihinkään, vaan se voidaan minkä tahansa muun huonekalun tavoin sijoittaa vapaavalintaisesti haluttuun paikkaan. Tällaisia seisovia viinikaappeja on tarjolla kahta eri mallia: termoelektrisellä jäähdytyksellä ja kompressorijäähdytyksellä varustetut mallit. Seisovat viinikaapit ovat tilavia ja niihin voi mahtua jopa satoja viinipulloja, integroitujen kaappien kymmenien sijaan.

Muista, että seisovaa viinikaappia ei tule sijoittaa kiinni mihinkään toiseen huonekaluun. Seisovat viinikaapit vaativat vähintään kymmenen senttiä tilaa ympärilleen, jokaisesta suunnasta katsottuna, jotta ilmanvaihto pysyy optimaalisena. Otathan huomioon myös sen, ettet sijoita viinikaappia esimerkiksi suoraan auringonvaloon!

Muista oma budjettisi

Luonnollisesti sillä, minkä suuruisella budjetilla olet liikenteessä, on merkitystä viinikaappia valitessa. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa jäähdytysjärjestelmä, kaapin tilavuus, integroitu/seisova ja monet muut tässä artikkelissa läpikäydyt ja läpikäytävät tekijät.

Yleisesti ottaen viinikaappeja on saatavilla reippaasta 400 eurosta aina lähes 7 000 euroa maksaviin malleihin – riippuen esimerkiksi siitä, onko sinulla haussa pieni viinikaappi vai isompi versio. Mikäli haluat panostaa viinikaappiin oikein huolella, mutta omat käteisvarasi eivät ihan riitä, tällöin kannattaa ottaa harkintaan lainojen kilpailutus.

Mitä ottaa huomioon viinikaapin sijoituspaikassa?

Edellä pääsimme jo hieman sivuamaan tätä aihealuetta, mainitessamme viinin makuun ja sen laatuun haitallisesti vaikuttavat tekijät. Käytännössä ottaen vaikuttavia tekijöitä on olemassa viisi ja ne pätevät sekä varastointikaappien että tarjoilukaappien kohdalla, joskin varastointikaapit on suunniteltu myös omalta osaltaan ennaltaehkäisemään näitä haittavaikutuksia.

Seuraavassa tulemme siis nostamaan esille nämä viisi vaikuttavaa tekijää, joihin kannattaa kiinnittää huomiota viinikaapin sijoituspaikkaa miettiessä.

Haju

Korkkipuu on kestävää materiaalia, mutta ikuista se ei ole. Ajan saatossa viinipullon korkki haurastuu, mikä johtaa siihen, että viinipullon sisään voi päästä erilaisia hajuja, jotka vaikuttavat suoraan myös viinin makuun. Edes markkinoiden paras viinikaappi ei kykene pelastamaan viiniä näiltä erilaisten hajujen aiheuttamilta haittavaikutuksilta – etenkään pidempiaikaisessa säilytyksessä. Tästä syystä on tärkeää, että valitset viinikaapin sijoituspaikaksi mahdollisimman hajuvapaan tilan.

Ilmankosteus

Kun viiniä varastoidaan, on varastointitilan ilmankosteus tärkeä asia huomioitavaksi. Mikäli ilmankosteus on viinikaapin sijoituspaikassa alle 50 prosenttia, tällöin riskinä on, että korkki pääsee kuivumaan. Jos korkki kuivuu, päästää se viinipullon sisään happea, vaikuttaen negatiivisesti viinin laatuun; tämän huomaa esimerkiksi, jos sinulla on ollut viinipullo säilöttynä huoneenlämmössä ja sitä on maisteltu pidemmällä aikavälillä.

Ilmankosteuden ei tulisi olla myöskään yli 75 prosenttia, sillä tällöin korkki saattaa homehtua ja seuraukset ovat identtiset kuin sen kuivuessa. Lisäksi etiketit saattavat irrota liiallisen kosteuden seurauksena.

Lämpötila

Mitä tulee viinin säilömislämpötilaan, yksi tärkeimmistä asioista on se, että lämpötila pysyy tasaisena. Käytännössä ottaen viini kuin viini säilyy parhaiten 12 asteen lämpötilassa. Jos siis kyseessä on pidempiaikainen varastointi, tällöin kannattaa hankkia 12 asteen lämpötilan takaava varastointikaappi. Jos taas viiniä säilötään esimerkiksi vuosi tai puolitoista vuotta, tällöin pienet lämpötilan vaihtelut ovat sallittuja – esimerkiksi 10-14 asteen välillä.

