Kiukaan valinta ja kiuasvertailu: huomioi nämä seikat kiuasta valitessa
Paras kiuas juuri sinulle on ehdoton lähtökohta miellyttäville löylyille, oli sitten kyseessä sähkö-, puu- tai hybridikiuas.
Ulkonäköön ja kiukaan ominaisuuksiin liittyvät toiveet, lämmitystapa ja saunan tilavuus, sekä myös itsessään saunatiloissa käytetyt pintamateriaalit vaikuttavat kaikki kiukaan valintaan. On kuitenkin olemassa tiettyjä edellä mainittuja käytäntöön ja puhtaasti matematiikkaan liittyviä nyrkkisääntöjä, joita ei voi sivuuttaa esimerkiksi ulkonäön varjolla.
Tärkeintä on näin ollen löytää sekä käytännöllinen että omaa silmää miellyttävä ratkaisu. Tällöin kiuasvertailu tuottaa oikeanlaisen lopputuloksen: ostoslistalla on se sinulle paras kiuas. Ylipäätään kannattaa lukea huolella tämän oppaamme kaikki vaiheet ja tehdä vasta sitten kiuasvertailu sekä lopullinen kiukaan valinta.
Kiuas – teho
Puhuimme jo edellä siitä, miten saunan tilavuus ja sen myötä kiukaan teho kertovat sinulle millaisen kiukaan voit saunaasi ostaa. Toki mallien, merkkien ja ominaisuuksien kanssa voi pelata, mutta todelliseen tilavuuteen perustuvaa maksimitehokkuutta ei kannata ylittää, sillä tällöin kiuas on yksinkertaisesti liian tehokas; samat sanat pätevät totta kai myös kiukaaseen, jonka tehokkuus on liian alhainen.
Liian alhaisen tehokkuuden omaava kiuas johtaa siihen, että sauna lämpeää hitaasti ja löylyt jäävät varsin vaatimattomiksi. Liian tehokas kiuas johtaa puolestaan siihen, että saunasta tulee liian kuuma ja koska samanaikaisesti kiuaskivet eivät ehdi lämmetä tarpeeksi, löylyt jäävät niin ikään ei-toivotulle-tasolle.
Saunatila ja kiukaan suojaetäisyys
Saunan tilavuus ei heijastu pelkästään kiukaan valintaan niiltä osin, miten tehokas kiuas on oikea ratkaisu, vaan sinun tulee ottaa huomioon myös itsessään kiukaan fyysinen koko ja sen suojaetäisyysvaatimukset.
Kaikille kiukaille on asetettu suoraan valmistajan toimesta suojaetäisyydet – jokaiseen mahdolliseen ilmansuuntaan. Mistään massiivisista eroista näiden suojaetäisyyksien välillä ei puhuta, mutta siitä huolimatta ne voivat olla juuri sinun saunassasi ratkaisevassa roolissa. Yleisesti ottaen puukiukaissa suojaetäisyydet ovat hieman laajemmat kuin sähkökiukaissa, joten voi olla, että esimerkiksi pieni puukiuas ei ole potentiaalinen vaihtoehto, mutta pieni sähkökiuas on.
Nykyisin kiukaita ei asenneta enää niin sanotusti automaattisesti seinään tai seinän läheisyyteen lattialle. Kiuas voi toisin sanoen olla esimerkiksi lauteiden keskellä, mutta oli sitten sijainti mikä tahansa, suojaetäisyyksiä tulee noudattaa. Kannattaa miettiä myös erillisten suojakaiteiden asentamista saunaan, etenkin, jos sitä käyttävät lapset ja/tai vanhukset.
Kiuaskivillä valtava vaikutus löylyihin
Kun puhutaan kiuaskivistä, ennen kivimateriaalin valintaa on huomioitava yksi nyrkkisääntö: oikea kivien määrä. Perinteinen seinään kiinnitettävä pienen saunan sähkökiuas sisältää yleisesti ottaen kiviä noin 25 kilon edestä, kun taas toisissa kiukaissa kivien paino voi ylittää jopa 90 kiloa.
Ja vielä toinen nyrkkisääntö: mitä tilavampi sauna, sitä enemmän kiviä.
Itse kiuaskivien osalta lähtökohta on se, että kivien tulee kestää lämpöä. Tämän jälkeen puheenaiheeksi nousevat kivien laatu ja koko, mitkä vaikuttavat suoraan löylyihin. Seuraavalla muistilistalla pääsee jo hyvin pitkälle, kun teet huomioita kiuaskivien suhteen ja haluat löytää parhaat kiuaskivet:
- Lämmönkestävyys
- Lämmönjohtavuus
- Lämmönvarauskyky
- Koko
- Muotoilu
- Hajuttomuus
Muista myös, että kiuaskivistä tulee pitää huolta eli ne kannattaa vaihtaa säännöllisesti. Mikäli sinulla on paras kiuas, mutta kiuaskivet ovat hajonneet lämmön aiheuttaman kuormituksen seurauksena, tällöin löylyjen taso kärsii merkittävästi.