Uima-allas – hinta: mitä maan päälle sijoitettava uima-allaspaketti maksaa?
Jos lähdet hakemaan kiinteää ratkaisua eli pysyvästi tiettyyn paikkaan sijoitettavaa uima-allaspakettia, tällöin kannattaa varautua vähintään noin 10 000 euron suuruiseen summaan.
Tässä tullaankin siihen kaikkein merkittävimpään eroon kiinteiden ja liikuteltavien uima-altaiden välillä, sillä liikuteltava ulkouima-allas voi löytyä esimerkiksi reippaasti alle 100 euron budjetilla. Toki näin edullisten vaihtoehtojen kohdalla tulee varautua siihen, että aikuisille niistä ei ole muuta iloa kuin rentoutuminen ja yleinen vedessä lilluttelu. Jos taas haluat panostaa maanpäälliseen uima-altaaseen hieman enemmän, tällöin esimerkiksi noin 500 euron budjetilla erilaisten vaihtoehtojen määrä kasvaa merkittävästi.
Yleisesti ottaen pituudeltaan noin 3-5,5 metrin pituiset ulkoilma-altaat liikkuvat 500-1000 euron välimaastossa. Ja, jos sitten hamuaa ihan aidosti uimiseen soveltuvaa kasattavaa maanpäällistä uima-allassettiä, noin 7-10 metrin pituiset altaat ovat hintatasoltaan 1 000 ja 2 000 euron välillä.
Kaikkein tärkeintä onkin määrittää nimenomaan se, millaiseen käyttötarkoitukseen uima-allasta ollaan hankkimassa. Mikäli tiedät, ettei sitä käytetä varsinaisesti uimiseen, vaan ajatuksena on sekä hauskanpito että rentoutuminen niin lasten kuin myös aikuisten osalta, tällöin uima-altaan hinta on huomattavasti matalampi kuin uinnin mahdollistavien mallien kohdalla.
Maan päälle kasattavan uima-altaan kasaaminen on todella helppoa
Kun kyseessä on nimenomaan maan päälle kasattava uima-allas, pystyttäminen on äärimmäisen vaivatonta. Itse asiassa se on niin vaivatonta, että kun uima-allaspaketti on tuotu pihaan, siitä menee noin 20-30 minuuttia siihen hetkeen, kun ensimmäiset vesipedot voivat jo pulahtaa altaaseen.
Koska uima-altaan saattaminen talvikunnosta kesäkuntoon on näin vaivatonta, et tarvitse missään nimessä apuihin myöskään minkään maan asentajia. Koko asennus- ja pystytysprosessi sujuu täysin omatoimisesti, kunhan vain seuraat uima-allaspaketin mukana toimitettua käyttöohjetta. Toki muutamasta apukädestä ei koskaan ole haittaa, mutta altaan saattaminen nollapisteestä pulikointikuntoon onnistuu myös yksin.
Se kannattaa kuitenkin muistaa, että mikäli asut paritalossa, rivitalossa tai kerrostalossa, ja olet suunnittelemassa tällaisen kasattavan uima-altaan hankintaa, kannattaa asialle hankkia taloyhtiön ja naapurien hyväksyntä.
Kiinteä uima-allas on huomattavasti haasteellisempi ja hintavampi asentaa
Joku saattaa mieltää kiinteän ja upotettavan uima-altaan jotenkin paremmaksi vaihtoehdoksi kuin maan päälle asennettavan ja aina talvisäilöön siirrettävän. Asian laita on kuitenkin se, että todellisuudessa ainoa konkreettinen käytännön ero on esteettinen eli maahan upotettava kiinteä uima-allas on totta kai näyttävämpi kuin pihassa tai terassilla seisova uima-allassetti.
Uima-altaan hinta onkin sitten kaikin puolin se rajuin ero kiinteiden ja pystytettävien uima-altaiden kohdalla. Ensinnäkin maahan upotettavat uima-altaat, vaikka kyseessä olisikin edullisempi teräspeltiallas, ovat huomattavasti kalliimpia kuin pystytettävät uima-altaat. Tämä rahaan liittyvä ero räjähtää silmille viimeistään esivalmisteluiden alkaessa eli kun paikalle tarvitaan esimerkiksi työmiehiä ja kaivinkone.
Kiinteän uima-altaan asennus tulee viemään paitsi paljon rahaa, myös aikaa. Lisäksi tällaisen uima-altaan rakentaminen edellyttää lähes poikkeuksetta toimenpidelupaa, minkä ohella sinun tulee varmistaa kaupungilta tarvitsetko myös rakennusluvan. Tähän päälle tarvitset mitä todennäköisimmin vielä naapurien ja mahdollisen taloyhtiön suostumuksen – toki omat olosuhteesi vaikuttavat tähän – joten kyseessä on selkeästi monimutkaisempi prosessi.