Sähköpöytä kannattaa hankkia: vaikuttaa positiivisesti terveyteen!

Viimeksi päivitetty: 12.5.2023

Sähköpöytä on jokaisen istumatyötä tekevän pelastus, sillä sen ansiosta välttyy monilta vaivoilta. Mutta millainen on hyvä sähköpöytä ja mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota sähköistä työpöytää valitessa?

Oletko kuullut, että istumatyö on pahimmillaan yhtä vaarallista kuin tupakointi? Liiallinen istuminen on terveysriski myös silloin, vaikka istumatyötä tekevä pitäisi kiinni yleisistä liikuntasuosituksista. Tämä johtuu siitä, että istumatyö vaikuttaa vyötärölihavuuteen, tuki- ja liikuntaelimistön rakenteisiin sekä vaikeuttaa muun muassa lantion alueen sekä alaraajojen aineenvaihduntaa; edes riittävä liikkuminen ei kykene korjaamaan kaikkia kropassa istumatyön seurauksena tapahtuneita muutoksia. Sähkötyöpöytä on näin ollen paitsi terveyden kannalta viisas hankinta, se on myös paljon vaivattomampi kuin esimerkiksi käsin säädettävä toimistopöytä.

Koska istuma- ja päätetyö ovat lisääntyneet viime vuosien ja myös vuosikymmenten aikana valtavasti, Parasta.fi päätti selvittää millainen on hyvä sähköinen työpöytä.

SISÄLLYSLUETTELO:

  • Miksi ostaa sähköpöytä?
  • Millainen on hyvä sähköpöytä?
  • Vinkki: Sähköpöydän ohella kannattaa panostaa myös jalkoihisi
  • Usein kysytyt kysymykset

Miksi ostaa sähköpöytä?

Istumatyöhön liittyy terveydellisiä varjopuolia, kuten edellä totesimme. Istumisen on todettu tutkimusten mukaan kasvattavan esimerkiksi riskiä sairastua syöpään, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen. Lisäksi liiallinen istuminen nostattaa lihavuuden todennäköisyyttä ja vaikuttaa myös mielenterveyteen.

Sähköpöytä on ergonominen työpöytä, sillä se mahdollistaa istuma-asennon vaihtamisen seisoma-asentoon nopeasti ja vaivattomasti. Tämä on äärimmäisen tärkeä asia hyvinvoinnin näkökulmasta, sillä tutkimukset osoittavat, että istumisen ja seisomisen välinen suhde tulee olla prosentuaalisesti 75-25. Jos siis työskentelet esimerkiksi tunnin ajan, tuosta ajasta 15 minuuttia tulisi työskennellä seisoen – jokaista työskentelytuntia kohden.

Moni onkin sortunut tekemään tässä suhteessa budjettiratkaisun ja hankkimaan käsin säädettävän työpöydän. Käsin säädettävä työpöytä tuo toki mukanaan ne samat terveydelliset hyödyt kuin sähköpöydät, mutta niiden väliltä löytyy yksi oleellinen ero: säätämisen helppous ja vaikeus – riippuen kummastako näkövinkkelistä asiaa katsoo.

Siinä, missä käsin säädettävä pöytä vaatii manuaalista säätöä, sähkötyöpöytä saadaan säädettyä haluttuun korkeuteen puhtaasti nappia painamalla. Toinen merkittävä ero, ainakin osaan käsin säädettävistä pöydistä, on tasapaino. Sähköpöytien kohdalla sinun ei tarvitse todellakaan murehtia siitä, että esimerkiksi jalat olisivat eri korkeudella, kun taas joidenkin käsin säädettävien pöytien kanssa törmää nimenomaan tähän ongelmaan.

Ja, kun sitten sähköpöytää verrataan tavalliseen toimistopöytään, ero on kertakaikkisen massiivinen, koska toinen mahdollistaa seisomatyön ja toinen ei – ellet sitten lähde hakemaan pahvilaatikoista tai muista epävakaista ja hankalista viritelmistä ratkaisua tavallisen työpöydän kohdalla.

Eikä siinä vielä kaikki: koska oman katon alla töiden ja vapaa-ajan erottaminen saattaa olla hieman haastavaa, hyvä sähkötyöpöytä kotiin auttaa sinua parhaassa tapauksessa erottamaan työtilan ja vapaa-ajan tilat toisistaan.

Millaisiin käyttötarkoituksiin sähkötyöpöytä soveltuu?

Etätyöt lisääntyivät viimeistään koronaviruspandemian myötä reippaasti ja nämä sanat pätevät myös isoon joukkoon suomalaisia. Ja, vaikka hiljalleen, pandemian laantuessa, työntekijät ovat palanneet työskentelemään takaisin työpaikoilleen, huomattava joukko työskentelee edelleen täysin etänä tai hybridimuotoisesti.

