Millainen on paras biljardipöytä juuri sinun kotiin?

Viimeksi päivitetty: 16.12.2023

Mitä kaikkea sinun tulee ottaa huomioon, että kotiisi tulee nimenomaan juuri sinun käyttötarpeisiin paras biljardipöytä? Mitä kaikkea valintaa tehtäessä tulee ottaa huomioon? Ja, miten biljardipöydästä pidetään huolta?

Näihin kaikkiin edellä mainittuihin kysymyksiin ja moneen muuhun vastaukset tarjoaa tämä Parasta.fi opas.

SISÄLLYSLUETTELO:

  • Miten tunnistaa laadukas biljardipöytä?
  • Biljardipöytä – koko on tärkeä määrittävä tekijä
  • Kannattaako käytetty biljardipöytä hankkia, ja mitä riskejä siihen liittyy?
  • Näin pidät huolta biljardipöydästäsi

Biljardin pelaaminen on äärimmäisen hauskaa, etenkin kaveriporukan kanssa tai perheen kesken. Lisäksi harjoittelu onnistuu myös yksinään, esimerkiksi itseään vastaan pelaamalla tai puhtaasti lyöntejä harjoitellen.

Kenties parasta biljardissa on kuitenkin se, että sen testaamisen tiellä on äärimmäisen matala kynnys. Mitä todennäköisimmin jokaisesta kaupungista ja paikkakunnalta Suomesta löytyy paikka, josta löytyy biljardipöytä. Siellä valmiina odottavat niin pöytä, pallot kuin myös mailakin ja pelaaminen maksaa joitain euroja.

Jos sitten se biljardikärpänen puraisee oikein kunnolla, tällöin oma biljardipöytä kotiin nousee äkkiä mieleen. Ja mikäli haluat aloittaa biljardin harrastamisen myös kilpailujen muodossa, paikalliset biljardisalit- ja kerhot järjestävät turnauksia ja kilpailuja. Tämän lisäksi voit toki mennä vielä asteen verran pidemmälle eli hieman vakavampimielisiin kilpailuihin.

Miten tunnistaa laadukas biljardipöytä?

Kun hankintalistalla on biljardipöytä, luonnollisesti käytettävissä olevalla budjetilla on äärimmäisen suuri vaikutus siihen miten laadukkaan pöydän ostaminen on juuri sinulle mahdollista. Samaan aikaan voimme kuitenkin jokaisen helpotukseksi huokaista, että myös edullisilla hinnoilla löytää päteviä pöytiä kotikäyttöön ja nimenomaan harrasteluun.

Mutta mistä ominaisuuksista laadukas biljardipöytä on sitten tunnistettavissa? Seuraavassa käymme läpi asiat, joihin kiinnittää huomiota laadullisia määreitä miettiessä.

Pelialusta ja verka

Kun puhutaan biljardipöydän pelialustasta, tällöin kyse ei ole pöydän viimeistelevästä kankaasta eli verkasta. Sen sijaan kyse on siitä, mitä sieltä verkan alapuolelta löytyy eli konkreettisesti pelialustasta.

Pelialustojen osalta ehdoton ykkönen on kivi. Ei olekaan sattumaa, että se on ylivoimaisesti käytetyin alusta biljardipöydissä ja näin on ollut enemmän tai vähemmän kautta aikain.

Kiven suosio perustuu ennen kaikkea kestävyyteen, sillä se ei ota osumaa mistään pelin tapahtumasta. Lisäksi se takaa parhaan pelituntuman- ja nopeuden, eivätkä ulkoiset tekijät, kuten olosuhteet, vaikuta siihen lainkaan. Kivialustaisista pöytävaihtoehdoista yhtenäinen on hintavampi, mutta parempi kuin useammasta palasta koottu, sillä siinä ei ole epätasaisuutta aiheuttavia saumakohtia.

Edullisempien biljardipöytien pelialustat on usein valmistettu lastulevystä, jolloin ne eivät ole likimainkaan samanlaista kestoa kuin kivi. Se ei ole myöskään alustana yhtä tasainen, se ei kestä kosteutta tai lämpötilan vaihteluita ja se voi vääntyä ajan kuluessa. Joissain tapauksissa pelialusta voi olla valmistettu jopa muovista.

Mitä sitten tulee itsessään verkaan, se voidaan valmistaa niin villasta, synteettisesta kuidusta kuin myös niiden sekoituksesta.

