Millainen on hyvä kevyttakka, ja miten sellaisen löytää?

Viimeksi päivitetty: 22.12.2022

Unelmoitko sinä liekkien valvomisesta takkatulen ääressä, ja totta kai takan mukanaan tuomasta lämmöstä, mutta perinteisen takan asentaminen ei ole mahdollista? Ei hätää, sillä tässä tapauksessa tilanteen pelastaa kevyttakka. Tällöin esimerkiksi lattiaa ei tarvitse vahvistaa, tai ylipäätään lähteä niihin remonttitalkoisiin. Ja mikä parasta, toisin kuin kiinteän takan kohdalla, tällainen valmistakka mahdollistaa myös sijainnin vaihtamisen. Tokikaan vaivatonta tuo siirtäminen ei ole, sillä myös valmistakka painaa yleisesti ottaen 100-300 kiloa.

Mutta millainen sitten on hyvä kevyttakka, ja miten sellaisen löytää? Aivan ensimmäisenä on syytä tarkentaa, että kevyttakkoja on olemassa keskenään hyvin erilaisia, etenkin toimintaperiaatteiltaan. Tästä syystä lähdimme rakentamaan tämän oppaan, joka tulee auttamaan sinua valmistakan hankinnassa ja hahmottamaan myös käyttötarpeitasi.

Erilaiset valmistakat: millaisia vaihtoehtoja on tarjolla?

Mikäli olet rakennuttanut omakotitalon, mutta takka jäi asentamatta, tai olet ostanut takattoman rivitaloasunnon, tällöin valmistakka on erinomainen vaihtoehto; valmistakat viedään jo tehtaalla siihen pisteeseen, ettei asennustyö kotona vie juurikaan aikaa. Kaiken lisäksi kevyttakka on myös sisustuselementti, joka tuo myös estetiikkaa kotiisi.

Kuten aiemmin tässä tekstissä todettua, valmistakkoja on olemassa keskenään hyvin erilaisia, ja sinun käyttötarpeesi määrittävät sen, mikä on paras vaihtoehto juuri sinulle. Tarjolla on esimerkiksi varaava ja puolivaraava valmistakka, minkä lisäksi niihin voi liittyä muun muassa ruoanlaittoon liittyviä elementtejä. Syöksytään siis sen pidemmittä puheitta erilaisten kevyttakkojen ihmeelliseen maailmaan.

Kiertoilmatakka

Koetko, että takkatuli on juuri se sisustuselementti, jota kaipaat kotiisi, tai haluat vain yksinkertaisesti toissijaisen lämpöä tuottavan elementin? Kenties haluat molemmat niin sanotusti samassa paketissa? Tällöin kiertoilmatakka on erinomainen vaihtoehto. Kuten jo nimi annattaa ymmärtää, se kierrättää lämpöä mukavasti ja tasaisesti eri puolille lämmitettävää kohdetta.

Vaihtoehtoja on olemassa mitä erilaisimpia, joten voimme käytännössä ottaen vannoa, että löydät juuri sen sinun silmääsi miellyttävän kiertoilmatakan. Mikäli pidät esimerkiksi mahdollisimman lasisesta toteutuksesta, tai vaihtoehtoisesti vaikkapa graniittinen valmistakka hivelee silmää, molempia on ehdottomasti tarjolla.

Varaava valmistakka ja puolivaraava kevyttakka

Jos hankintalistalla on varaava valmistakka, tällöin takan paino vaikuttaa isoilta osin sen varaavuuteen. Jos siis ostat esimerkiksi 100 kiloa painavan valmistakan, se varaa lämpöä huonommin kuin vaikkapa 300 kiloa painava kilpakumppani. Toki myös varaavuutta voidaan lisätä molemmissa tapauksissa pienillä vippaskonsteilla. Valmistakkaan voidaan nimittäin lisätä kiviä tai betonimassaa, mitkä tekevät siitä painavamman ja paremmin lämpöä varaavan.

