Millainen on paras sähköpotkulauta? Kenelle sähköpotkulaudat on tarkoitettu?!
Viimeksi päivitetty: 1.1.2023
Onko paras sähköpotkulauta vain moderni lelu lapsille? Ei todellakaan, vaan kyseessä on ajoneuvo. Sähköpotkulaudoista on iloa ihan jokaiselle, työ- tai koulumatkat taittuvat kätevästi ja ne säästävät kaiken lisäksi myös luontoa.
Modernit kulkuvälineet, kuten sähköpotkulauta, ovat muuttamassa maailmaa. Sille on syynsä, että kaupungit panostavat tällaisiin seikkoihin, tarjoten asukkailleen mahdollisuuden käyttää sähköpotkulautoja liikkumiseen. Mutta kannattaako sinun ostaa säköpotkulauta itsellesi, ja jos kannattaa, niin millainen? Parasta.fi on ollut jälleen asialla, ja tällä kertaa me olemme täällä auttamassa juuri sinua löytämään itsellesi sen parhaan sähköpotkulaudan. Oli siis sinulla etsinnässä sähköpotkulauta aikuiselle tai lapselle, voit luottaa meihin.
Viettääkö lapsesi aivan liikaa aikaa sisällä, vaikkapa konsoli- tai tietokonepelejä pelaten? Ajatko sinä itse esimerkiksi muutaman kilometrin mittaisen työmatkan autolla, saastuttaen samalla luontoa maksimaalisella tavalla? Sähköpotkulauta voi olla ratkaisu moniin erilaisiin ongelmiin, ja sellaisena ne tulee nimenomaan nähdä. Joku voi pitää sähköpotkulautaa ensimmäisen ajatuksen tasolla turhanpäiväisenä elektronisena vekottimena, mutta mitä enemmän asiaa miettii, sitä järkevämmältä sellaisen hankinta alkaa itselle kuulostaa; tärkeää onkin tehdä omassa mielessä se erotus, etteivät sähköpotkulaudat ole leluja, vaan ajoneuvoja.
Jos siis haluat esimerkiksi taittaa työ-, koulu- ja/tai kauppamatkat luontoa säästävällä tavalla, sähköpotkulauta on erinomainen vaihtoehto sinulle. Jos haluat tehdä ulos lähtemisestä ja ylipäätään ulkona olemisesta mielekkäämpää lapsillesi, samat sanat pätevät myös tässä suhteessa. Kunhan esimerkiksi työmatkat pysyvät 10-30 kilometrin mittaisina per suunta – maksimimatka riippuu sähköpotkulaudasta – tällöin kyseessä voi olla loistava hankinta kenelle tahansa.
Sähköpotkulautoihin, jotka tunnetaan myös termillä skuutti, liittyy usein myös halu taltioida esimerkiksi videoita omasta skuuttailusta harrastus- tai jopa ammattimielessä. Tämä voi olla niin ikään yksi syy hankkia skuutti, ja silloin kannattaa suorittaa myös action-kameravertailu.
Millaisia sähköpotkulautoja on tarjolla?
Sähköpotkulaudat ovat nykyisin niin suosittuja kapistuksia, että niitä on tarjolla joka lähtöön. Ostajalla on mahdollisuus vaikuttaa muun muassa siihen, miten pitkään yhdellä latauskerralla pystyy ajamaan, millaisiin olosuhteisiin sähköpotkulauta sopii, sähköpotkulaudan maksiminopeuteen, ja moniin muihin seikkoihin. Tämä tarkoitta sitä, että myös hintatasot vaihtelevat eli vaihtoehtoja on tarjolla käytännössä ottaen budjetille kuin budjetille.
Markkinoille ilmestyy tasaiseen tahtiin sähköpotkulautojen valmistajia, ja esimerkiksi monet tunnetut elektroniikan ja teknologian parissa toimivat yhtiöt ovat lähteneet mukaan markkinoille. Ja miksi eivät olisi – onhan kyseessä huimaa vauhtia kasvava markkina.
