Näin löydät omaan käyttöösi parhaat kesärenkaat

Viimeksi päivitetty: 16.12.2023

Suomi on siitä poikkeuksellinen maa, että meillä on lain mukaan velvollisuus vaihtaa tiettyinä vuodenaikoina auton alle joko talvi- tai kesärenkaat. Turvallisuuden kannalta on äärimmäisen tärkeää, että kesärenkaat ovat hyvässä kunnossa. Mutta oli se edessä nyt tai myöhemmin, jossain vaiheessa ostoslistalle ilmaantuvat uudet kesärenkaat.

SISÄLLYSLUETTELO:

 • Kesärenkaat – urasyvyys ja muut lakiin liittyvät seikat
 • Renkaat vaikuttavat ajokokemukseen, mutta millaisia eroja kesärenkaissa voi olla?
 • Yhteenveto

Mutta mistä sitten tietää, milloin kesärenkaat on aika laittaa vaihtoon?

Kesärenkaita ei onneksi tarvitse vaihtaa sentään ihan joka vuosi, vaan samoilla renkailla pääsee pääsääntöisesti ajamaan useita vuosia. Mutta ajansaatossa renkaat kuluvat väistämättä, vaikka toki myös sellaiset asiat kuin renkaiden säilytys, kuljettajan ajotyyli, ilmanpaineet ja ohjauskulmat vaikuttavat niiden käyttöikään.

Mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan edessä on uusien kesärenkaiden ostaminen siinä vaiheessa, kun renkaat ovat liian sileät tai kovettuneet.

Tärkeintä on se, että on sitten ostoslistalla esimerkiksi rengastestien mukaan parhaat kesärenkaat tai vaihtoehtoisesti hyvät ja samalla edulliset kesärenkaat, laadusta ei kannata tinkiä. Eikä ostamisen kanssa kannata myöskään missään nimessä hätäillä.

Parasta.fi päätti kantaa oman kortensa kekoon ja auttaa suomalaisia valitsemaan autonsa alle juuri sellaiset kesärenkaat kuin tarpeen on. Me emme niinkään kerro mitkä auton kesärenkaat sinun kannattaa ostaa, vaan sen sijaan autamme sinua ymmärtämään mitä kannattaa ottaa huomioon. Toki sen verran haluamme sanoa jo tässä vaiheessa, että kannattaa muistaa tarkastaa myös kesärenkaat netistä.

Kesärenkaat – urasyvyys ja muut lakiin liittyvät seikat

Suomen tieliikennelaki määrittää tietyt perusarvot, jotka auton kesärenkaiden on täytettävä. Ennen kaikkea kyse on siitä, milloin pitää vaihtaa kesärenkaat sekä alle että pois, ja millaisessa kunnossa niiden tulee olla, että ne nähdään tieliikennekelpoisina.

Mutta, miksi sitten näiden määräysten noudattaminen on niin tärkeää? Ensinnäkin lain rikkominen johtaa sakkoihin ja ajot loppuvat lyhyeen, mikäli kesärenkaat rikkovat lakia. Ja toisekseen – huomattavasti vielä tärkeämpänä seikkana – hyväkuntoiset kesärenkaat huolehtivat niin sinun kuin myös muiden liikenteessä olevien turvallisuudesta.

Milloin kesärenkaat saa ottaa käyttöön ja milloin on edessä vaihto talvirenkaisiin?

Ennen kesäkuuta 2020 tieliikennelaki määritteli hyvin tarkkaan, milloin pitää vaihtaa kesärenkaat henkilöautoon ja milloin tilalle tulee iskeä talvirenkaat. Nykypäivänä vastuu on isommin autoilijalla.

Kesärenkaat saa lain mukaan vaihtaa alle 1. huhtikuuta ja talvirenkaisiin siirrytään lähtökohtaisesti puolestaan 1. marraskuuta.

