Parhaat virtuaalilasit

Viimeksi päivitetty: 22.12.2022

Millaiset ovat markkinoiden parhaat virtuaalilasit?

Virtuaalitodellisuus tarjoaa täysin uudenlaisia mahdollisuuksia niin viihteen kuin oppimisenkin saralla. Uudet VR-lasit tarjoavat nykyään todella autenttisen kokemuksen, eivätkä ne enää edes maksa maltaita.

Oculus Quest 2, 128 GB
 • Oculus Quest 2, 128 GB

 • Itsenäiset VR-lasit
 • Sisäänrakennetut kaiuttimet
 • 1832x1920 kummallekin silmälle
 • Katso  
Oculus Quest 2, 256 GB
 • Oculus Quest 2, 256 GB

 • Itsenäiset VR-lasit
 • Sisäänrakennetut kaiuttimet
 • 1832x1920 kummallekin silmälle
 • Katso  
HTC VIVE Pro 2
 • HTC VIVE Pro 2

 • Päivitysnopeus: 90/120 Hz
 • Sisäänrakennetut kaiuttimet
 • 2448 × 2448 kummallekin silmälle
 • Katso  

VR-laseista on tarjolla useaa eri sorttia: osan toimiessa yksinään ja toisten kytkeytyessä esimerkiksi videopelikonsoliin tai erilliseen tietokoneeseen.

Virtuaalimaailmaan liittyy monia mahdollisuuksia. Oman lisänsä tuovat vielä metaversumi, kryptovaluutat ja niin sanottu 3. internet.

Seuraavaksi käymme läpi paitsi parhaat virtuaalilasit eri valmistajilta, myös taustatietoa aiheeseen liittyen.

Metaversumi

Virtuaalitodellisuuden yhteydessä puhutaan nykyään yhä enemmän metaversumista. Käsitteenä se ei ole ihan helpoin mahdollinen, mutta esimerkiksi Meta (ent. Facebook) tiivistää asian näin:

”Metaversumi on joukko virtuaalisia tiloja, joita voit luoda ja tutkia muiden ihmisten kanssa, jotka eivät ole samassa fyysisessä tilassa kuin sinä. ”

Käytännössä metaversumi voi tarjota aidon VR-kokemuksen, johon kytkeytyy sosiaalinen aspekti. Voit tavata muita ihmisiä täysin virtuaalisesti.

Käyttökohteita voivat olla esimerkiksi metaversumissa toimivat nettikasinot, erilaiset sosiaaliset pelit sekä NFT:t.

Eri yritysten panostukset metaversumiin osoittavat, että teknologiassa – tai oikeastaan eri teknologien mahdollistamissa asioissa – voi olla potentiaalia. Povaavat jotkut metaversumista jopa yhtä merkittävää keksintöä kuin internetistä.

Metaversumi kytkeytyy vahvasti kryptovaluuttojen maailmaan, sillä erilaiset lohkoketjuteknologiat mahdollistavat asioiden omistamisen virtuaalimaailmassa. Tästä hyvä esimerkki ovat virtuaaliset taideteokset, eli NFT:t.

 • Metaversumi tarkoittaa virtuaalista maailmaa, jossa voi omistaa asioita ja olla yhteydessä muihin ihmisiin
 • Kyseessä on eräänlainen internetin jatko-osa
 • Metaversumiin ovat panostaneet monet isot yritykset, Meta eli entinen Facebook etunenässä

Mihin virtuaalilaseja voi käyttää?

Virtuaalilasit mahdollistavat monenlaisia asioita. Tulevaisuuden metaversumissa ne voivat olla tärkeässä asemassa, jos virtuaalisia maailmoita halutaan kokea aidosti ja virtuaalisesti.

VR-lasien avulla on periaatteessa mahdollista olla hetkessä missä tahansa päin maailmaa – aidonoloisessa virtuaalimaailmassa.

Metaversumissa VR-lasit voivat toimia mahdollistajana. Niillä voidaan myös jo nyt pelata erilaisia VR-yhteensopivia pelejä ja kokeilla monenlaisia demoja.