Sähköpotkulauta lapselle
Mikäli kysyt lapseltasi millaisen sähköpotkulaudan hän haluaa, vauhdin hurma valtaa lähes poikkeuksetta satavarmasti mielen; laudassa on oltava tehoja, sillä on päästävä ajamaan lujaa ja myös akun tulee kestää tällaista kovempaa käyttöä. Myös nuorten kohdalla kannattaa miettiä vakaasti, onko tehokkain ja nopein sähköpotkulauta se järkevin hankinta, mutta pienten lasten kohdalla voimme vastata tähän pohdintaan puolestanne: ei ole.
Edellä mainittu ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kun harkinnassa on sähköpotkulauta lapselle, tällöin katsottaisiin niitä halvimpia mahdollisia vaihtoehtoja. On nimittäin niin, että sähköpotkulauta on ajoneuvo ja tällöin turvallisuus on kaiken A ja O – niillä, kun liikutaan monesti muun liikenteen seassa, kuten esimerkiksi autojen rinnalla. Toki yleisellä tasolla lapsille tarkoitetut laudat ovat edullisempia kuin aikuisten, joten pankkia ei tarvitse rikkoa laadukkaan laudan ostaakseen.
Sähköpotkulauta lapselle saattaa kuulostaa huonolta ajatukselta esimerkiksi liikunnan näkökulmasta, mutta toisaalta hyvä sähköpotkulauta on erinomainen tapa saada lapsi ylipäätään ulkoilmaan ja siten pois neljän seinän sisältä. Parasta lapsille suunnatuissa laudoissa on se, että monissa niistä on erilaisia valoja ja vimpaimia, jotka lisäävät lasten mielenkiintoa niitä kohtaan.
Sähköpotkulauta aikuiselle
Siinä, missä etenkään pienille lapsille ei suositella niitä kaikkein kovinta vauhtia eli 25 km/h kulkevia sähköpotkulautoja, aikuisille ne puolestaan ovat enemmän kuin potentiaalinen vaihtoehto. Totta kai sähköpotkulaudan käyttö vaatii myös aikuisen kohdalla opettelua, mutta pääsääntöisesti aikuiset hahmottavat esimerkiksi potentiaaliset vaaratilanteet lapsia paremmin ja ylipäätään kiinnittävät enemmän huomiota turvallisuuteen.
Kun hankintakohteena on sähköpotkulauta aikuiselle, tällöin katseet kannattaa aivan ensimmäisenä suunnata ajoneuvon maksimipainoon ja samalla myös akun kestävyyteen; vaikka mahtuisit painorajan alle, nyrkkisääntönä pätee se, että mitä raskaampi kuorma, sitä lyhyempi akkukestävyys. Maksimipainon voi halutessaan myös ylittää, mutta rajan ylittyessä laudan ominaisuudet heikkenevät – esimerkiksi turvallisuuden suhteen.
Huomiota kannattaa kiinnittää myös maksimitehoon. 25 kilometrin tuntinopeus voidaan toki saavuttaa esimerkiksi 250W sähköpotkulaudalla, mutta lähtökohtaisesti aikuisille suositellaan vähintään 350W tai 500W moottorilla varustettua sähköpotkulautaa. Maksimaalinen moottoriteho tieliikennekäyttöön tarkoitetuissa sähköpotkulaudoissa on 1000W, ja kun ostettuna on hyvä sähköpotkulauta, tuollaisella teholla ajelee vailla huolta pidempiäkin matkoja. Yleisesti ottaen aikuisille tarkoitetut sähköpotkulaudat takaavat noin 10-30 kilometrin ajomatkan yhdellä latauksella.
Kun lähdet suunnittelemaan sähköpotkulaudan hankintaa, ja tavoitteena on löytää nimenomaan itselle se paras sähköpotkulauta, tällöin ne halvimmat vaihtoehdot kannattaa jättää laskuista ulos; mielekkyys tätä uutta harrastusta tai kulkemismuotoa kohtaan saattaa nimittäin muutoin kadota alta aikayksikön. Mutta millainen sitten on hintataso, kun kyseessä on laadukas ja hyvä sähköpotkulauta?