Sääolosuhteet ovat kuitenkin merkittävässä roolissa. Mikäli keli ei edellytä talvirenkaisiin vaihtamista heti marraskuun alussa, tällöin kesärenkailla voi ajaa pidempään. Ja samat sanat pätevät tietysti myös toisessa päässä eli mikäli maaliskuun lopun jälkeen talvirenkaita tarvitaan, tällöin niitä ei tule vaihtaa kesärenkaisiin ennen kuin olosuhteet sen mahdollistavat.

Renkaanvaihdon kanssa ei kannata kuitenkaan hätäillä, vaan sääolosuhteiden kehittymistä kannattaa seurata maltillisesti. 1. maaliskuuta ei siis kannata välttämättä vielä vaihtaa kesärenkaita alle, sillä mikäli sää muuttuu kevään mittaan takaisin talviseksi, talvirenkaat saattaa joutua vaihtamaan alle.

Kesärenkaat – urasyvyys tärkein yksittäinen tekijä

Suomen tieliikennelaki edellyttää, että kesärenkaiden urasyvyys on vähintään 1,6 millimetriä.

On kuitenkin äärimmäisen tärkeää muistaa, että kyse on minimistä eli mikäli päästät kesärenkaiden kuluman etenemään tuohon pisteeseen, uusien hankinnan kanssa alkaa olla melkoinen kiire. Eikä vain lain takia, vaan myös turvallisuuden. Esimerkiksi riski vesiliirrolle on kasvanut jo melkoisesti, kun kesärenkaat ovat urasyvyyden osalta alarajalla.

Urasyvyys kesärenkaiden osalta on uusien renkaiden kohdalla noin kahdeksan millimetriä. Näin ollen urasyvyyden putoaminen 1,6 millimetriin tarkoittaa, että kulutuspinnasta on jäljellä enää vaatimattomat 20 prosenttia. Nyrkkisääntönä voidaankin pitää, että kun kesärenkaat kulutuspinta on pudonnut noin neljään millimetriin, on hyvä aika alkaa hahmottaa uusien kesärenkaiden hankintaa.

Renkaat vaikuttavat ajokokemukseen, mutta millaisia eroja kesärenkaissa voi olla?

Kun rinnakkain lyödään parhaat kesärenkaat ja halvat kesärenkaat, jotka eivät täytä oikein millään muotoa järkeviä laatukriteereitä, erot ovat melkoisia. Renkaiden ominaisuudet siis määrittävät kaikessa yksinkertaisuudessaan niiden laadukkuuden tai laaduttomuuden, ja sillä on merkittäviä vaikutuksia paitsi ajomukavuuteen, myös turvallisuuteen.

Kesärenkaiden hankinta ei siis ole mikään vähäpätöinen asia, sillä esimerkiksi äärimmäisissä olosuhteissa renkaiden ominaisuudet ja renkaiden kunto voivat pelastaa ihmishenkiä. Seuraavassa käymmekin läpi renkaisiin liittyviä ominaisuuksia ja eroavaisuuksia.

Renkaiden märkäpito vaihtelee ja siihen tulee kiinnittää huomiota

Suomessa sataa kalenterivuoden aikana keskimäärin 220 miljardia tonnia vettä. Suomen kesää kutsutaankin lyhyeksi, mutta kauniiksi ja vesisateet ovat jopa valitettavan iso osa Suomen suvea.

Autoillessa renkaiden märkäpito-ominaisuudet ovatkin äärimmäisen tärkeä asia. Kun märkäpito-ominaisuudet ovat hyvät, tällöin sadekelillä ajaminen on huomattavasti turvallisempaa, sillä riskit ajautumisesta esimerkiksi vesiliirtoon ovat selkeästi pienemmät. Toki myös renkaan pintakuvio ja urasyvyys näyttelevät merkittävää roolia vesiliirron riskinhallinnassa.

Märkäpitoluokitus selviää tarkastamalla renkaissa olevan EU-merkinnän.

Rengasmelussa on eroavaisuuksia

Rengasmelun tasoa ei määritä itsessään vain kesärengas, vaan siihen vaikuttavat myös itsessään auto, vanteet, sää ja ajonopeus. Mutta itsessään renkaan osalta merkittävä vaikuttava tekijä on renkaan kumisekoitus. Mitä pehmeämpi kesärenkaan pintakumisekoitus on, sitä paremmin se lähtökohtaisesti vaimentaa ääntä.