VR-lasien teknologia on kehittynyt kovaa eteenpäin, ja ne ovat nykyään entistä kevyempiä ja mukavampia. Tämä mahdollistaa niiden käytön luontevammin erilaisissa käyttökohteissa.

Kenties merkittävin rajoite VR-lasien käytölle on enemmänkin eri teknologioiden yhteensopivuus sekä sisältöä. Jotta laseista on hyötyä, on niille oltava tarjolla sisältöä, kuten pelejä tai vastaavaa.

Mies ja VR-lasit

Tämän hetken parhaat virtuaalilasit

Mitkä sitten ovat tämän hetken parhaita virtuaalilaseja? Tsekkasimme parhaat VR-lasit useasta eri hintaluokasta ja kokosimme tähän mielestämme kolmen kärjen.

Nämä VR-lasit tarjoavat samassa paketissa uusinta teknologiaa, hyvän käyttökokemuksen sekä ripauksen tulevaisuutta.

PS VR -lasit

Sonyn PlayStation on panostanut virtuaalimaailmaan vahvasti. Sen pelikonsolilla on mahdollista pelata monia pelejä VR-lasien avustamana. Sonyn omat PS VR -lasit muuntavat PlayStation 5:n nopeasti täysiveriseksi VR-laitteeksi, jolla voi pelata ja kokea monenlaista.

Sony myy mm. kokonaista VR-pakettia, johon kuuluu lasit kameralla sekä 5 erilaista VR-peliä.

Oculust Quest 2

Oculus on VR-maailman pioneereja ja edelläkävijöitä. Se on nykyäänkin yksi maailman johtavista VR-lasien valmistajista.

Oculus Quest 2 -lasit ovat uuden sukupolven VR-lasit, jotka tarjoavat kaiken, mitä virtuaalitodellisuuden kokemiseen tarvitsee. Nämä lasit on suunnattu kokonaisvaltaiseen VR-kokemukseen, ja koko paketti toimii langattomasti.

Laseihin kuuluu oma sisäinen muisti, johon sovelluksia voi ladata. Lisäksi pakettiin kuuluu kaksi ohjainta, kumpaankin käteen yksi. Laite sisältää valmiiksi myös tilaääntä hyödyntävän äänijärjestelmän, joten erillisiä kuulokkeita ei ole pakko käyttää.

Varjo Aero

Jos hypätään alemman hintaluokan VR-laseista aivan kirkkaimpaan kärkeen, nousee esiin mm. suomalainen Varjo.

Varjon Aero-lasit ovat lähes 2 500 euron arvoiset virtuaalilasit, joiden erikoisuuksiin kuuluu hurja 2880×2720 resoluutio per silmä, 150 nitin kirkkaus ja äärimmäisen tarkat värit.

Tämä malli tarvitsee toimiakseen erillisen PC:n, ja se onkin suunniteltu kaikkein vaativimmille käyttäjille.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan VR:n maailmassa?

Tulevaisuudessa VR-lasit varmasti kehittyvät vielä entisestään, siitä ei ole epäilystäkään. Metaversumi tuo hommaan täysin uuden lisän, kun VR-maailmaan kytkeytyy lohkoketjuteknologia ja kryptot.

Jo nyt VR-laseista on tarjolla selvästi aiempaa edullisempia variaatioita. Lasit myös useammin toimivat täysin itsenäisesti ilman erillistä tietokonetta – joskin kaikkein laadukkaimmat lasit käyttävät vielä ulkopuolista lähdettä hyödyksi.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin sisältö – eli mitä VR-laseilla lopulta katsotaan.

Sampsa Vainio

Moro! Mun nimi on Sampsa, ja ylläpidän tätä sivustoa. Olen ammatiltani yrittäjä - toimin digitaalisen markkinoinnin konsulttina asiakkailleni. Ota minuun yhteyttä jos sinulla on palautetta tai haluaisit sinunkin tuotteita esille sivustolleni.