Pienempien lasten kohdalla laadukkaan sähköpotkulaudan saa yleisesti ottaen noin 200-300 eurolla; parhaassa tapauksessa tarjoushintaisena myös selvästi edullisemmin, kuten esimerkiksi Swoop ESK150 lasten sähköpotkulaudan. Mitä tulee sitten esimerkiksi teini-ikäisiin nuoriin ja aikuisiin, budjetti käytännössä ottaen tuplaantuu. Hintaan vaikuttaa myös se, onko ajatuksissa hankkia nimenomaan malli, jossa pystyy ainoastaan seisoa vai haluaako sitä kenties istuttavan sähköpotkulaudan. Jos valinta osuu jälkimmäiseen, tällöin hinta saattaa nousta – toki jälleen kerran kannattaa muistaa mahdolliset tarjoushinnat.
Tässä oppaamme viimeisessä osiossa me vastaamme teille niihin kaikkein yleisimpiin sähköpotkulautoihin liittyviin kysymyksiin, jotta me voimme auttaa sinua tekemään lopullisen päätöksen: kannattaako ostaa sähköpotkulauta vai ei? Meidän jokaisen tilanne on näet uniikki, ja moni saattaa miettiä esimerkiksi oman elinympäristönsä soveltuvuutta sähkölaudan käyttöön.
Monilla on mielessä myös muita askarruttavia kysymyksiä, joten ei muuta kuin hypätään sen pidemmittä puheitta näiden kysymysten pariin; seuraavassa me tulemme vastaamaan kaikkein yleisimpiin kysymyksiin, joista lähes poikkeuksetta jokainen käy sähköpotkulaudan hankintaa pohtivan mielessä.
Onko sähköpotkulauta ajoneuvo?
Sähköpotkulauta on ajoneuvo ja ne luetaan kuuluviksi kevyiden sähköajoneuvojen luokkaan. Sähköpotkulaudalla ajamiseen ei kuitenkaan tarvita erillistä ajolupaa, vaan kuka tahansa voi lähteä koska tahansa käyttämään sähköpotkulautaa. Sähköpotkulautoihin ei tarvita, eikä niihin ole myöskään mahdollista hankkia, erillistä liikennevakuutusta.
Missä sähköpotkulaudalla saa ajaa?
Liikennesääntöjen osalta sähköpotkulautoihin, jotka kulkevat maksimissaan 16-25 km/h, sovelletaan samoja liikenne- ja väistämissääntöjä kuin polkypyöriin. Ristiriitaisuus tulee kuitenkin alle 15 km/h kulkevien sähköpotkulautojen kohdalla. Sekä Traficom (liikenne- ja viestintävirasto) että Liikenneturva (vapaaehtoisen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö) kertovat, että maksimissaan 15 km/h kulkeva, jalankulkua avustava tai korvaava liikkumisväline, kuuluu jalankulun liikennesääntöjen alaisuuteen, tahoista jälkimmäinen kertoo, että sähköpotkulaudoilla ajaminen jalkakäytävällä on yksiselitteisesti kiellettyä. Lisäksi Traficomin mukaan sähköpotkulautaa voidaan käyttää jalkakäytävällä myös kävelyvauhtia liikuttaessa.
Mikä on paras sähköpotkulauta?
Jos riviin otetaan kymmenen keskenään erilaista ja eri-ikäistä ihmistä, paras sähköpotkulauta saattaa tarkoittaa heistä jokaiselle eri asiaa. Yleisellä tasolla hyvä sähköpotkulauta on kestävä sekä rungoltaan että akun osalta, se on turvallinen ja sillä pääsee kätevästi ja vaivattomasti paikasta A paikkaan B.
Meneekö sähköpotkulauta 40 km/h? Mikä on nopein sähköpotkulauta?
Suomessa sähköpotkulauta saa ainakin teoriassa kulkea yli 25 km/h, mutta tällöin kuvaan astuvat täysin uudet pelisäännöt. Yli 25 km/h kulkeva skuutti nimittäin edellyttää pakollisen liikennevakuutuksen hankintaa; esimerkiksi 45 km/h kulkeva skuutti katsotaan ei-tieliikennekelpoiseksi moottoriajoneuvoksi. Jos siis sähköpotkulautaa lähdetään esimerkiksi virittämään yli 25 km/h kulkevaksi, kiinni jäädessään kuljettajalle on luvassa sakkoja.