Mikäli rengasmelu vaikuttaa ratkaisevasti ostopäätöksesi kesärenkaiden osalta, tällöin katseet kannattaa suunnata itse renkaisiin ja metsästää käsiin hiljaiset kesärenkaat. Niistä nimittäin löytyy joko A-, B- tai C-merkintä, mikä kertoo renkaan ulkopuolisesta vierintämelusta, ja niistä alhaisimman melutason aiheuttaa A-merkinnän omaava rengas. Tokikaan kyseinen merkintä ei kerro itsessään sisämelusta, mutta suuntaa antava se ehdottomasti on.

Muista, että rengasmeluun pystyy vaikuttamaan pitämällä huolta siitä, että kesärenkaiden ilmanpaine on oikea ja ohjauskulmat tarkastetaan säännöllisesti.

Renkaiden ominaisuudet vaikuttavat kulutukseen

Kesärenkaiden ominaisuudet eivät vaikuta pelkästään turvallisuuteen tai melutasoon, vaan myös auton kulutukseen. Tarkalleen ottaen kulutukseen liittyvästä vaikutuksesta kertoo renkaan vierintävastus. Ja mitä alhaisempi renkaan vierintävastus on, sitä vähemmän auto syö polttoainetta.

Vierintävastus ilmoitetaan luokissa, jotka ilmaistaan kirjaimilla välimaastosta A ja E. A-luokan renkaat takaavat alhaisimman polttoaineen kulutuksen, kun taas E-luokan renkaat syövät eniten polttoainetta. Näin ollen kesärenkaiden valinnalla voidaan vaikuttaa säästeliäästi sekä omaan talouteen että ympäristöön.

Yhteenveto: pelkkä nimi nostaa hintaa, mutta ei aina takaa parasta laatua

Suomessa Tekniikan Maailma -lehti tunnetaan ennen kaikkea rengastesteistään. Joka vuosi tuo kyseinen lehti ottaa testiin niin talvi- kuin myös kesärenkaat ja testeihin valikoituu niin ne tunnetuimmat brändit kuin myös joitain pienempiä rengasvalmistajia.

Lähtökohtaisesti suurimmat rengasvalmistajat valloittavat keskiarvollisesti useimmin kärkisijat. Samaan aikaan mukaan mahtuu aina positiivisia yllätyksiä eli pienempiä rengasvalmistajia, jotka ansaitsevat testimenestyjä-nimikkeen. Toisin sanoen, tällaiset pienemmät testissä menestyvät rengasvalmistajat tarjoavat samassa paketissa edulliset kesärenkaat ja laadun.

Kesärenkaat hinta voikin vaihdella melkoisesti. Seuraavassa nostamme esille muutamat kesärenkaat, jotka menestyivät Tekniikan Maailman vuoden 2023 kesärengastestissä:

Testivoittaja: Continental PremiumContact 7

 • TM:n testin ylivoimainen voittaja, joka sai 9,5 pistettä
 • Kehuja rengas keräsi hyvästä pidostaan niin märällä kuin myös kuivalla kelillä ja ajettavuudestaan
 • Renkaasta ei löydetty mitään huonoa sanottavaa
 • Hinta (esimerkkimalli 225/45/R17): 196,10 € per rengas

HUOM! Kannattaa hyödyntää Continentalin PremiumContact7 kesärenkaat tarjous, joka on saatavilla yllä olevasta linkistä.

Positiivinen yllätys: Landsail Sentury Qirin 990

 • Keräsi TM:n testissä 8,1 pistettä, jättäen taakseen tunnetummista rengasvalmistajista Bridgestonen
 • Rengas sai kehuja jarrutuspidostaan märällä, sekä alhaisesta vierintävastuksesta
 • Negatiivista palautetta renkaalle annettiin vesiliirron vastustuskyvystä
 • Hinta (esimerkkimalli 225/45/R17): noin 85 € per rengas, myyjästä riippuen

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.