Ruohonleikkuri on oivallinen apuväline pihan huoltamiseen. Ruohonleikkurista kuuluva surina ja leikatun ruohon tuoksu ovat selvä merkki kesästä. Pihalla on mukavampi olla, kun se on siisti ja vihreä nummi on ajeltu siistiksi. Tällöin ruoho on selvästi vihreämpää aidan omalla puolella. Tutustumme ruohonleikkurien ominaisuuksiin ja valintaan tässä artikkelissa tarkemmin.
Monenlaisia ruohonleikkureita
Ruohonleikkuri sisältää pyörivät terät, jotka lyhentävät ruohon vartta liikkuessaan. Suurin osa ruohonleikkureista toimii joko sähkön tai polttomoottorin avulla, mutta myös käsikäyttöisten leikkurien käyttö on mahdollista. Ruohon leikkaaminen voi olla fyysistä hommaa, joten tauot ovat paikallaan. Tauon lomassa voi vaikka pelata nettipelejä ja uudet kasinot 2022 löytyvät kätevästi verkosta.
Leikkurityyppien lisäksi puhutaan myös työnnettävistä ja vedettävistä leikkureista. Ruohonleikkurit voidaan jaotella myös bioleikkureihin ja silppuaviin koneisiin. Lisäksi ruohonleikkuri voi olla keräävä tai alle katkaiseva tyyppi. Ruohonleikkurin valintaan kannattaakin käyttää hieman aikaa ja harkintaa, jotta sopiva leikkuri löytyisi omalle pihalle avuksi.
Ruohonleikkurityyppien hyvät ja huonot puolet
Ruohonleikkurityypit sopivat eri pihoihin tapauksesta riippuen. Ne sisältävät usein vahvuuksia ja heikkouksia, minkä takia niiden ominaisuuksiin kannattaa tutustua. Kelaleikkuri sopii hyvin pienemmille pihoille ja sitä on helppo työntää. Se antaa mukavaa hyötyliikuntaa leikkaajalle ja se on myös ympäristöystävällinen. Kelaleikkurin puhtaanapito voi sen sijaan olla osittain työlästä.
Akku- ja sähköleikkurit sopivat pienten pihojen lisäksi keskikokoisille pihoille. Niitä ei tarvitse huoltaa ja leikkureita löytyy erikokoisina. Ne ovat miellyttäviä vaihtoehtoja, koska ne ovat polttomoottorileikkuria hiljaisempia ja ne käynnistyvät napin painalluksella. Sähkökäyttöisissä leikkureissa pitää muistaa, että sähkövirta pitää olla lähellä. Sähköleikkureissa ei ole usein vetoa, joten sitä pitää työntää itse.
Isommalle pihalle voi harkita puolestaan polttomoottorilla toimivaa ruohonleikkuria. Niiden rakenne on yleensä jämäkämpi, mutta tehot ja ominaisuudet saattavat muutoin vaihdella. Jos laitteessa on bioleikkuri, se silppuaa ruohonjätteen. Tällöin jätettä ei tarvitse haravoida jälkikäteen. Polttomoottorilla toimivat leikkurit ovat yleensä äänekkäämpiä ja ne vaativat säännöllistä huoltoa.
Valintaan vaikuttavat tekijät
Ruohonleikkureita on siis monenlaisia ja uuden pihan omistaja voi hämmästyä tarjonnasta ja markkinoista. Sopiva ruohonleikkuri kannattaa aloittaa tarkastelemalla pihan mittoja. Nurmikon koko on yksi merkittävimmistä asioista ruohonleikkurin valinnassa. Koon lisäksi kannattaa arvioida pihan tasaisuutta – löytyykö pihasta rinteitä vai onko piha tasainen?
Piha ei tunnetusti koostu ainoastaan nurmikosta, vaan tunnelmallinen alue sisältää esimerkiksi istutuksia ja puita. Niiden määrä kannattaa ottaa huomioon pohtimalla esimerkiksi sitä, pitääkö puiden lehdet silputa.
Myös leikkaajalla on sanansa sanottavana. Valintaan vaikuttaa nimittäin, kuinka paljon haluaa itse osallistua nurmikon leikkaamiseen. Ruohonleikkurit taipuvat nykyisin moneksi ja niillä voi suorittaa esimerkiksi nurmikon keräämisen.