Puolivaraava kevyttakka sijoittuu puolestaan varaavan valmistakan ja kiertoilmatakan välimaastoon, joskin se toimii käytännössä ottaen samalla periaatteella kuin kiertoilmatakka. Se ei takaa samanlaista varauskapasiteettia kuin varaava valmistakka, mutta se sisältää samoja elementtejä – aivan, kuten kiertoilmatakan kanssa. Puolivaraava kevyttakka eroaa kiertoilmatakasta siinä, että se lämmittää matkallaan varauselementit, mutta se kierrättää kiertoilmatakan tavoin lämpöisen ilman eri puolille huonetta.

Valmistakka keittolevyllä

Kotiolosuhteissa valmistakka keittolevyllä ei ole välttämättä tarpeellinen vaihtoehto, joskin toki se voi olla sitä myös omassa talossasi tai asunnossasi; kuten todettua, sinä olet se tärkein määrittävä tekijä. Mutta ennen kaikkea tällainen keittolevyllä varustettu valmistakka voi olla kertakaikkisen erinomainen vastaus ongelmiin esimerkiksi mökillä. Kokkailu onnistuu nimittäin erittäin kätevästi valmistakan päällä, joten ei muuta kuin perunat kattilaan ja vesi kiehumaan!

Kun olet päättänyt, että kaupasta lähtee mukaan keittolevyn omaava valmistakka, kannattaa ehdottomasti varmistaa, miten kuumaksi takan päällä oleva valurauta- tai metallikansi lämpenee. Mikäli lämpötila nousee korkeintaan 100 lämpöasteeseen, tällöin kyse on lämpölevystä, kun taas keittolevyn kohdalla lämpötila nousee useisiin satoihin asteisiin.

Takka keittolevyllä on saatavissa myös kiertoilmatakan ja kamiinan muodossa.

Valmistakka uunilla

Valmistakka uunilla on erittäin monipuolinen valinta. Sen ansiosta käyttäjä pääsee nimittäin nauttimaan sekä takkatulen lämmöstä että myös kokkausmahdollisuuksista. Yleisesti ottaen uunilla varustetuista valmistakoista löytyy myös keittolevy eli oikeastaan kaikenlainen ruoanlaitto onnistuu. Tällainen valmistakka luo siis tunnelmaa, mutta käytännöllisyys tulee mukana niin sanotusti samassa paketissa.

Jos siis et ole hakemassa pelkästään mukavaa lämmittävää sisustuselementtiä eli toisin sanoen näyttävää illanviettoa takkatulen ääressä, vaan haluat myös uuden tavan valmistaa ruokaa, tällöin valmistakka uunilla on loistava valinta. Se sopii niin kotiin kuin mökille; jälkimmäisessä se on useimmiten vielä tarpeellisempi, kotitalouksissa, kun on yleisesti ottaen jo valmiiksi hella.

Mitä valmistakka maksaa?

Valmistakan hinta riippuu käytännössä ottaen täysin siitä, millaisista valmistakoista olet kiinnostunut eli niistä omista tarpeistasi. Parhaassa tapauksessa hyvin yksinkertainen valmistakka irtoaa vain reippaalla muutamalla sadalla eurolla, mutta luonnollisesti sellaisen hankintaan voi käyttää myös tuhansia euroja.

Valmistakka keittolevyllä ei ole käytännössä ottaen sen kalliimpi kuin kevyttakka ilman sitä; toki tässä kannattaa jälleen muistaa tarkastaa, onko kyseessä lämpölevy vai keittolevy – se voi vaikuttaa myös hintaan. Valmistakka uunilla menee puolestaan hintatasoltaan yleisesti ottaen 1 000 euron toiselle puolen.