Nykyisin suositaan synteettista kuitua, koska se on pelialustana nopein, kestävin ja helppohoitoisin. Sen värinkesto ja kyky kestää kulutusta ovat ehdotonta A-luokkaa. Villa on puolestaan pehmeämpi vaihtoehto, mutta hitaampi, hankalahoitoisempi ja se kuluu nopeammin. Näiden kahden valmistusmateriaalin sekoitus tuo puolestaan esille parhaita ja huonoimpia puolia molemmista.

Pöydän valmistusmateriaali

Paino on hyvin selvä indikaattori siitä, miten laadukas pöytä on kyseessä: mitä painavampi pöytä, sitä todennäköisimmin se on valmistettu laadukkaista materiaaleista ja on siten myös kestävä.

Kyse ei ole kuitenkaan vain kestävyydestä, vaan myös siitä, että laadukkailla materiaaleilla myös pöydän rakenne on ideaali. Se puolestaan on omiaan johtamaan varsin vaivattomaan veran vaihtoon; se, kun tulee kuitenkin vaihtaa biljardipöydässä kaikkein useimmin.

Laadukkaassa pöydässä sen kantavat rakenteet on valmistettu pääsääntöisesti joko MDF:stä tai jalopuusta, sillä ne ovat kestäviä. MDF on siinä mielessä parempi valinta, koska siihen tulevat osumat eivät näy likimainkaan yhtä herkästi kuin ulkoisesti näyttävämmissä jalopuurakenteissa. Halvempien pöytien rakenne perustuu puolestaan usein lastulevyyn.

Pöydän reunavallit

Kun puhutaan biljardipöydän reunavalleista, laadukkaat sellaiset on valmistettu järjestään kumista.

Itsestään vallien taustamateriaalin tulisi olla massiivipuuta tai vaihtoehtoisesti vaneria. Tämä takaa muun muassa sen, että ne ovat helposti irroitettavissa, kun tarve siihen tulee.

Pintamateriaalit

Laadukkaan biljardipöydän pintamateriaali ei ole välttämättä valmistettu suoranaisesti puusta. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että lakatut puumateriaalit ovat äärimmäisen helposti naarmuuntuvia jo vähemmässäkin käytössä.

Etenkin kovassa käytössä paras biljardipöytä on pinnaltaan laminoitu. Laminoitu MDF onkin äärimmäisen suosittu, sillä se on kesto-ominaisuuksiltaan ehdoton ykkönen – käytöstä riippumatta.

Pallokorit- ja kourut

Pallokorien- ja kourujen välillä tapahtuvalla valinnalla on kaikkein vähiten painoarvoa biljardipöytää valitessa. Miksi? Koska sillä ei ole varsinaisesti minkäänlaista vaikutusta itse peliin – toisin kuin muilla edellä esitellyillä ominaisuuksilla.

Sen sijaan kyse on mukavuudesta.

Kun biljardipöydässä on pallokorit, tällöin pelin päättyessä tai käsipallon kohdalla pelaajan tulee itse hakea biljardipallo(t) korista. Jos taas pöytä on varustettu kouruilla, tällöin pallot päätyvät kouruja pitkin pöydän toiseen päätyyn.

Biljardipöytä – koko on tärkeä määrittävä tekijä

Minkälaiseen tilaan biljardipöytä tulee? Onko pöydän ympärillä laajasti tilaa pelaamiseen vai onko tilaa vähemmän?

Koko on hyvinkin voimakkaasti ohjaava tekijä, kun hankitaan biljardipöytä kotiin. Mikäli tilaa on rajattomasti, tällöin sinulla on vapaus valita minkä kokoinen pöytä tahansa. Kovinkaan usein näin ei kuitenkaan ole, joten saattaa olla, ettei se kaikkein suurin tai painavin pöytä ole se paras biljardipöytä sinulle.

Biljardipöydät mitataan jaloissa ja yleisimmät koot ovat seuraavat:

  • Biljardipöytä 6 jalkaa
  • Biljardipöytä 7 jalkaa
  • Biljardipöytä 8 jalkaa
  • Biljardipöytä 9 jalkaa

Painoltaan biljardipöydät liikkuvat puolestaan kotikäyttöisten pöytien kohdalla pääasiassa 90-150 kilon välimaastossa. Mikäli ostoslistalla on kuitenkin ammattilaispöytä, tällöin mennään jopa 500 kiloon.

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan todeta, että biljardipöytä pieni -mallisena istuu aloittelijoille ja harrastelijoille, joille kyse on enemmän hauskanpidosta. Suuremmat pöydät ovat puolestaan kokeneemmille pelaajille, joille pelaaminen on totisempaa – tai puhtaasti biljardifanaatikoille, joilla on budjettia ja tilaa kotona.