Älä siis sijoita viinikaappia esimerkiksi pannuhuoneeseen – älä edes siinä tapauksessa, vaikka olisit hankkinut varastointikaapin. Ota kuitenkin samanaikaisesti huomioon se, ettei viinikaappia tule sijoittaa tilaan, jossa lämpötila on alle 15 astetta.

Tärinä

Usko tai älä, tärinä vaikuttaa viinin laatuun, sillä se rasittaa viiniä. Paras viinikaappi onkin ehdottomasti puinen, teräsrunkoisen sijaan, sillä puu kykenee omaksumaan tärinää huomattavasti terästä paremmin. Viinikaappia ostaessa kannattaa myös varmistaa, onko kaapissa oleva kompressori tärinätön tai vaimennettu. Luonnollisestikaan viinikaappia ei kannata myöskään sijoittaa tilaan, jossa on tärinää – oli sitten kaappi suunniteltu estämään tärinää tai ei.

Valo

Viinit tulee aina suojata parhaansa mukaan valolta ja UV-säteiltä – valo nimittäin nopeuttaa viinin kypsymisprosessia virheellisesti. Tästä syystä paras viinikaappi onkin varustettu umpinaisella ovella tai vaihtoehtoisesti UV-säteilyn suodattavalla lasiovella. Yleisesti ottaen myös sijoituspaikka kannattaa olla mahdollisimman pimeä, sillä viini viihtyy parhaiten tällaisessa tilassa. Mikäli sijoitustilassa on kuitenkin valoa, tällöin kannattaa keskittyä LED-valaisinratkaisuihin.

Usein kysytyt kysymykset

Ovatko viinikaapit äänekkäitä?

Luonnollisesti melutaso riippuu täysin viinikaappimallista, jonka päädyt valitsemaan, mutta yleisellä tasolle desibelit nousevat noin 40:ään. Myös selkeästi vähä-äänisempiä vaihtoehtoja on tarjolla. Hiljainen viinikaappi on oiva vaihtoehto silloin, kun se sijoitetaan johonkin yleiseen ajanviettotilaan.

Kannattaako ostaa yksi, kaksi vai kolme lämpötila-aluetta tarjoava viinikaappi?

Kun puhutaan pitkäaikaisesta säilömisestä, tällöin yksi lämpötila-alue riittää. Mikäli kyseessä on tarjoilukaappi, tällöin kannattaa ostaa kaksi tai kolme lämpötila-aluetta omaava vaihtoehto. Kukin viini, valkoviini, punaviini ja kuohuviini, tarvitsevat erilaisen tarjoilulämpötilan.

Millaiseen tilaan viinikaappi tulee sijoittaa?

Viinikaappi tulee sijoittaa tilaan, jossa lämpötila pysyy vähintään 15 asteessa ja kosteusprosentti on yli 50, mutta alle 75. Suoraa auringonvaloa tulee ehdottomasti välttää, kuten myös erilaisia hajuja ja tärinää.

Mitä eroa on termoelektrisellä jäähdytyksellä ja kompressorijäähdytyksellä?

Kompressorijäähdytyksellä varustettu viinikaappi vastaa teknologialtaan käytännössä ottaen jääkaappia. Se on kaikkein tehokkain jäähdytyssysteemi, mutta samalla äänekkäämpi kuin termoelektrinen jäähdytysjärjestelmä. Termoelektristä jäähdytysjärjestelmää voisi puolestaan vertailla teknologialtaan kylmälaukkuun, mikä jo itsessään kertoo kaiken oleellisen jäähdytystehosta suhteessa kompressoriin.

Voiko käyttöohjeen mukaisen pullokapasiteetin ylittää viinikaapin kohdalla?

Käytännössä ottaen vastaus kysymykseen riippuu pullojen koosta. Mikäli säilöt viinikaapissa isompikokoisia viinipulloja, tällöin pullokapasiteetti on ilmoitettua pienempi. Kapasiteetin ylittäminen ei ole kuitenkaan suositeltavaa – ainakaan suosituksen merkittävä ylitys.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.