Miten löytää paras halkomakone omiin tarpeisiin?

Viimeksi päivitetty: 1.4.2023

Paras halkomakone (tunnetaan myös nimellä klapikone tai klapisirkkeli) sinulle riippuu täysin tarpeistasi; kuinka usein käytät sitä, kuinka paljon puita sinun täytyy pilkkoa ja kuinka suuria pilkottavat pöllit ovat.

SISÄLLYSLUETTELO:

  • Halkomakone – miten valitsen parhaan?
  • Pystymallinen halkomakone vs. vaakamallinen halkomakone
  • Yhteenveto: mikä on paras halkomakone?

Turvalliset ja helppokäyttöiset

Klapikone Fornorth 5T
  • Klapikone Fornorth 5T

  • Helppokäyttöinen ja turvallinen
  • Kaksiosainen vauhtipyörä
  • Max halon pituus / halkaisija: 40 cm / 28 cm
  • Katso  
Klapikone Fornorth 6T
  • Klapikone Fornorth 6T

  • Helppokäyttöinen ja turvallinen
  • Halkaisuaika: 2 sekuntia
  • Max halon pituus / halkaisija: 52 cm / 25 cm
  • Katso  
Klapikone Fornorth 7T
  • Klapikone Fornorth 7T

  • Helppokäyttöinen ja turvallinen
  • Halkaisuaika: 2 sekuntia
  • Max halon pituus / halkaisija: 52 cm / 30 cm
  • Katso  
Klapikone Fornorth 8T
  • Klapikone Fornorth 8T

  • Helppokäyttöinen ja turvallinen
  • Kaksiosainen vauhtipyörä
  • Max halon pituus / halkaisija: 52 cm / 35 cm
  • Katso  

Halkomakone – miten valitsen parhaan?

Parhaan halkomakoneen löytäminen vaatii sen, että mietit tarkkaan omaa käyttötarkoitusta:

  • Kuinka suuria klapeja sinun tulee pilkkoa koneella?
  • Kuinka paljon klapeja sinun tulee pilkkoa?
  • Mihin tulet sijoittamaan koneen?
  • Käytätkö konetta omaan tarpeeseen vai tuleeko se ammattikäyttöön?

Miksi hankkia halkomakone?

Tarvitset polttopuita. Sinulla on käytännössä ottaen kolme vaihtoehtoa: voit ostaa polttopuut valmiiksi sopivan kokoisina klapeina, hakata pöllit sopivaan kokoon kirveellä tai hankkia klapikoneen ja pilkkoa pöllit sen avulla.

Suurin syy halkomakoneen hankintaan on se, että kone helpottaa työtäsi ja samalla sinä säästät aikaa. Verrattuna esimerkiksi kirveen käyttöön, halkomakone ei vaadi lainkaan fyysistä rasitusta, jotta klapeja syntyy. Näin ollen pihahalkomakone on erinomainen vaihtoehto myös erilaisista terveysongelmista kärsiville, sillä kone hoitaa puolestasi isoilta osin sen kaiken fyysisen kuorman; ainoastaan klapien kasaaminen ja siirtely käy myös oman fysiikan päälle.

Puiden pilkkominen sujuu myös nopeammin kun käytät halkomakonetta. Tämä tarkoittaa, että sinulle jää enemmän aikaa muuhun tekemiseen. Sen sijaan, että vietät vaikkapa mökille päästessäsi tuntikaupalla aikaa polttopuiden pilkkomiseen kirveellä, voit ottaa rennosti – ainakin siihen on enemmän aikaa.

Paras klapikone kotikäyttöön

Kotikäyttöön kannattaa hankkia pieni, näppärä ja suhteellisen kevyt klapikone, jota voit liikutella vaivattomasti paikasta toiseen, tarpeen mukaan. Kotikäytössä polttopuiden pilkkominen keskittyy yleisesti ottaen sauna-, takka- ja ruoanlaittopuihin; pilkkomismäärät ovat siis sen verran pieniä, että harvemmin puhtaasti kuluttajan asemassa sitä tarvitsee mitään supertehokasta halkomakonetta.

Yksi tärkeä asia, joka kannattaa pitää mielessä, on tämä: polttomoottorilla varustettua klapikonetta et voit käyttää suljetussa tilassa, esimerkiksi autotallissa. Jos siis haluat hoitaa työskentelyn sisätiloissa, tällöin kannattaa miettiä sähkökäyttöisen klapikoneen hankintaa. Oma lukunsa ovat sitten traktorikäyttöiset klapikoneet, jotka siis edellyttävät sitä, että sinulla on joko oma traktori tai mahdollisuus lainata sellaista.

Paras klapikone ammattikäyttöön

Kun puhutaan kotikäytön sijaan ammattikäytöstä, tällöin kyseessä ovat hieman eri kaliiperin koneet; kannattaa huomioida, että tämä näkyy myös hintatasossa. Ammattikäyttöön tarvitset suurehkon ja tehokkaan klapikoneen, jolla voit nopeasti pilkkoa suuria määriä klapeja ja tarvittaessa halkoa isojakin puita. Ammattikäytössä koneen tehokkuuden tulee toisin sanoen olla aivan eri luokkaa kuin esimerkiksi koti- tai mökkikäytössä.

