Parhaan paljun valinta ei ole mikään helppo tehtävä - lue opas!

Viimeksi päivitetty: 1.4.2023

Kylpytynnyristä, tai niin sanotusta paljusta, on tullut suomalaisille rentoutumispaikka ja juhlien keskipiste (esim. juhannuksena). Moni hankkii paljun mökille tai omakotitalon pihalle. Kylpytynnyrin hankintaan liittyy monta pohdittavaa asiaa, tutustu niihin tässä artikkelissa ennen ostamista.

Kylpytynnyreiden suosio nousussa

Paljussa kylpeminen on ennen kaikkea rentoutumista ja lämpimästä vedestä sekä kylmistä juomista nauttimista. Ensimmäiset lämmitettävät kylpytynnyrit ilmestyivät jo 1800-luvulla. Niiden suosio on alkanut nousemaan voimakkaasti 1990-luvun lopulla. Joidenkin arvioiden mukaan Suomessa olisi noin 30 000 – 40 000 paljua. Niitä ostetaan ensijaisesti mökille, mutta myös kaupunkitalojen pihoilta löytyy lämmitettäviä kylpytynnyreitä.

Alkuun monet halusivat rakentaa itse oman paljunsa, mutta nykyään ihmiset kaipaavat helppoja ratkaisuja ja luksusta. Myös paljujen hinnat ovat laskeneet reilusti. Näistä syistä paljut ostetaan nykyään valmiina – ne toimitetaan usein kokonaisina suoraan pihaan.

Paljun hankinta ei ole mikään helppo päätös. Hinta on monille korkea (noin 800 – 5 000 euroa) eikä kaikilta luonnollisesti löydy pihalta sopivaa paikkaa kylpytynnyriä varten. Kun päätös hankinnasta on tehty, tulee vielä päättää että minkälainen kylpytynnyri sopii parhaiten omaan käyttötarkoitukseen. Tähän vaikuttaa monta tekijää.

Ulkoporeallas parempi vaihtoehto?

Poreallas ulkokäyttöön voi joissain tapauksissa olla parempi ja helpompi vaihtoehto toteuttaa. Etenkin Virtasenkauppa.fi verkkokaupasta löytyvät Lay-Z-Spa poreammeet ulkokäyttöön ovat erittäin käteviä ja helppokäyttöisiä. Altaan voi sijoittaa mihin tahansa tasaiselle ja tukevalle alustalle pihalla tai terassilla. Altaan runko täyttyy sisäänrakennetulla pumpulla ~10 minuutissa, jonka jälkeen sen voi täyttää vedellä. Lämmitysaika on kuitenkin huomattavasta pidempi verrattuna perinteiseen paljuun.

Tutustu valikoimaan

Kylpytynnyrin valintaan vaikuttavat tekijät

Paljun valintaan vaikuttaa mm. lämmitystapa ja kylpijöiden määrä.

Mihin sijoitat paljun

Paljuun mahtuu 1500 litraa vettä, mikä tarkoittaa että se myös painaa 1500 kiloa. On tärkeää sijoittaa palju tasaiselle alustalle joka kestää tuon verran painoa, ja myös tarpeeksi kauas muista rakenteista (paloturvallisuussyistä).

Kuinka moni kylpee

Tuleeko siihen mahtua 4 vai 8 ihmistä? Suosituin valinta on yleensä 4-6 hengen palju sillä se sopii niin hyvin perheille.

Mistä vesi tulee

Kun harkitset kylpytynnyrin hankkimista, tulee sinun miettiä valmiiksi mistä vesi tulee. Yleensä palju sijoitetaan vesilähteen (esim. järven) läheisyyteen ja vesi tuodaan paljuun pumpun avulla.

Materiaali

Sinun tulee valita materiaali sekä paljun sisälle että ulkopuolelle. Verhoilulla ulkopuolella ei ole niin väliä, muuta kuin ulkonäön kannalta, mutta sisämateriaali vaikuttaa mukavuuteen ja paljun hoitoon. Puu on kaunis materiaali, mutta se vaatii ylläpitoa ja hoitoa. Muovi on helppo hoitaa, tuntuu mukavalta ihoa vasten ja kestää pitkään käytössä. Paljun pesemistä varten suosittelemme painepesurin hankintaa.

Nopeus

Mitä suurempi kamiina, sitä nopeammin palju lämpenee. Mitä suurempi kamiina, sitä kalliimpi se on. Kamiina kannattaa sijoittaa paljun ulkopuolelle, sekin nopeuttaa lämpenemistä. Halvimmilla kamiinoilla veden lämmittäminen 37 asteiseksi voi viedä jopa 7 tuntia, kun taas suuremmalla (tehokkaammalla) kamiinalla siihen menee nopeimmillaan vain 2 tuntia.

Ylläpito ja hoito

Paljun puhdistukseen ja huoltoon kannattaa laittaa jonkin verran aikaa ja kärsivällisyyttä. Kylpytynnyrit ovat oikein huollettuna pitkäikäisiä ja ympärivuotista käyttöä kestäviä.

Lämmitys

Perinteisesti palju lämmitetään puulla, mutta markkinoilla on myös sähkö- ja kaasukäyttöisiä vaihtoehtoja. Monet kauppiaat suosittelevat puulla lämmittettävää mallia ja neuvovat pysymään kaukana kaasulämmitteisestä paljusta.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.