Millainen on hyvä sähköpöytä?
Mikäli sinulla on esimerkiksi tietty seisomatyöpiste, johon tulet asettamaan uuden sähköpöytäsi niin sanotusti kiinteästi, tällöin työpöydän liikuteltavuus ei ole prioriteettilistalla kaikkein korkeimmalla; yksi vaihtoehto on myös tavallisen työpöydän päälle asetettava pieni sähköpöytä, joka siis tekee vanhasta työpöydästäsi sähköisen työpöydän. Mutta, jos taas haluat vaihtaa työpöydän sijaintia paikasta A paikkaan B, tällöin tähän asiaan tulee kiinnittää huomiota.
Jos olet puolestaan henkilönä sellainen, ettei sinulla ole kärsivällisyyttä odotella tai olet yliherkkä äänille, tällöin kannattaa kiinnittää huomiota sekä korkeudensäädön nopeuteen että pöydän melutasoon. Hyvä sähköpöytä on ennen kaikkea sellainen, joka istuu nimenomaan sinun käyttötarkoituksiin. Lisäksi laadukkuudella on valtava merkitys kaikin puolin: hyviä esimerkkejä laadukkaista työpöydistä ovat muun muassa Lykke sähköpöytä ja Martela sähköpöytä.
Seuraavassa käymme läpi, lisänä jo edellä mainittuihin huomioitaviin seikkoihin, tärkeimpiä ominaisuuksia, jotka ottaa huomioon sähköistä työpöytää valitessa.
Työpöydän koko ja muoto
Millaiseen tilaan ajattelit sijoittaa sähköpöytäsi? Tähän asiaan tulee ehdottomasti kiinnittää huomiota jo ennen kuin teet lopullisen ostopäätöksen, sillä tarjolla on useita erilaisia kokoja. Lisäksi sinun tehtävänäsi on päättää, soveltuuko sinulle paremmin iso vai pieni sähköpöytä, joka on usein yksijalkainen. Muista kiinnittää huomiota myös pöydän syvyyteen.
Asiaa kannattaa lähestyä myös siltä kantilta, mitä aiot sähköpöydällesi laittaa. Tuleeko pöydälle kenties monta näyttöä, tulostin ja/tai muita laitteita? Ensinnäkin näiden laitteiden on mahduttava työtasolle ja toisekseen työpöydän kansilevyn on kyettävä kannattelemaan niiden paino.
Ja entäs sitten se muoto? Yleisesti ottaen tarjolla olevia vaihtoehtoja on näiltä osin kolme: neliön ja suorakulmion muotoiset mallit, sekä niin sanottu kulmasähköpöytä, joka voidaan sijoittaa nurkkaan.
Korkeussäätö
Oletko sinä sähköpöydän ainoa käyttäjä, vai tuleeko sitä käyttämään kenties useampi eri henkilö? Sähkötyöpöydän korkeussäätö on yksi tärkeimmistä asioista, johon kiinnittää huomiota. Mikäli sinä olet työpöydän ainoa käyttäjä, tällöin sinun tulee huomioida vain omat fyysiset mittasi ja pitää huoli siitä, että pöytälevy yltää suurin piirtein napasi tasolle.
Jos kuitenkin käyttäjiä on enemmän kuin yksi, ja käyttäjät ovat eripituisia, tällöin mahdollisimman laaja-alainen korkeussäätö on ehdottoman iso plussa.
Moottorien määrä
Sähköisiä työpöytiä on olemassa yksi- ja kaksimoottorisia. Mikäli kyseessä on pieni sähköpöytä, tällöin moottoreita on lähtökohtaisesti vain yksi, sillä pöytä on itsessään kevyt ja niin on myös pääsääntöisesti pöydälle asetettava painolasti. Jos pöydän päälle tulee kuitenkin paljon painoa ja kyseessä on ylipäätään isompi työpöytä, tällöin kaksimoottorinen sähköpöytä on parempi vaihtoehto, sillä se jaksaa nostaa painavampia taakkoja.
Se kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kaksimoottoriset sähköpöydät ovat yksimoottorisia vastineitaan hintavampia.
Sähköpöytä: runko ja jalat ovat yhtä kuin vankka rakenne
Työskentelymukavuuden näkökulmasta sähköpöydän vankka rakenne on ensiarvoisen tärkeä asia. Se nimittäin takaa sen, ettei pöytä huoju ja heilu työskennellessäsi.
Vankan rakenteen takaavat ennen kaikkea kaksi asiaa: sähköpöydän runko ja jalat. Kannattaa siis varmistua siitä, että niin runko kuin myös jalat on rakennettu kestävistä materiaaleista, ja samat sanat pätevät myös kansilevyyn. Sähköpöytää valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että se on läpäissyt asianmukaiset vakaus- ja kestävyystestit.
Takuu ja asennus
Yleisesti ottaen hyvä sähköpöytä on myös laadukas ja pitkäikäinen. Samaan aikaan myös laadukkaiden merkkien joukkoon voi mahtua niin sanottuja maanantaikappaleita, jotka eivät kestä niin pitkään kuin odottaisi. Tästä syystä sähköiselle työpöydälle ja sen osille myönnettävä pitkä takuuaika on tärkeä huomioitava seikka.
Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, että valitsemasi pöytämalli on helppo asentaa, käyttöohjeet ovat selkeät ja mukana tulevat kaikki tarvittavat työkalut. Sähköpöydän kasaaminen voi olla yllättävän aikaavievää puuhaa, joten etsi kasausprosessille mahdollisimman rauhallinen hetki, jossa kiire ei ole läsnä.
Budjetti
Kun olet päättänyt hankkia sähköpöydän ja rakentaa työskentelytilastasi samalla myös seisomatyöpisteen, tällöin ei kannata aivan liikaa säästellä, mitä tulee pöydän hintaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sähköpöydästä joutuisi maksamaan maltaita: esimerkiksi laadukkaat Lykke sähköpöydät liikkuvat noin 250-400 euron välimaastossa – koosta ja ominaisuuksista riippuen.