Huomioi nämä 5 asiaa, kun valitset VPN-palvelua

Viimeksi päivitetty: 13.2.2023

Aiotko hankkia VPN-palvelun? Se on hyvä idea: VPN salaa verkkoliikenteen, suojaa todellisen IP-osoitteesi ja mahdollistaa turvallisen ja vapaan internetin käytön – VPN on helppo tapa käyttää internetiä turvallisemmin ja yksityisemmin. Mutta miten valita sopivin vaihtoehto erilaisten VPN-palveluiden joukosta? Katso alta vinkit.

Maksullinen vai ilmainen VPN?

Jos olet jo selaillut verkkoa VPN-palvelua etsien, olet saattanut huomata, että saatavilla on sekä maksullisia että ilmaisia VPN-palveluita. Mietitkö, miksi VPN-palvelusta pitäisi maksaa, kun sen voisi saada ilmaiseksikin? Lyhyesti sanottuna ilmainen VPN on turvallisuusriski, ja maksullinen VPN puolestaan suojaa yksityisyyttäsi tehokkaammin ja tarjoaa parempaa palvelua.

Miksi näin on? Laadukkaan VPN-palvelun ylläpitäminen aiheuttaa kustannuksia, sillä esimerkiksi VPN-palvelinten ja ohjelmistojen ylläpito sekä asiakaspalvelun tarjoaminen ei ole ilmaista. Ilmaiset VPN-palvelut eivät pysty tarjoamaan samanlaista palvelua, ja ikävimmissä tapauksissa niiden toimintaa rahoitetaan käyttäjien tietoja myymällä.

Ilmainen VPN ei siis välttämättä suojaa yksityisyyttäsi, vaan voi jopa heikentää tietoturvaasi. Lisäksi ilmaisten VPN-palveluiden palvelinmäärä on vaatimaton, mikä johtaa palvelinten ruuhkautumiseen ja liikenteen hidastumiseen, epävakauteen ja kurjaan käyttökokemukseen.

Maksullisen VPN-palvelun valitseminen on siis turvallisempi vaihtoehto, ja lisäksi pääset nauttimaan paremmasta yksityisyydensuojasta ja kyberturvallisuudesta sekä käyttökokemuksesta. Jos et ole varma, haluatko todella maksaa VPN-palvelusta tai epäilet, onko VPN-palvelusta todella hyötyä, valitse sellainen palveluntarjoaja, joka tarjoaa mahdollisuuden VPN-palvelun kokeiluun esimerkiksi rahat takaisin -takuun turvin.

Ole tarkkana myös maksullista VPN-palvelua valitessasi, jotta saat rahoillesi täyden vastineen. Jatka lukemista, jotta tiedät, miten vertailla maksullisia VPN-palveluita.

Palvelinten määrä ja salaus

VPN-palvelun tärkeä piirre on sen palvelinten määrä ja erilaisten sijaintien määrä. VPN-palvelua käyttäessäsi muodostat yhteyden VPN-palvelimeen, jolloin verkkoliikenteesi salataan. Saat myös tämän palvelimen IP-osoitteen, ja todellinen IP-osoitteesi pysyy salassa. Tämä lisää yksityisyydensuojaasi, sillä todellisen uniikin IP-osoitteesi avulla käyttäjistä voidaan kerätä tietoa ja heidän fyysinen sijaintinsakin käy ilmi.

Laadukas VPN-palvelu tarjoaa suuren määrän palvelimia, jotta ruuhkaa ei pääse syntymään. Lisäksi palvelimia on syytä olla eri puolilla maailmaa, jotta VPN-verkosta saa kaiken ilon irti. Jos olet esimerkiksi matkoilla ja haluat katsoa kotimaisia ohjelmia netistä tai käyttää kotimaista verkkopankkia, on kätevää yhdistää kotimaiseen VPN-verkkoon, jolloin vaikutat olevan kotimaassasi. VPN-verkon avulla voit myös kiertää joissakin maissa harjoitetun sensuurin ja esimerkiksi sosiaalisen median rajoitukset.