Markkinoilta löytyy jopa reippaasti yli 25 km/h kulkevia sähköpotkulautoja. Toistaiseksi ylivoimaisesti nopein koskaan valmistettu sähköpotkulauta on Rion 2RE70 Thrust, jonka huippunopeus on jopa 130 km/h.
Voiko sähköpotkulaudalla ajaa talvella, tai vesisateessa?
Sähköpotkulautoja voidaan käyttää myös talvella eli mikään laki ei estä niiden käyttämistä talviolosuhteissa. Luonnollisesti lumella tai jäällä ajettaessa skuuttien turvallisuus ei ole kuitenkaan samalla tasolla kuin kuivalla säällä. Talvella ajaessa onkin tärkeää pitää huolta suojavarusteiden käytöstä, madaltaa rengaspaineita paremman pidon takaamiseksi, ajaa huomattavasti maltillisemmin ja ottaa huomioon lämpötilan vaikutus akun kestävyyteen; lähtökohtaisesti sähköpotkulautoja ei olla tehty talviajoon.
Mitä tulee sitten puhtaasti vesisadekelissä ajamiseen, tekniikan osalta ei tarvitse olla huolissaan ainakaan IP54-suojattujen sähköpotkulautojen kohdalla, sillä ne on valmistettu kestämään vettä; näin on ainakin märän maantien ja pienten lätäköiden osalta. Tokikaan kaikki sähköpotkulaudat eivät omaa kyseistä suojausta, jolloin niillä ei ainakaan teoriassa tulisi ajaa vesisateella.
Onko sähköpotkulauta vaarallinen?
Yleisesti ottaen hyvä sähköpotkulauta on turvallinen, kunhan sen kanssa käyttäytyy, kuten liikenteessä kuuluu. Samaan aikaan tulee kuitenkin muistaa, että koska sähköpotkulautojen kohdalla puhutaan ajoneuvosta, jolla liikutaan muun liikenteen seassa, onnettomuuksia tapahtuu ja ne voivat johtaa esimerkiksi vakaviin päävammoihin. Tästä syystä järjen käyttö on enemmän kuin suotavaa.
Iso prosenttiosuus sähköpotkulautoihin liittyvistä onnettomuuksista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Sähköpotkulautaa ei saa ajaa humalassa, sillä tällöin syyllistyy pyöräilijän tavoin tankojuopumukseen.
Saako sähköpotkulaudalla ajaa yöllä?
Sähköpotkulaudalla saa ajaa yöllä eli kiellettyä se ei ole. Mutta siinä, missä humalassa ajaminen nostaa merkittävästi onnettomuusriskiä sähköpotkulaudalla ajaessa, myös yöllä ajaminen on yksi faktoreista esimerkiksi ensiapuun päätyvien skuuttaajien kohdalla; toki nämä kaksi vaikuttavaa tekijää kulkevat usein myös käsi kädessä. Kesäaikaan yöllinen liikkuminen sähköpotkulaudalla on melko turvallista, mutta etenkin pimeällä on syytä olla vielä tavallista tarkempana skuuttaillessa.
Saako sähköpotkulaudalla mennä 2 päällä?
Sähköpotkulaudalla ei saa mennä 2 päällä, sillä siinä ei ole matkustajalle tarkoitettua istuinta. Mikäli siis päätät lähteä kuljettamaan kyydissäsi toista henkilöä, tällöin rikot Suomen tieliikennelakia. Jos sähköpotkulaudalla kulkee kaksi henkilöä tai useampi, seurauksena on poliisin määräämä 40 euron liikennevirhemaksu – tosin, joskus rikkeestä voi selvitä huomautuksella.
Saako sähköpotkulaudalla ajaa hiekkatiellä tai maastossa?
Luonnollisestikaan mikään laki tai sääntö ei estä skuuttailua hiekkatiellä tai maastossa, mutta jälleen kerran on syytä ottaa huomioon muuttuneet olosuhteet; hiekkatie ja maasto eivät ole sama asia kuin vaikkapa uudenkarhea asfaltti – etenkään ilman erillisiä maastorenkaita. Mikäli tiedät ajavasi säännöllisesti hiekalla ja/tai maaastossa, tällöin kannattaa kiinnittää huomiota skuutin maavaraan ja ylipäätään hankkia tällaisiin olosuhteisiin paremmin soveltuva malli.
Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.