Siinä, missä työpaikaltasi saattaa löytyä sähköinen työpöytä, kysymys kuuluu: löytyykö kotoasi? Sähköinen työpöytä kotiin on erinomainen ratkaisu nimenomaan tilanteessa, jossa työskentelet täysin kotoasi käsin, tai vaihtoehtoisesti teet osan työpäivistäsi oman kattosi alla. Mikäli puolestaan olet yrittäjä ja sinulla on oma toimitila, tällöin kannattaa ehdottomasti hankkia sähköpöytä toimistoon.

Sähkötyöpöytä on ylipäätään erinomainen ratkaisu kaikille yksilöille, jotka viettävät aikaansa näyttöpäätteiden äärellä, joko työn tai vapaa-ajan merkeissä. Sillä ei siis ole merkitystä tapahtuuko istuminen työskentelyn yhteydessä tai vaikkapa tietokoneella pelatessa; oma hyvinvointisi, kun ei istumisen ja seisomisen osalta katso sitä, mitä konkreettisesti teet.

Millainen on hyvä sähköpöytä?

Mikäli sinulla on esimerkiksi tietty seisomatyöpiste, johon tulet asettamaan uuden sähköpöytäsi niin sanotusti kiinteästi, tällöin työpöydän liikuteltavuus ei ole prioriteettilistalla kaikkein korkeimmalla; yksi vaihtoehto on myös tavallisen työpöydän päälle asetettava pieni sähköpöytä, joka siis tekee vanhasta työpöydästäsi sähköisen työpöydän. Mutta, jos taas haluat vaihtaa työpöydän sijaintia paikasta A paikkaan B, tällöin tähän asiaan tulee kiinnittää huomiota.

Jos olet puolestaan henkilönä sellainen, ettei sinulla ole kärsivällisyyttä odotella tai olet yliherkkä äänille, tällöin kannattaa kiinnittää huomiota sekä korkeudensäädön nopeuteen että pöydän melutasoon. Hyvä sähköpöytä on ennen kaikkea sellainen, joka istuu nimenomaan sinun käyttötarkoituksiin. Lisäksi laadukkuudella on valtava merkitys kaikin puolin: hyviä esimerkkejä laadukkaista työpöydistä ovat muun muassa Lykke sähköpöytä ja Martela sähköpöytä.

Seuraavassa käymme läpi, lisänä jo edellä mainittuihin huomioitaviin seikkoihin, tärkeimpiä ominaisuuksia, jotka ottaa huomioon sähköistä työpöytää valitessa.

Työpöydän koko ja muoto

Millaiseen tilaan ajattelit sijoittaa sähköpöytäsi? Tähän asiaan tulee ehdottomasti kiinnittää huomiota jo ennen kuin teet lopullisen ostopäätöksen, sillä tarjolla on useita erilaisia kokoja. Lisäksi sinun tehtävänäsi on päättää, soveltuuko sinulle paremmin iso vai pieni sähköpöytä, joka on usein yksijalkainen. Muista kiinnittää huomiota myös pöydän syvyyteen.

Asiaa kannattaa lähestyä myös siltä kantilta, mitä aiot sähköpöydällesi laittaa. Tuleeko pöydälle kenties monta näyttöä, tulostin ja/tai muita laitteita? Ensinnäkin näiden laitteiden on mahduttava työtasolle ja toisekseen työpöydän kansilevyn on kyettävä kannattelemaan niiden paino.

Ja entäs sitten se muoto? Yleisesti ottaen tarjolla olevia vaihtoehtoja on näiltä osin kolme: neliön ja suorakulmion muotoiset mallit, sekä niin sanottu kulmasähköpöytä, joka voidaan sijoittaa nurkkaan.

Korkeussäätö

Oletko sinä sähköpöydän ainoa käyttäjä, vai tuleeko sitä käyttämään kenties useampi eri henkilö? Sähkötyöpöydän korkeussäätö on yksi tärkeimmistä asioista, johon kiinnittää huomiota. Mikäli sinä olet työpöydän ainoa käyttäjä, tällöin sinun tulee huomioida vain omat fyysiset mittasi ja pitää huoli siitä, että pöytälevy yltää suurin piirtein napasi tasolle.

Jos kuitenkin käyttäjiä on enemmän kuin yksi, ja käyttäjät ovat eripituisia, tällöin mahdollisimman laaja-alainen korkeussäätö on ehdottoman iso plussa.

Moottorien määrä

Sähköisiä työpöytiä on olemassa yksi- ja kaksimoottorisia. Mikäli kyseessä on pieni sähköpöytä, tällöin moottoreita on lähtökohtaisesti vain yksi, sillä pöytä on itsessään kevyt ja niin on myös pääsääntöisesti pöydälle asetettava painolasti. Jos pöydän päälle tulee kuitenkin paljon painoa ja kyseessä on ylipäätään isompi työpöytä, tällöin kaksimoottorinen sähköpöytä on parempi vaihtoehto, sillä se jaksaa nostaa painavampia taakkoja.

Se kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kaksimoottoriset sähköpöydät ovat yksimoottorisia vastineitaan hintavampia.