Mini biljardipöytä on puolestaan hyvä lasten biljardipöytä tai vaihtoehtoisesti eräänlainen sisustuselementti, jota voidaan käyttää myös pikkupelailuun aina silloin tällöin, esimerkiksi niin sanottuihin miesluoliin.

Mikäli tilaa on niin rajallisesti, ettei biljardipöydälle ole erillistä sijoituspaikkaa ja sitä ei voi myöskään jättää keskelle lattiaa, tällöin kokoontaitettava biljardipöytä on oikeastaan ainoa vaihtoehto. Taitettava biljardipöytä on nimittäin siitä hyvä, ettei se voi tilaa ja sille löytyy monta potentiaalista säilytyspaikkaa.

Toki yksi vaihtoehto on monitoimipöytä, jota voidaan periaatteessa käyttää myös tavallisena pöytänä.

Sitten erikseen löytyvät vielä myös biljardipöytä ulkokäyttöön, joka on sitten monilta osin – aina säädettävistä jaloista lähtien – täysin oma lukunsa.

Tässä muutamia hyviä vaihtoehtoja, joiden hankintaa harkita eri kokoluokkien osalta:

Edellä mainittujen mallien kohdalla biljardipöytä hinta pyörii noin 100 ja 1 300 euron välimaastossa.

Hahmottaaksesi millaisen biljardipöytä mitat ovat oikeat sinulle, lisää valitsemasi biljardipöydän leveyteen sekä pituuteen biljardikepin pituus kahteen kertaan. Muista, että mitä lyhyempi biljardimaila sinulla on käytössäsi, sitä vähemmän tarvitset tilaa itsessään pöydän ulkopuolelle.

Muista ottaan tilaa miettiessä huomioon myös yli 80-senttiset työkalut, sillä ne saattavat tulla biljardin pelaamisen tielle.

Kannattaako käytetty biljardipöytä hankkia, ja mitä riskejä siihen liittyy?

Kuten käytetty jo itsessään sanana kertoo, kyseessä on käytetty biljardipöytä, jolloin se ei ole ikinä uudenveroinen – ellei sitä sitten ole käytetty ikinä. Toki tällaisessakin tilanteessa sitä on esimerkiksi saatettu säilöä tavalla, joka vaikuttaa sen kuntoon, tai sitä ei ole pidetty esimerkiksi siistinä.

Käytännössä ottaen voitaneen sanoa, että ensisijaisesti kannattaa hankkia uusi biljardipöytä silloin, kun vaatimustaso pöydän suhteen ei ole pilvissä. Jos taas tavoitteena on löytää nimenomaan ammattilaispöytä, ja budjetti ei ole rajaton, tällöin käytetyt biljardipöydät ovat hyvä vaihtoehto.

Jos päädyt ostamaan käytetyn biljardipöydän, tällöin se tulisi lähtökohtaisesti aina päästä tarkastamaan ja testaamaan fyysisesti. Muutoin et voi olla varma sen kunnosta ja mahdollisista vioista. Vanha suomalainen sanonta “älä osta sikaa säkissä” pätee erityisesti käytettyjen biljardipöytien kohdalla.

Näin pidät huolta biljardipöydästäsi

Kun olet sitten löytänyt itsellesi uuden silmäterän biljardipöydän muodossa, kyseessä on kuitenkin sen kokoluokan investointi, vaikka siinä ei menekään pankkitili rikki, että siitä kannattaa pitää aidosti huolta.

Miksi? Koska huolellinen ylläpito takaa sen, että pöydän elinkaari on merkittävästi pidempi kuin ilman pöydästä huolehtimista.

Voit pitää huolta pöydästä keskittymällä siihen, että pöytä on puhdas: imuroi tai pyyhi verka nihkeällä mikrokuituliinalla (varo liiallista kosteutta). Verkakangas itsessään kannattaa vaihtaa, käytöstä riippuen, 1-3 vuoden välein. Pyyhi muut pinnat aineilla, jotka eivät aiheuta vahinkoja pinnoille.

Älä myöskään koskaan käytä pöytää mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin itse biljardin pelaamiseen. Esimerkiksi erilaisten painavampien tai lämpötilaltaan lämpöisten tavaroiden tilapäinenkin säilöminen saattaa aiheuttaa vahinkoa – etenkin edullisempien mallien kohdalla.

Mitä sitten tulee vaativampiin pöydän huoltoihin, tällöin kannattaa aina turvautua ammattilaisen apuun.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.