Yksi vaihtoehto on lähteä liikkelle niin sanottuun puoliammattilaiskäyttöön soveltuvasta keskikokoisesta klapikoneesta. Ennen ostopäätöstä kannattaa kuitenkin selvittää klapikoneen jälleenmyyntiarvo. Miksi? Mikäli pilkkomismäärissä on potentiaalia tapahtua kasvua tulevaisuudessa eli bisnes saattaa laajentua, hyvän jälleenmyyntiarvon omaavan halkomakoneen vaihtaminen isompaan on luonnollisesti vaivattomampaa. Toki täydessä ammattikäytössä saattaa olla tarpeen omistaa useita erikokoisia klapikoneita, sillä se saattaa lisätä tuottavuutta. Aivan, kuten siis kotikäytössä, myös ammattikäytössä niiden omien käyttötarpeiden tunnistaminen on äärimmäisen tärkeää.

Paras klapikone mökille

Mikäli pilkot puita vain mukavissa sääolosuhteissa, tällöin pilkkominen polttomoottorilla varustetulla koneella onnistuu paikassa kuin paikassa. Mikäli kuitenkin puita täytyy pilkkoa enemmän tai vähemmän ympäri vuoden, tällöin kannattaa varata koneelle edes hieman suojaisampi paikka.

Toki tässä pätevät samat sanat kuin kotikäytössä: paras klapikone mökille saattaa olla sama kuin kotiin. Toisin sanoen, polttomoottorilla varustettu halkomakone ei ole ainoa vaihtoehto, vaan tarjolla on myös sähköisiä ja hydraulisia vaihtoehtoja; sähkökäyttöisen koneen käyttäminen mökillä edellyttää kuitenkin verkkovirtaa eli mikäli mökille ei tule sähköä, tällöin vaihtoehdot vähenevät (vinkki: hanki mökkikäyttöön sopiva aggregaatti).

Paras giljotiini-klapikone

Giljotiini-klapikone ei ole välttämättä ammattikäyttöön se paras mahdollinen vaihtoehto. Syy tälle on varsin yksinkertainen: niin hullulta kuin se kuulostaakin, onhan kyse poltettavasta puusta, työn jälki saattaa olla rosoista. Tällöin puu ei ole niin sanotusti myyntikelpoista, ainakaan jokaisessa mahdollisessa tilanteessa – esimerkiksi, kun polttopuut myydään kauppaketjulle, joka jälleenmyy puut.

Sen sijaan omaan käyttöön giljotiini-klapikone on erinomainen vaihtoehto, sillä se on äärimmäisen nopea työssään. Jos siis giljotiini-koneen käytöstä seuraava normaalia suurempi roskamäärä ja hieman rosoisempi jälki ei haittaa, tällöin kannattaa ehdottomasti miettiä tätä vaihtoehtoa.

Pikahalkomakone tarjoaa nimensä mukaisesti nopeutta

Mitä kirjaimellisesti tarkoittaa pikahalkomakone, ja miten se eroaa siitä niin sanotusta perinteisestä klapikoneesta? Arvasit aivan oikein: kaikkein suurin ero tulee nopeudessa. Pikahalkomakoneet ovat yleisesti ottaen moninkertaisesti nopeampia kuin vaikkapa hydrauliset klapikoneet. Eikä laadukkailla pikahalkomakoneilla ole myöskään ongelmia hieman isompien pöllien pilkkomisessa, joten näiltäkin osin kyseessä on enemmän kuin potentiaalinen vaihtoehto.

Pikahalkomakoneen tehokkuus eli toisin sanoen vauhti perustuu sen toimintaperiaatteisiin ja tekniikkaan. Se saa voimansa vauhtipyörästä, tai paremminkin sanottuna vauhtipyöristä, sähkömoottoriin yhdistettynä. Näin ollen pöllin halkaisu tapahtuu nopeasti ja sitä aiemmin tässä tekstissä mainittua ylimääräistä aikaa jää vieläkin enemmän.

Pystymallinen halkomakone vs. vaakamallinen halkomakone

Halkomakoneista puhuttaessa, ne voidaan yleisellä tasolla jakaa kahteen kategoriaan, ennen kaikkea yksityiskäyttöön tulevien halkomakoneiden osalta: pystymallisiin halkomakoneisiin ja vaakamallisiin halkomakoneisiin. Työn lopputuloksen suhteen näillä kahdella eri mallilla ei ole juurikaan eroavaisuuksia, vaan kyse on enemmänkin makuasioista.