Sähköpöytä: runko ja jalat ovat yhtä kuin vankka rakenne

Työskentelymukavuuden näkökulmasta sähköpöydän vankka rakenne on ensiarvoisen tärkeä asia. Se nimittäin takaa sen, ettei pöytä huoju ja heilu työskennellessäsi.

Vankan rakenteen takaavat ennen kaikkea kaksi asiaa: sähköpöydän runko ja jalat. Kannattaa siis varmistua siitä, että niin runko kuin myös jalat on rakennettu kestävistä materiaaleista, ja samat sanat pätevät myös kansilevyyn. Sähköpöytää valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että se on läpäissyt asianmukaiset vakaus- ja kestävyystestit.

Takuu ja asennus

Yleisesti ottaen hyvä sähköpöytä on myös laadukas ja pitkäikäinen. Samaan aikaan myös laadukkaiden merkkien joukkoon voi mahtua niin sanottuja maanantaikappaleita, jotka eivät kestä niin pitkään kuin odottaisi. Tästä syystä sähköiselle työpöydälle ja sen osille myönnettävä pitkä takuuaika on tärkeä huomioitava seikka.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, että valitsemasi pöytämalli on helppo asentaa, käyttöohjeet ovat selkeät ja mukana tulevat kaikki tarvittavat työkalut. Sähköpöydän kasaaminen voi olla yllättävän aikaavievää puuhaa, joten etsi kasausprosessille mahdollisimman rauhallinen hetki, jossa kiire ei ole läsnä.

Budjetti

Kun olet päättänyt hankkia sähköpöydän ja rakentaa työskentelytilastasi samalla myös seisomatyöpisteen, tällöin ei kannata aivan liikaa säästellä, mitä tulee pöydän hintaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sähköpöydästä joutuisi maksamaan maltaita: esimerkiksi laadukkaat Lykke sähköpöydät liikkuvat noin 250-400 euron välimaastossa – koosta ja ominaisuuksista riippuen.

Vinkki: Sähköpöydän ohella kannattaa panostaa myös jalkoihisi

Sähköpöydän ostajan kannattaa muistaa, että vaikka seisomatyöpiste säästää vartaloasi monilta osin, se lisää rasitusta jaloissasi; tästä syystä onkin tärkeää noudattaa aiemmin mainittua 75-25 jakoa istumisen ja seisomisen välillä – nimenomaan tässä järjestyksessä.

Yhtälaisen tärkeää on panostaa jalkoihisi. Ensinnäkin sinun kannattaa hankkia laadukkaat työkengät, jotka soveltuvat jaloillesi ja tekevät näin ollen seisomatyöskentelystä mahdollisimman mukavaa. Toisekseen myynnissä on erilaisia seisomamattoja, jotka vähentävät jalkojen rasitusta entisestään ja saattavat lisäksi sisältää erilaisia hierovia elementtejä.

Sähköpöytä on siis jo yksinään erinomainen lähtökohta, mutta huolehtiaksesi hyvinvoinnistasi mahdollisimman kokonaisvaltaisesti kannattaa sinun panostaa myös edellä mainittuihin asioihin.

Usein kysytyt kysymykset

Onko sähköpöytä hyvä hankinta?

Sähköinen työpöytä on erinomainen hankinta terveytesi ja yleisen hyvinvointisi näkökulmasta. Oikeanlainen jako istumisen ja seisomisen välillä pienentää riskiä sairastua useisiin vakaviin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabatekseen ja syöpään. Lisäksi tuki- ja liikuntaelimistösi sekä aineenvaihduntasi kiittävät satavarmasti.

Millainen on hyvä sähköpöytä?

Hyvä sähköpöytä vastaa sen käyttäjän tai käyttäjien tarpeisiin. Se on myös valmistettu laadukkaista materiaaleista, läpäissyt tarvittavat testit, melutaso on varsin matala ja tarvittaessa pöytä on esimerkiksi liikuteltava.

Minkä kokoinen sähköpöytä hankkia?

Sinun tulee ensiksi määrittää, millaiseen tilaan uusi sähköpöytä sijoitetaan ja mitä sen päälle tullaan asettamaan. Vasta tämän jälkeen osaat sanoa, minkä kokoinen ja minkä muotoinen sähkötyöpöytä sinun kannattaa hankkia.

Millä korkeudella työpöytä tulee olla seisoessa?

Kun olet vaihtanut istuma-asennon seisoma-asentoon, nosta työpöytä sellaiselle korkeudelle, että itse työtaso on suurin piirtein napasi korkeudella. Tärkeintä on se, että kätesi ja hartiasi ovat mahdollisimman rennossa ja luonnollisessa asennossa, eikä mikään paikka ole jännittyneenä.

Miten paljon työpäivän aikana tulisi seistä?

Istuma- ja seisomatyön välillä pätee tietty ajallinen lainalaisuus. Mikäli teet esimerkiksi kahdeksan tunnin mittaisen työpäivän, tällöin sinun tulisi tehdä seisaaltaan töitä kahden tunnin ajan; jokaista tuntia kohden sinun tulisi seistä 15 minuuttia, ja nimenomaan 45-15-minuuttia jakoa noudattaen.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.