Kiertoilmalla varustettu kamiina voi niin ikään irrota edellä mainitulla reippaalla parilla sadalla eurolla, mutta tällöin ei puhuta takasta, vaan kamiinasta. Jos siis tavoitteena on löytää nimenomaan kiertoilmatakka, tällöin edullisimmillaan sellaisen voi löytää noin 700-800 eurolla. Varaava kevyttakka saattaa puolestaan olla hintavampi kuin puolivaraava kevyttakka.

Valmistakka asennettuna nostaa hintaa

Vaikka kevyttakka on huomattavasti helpompi asentaa kuin niin sanottu perinteinen takka, eikä se useinkaan vaadi kevyen painonsa vuoksi esimerkiksi lattian vahvistusta, asennustyöhön tarvitaan ammattilainen; onhan kyseessä tulisija siinä, missä sen perinteisenkin takan kohdalla, mikä vaatii esimerkiksi hormin ellei puhuta sähkötakan kaltaisesta puhtaasta sisustuselementistä. Kun siis olet hankkimassa valmistakkaa ja mietit millaisella budjetilla olet lähdössä liikenteeseen, tulee budjettiin varata tilaa myös asennustyölle.

Vaan, miten paljon valmistakka asennettuna sitten nostaa oikein hintaa? Mikäli varaat asennustyön siinä vaiheessa, kun olet ostamassa kevyttakkaa, tällöin hinnassa on liikkumavaraa enemmän – onhan kyse kokonaispaketista. Tietenkin kaikki riippuu myös kauppakumppanista, mutta asennustyöhön tulee varata kuitenkin vähintään noin 500 euroa. Onneksi asennustyö on valmistakkojen kohdalla varsin nopeaa eli homma hoituu käytännössä ottaen aina päivässä.

Yhteenveto: kevyttakka vs perinteinen takka

Kun olet ostamassa takkaa, sinun tulee aivan ensimmäisenä kertoa itsellesi, millaiseen käyttötarkoitukseen olet sellaista ostamassa. Onko ajatuksena tuoda taloon, asuntoosi, tai mökille ylimääräinen lämmönlähde vai enemmänkin vain uusi sisustuselementti, koska viihdyt tulen äärellä? Toki kyse voi olla molemmista, mutta kaikkein tärkeintä on hahmottaa, mikä on se ensisijainen tarkoitus takan hankinnalle.

Kun sitten asetetaan kevyttakka vaakakuppiin niin sanotun perinteisen takan kanssa, suurin ero tulee ehdottomasti hinnassa. Siinä, missä niin sanottu perinteinen takka on hinnaltaan käytännössä ottaen tuhansia euroja, kevyttakka voi irrota muutamalla sadalla eurolla. Kevyttakkojen kohdalla budjetti on paljon matalampi myös asennustöiden näkökulmasta. Kun ostetaan esimerkiksi 1 500 kiloa painava perinteinen takka, tällöin lattiaa tulee mitä todennäköisimmin vahvistaa; 100-300 kiloa painavan valmistakan kohdalla tätä tuskin tarvitaan.

Siinä, missä perinteinen takka puolestaan erottuu edukseen, liittyy esimerkiksi sen varaavuuteen ja sitä kautta säästöihin lämmityskuluissa. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, hieman viivat suoraksi piirtäen, että mitä painavampi takka, sitä varaavampi se on. Kevyttakkoihin voidaan toki tuoda lisää painoa kivillä ja/tai betonimassalla, mutta silti painoluokka on aivan eri kuin 1 500 kiloa painavassa perinteisessä takassa; kun siis tuli sammuu, lämpö säilyy sitä pidempään, mitä enemmän takka kykenee varaamaan lämpöä.

Yleisesti ottaen näiden massiivisempien ja kevyttakkojen kohderyhmät ovatkin usein erilaiset. Massiivisempi takka kannattaa käytännössä ottaen asentaa esimerkiksi talon rakennusvaiheessa, kun taas jälkiasennusten kohdalla kevyttakat ovat suosittuja niiden helppouden vuoksi.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.