Jos taas haluat kotimaassasi ollessasi esimerkiksi katsoa jonkin muun maan ohjelmia tai vaikkapa parantaa pelikokemusta yhdistämällä ulkomaiseen VPN-verkkoon, on syytä tarkistaa, että palvelimia on kattavasti ulkomaillakin.

VPN-palvelinten määrän lisäksi toinen keskeinen asia on salaus: katso palvelun verkkosivuilta, minkälaista salausteknologiaa kyseinen palvelu käyttää, ja tutustu käytettyihin salausprotokolliin. Sinun ei tarvitse perehtyä niihin syvällisesti, mutta katso, mitä muualla verkossa kerrotaan palvelun käyttämistä salausmetodeista.

Lisäpalvelut ja -ominaisuudet

Seuraavaksi on syytä tarkistaa, mitä kaikkea VPN-palvelu tarjoaa vastineeksi rahoillesi. Useimmat VPN-palvelut tarjoavat erilaisia lisäpalveluita pelkän VPN-yhteyden lisäksi, ja niitä vertaillessa on hyvä pohtia omia tarpeitasi VPN-verkon käyttäjänä.

VPN-palveluiden lisäpalvelut on tarkoitettu tarjoamaan lisäsuojaa käyttäjille. Esimerkiksi useat VPN:t tarjoavat käyttäjilleen ominaisuuksia, jotka täydentävät kyberturvallisuutta estämällä haittaohjelmien lataamisen, seurannan ja haitalliset mainokset, sekä pääsyn vaarallisille verkkosivustoille.

Laadukas VPN-palvelu voi tarjota myös suojausta etätyön tekijöille tai pienille yrityksille erilaisin teknologisin keinoin, ja mahdollistaa esimerkiksi kiinteän IP-osoitteen hankkimisen. Tämä tarkoittaa sitä, että voit suojata todellisen IP-osoitteesi, mutta sinun ei tarvitse käyttää jaettua IP-osoitetta, mikä voi olla hyödyksi esimerkiksi silloin, kun sinun täytyy antaa pysyvä IP saadaksesi pääsyn työpaikan sovelluksiin.

Hyvä merkki on myös se, että saatavilla on eri hintaisia tilauksia erilaisia tarpeita varten – näin et päädy maksamaan sellaisista ominaisuuksista, joita et tarvitse, vaan voit valita tilauksen, joka vastaa omiin toiveisiisi.

Tutustu myös siihen, onko VPN-palvelu satsannut jatkuvaan kehitystyöhön. Jos palvelu tarjoaa uusia, innovatiivisia ominaisuuksia, voit luottaa siihen, että kyseinen palvelu on ajan tasalla ja pääset todennäköisesti nauttimaan tulevaisuudessakin uusista ominaisuuksista kehitystyön tuloksena.

Helppokäyttöisyys

Etkö ole teknisesti lahjakas tai oletko huolissasi siitä, että VPN-palvelun asentaminen vie aikaa ja hermot? Ennen kuin teet tilauksen, tutustu VPN-palveluiden sovelluksiin niiden sivustoilla.

VPN-palvelun lataamisen tulee käydä helposti, sovelluksia tulee olla monenlaisille eri laitteille tietokoneista reitittimiin, älypuhelimiin ja tabletteihin, ja sivustolla on oltava riittävästi ohjeita erilaisia tilanteita varten.

Myös itse VPN-verkon käytöstä on syytä löytyä tietoa. Jos tietoa ei löydy, et tiedä mitä olet ostamassa. VPN-palvelun käytön ei tule olla monimutkaista, vaan palvelimeen yhdistämisen tulee tapahtua yhdellä klikkauksella selkeässä ja helppokäyttöisessä sovelluksessa, ja palvelinsijainnin vaihdonkin tulisi onnistua vaivatta.

Asiakaspalvelu

Laadukaskin VPN-palvelu saattaa joskus tuottaa päänvaivaa, kuten mikä tahansa sovellus tai ohjelmisto. Tällaisissa tilanteissa tukisivusto ei aina riitä. Siksi onkin syytä valita palvelu, joka tarjoaa asiakastukea – mieluiten siten, että siihen saa yhteyden mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.