Jos asiaa tarkastellaan ergonomisemman työasennon näkökulmasta, tällöin vaakamallisissa halkomakoneissa on yleisesti ottaen optimaalisempi työskentelykorkeus. Tämä johtuu siitä, että vaakamallin halkomakoneet ovat useimmissa tapauksissa jalallisia, jolloin myös korkeus on useimmissa tapauksissa optimaalisempi. Samaan aikaan pystymallisten koneiden käyttäminen on kuitenkin yksinkertaisempaa siinä mielessä, ettei niiden ympäri tarvitse liikuskella samoissa määrin kuin vaakamallisten. Se kannattaa kuitenkin huomioida, että pääsääntöisesti pystymallisten halkomakoneiden siirtely on haasteellisempaa, sillä ne ovat lähtökohtaisesti painavampia.

Pystymallinen halkomakone ja vaakamallinen halkomakone eroavat toisistaan itse asiassa melko isosti, mitä tulee itse toimintaperiaatteisiin. Nämä erot perustuvat ennen kaikkea kelkan ja halkaisukiilan liikkeisiin. Pystymallinen klapikone toimii ikään kuin kirves, painaen puun halki ylhäältä alaspäin; käyttäjä voi vaikuttaa tähän esimerkiksi omaa painoaan apunaan käyttäen (muista turvallisuus). Vaakamallinen klapikone puolestaan toimii työntäen puun kelkalla halkaisukiilaan.

Yhteenveto: mikä on paras halkomakone?

Vanha suomalainen sanonta kuuluu: kauneus on katsojan silmässä. Kun puhutaan halkomakoneista, ja tavoitteena on saada vastaus kysymykseen “mikä on paras halkomakone?”, tuo suomalainen sanonta osuu ja uppoaa. Oli sitten kyse mistä tahansa käyttötavarasta, vain sinä itse osaat vastata edellä olevaan kysymykseen. Miksi? Koska vain sinä tiedät omat käyttötarpeesi ja juuri nämä yksilölliset käyttötarpeet määrittävät sen, mikä on paras klapikone juuri sinulle.

Hyvän klapikoneen tunnistaa ennen kaikkea siitä, että siinä on riittävästi tehoa ja oikeanlaiset ominaisuudet sinun tarpeisiin, kuten oikeanlainen halkaisupituus. Toisin sanoen, klapikoneita on tarjolla eri tehoisina ja myöskin käyttövoimaltaan erilaisina. Myös sillä on merkitystä, millainen keräysalusta koneesta löytyy, sillä se on omiaan joko nopeuttamaan tai hidastamaan puiden pilkkomista.

Parasta.fi listaa vielä tähän loppuun muutaman tärkeän pointin, jotka auttavat ennen kaikkea jokaista kuluttajaa löytämään sen itselle parhaan vastauksen:

  • Pilkotko isoja vai pieniä puita? Jokaisen halkomakoneen kohdalla on määritetty, minkä kokoisten puiden pilkkomiseen ne on tarkoitettu; huomio kannattaa kiinnittää myös käyttövoimaan
  • Siirteletkö klapikonetta kenties kodin ja mökin väliä? Haluatko liikutella konetta pihamaalla ilman lisäkäsiä? Koneen painolla on merkitystä ja kannattaa muistaa, että yleisesti ottaen pystymallinen halkomakone on vaakamallista painavampi
  • Myytkö polttopuita vai tulevatko ne puhtaasti omaan käyttöösi? Mikäli vastauksesi on jälkimmäinen, tällöin esimerkiksi nopeudestaan ja hieman rosoisemmasta työnjäljestä tunnettu giljotiini-klapikone on potentiaalinen vaihtoehto
  • Löytyykö sinulta traktori? Tällöin kannattaa ehdottomasti ottaa harkintaan myös traktorikäyttöinen klapikone
  • Onko nopeus sinulle kaiken A ja O? Mikäli haluat päästä rentoutumaan vieläkin nopeammin, ja minimoida ajan klapikoneen äärellä, tällöin pikahalkomakone saattaa olla se paras valinta juuri sinulle
  • Haluatko mahdollisesti pilkkoa puita klapikoneella myös sisätiloissa, kuten autotallissa? Tällöin sähkökäyttöinen halkomakone tai hydraulinen klapikone ovat ne järkevät vaihtoehdot, sillä polttomoottorilla varustettua klapikonetta ei voi sisätiloihin viedä
  • Tuleeko halkomakone ammattikäyttöön? Tällöin puhutaan sitten hieman järeämmistä vehkeistä, jotka hoitavat homman mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti; kannattaa kuitenkin muistaa, että ammattikäytössä kaikkein tehokkain toimintatapa voi olla useamman erikokoisen halkomakoneen käyttäminen työntekoon

Timco -halkomakoneet netistä

Halkomakone Timco HLS12T
  • Halkomakone Timco HLS12T

  • Teho: 12 tonnia
  • Max pituus: 102 cm
  • Polttomoottori
  • Vaakamallinen
  • Katso  
Halkomakone Timco HLS8T
  • Halkomakone Timco HLS8T

  • Teho: 8 tonnia
  • Max pituus: 52 cm
  • Moottori: 230V / 2100W
  • Vaakamallinen
  • Katso  

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.